Dodaj do ulubionych

Organizacja pracy w radiu

05.05.08, 19:33
Witam, mam pytanie skierowane do osób zorientowanych w specyfice
pracy w radiu, może do pracowników radia? Chodzi o to, jak się
nazywają funkcje osób zaangażowanych w przygotowanie i realizację
programów radiowych i na czym konkretnie polega ich praca (np. jest
ktoś taki jak wydawca, czym zajmuje się osoba zatrudniona na tym
stanowisku?).

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 13.05.08, 15:41
      W radiach komercyjnych nie ma żadnych wydawców (mówię o regionalnych).
      Prowadzący jest realizatorem i mówiącym jednocześnie, z wyjątkiem wiadomości. A
      przygotowaniem też się DJ zajmuje poza czasem antenowym. Reporterzy przygotowują
      materiały i sobie obrabiają, a ten sam DJ emituje je na antenie z komputera. Tak
      naprawdę emisja składa się z 1 osoby lub 2, kiedy są serwisy. To nie dawne
      czasy, kiedy w polskim radiu przy emisji było 5 osób. Realizator dźwięku, pan
      nakładający taśmy na magnetofony, pani, która wybrała muzykę, prowadzący program
      i osoba odbierająca telefony. Szkoda, że nie było osoby od parzenia kawy i herbaty.
      • prawy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 01:08
        Tylko, że w dawnych czasach było słychać, ze te pięć osób pracuje na program, bo
        ten program coś ze sobą niósł.
        A teraz jak jedna osoba robi za pięć, to efekt antenowy jest odpowiednio
        adekwatny - jedna osoba na pięć może tego słuchać.

I w ten sposób radio samo siebie zabiło, bo jak mam słuchać jednej osoby
        obsługującej komputer, to ja też sam go mogę obsłużyć i do tego będę sobie grał
        to na co mam ochotę a nie to co mi muzyczny konsultant z komercji zaserwuje.
        • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 13:53
          Dziś nie oznacza, że na program nie pracują inni ludzie. Chodzi o techniczną
          stronę emisji, o jaką pytała założycielka wątku.
          • prawy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 16:24
            Racja... ale wierz mi, mówię to z doświadczenia zawodowego.
            Prowadzę program, dzwoni telefon i bardzo często jest tak, że ja nie mogę go
            odebrać, bo wiem, że za 30 sekund mam wejście na antenę.
            A gdy już skończę wejście to muszę wybiec do reżyserki i ustawić kolejne pozycje
            programu w komputerze, bo nie ma wydawcy, bo oszczędności.
            Gdy podczas wolnej chwili odbiorę jednak telefon to bardzo często nie mogę
            spokojnie porozmawiać ze słuchaczem/słuchaczką bo muszę ich przepraszać i
            kończyć rozmowę, bo biegnę do studia.

Dlatego ktoś do odbierania telefonów i układanie programu ewentualnie muzyki
            bardzo się przydaje.
            • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 17:52
              To nie masz w reżyserce mikrofonu? Ja sobie siedzę w jednym miejscu i dookoła
              mam wszystko - telefon, mikrofon, całą bazę muzyczną, internet, a w studiu
              serwisant czyta wiadomości, którego również ja wpuszczam. Ja tam wolę sobie sam
              pracować, jestem lepiej skoordynowany.
              • prawy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 02:25
                Ja w reżyserce mam realizatora.
                Cała reszta na mojej głowie.
                • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 14:40
                  Odkąd pamiętam, tak zawsze było w polskim radiu. A dziś i tam pomału odchodzi
                  się od realizatorów, szczególnie w nocy czy święta.
      • matt.cobosco Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 12:59
        smalltownboy napisał:

- pani, która wybrała muzykę,

W SR nie porzucili tego dobrego zwyczaju. Po każdej audycji słowno-
        muzycznej typu "P4 Extra" (poniedziałek- czwartek od 13 do 15)
        albo "Efter tolv" (w niedzielę w SR P4 od 12 do 14) jest wymieniane
        nazwisko osoby, która wybrała muzykę do programu. Nie wiem, czy to
        rzeczywista osoba, czy tylko taki trick, ale zazwyczaj, jak jest w
        audycji muzyka, która mi odpowiada, to wybierała ją Kerstin Berentz,
        albo Susanne Tällinger, a jak jest taka sobie, to wybierał Dick
        Blomberg.
        • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 13:53
          Ja jestem za tym, aby DJ wybierał sobie muzykę, czyli był tą "panią". W Polsce,
          niestety rządzą mdłe playlisty, czyli gusta muzyczne tzw. dyrektorów muzycznych.
          Wogóle, formatowanie radia jest czymś złym. Radio powinno prezentować różne
          formaty, w zależności od prowadzącego i pory dnia. No ale to zarzut pod adresem
          KRRiT, czyli tak naprawdę ukrytej cenzury.
          • un1 Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 13:58
            KRRiT każe puszczać Dodę i cenzuruje muzykę z wyższej półki???
            • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 14:03
              Każe formatować stację.
              • un1 Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 14:19
                Tzn. z góry w koncesji nakazuje emisję shit-muzyki? Ejże...
                • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 14:43
                  Nakazuje określić format stacji, a to cenzura. Wiadomo, że z tzw. ambitnej
                  muzyki dla snobów radio się nie utrzyma, więc musi wybierać muzykę pop, jako
                  format. Należy zlikwidować formatowanie we wnioskach o koncesję i pozostawić
                  dowolność stacjom. KR może narzucić % reklam, lokalności na antenie, ale od
                  muzyki lepiej niech odstąpi.
                  • un1 Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 14:50
                    smalltownboy napisał:
                    > Wiadomo, że z tzw. ambitnej muzyki dla snobów radio się nie utrzyma

Czyli i bez "cenzury" KRRiT nadawaliby to co nadają.
                    • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 17:40
                      To nie chodzi o to, co kto nadaje, tylko o wolność. Niech właściciele sobie
                      grają co chcą, a nie żeby to musiała akceptować KRRiT. W poniedziałek wieczór
                      metal, we wtorek rock, w środę jazz a w sobotę disco polo. Chodzi o uniwersalizm
                      muzyczny, czyli dowolność. A to, co kto gra, to już jego inicjatywa, a nie
                      urzędników. O to chodzi.
                      • astat5577 liberte 14.05.08, 19:07
                        smalltownboy napisał:

> To nie chodzi o to, co kto nadaje, tylko o wolność. Niech
                        właściciele sobie
                        > grają co chcą, a nie żeby to musiała akceptować KRRiT. W
                        poniedziałek wieczór
                        > metal, we wtorek rock, w środę jazz a w sobotę disco polo. Chodzi
                        o uniwersaliz
                        > m
                        > muzyczny, czyli dowolność. A to, co kto gra, to już jego
                        inicjatywa, a nie
                        > urzędników. O to chodzi.

O to chodzi.
          • mrzes Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 14:56
            smalltownboy napisał:

> Ja jestem za tym, aby DJ wybierał sobie muzykę, czyli był tą "panią". W Polsce,
            > niestety rządzą mdłe playlisty, czyli gusta muzyczne tzw. dyrektorów muzycznych
            > .
            > Wogóle, formatowanie radia jest czymś złym. Radio powinno prezentować różne
            > formaty, w zależności od prowadzącego i pory dnia.

Ale o co chodzi? Takie radio ISTNIEJE. Nazywa się Trójka. Tu nie ma mdłej
            playlisty i jest to radio autorskie! A radia z mdłą playlistą zostawmy w
            spokoju. One też mają swoich słuchaczy i to całkiem niemało.
            • prawy Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 16:28
              mrzes, chyba upał za silnie zadziałał.
              Uważasz, że Trójka nie ma playlisty...
              Oj chyba powinieneś uaktualnić dane.
              Jadą z playlisty aż huczy w tzw. prime-time czyli między 6:00 a 18:00

A wszelkie dostępne badania dowodzą, że audycje z autorską muzyką pojawiające
              się w ciągu dnia czyli właśnie w prime-time odstraszają słuchaczy.
              Chyba że mamy do czynienia ze ściśle sformatowaną rozgłośnią niszową.
              Czyli wypisz-wymaluj Trójka.
              • mrzes Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 18:06
                prawy napisał:

> mrzes, chyba upał za silnie zadziałał.
                > Uważasz, że Trójka nie ma playlisty...
                > Oj chyba powinieneś uaktualnić dane.
                > Jadą z playlisty aż huczy w tzw. prime-time czyli między 6:00 a 18:00
                >
                > A wszelkie dostępne badania dowodzą, że audycje z autorską muzyką pojawiające
                > się w ciągu dnia czyli właśnie w prime-time odstraszają słuchaczy.
                > Chyba że mamy do czynienia ze ściśle sformatowaną rozgłośnią niszową.
                > Czyli wypisz-wymaluj Trójka.

