Gość: pr IP: *.wroc.pl / 192.168.0.* 29.10.03, 13:42 Myślałem że Julia.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kleszcz Bardzo smutne, ale... IP: *.sympatico.ca 29.10.03, 13:51 Nazwanie Edwarda Hartwiga "jednym z największych twórców światowej fotografii" to absurd. Byl na pewno jedna z najwazniejszych postaci polskiej fotografiki, ale jego ranga swiatowa jest, delikatnie mowiac, znikoma. Gazeto, nie wystarczy wam, ze byl wazny w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wasak Re: Edward Hartwig nie żyje IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 19:28 Wielka strata dla Polskiej Fotografiki. Edwarda Hartwiga poznałem osobiście jeszcze w latach siedemdziesiątych w Golubiu Dobrzyniu na spotkaniu autorskim. Gdy po dziesięciu latach przedstawiał swoje prace dla słuchaczy Wyższego Studium Fotografii w galerii ZPAF w Warszawie, wprawił mnie w zdumienie. Ten wtedy siedemdziesięcioparoletni "młodzieniec" powiedział , ze jest zafascynowany fotografią barwną. Wcześniej robił fotografie głównie czarno-białe. Pokazał nam swoje luksografie . Byliśmy zafascynowani jego techniką i aktywnością artystyczną. Wielu z nas młodszych o 40 i więcej lat nie dorównywało mu kroku. W kilka lat później gdy organizowałem konkursy fotograficzne pt. "Piękno wokół nas", poprosiłem Pana Edwarda by został jego jednoosobowym jurrorem. Zgodził się. Cały przebieg oceny prac był za jego zgodą filmowany i przedstawiany potem uczestnikom konkursów. Pan Edward przy okazji chętnie opowiadał o swojej historii i karierze fotograficznej. Mam z tego wiele godzin nagrań kamerą cyfrową. Niewielu jest w Polsce tak aktywnych i płodnych fotografików jak Edward Hartwig. Do równie aktywnych zaliczyłbym też Adama Bujaka. Nie zgadzam się z Panem , który komentował wcześniej, że Edward Hartwig nie jest największym Polskim Fotografikiem. W dzisiejszym TELEXPRESIE poświęcono kilka zdań Panu Hartwigowi, co zajęło ok 30 sek. Nie padła nawet ani razu informacja , że był Fotografikiem lub choćby artystą. A wycięciu kilkunastu choinek na działce aktora Nowickiego poświęcono 3 razy więcej czasu. Rocznie w Polsce wycina się ich pewnie z milion. Zenon Wasak tel. 505 600 200 Odpowiedz Link Zgłoś