Dodaj do ulubionych

Chińczycy wolą tę powieść niż "czerwoną książec...

IP: 194.29.137.* 01.12.08, 17:23
Jiang Rong wygrał nagrodę Man Asian Literary Prize w 2007 r.
Obserwuj wątek
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Chiński Nietzsche? 01.12.08, 18:44
      Jeśli artykuł opisuje sprawę rzetelnie, to ta książka wygląda mi na odpowiednik
      "Tako rzecze Zaratustra" Nietzschego. Krytyka zastanego i zastałego porządku
      społecznego, skostniałej i zakłamanej mentalności. Propozycja nowego, lepszego
      człowieka, zdrowo drapieżnego i zdrowo egoistycznego. Takie manifesty są
      odświeżające, choć nie można ich traktować do końca poważnie.
    • maruda.r Anuszka 01.12.08, 19:36

"Jeśli artykuł opisuje sprawę rzetelnie, to ta książka wygląda mi na odpowiednik
      "Tako rzecze Zaratustra" Nietzschego. Krytyka zastanego i zastałego porządku
      społecznego, skostniałej i zakłamanej mentalności."

Proponuję inne podejście: nie przed, a po. Chiny miały swojego Hitlera w osobie
      Qin Shi Huanga. Można więc przyjąć, że mentalność Chińczyków odpowiada
      hipotetycznej mentalności mieszkańców tej części Europy, którą Hitler by zdobył,
      utrzymał i wychował w przebudowanej ideologii Nietzschego - kilka wieków po wojnie.

Lu Jiamin sugeruje więc zmiany porządku społecznego, skostniałej i zakłamanej
      mentalności, ale na końcu alternatywnej drogi podbitej przez nazistów
      społeczności, jeżeli chcemy spojrzeć na to oczami Europejczyka.

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Maruda 01.12.08, 19:48
      Wiesz, te wzmianki o rasizmie, byciu "wilkiem" nasuwają skojarzenia raczej te
      podane przeze mnie. Ale mówię tu o powyższym artykule, a nie o książce, bo jej
      nie znam.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Maruda 01.12.08, 19:56
      A w ogóle, to chyba rozmawiamy jak ślepi o kolorach. Cesarz, którego wspominasz,
      żył 2200 lat temu. W dodatku właśnie zwalczał konfucjanizm. A autor książki
      "Wilczy totem" akurat krytykuje konfucjanizm. Więc coś mi tu nie gra w tym co ty
      piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka