Dodaj do ulubionych

oskar szerer... kim był?

IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 12:41
Obserwuj wątek
    • Gość: margita Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 12:55
      lezy na Pęksowym....
      • ciupazka Re: oskar szerer... kim był? 23.02.06, 13:41
        Wrzuć w google, ja tylko znalazłam: w "Zakopane czasów okupacji" Henryka
        Josta, że niektóre pensjonaty, m.inn. willa "Roztoka" własność rodziny
        Oskarów Szererów - ul Tetmajera 33 zostały zajęte przez Gestapo na domy
        lotników (Luftwaffenheim). Pan Jost chyba żyje, to kopalnia wiedzy.

Pierwszą inwentaryzację nagrobkow na Pęksowym Brzyzku zrobił w 1947 r Jedrzej
        Czarniak, następną w roku 1954 mgr Tadeusz Staich. Opiekę Konserwatorska
        sprawuje Muzeum Tatrzańskie.

A kim był??? Nie wiem, w google stoi to nazwisko, szukajcie.
        • Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 15:16
          był geodetą, to wuj mojego dziadka, geodeta, ktory wytyczał granice po I
          wojnie, jego zona prowadzila pensjonat na tetmajera, rozlatujaca sie dzis
          roztoke... na tylach czarciego jaru, milo mi, ze ktos pyta, mozna wiedziec skad
          wpadliscei na jego trop? pozdrawiam
      • Gość: Ciupazka Re: oskar szerer... kim był? IP: *.it-net.pl 23.02.06, 15:19
        Wtedy wszystkich chowali na Pęksowym Brzyzku, parafia Zakopiańska może cos
        wiecej wiedziej, moze Muzum Tarzańskie. Czy to była rodzina żydowska?
        • Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 15:21
          nie. mieli syna, Bogusława, też był artysta, zmarł w latach wczesnych 90tych,
          tez tam lezy; on zmarl duzo po II wojnie, wiec pochowany tam tez za zaslugi
          • Gość: Ciupazka Re: oskar szerer... kim był? IP: *.it-net.pl 23.02.06, 15:32
            Polecam wobec tego ksiązkę Wiesława Białasa: " Cmentarz na Pęksowym Brzyzku w
            Zakopanem" wyd Wydawnictwo Diecezji Pelplińskiej "Bernardinum" 2005. Może
            cos jeszcze oni uzupełniają? Bo to właśnie książka o zasłużonych
            zakopiańczykach. Ja juz pisałam na ten temat gdzieś we wątkach
            zaduszkowych. Warto przeczytać i mieć tę pozycję.
            Telo.Pozdr.
            • Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:14
              www.roztoka.e-zakopane.info/
              XXksie, czy chodzi o tę Roztokę czy też o taką piękną ale bardzo zniszczoną i
              obecnie niezamieszkałą willę dokładnie na tyłach Czarciego Jaru?
              • Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 23.02.06, 16:55
                te niezamieszkałą..
                • Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:27
                  Powiem Ci, że mnie ten dom zauroczył całkowicie. Gdy jestem w Zakopanem chodzę
                  żeby sobie na niego popatrzeć. Ale na patrzeniu na tę piękną ruinę sprawa się
                  kończy, bo nawet gdyby tak trafić 6 w totolotka to i tak sprawa nie do
                  ugryzienia, bo ma podobno kilkunastu współwłaścicieli;))
                  • Gość: xx Re: oskar szerer... kim był? IP: *.acn.waw.pl 24.02.06, 10:25
                    dokładnei tak, tzn. miał, potem szedl z rak do rak, ktos go kupowal, potem
                    sprzedawal, bo nie mial kasy na remont etc. a wszystko przez nieroztropne
                    rozrzadzenie spadkowe sp Wuja.. mnie sie serce kraje, ja mam albumy z czasow
                    miedzywojennej swietnosci tego domu, jeszcze pamietam, co bylo w ktorym pokju,
                    nawet nie wiem kiedy i gdzie sie to podzialo, eh, sic transit gloria mundi...
                    • Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:29
                      Tak , chwała przemija... A widać to szczególnie wyraźnie właśnie w tej części
                      Zakopanego, chyba zresztą jednej z najładniejszych. Gdyby te stare domy
                      potrafiły mówić...
                      • ciupazka Re: oskar szerer... kim był? 24.02.06, 11:44
                        50 roków nazod to one jesce godały, kazescie wte byli? I tak duzo opisoali
                        L.Długołęcka i Maciej Pinkwart w: "Zakopane - Przewodnik historyczny" W-wa
                        1988, (jo mom z tego roku wydanie) i w tyj wceśniyj wspomnianyj tutok pracy
                        H. Josta. Ciekawe tam rzecy, cytaliście? To samo ta książka "Cmentarz...".
                        Ostatnio sporo rzeczy ukazuje się o historii Zakopanego.
                        • Gość: poraj Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 12:04
                          50 roków nazad to ja sie dopiero uczyłem chodzić. Dobrze, że jest coraz więcej
                          książek o historii Zakopanego, ale to jednak nie to samo co pamięć ludzka.
                          Pamięc górali o ich rodach i przodkach trwa nadal. Ale wielu było "krzoków" i
                          "ptokOw", którzy też na pamięć zasłużyli, tylko nie zawsze jest już komu ich
                          wspomnieć.
    • Gość: kiepucwelik Re: oskar szerer... kim był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.18, 10:55
      Prezesem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka