Gość: margita Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 12:55 lezy na Pęksowym.... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: oskar szerer... kim był? 23.02.06, 13:41 Wrzuć w google, ja tylko znalazłam: w "Zakopane czasów okupacji" Henryka Josta, że niektóre pensjonaty, m.inn. willa "Roztoka" własność rodziny Oskarów Szererów - ul Tetmajera 33 zostały zajęte przez Gestapo na domy lotników (Luftwaffenheim). Pan Jost chyba żyje, to kopalnia wiedzy. Pierwszą inwentaryzację nagrobkow na Pęksowym Brzyzku zrobił w 1947 r Jedrzej Czarniak, następną w roku 1954 mgr Tadeusz Staich. Opiekę Konserwatorska sprawuje Muzeum Tatrzańskie. A kim był??? Nie wiem, w google stoi to nazwisko, szukajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 15:16 był geodetą, to wuj mojego dziadka, geodeta, ktory wytyczał granice po I wojnie, jego zona prowadzila pensjonat na tetmajera, rozlatujaca sie dzis roztoke... na tylach czarciego jaru, milo mi, ze ktos pyta, mozna wiedziec skad wpadliscei na jego trop? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: oskar szerer... kim był? IP: *.it-net.pl 23.02.06, 15:19 Wtedy wszystkich chowali na Pęksowym Brzyzku, parafia Zakopiańska może cos wiecej wiedziej, moze Muzum Tarzańskie. Czy to była rodzina żydowska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 15:21 nie. mieli syna, Bogusława, też był artysta, zmarł w latach wczesnych 90tych, tez tam lezy; on zmarl duzo po II wojnie, wiec pochowany tam tez za zaslugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: oskar szerer... kim był? IP: *.it-net.pl 23.02.06, 15:32 Polecam wobec tego ksiązkę Wiesława Białasa: " Cmentarz na Pęksowym Brzyzku w Zakopanem" wyd Wydawnictwo Diecezji Pelplińskiej "Bernardinum" 2005. Może cos jeszcze oni uzupełniają? Bo to właśnie książka o zasłużonych zakopiańczykach. Ja juz pisałam na ten temat gdzieś we wątkach zaduszkowych. Warto przeczytać i mieć tę pozycję. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:14 www.roztoka.e-zakopane.info/ XXksie, czy chodzi o tę Roztokę czy też o taką piękną ale bardzo zniszczoną i obecnie niezamieszkałą willę dokładnie na tyłach Czarciego Jaru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 16:55 te niezamieszkałą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:27 Powiem Ci, że mnie ten dom zauroczył całkowicie. Gdy jestem w Zakopanem chodzę żeby sobie na niego popatrzeć. Ale na patrzeniu na tę piękną ruinę sprawa się kończy, bo nawet gdyby tak trafić 6 w totolotka to i tak sprawa nie do ugryzienia, bo ma podobno kilkunastu współwłaścicieli;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 24.02.06, 10:25 dokładnei tak, tzn. miał, potem szedl z rak do rak, ktos go kupowal, potem sprzedawal, bo nie mial kasy na remont etc. a wszystko przez nieroztropne rozrzadzenie spadkowe sp Wuja.. mnie sie serce kraje, ja mam albumy z czasow miedzywojennej swietnosci tego domu, jeszcze pamietam, co bylo w ktorym pokju, nawet nie wiem kiedy i gdzie sie to podzialo, eh, sic transit gloria mundi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:29 Tak , chwała przemija... A widać to szczególnie wyraźnie właśnie w tej części Zakopanego, chyba zresztą jednej z najładniejszych. Gdyby te stare domy potrafiły mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: oskar szerer... kim był? 24.02.06, 11:44 50 roków nazod to one jesce godały, kazescie wte byli? I tak duzo opisoali L.Długołęcka i Maciej Pinkwart w: "Zakopane - Przewodnik historyczny" W-wa 1988, (jo mom z tego roku wydanie) i w tyj wceśniyj wspomnianyj tutok pracy H. Josta. Ciekawe tam rzecy, cytaliście? To samo ta książka "Cmentarz...". Ostatnio sporo rzeczy ukazuje się o historii Zakopanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 12:04 50 roków nazad to ja sie dopiero uczyłem chodzić. Dobrze, że jest coraz więcej książek o historii Zakopanego, ale to jednak nie to samo co pamięć ludzka. Pamięc górali o ich rodach i przodkach trwa nadal. Ale wielu było "krzoków" i "ptokOw", którzy też na pamięć zasłużyli, tylko nie zawsze jest już komu ich wspomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepucwelik Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.18, 10:55 Prezesem Odpowiedz Link Zgłoś