W audycji "Prywatna kolekcja" goście jadą z playlisty? A może robił to dzisiaj
                Piotr Bukartyk w swojej audycji? A może Kaczkowski, który teraz pojawia się
                PRZED 18:00 jedzie z playlisty? A Grzegorz Wasowski, który w tym tygodniu o
                11:05 puszcza Franka Sinatrę też jedzie z playlisty? To chyba TOBIE upał
                zaszkodził! Takie farmazony piszesz!
                • prawy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 02:28
                  No Tobie to wszystko łopatologicznie trzeba.
                  To przecież oczywista oczywistość, że wymienione osoby w AUTORSKICH PASMACH nie
                  będą grały playlisty - to to są AUTORSKIE PASMA.
                  Ale poranne i popołudniowe ZD3 ma już playlistę... bo nie jest to pasmo autorskie.

Jakoś dziwnym trafem nie zająknąłeś się co do niszowości Trójki (przez wzgląd na
                  audycje autorskie w ciągu dnia)
          • no_login Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 23:25
            > Ja jestem za tym, aby DJ wybierał sobie muzykę,
            > czyli był tą "panią".
            A ja jestem za tym żeby w radiu nie było DJ`ów :-)
            Niech prowadzący program wybiera muzykę
            a realizacją niech zajmuje się druga osoba.
            Orban (czy Omnia) nie zastąpi człowieka ;-)
            • mrzes Re: Organizacja pracy w radiu 14.05.08, 23:31
              no_login napisał:

>
              > A ja jestem za tym żeby w radiu nie było DJ`ów :-)
              > Niech prowadzący program wybiera muzykę
              > a realizacją niech zajmuje się druga osoba.
              >

Też kocham radio bez DJów (jestem nałogowym słuchaczem Trójki), ale jestem
              bardziej tolerancyjny i jestem za tym, żeby istniały DO WYBORU radia z DJami i
              bez nich. Radia z DJami też mają słuchaczy i nie zabierajmy im tej przyjemności.
            • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 01:01
              Mniejsza o nazwę, DJ czy prowadzący, jaka to różnica? W nazwie. To inaczej,
              niech prowadzący sam siebie realizuje.
              • no_login Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 08:56
                > niech prowadzący sam siebie realizuje.
                Nie, niech prowadzący sam siebie _nie_ realizuje
                • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 14:37
                  A gdzie mu się ręce podziały?
          • prawy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 02:31
            Nigdy, przenigdy nie pozwoliłbym na przygotowanie oprawy muzycznej prowadzącym
            programy ludziom nie będącym dziennikarzami redakcji muzycznej.
            Czego zresztą jako Szef Muzyczny z żelazną dyscypliną pilnowałem.
            Wtedy dopiero byłoby pomieszanie z poplątaniem na antenie.
            • smalltownboy Re: Organizacja pracy w radiu 15.05.08, 14:39
              Dziennikarz muzyczny ma swój gust. Przekłada się on na gust stacji 24 godziny na
              dobę. A to jest bardzo złe. Radio to różnorodność, uniwersalizm - tak być
              powinno. Oczywiście, ciężkie gatunki muzyczne wieczorami.
      • Gość: sluchwszelkizagina Re: Organizacja pracy w radiu IP: *.47.127.130.ipv4.supernova.orange.pl 11.08.23, 08:46
        Pisząc o 5 osobach pracjących przy programie kiedyś, dajesz dowód, że nie masz pojęcia czym jest radio. Niestety w stacjach komercyjnych dj robiący program przy okazji robi z siebie idiotę. Dowcipy że żal! Program musi mieć jakiś scenariusz i coś nieść za sobą. Owszem w stacjach liczących się, także komercyjnych są i wydawca i realizator i osoba odbierająca telefony. Jakieś radio popierdółka tego z bździnowa małego, tego nie ma, ale czy to radio?. Prowadzący musi być osobowością. I skąd ta nienawiść do ludzi pracujących kiedyś w radiu. Stwierdzili, że się nie nadajesz a komercja łyknęła?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka