Gość: IB IP: 194.29.137.* 01.12.08, 17:23 Jiang Rong wygrał nagrodę Man Asian Literary Prize w 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuszka_ha3.agh.edu.pl Chiński Nietzsche? 01.12.08, 18:44 Jeśli artykuł opisuje sprawę rzetelnie, to ta książka wygląda mi na odpowiednik "Tako rzecze Zaratustra" Nietzschego. Krytyka zastanego i zastałego porządku społecznego, skostniałej i zakłamanej mentalności. Propozycja nowego, lepszego człowieka, zdrowo drapieżnego i zdrowo egoistycznego. Takie manifesty są odświeżające, choć nie można ich traktować do końca poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Anuszka 01.12.08, 19:36 "Jeśli artykuł opisuje sprawę rzetelnie, to ta książka wygląda mi na odpowiednik "Tako rzecze Zaratustra" Nietzschego. Krytyka zastanego i zastałego porządku społecznego, skostniałej i zakłamanej mentalności." ********************************* Proponuję inne podejście: nie przed, a po. Chiny miały swojego Hitlera w osobie Qin Shi Huanga. Można więc przyjąć, że mentalność Chińczyków odpowiada hipotetycznej mentalności mieszkańców tej części Europy, którą Hitler by zdobył, utrzymał i wychował w przebudowanej ideologii Nietzschego - kilka wieków po wojnie. Lu Jiamin sugeruje więc zmiany porządku społecznego, skostniałej i zakłamanej mentalności, ale na końcu alternatywnej drogi podbitej przez nazistów społeczności, jeżeli chcemy spojrzeć na to oczami Europejczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Maruda 01.12.08, 19:48 Wiesz, te wzmianki o rasizmie, byciu "wilkiem" nasuwają skojarzenia raczej te podane przeze mnie. Ale mówię tu o powyższym artykule, a nie o książce, bo jej nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Maruda 01.12.08, 19:56 A w ogóle, to chyba rozmawiamy jak ślepi o kolorach. Cesarz, którego wspominasz, żył 2200 lat temu. W dodatku właśnie zwalczał konfucjanizm. A autor książki "Wilczy totem" akurat krytykuje konfucjanizm. Więc coś mi tu nie gra w tym co ty piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś