bernard46 Gratulacje Oldze Takarczuk 06.10.08, 06:26 najlepsza nagroda to rzesza wiernych czytelnikow a NIKE nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: 82.139.53.* 06.10.08, 07:13 gdzie i kiedy mozna obejzec Nike? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figgin1 Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk.. IP: *.chello.pl 06.10.08, 07:41 Lubię Tokarczuk, ale akurat biguni mnie rozczarowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anath Żaneta Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: 217.173.192.* 06.10.08, 08:23 Gratulacje dla Autorki. Zasłużona nagroda.Przyznam szczerze, że w Polsce mało tak wyrafinowanej czystości projekcji literackiej, płynącej z posad głębin Dasein społecznego, publicznego, w skali światowej. To dobra książka, napisana wyraziście, permamentnie łączącza bieguny kosmosu w pewną całość. Mnie już zainspirowała. Polecam wszystkim. Warto.Z pozdrowieniami dla GW- Anath (Żaneta Gębal) Krapkowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lajt Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: *.ath.bielsko.pl 06.10.08, 08:59 W książce są dwa błędy (tyle znalazłam) natury formalnej, ciekawym jest, że nikt o tym nie mówi. Zachwyt czy inne względy stępiły oko krytykom i wszystkim odbiorcom? Książka dobra, ładnie wypromowana, ale mnie nie powaliła jak lubię Panią Tokarczuk, mimo wsztstko gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czeskimieciu82 Co za upadek! 06.10.08, 09:46 To już nie ma literatury w Polsce? Kto to jest ta pretensjonalna pani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przechodzień Recenzja dla miłośników Tokarczuk IP: *.siec2000.pl 06.10.08, 10:43 bienczycka.com/blog/?p=628 Odpowiedz Link Zgłoś
ostryga11 Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... 06.10.08, 11:41 Gratulacje!!!!!! Olga Tokarczuk to pisarka nieprzecietna i "czytalna". Niech potwierdzeniem będzie fakt, że trzy razy kupowalam dla siebie "Prawiek" i trzy razy ktoś ode mnie go pożyczał na wieki..... Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 czeskimieciu82..oto głos nieka-barana! 06.10.08, 11:50 pl.wikipedia.org/wiki/Olga_Tokarczuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyrafa Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: 200.219.168.* 06.10.08, 12:05 Czyta sie milo. A czy zauwazyliscie, ze "aparycja" Machlojnika coraz bardziej upadabnia sie do ryja Urbana ? Odpowiedz Link Zgłoś
innewidoki dlaczego nie czytuję Tokarczuk 06.10.08, 13:36 odpowiedź na to pytanie oraz kilka anegdotek tutaj: innewidoki.wordpress.com/2008/10/06/nike-w-obwarzankach/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! @ innewidoki IP: *.aster.pl 06.10.08, 13:49 Cytat z twojego podlinkowanego tekstu: "a stosunek mój do salonu z warszawki znany jest nie od dziś" Chyba twojej starej. I tym trzem osobom, które zaglądają na twojego bloga. Mój ojciec w takich sytuacjach zawsze mawiał: Przykleiło się g... do statku i woła "Płyniemy!" Odpowiedz Link Zgłoś
innewidoki @muka 06.10.08, 14:01 nie obrażaj ani mnie, ani mojej rodziny, a już zwłaszcza mojej matki. to po pierwsze. po drugie zajrzyj na licznik odwiedzin mojego bloga... no i życzę miłej lektury kolejnych dzieł na miarę... hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryda Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 15:50 hmm...nie wiem czy nagrody są ważne...dla jednych bardziej dla innych mniej, ale najgorsze to rozwodzić się nad tym czy komuś się ta nagroda należy czy nie, czy ktoś należy do "elity" i czy wybrano go dlatego, że jest kogoś przyjacielem! Artyści byli, są i będą tak jak i nagrody a decyzje o ich przyznaniu zawsze podejmowane są subiektywnie. W końcu jeśli coś jest dla wszystkich to jest tak na prawdę dla nikogo. Człowiek nie potrafi być obiektywny, taka jego natura...nagrody, nagrodami a ja i tak cenię Tokarczuk i nigdy nie kieruje się przy wyborze książki tym, czy ktoś ją zauważył bądź nie, a że jeszcze komuś się spodobała to tylko się cieszyć trzeba. Każdy ma prawo do własnego zdania, mają i prawo członkowie jury. Odpowiedz Link Zgłoś
innewidoki Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk.. 06.10.08, 16:16 racja, tyle że srodowisko gazety chce nadać tej nagrodzie wymiar ogolnonarodowy - nadać stygmat polskiego literackiego nobla, jedynieszłusznego wyznacznika tego, co jest wielkie w naszej literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryzmina Gratulacje!!!!!!!!! Uwielbiam panią Tokarczuk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 17:16 Wreszcie dostała zasłużoną nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokos Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.10.08, 23:37 Przecież i ta "powieść" i sama Tokarczuk to grafomania największej próby. Warszawka, wykoślawienie Hollywood i NYC, to jedna wielka hucpa. Tokarczuk nie da się czytać! Salon produkuje i nagradza. Pilch - dno i wodorosty. Jego felietony w "Dzienniku" sa infantylne, a kiedy sie patrzy na jego roztrzęsione od wódy ręcy w telewizji, to rzygać się chce. Jak mam się skusić na myślenie, to ciągle biorę Kafkę, a jak na suspense to Grishama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas_ka Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk.. IP: *.chello.pl 23.11.08, 00:16 Dla mnie smutne. Czarny ogród to jest mistrzostwo! Chociaż czekam na powieść! Bardziej mi się podoba Nagrobek ... Vargi, bo o czymś to jest. Może to w jury jest problem... Takie jakieś zachowawcze i dobre. Jak się pisarka stara, to dostaje. Nie, żebym odsądzała Tokarczuk od czci i wiary (czytam i lubię niektóre jej książki), ale jej popularność tak mi się jakoś kojarzy z modą na tego "wybitnego" pisarza od Pielgrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aribeth Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 00:59 A Dukaja docenią, jak to zwykle u nas, pośmiertnie. Napisał zjawiskową jak na polskie warunki książkę i jak zwykle, po raz kolejny, został olany. Z drugiej strony - z całym szacunkiem dla niektórych nominowanych - ale on jest zbyt nowatorskim i za mało zaściankowym pisarzem jak na tą nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 08:11 TEMAT DLA OLGI: O SAMOBÓJSTWIE NIEWINNEGO WŁADYSŁAWA P., ŚMIERCI JAŚKA FUDALI, TAJEMNICZYCH I TRAGICZNYCH SPRAWACH AGATY I KASI - CZYTAJ NA BLOGU WOJCIECHA WIERCIOCHA!!! wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recarep Nike 2008 dla Olgi Tokarczuk - "Bieguni" książk.. IP: 87.205.147.* 16.03.09, 00:06 znalazlem fajna prace dyplomowa na temat tworczosci Olgi Tokarczuk kobiety-w-prozie-tokarczuk.eprace.edu.pl/, moze kogos zainteresuje Odpowiedz Link Zgłoś