tw52 Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 15:11 no akurat z tlumaczami to jest zly przyklad. tlumacz powinien miec odpowiednie kwalifikacje. nie znam jezyka francuskiego i w tym wypadku jestem jak dziecko - mozna mnie latwo oszukac niepoprawnym tlumaczeniem amatora. dlatego chce, zeby tlumacz mial zdane odpowiednie egzaminy itp. co do aktora - albo mi sie podoba albo nie. re: post, w ktorym mowa o prawnych implikacjach uzycia terminu "aktor" - jakie to sa? nic mi nie przychodzi do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 15:12 Pewnie Nowicki. On ostatnio po Mroczkach jeździł. Dziwne, że na zachodzie można podjąć studia bez matury (z racji wieku), obejmować stanowiska inżynierskie bez studiów (z racji doświadczenia), być aktorem po zagraniu w 2 reklamówkach, a u nas.... Się tam weźcie za poważne rzeczy w tym rządzie, a nie za dyrdymały. Śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.08, 15:23 Co to znaczy, że ustawa rozgranicza kto jest, a kto nie jest "aktorem"? Aktor to ktoś, kto wciela się w postać graną w filmie lub w teatrze. Czy te "uczone" panie "aktorki" o tym nie wiedzą? Szpilka w tyłek, bo naturszczyki w rodzaju Mroczki-Cichopki zarabiają fajny szmal? No to niech im, na zdrowie. Jak ktoś chce im zapłacić to co mi do tego? Żal ściska "aktorów" po PWST że nie chcą ich brać do seriali? To czyja to jest wina - Mroczków-Cichopków, czy własnego warsztatu aktorskiego? Zanim się wezmą do wylewania żali z pretensjami, że im osoby "bez uprawnień" zabierają chleb, mogliby się choć z grubsza zorientować, o co mają te swoje pretensje. Bo ja tu widzę tylko pogoń za kasą. A ja panią tak lubiłam, pani Danusiu... ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! IP: 80.185.172.* 21.12.08, 15:31 niestety taka jest PRAWDA................. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te psl do pługa!!! 21.12.08, 15:34 tam wasze miejsce wiochmeni, ustawiac to sobie mozecie ochotnicza straz pozarna buraki, w sprawach ktore sa wam obce jak smoking nuworyszowi zawrzec ryje i won na pole nawoz rozrzucac. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 15:44 Jak dla mnie Hamleta moze zagrac nawet naturszczyk z ulicy...jak bedzie dobry to publicznosc bedzie waliła oknami i drzwiami, jak do de..to bedzie klapa. Czy aby miec status pisarza nalezy ukonczyc polonistyke??? malarz-rzeżbiarz musi byc koniecznie po A.S.P???? bez skonczonego konserwatorium nie mozna zostac ani "grajkiem" ani kompozytorem??? wolne żarty. Wiesniakom z psl cos sie kompletnie w dyniach popierdzieliło.... chyba za duzo samogonu. RYNEK >>.qwa RYNEK jest weryfikatorem tumanskie osły posły z psl-a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieniek niech rynek pracy sam sie reguluje IP: *.hsd1.ma.comcast.net 21.12.08, 15:48 To tak jak ze zniesieniem habilitacji. Koronny argument przeciwko jej zniesieniu to niski poziom doktoratow. Dlaczego nie podniesc ich poziomu zatem? A bo wtedy interesy ogromnej groupy nierobow, ich miejsca pracy bylyby zagrozone, trzeba byloby stawic czola konkurencji, nie mozna byloby stopni naukowych uzywac do kontrolowania innych, czerpac z tego korzysci. Srodowisko akademickie podobnie jak lekarze sa niereformowalni. Im gorzej tym lepiej dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Andrzej "Knorr" Grabarczyk, wielkim aktorem jest! 21.12.08, 16:02 Zazdrość, proszę Państwa, zazdrość. Jak ktoś, kto gra w Klanie śmie wypowiadać się na temat "aktorstwa"? A Olbrychski akurat studiów nie skończył.... pl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Olbrychski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mos kasa,kasa,kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 16:15 Pewnie chodzi o kasę, powstaną kursy przygotowujące do egzaminu, sam egzamin też pewnie będzie płatny. Ja to przeżyłem jako księgowy, 20 lat doświadczenia nie było podstawą do uzyskania licencji MF, zapłaciłem 4 tys. za podyplomówkę (4 zjazdy po 2 dni) i już jestem licencjonowanym księgowym. Tu pewnie będzie tak samo, Cichopek opłaci kurs i egzamin i już będzie aktorką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synio Oczywiście że maja rację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 16:17 Czym innym są umiejętności sceniczne, aktorskie, a czym innym jest używanie tytułu "AKTOR"! Aktor, to taki sam zawód jak każdy inny. Aby go wykonywać niekoniecznie należy mieć uprawnienia, ale gdy ktoś chce się tytułować aktorem, to juz takie uprawnienia powinien mieć. Nic zdrożnego w projekcie PSL nie widzę, porządkuje on tylko nazewnictwo. AKTOR ZAWODOWY, AKTOR AMATOR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnie Kto może grać króla Leara? IP: *.spray.pl 21.12.08, 16:22 to samo proponuje do rolnikow... rolnikiem bylby kazdy, kto skończyl szkołę rolnicza lub zdal specjalny egzamin przed komisją powołaną przez "organizację zbiorowego zarządzania lub ministra rolnictwa, wtedy moze placic KRUS a w innym przypadku prowadzi dzialalnosc gospodarcza Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 16:30 Każda grupa zawodowa chciałaby mieć swój kawałek ustawodawstwa. Trzeba tylko znaleźć głupka który się przejmie i z pełną powagą rozpocznie odpowiednie przygotowania. Koncesjonizm to zaraza a po prostu ograniczanie wolności wielu w imię interesów niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 16:35 jak mam naprawić buty idę z nimi do rzemieślnika.Jak chcę obejrzeć dobry spektakl idę do teatru. Zdaje sobie sprawę ,że cena biletu nie pokrywa kosztów wystawienia dobrej sztuki. Dokłada do biletu budżet państwa a więc moje i Twoje podatki. Jeśli szewc jest partacz -plajtuje i nikt mu nie dokłada. Naturszczyki dzisiaj - szczególnie kabareciarze - to pokaz chamstwa /jak piszesz chamstwa / i wystarczy ,że wymyślą nazwę -mniej lub bardziej idiotyczną - jeżdżą po tzw. terenie "koszą kasę" . Płacę za bilet i potrzebuję tłumacza aby mi dawał znaki ,że wypada się śmiać . Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 17:15 re: aga kosa tak wiec: jesli aktorzy, wystepujacy w czesciowo finansowanej z budzetu panstwa sztuce, beda mieli uprawnienia aktorskie - to niewazne ilu widzow przyjdzie. niech podatnicy placa wiecej. byly juz takie rozwiazania pod tytulem: Ludowy Artysta ZSRR. mozna tez przyjmowac inne kryteria przydatnosci do wystepow. zacytuje dowcip z wczesnych lat 1960tych - epoki Chruszczowa: w Moskwie postanowiono i uruchomiono striptiz. pierwszego dnia sala byla pelna, drugiego dnia tylko w polowie, trzeciego sprzedano 2 bilety. nalezalo zbadac, kto stoi za takim sabotazem. KGB wezwalo skretarza komorki partyjnej przy teatrze i pyta: czy rezyser spektaklu partyjny? - tak, od 15 lat. a operator swiatla partyjny? - tak od 20 lat hmmmm..... a striptizerka partyjna? - tak jest, od pierwszych dni Rewolucji Pazdziernikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! IP: *.aster.pl 21.12.08, 17:18 Ciekawe czy pan Grabarczyk ma dziecię w lub po AT, bo pan Zborowski ma, tylko o dziecięciu mało słychać, bo jej miejsce być może zajęła Cichopek, a pani Stenka chyba źle znosi menopauzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4-mat Kto może grać króla Leara? IP: 78.152.25.* 21.12.08, 17:33 Chłop potęgą jest i basta ! - kiedy sieje,kiedy orze.-I niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ Kto może grać króla Leara? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.08, 17:39 Aktor, to osoba po szkole, która ukończyła WYDZIAŁ AKTORSKI. Ktoś, kto takiej szkoły nie ukończył NIE MA PRAWA nazywać się AKTOREM!!! Natomiast może się nazwać AKTOREM AMATOREM. Odpowiedz Link Zgłoś
kingstonny Masz miec szkole, rozumiesz? Talentu sie nauczysz 21.12.08, 17:41 To kolejny geniusz krajowej mysli prawnej. Sadzac po szkodzie jaka by takie prawo wyrzadzalo osobom majacym wrodzony talent, i po oczywistej stracie dla spoleczenstwa, mozna ten genialny pomysl ustawic w tej samej lidze co ochranianie woalem tajemnicy tozsamosci przestepcow, nawet tych juz skazanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vada olbrychski IP: *.ghnet.pl 21.12.08, 17:52 Olbrychski nie skonczyl nigdy szkoly aktorskiej wiec tez nie mogl by sie zwac aktorem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil21091 Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 17:59 Zgadzam się z posłami PSL, ponieważ w naszej kulturze, jest już za dużo "gwiazdek" bez żadnego wykształcenia, a czasami nawet talentu. Coś trzeba zacząć z tym robić, być może ta ustawa w czymś pomoże. Oczywiście, jest kilku aktorów-amatorów z wielkim talentem, ale są to sporadyczne przypadki. Jeśli wspomniane już przeze mnie wcześniej "gwiazdki" czują, że mają talent i nadają się do tej pracy, niech spróbują dostać się do szkoły, tam zostaną ocenieni przez prawdziwych fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
tatafax Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 18:06 Mam pytanie do PSL czy zeby kupic grunty rolne dla pieniedzy unijnych trzeba miec wyksztalcenie rolnicze? czy moze wystarczy znajomosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goooosc Kto może grać króla Leara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 18:07 niech zloza projekt, kto moze zostac (P)osłem PSl, a kto nie. I ile musi mieć roli. Albo lepiej, niech wymyślą ustawę o tym, kto może zostać posłem i po ukończeniu jakiej szkoły. Durnie po szkole średniej biorą się za rządzenie krajem... Głupole. Ten kraj pełen absurdów... czy to az takie wazne kto co skonczyl?? no k00rwa mac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwe Kto może grać polityka? szkoła jakaś jest? IP: *.g2.isko.net.pl 21.12.08, 18:14 taaaa, taki Lepper to po wyroku nie mógł za kasjera w biedronce robić, a wicepremierem kraju to mógł... do roboty sie qrwy polityczne brać! rachunek za prąd mi skoczył 100% a qrwa jakoś nie pamiętam, żebym instalował w domu 1000000 watowe żarówki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eewa Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 19:03 Krzyś, masz świetny pomysł. Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
emcza Czy każdy może zagrać króla Leara? PSL: nie! 21.12.08, 19:20 proponuję żeby ustanowić zawód komentatora życia politycznego. wówczas komentarze dla polityków stałyby się wyważone i powściągliwe, a nie jak teraz, że jakiś przypadkowy naród komentuje co się da i to w jak oburzający sposób. bez należytego szacunku i nie ucząc się komentarzy na pamięć :-) Odpowiedz Link Zgłoś