Dodaj do ulubionych

Pomalućku idzie wiesna...

IP: *.it-net.pl 12.03.03, 07:13
Widzieliście juz wiesne w Tatrach i na Podtatrzu? Cosi nie barz jom cuć,
Śniegu jesce moc i tak mi sie widzi, ze na nartach bedziemy jeżdzić wysyj
w górach do maja. Tam bedziy bielućko , cysto, gorzej w Zokopanym, kie sie
odsłoni choćjaki brud. Aly pomalućku, a wse, a wse i ś nim domy rade se, ba
haj! Jedno pewne,że dziyń długsy, słonecko mocniej przygrzywo, a my cosi
jajkby słabsi nie ino na ciele, ba i na dusy. Aly cy to ino przez wiesne ?
Przednówek u syćkich: w Rządzie, w KRRiTV, w Sejmie, w partiach
politycznych, miyso sie, miyso , jeee, przecie fto to wytrzymie? Nie
dziwota, ze syćka słabnom. Pytom sie, jaki to pozytek bedzie miała baba ,
kozdo z nos, kie tam sie wypolicie? Mało tego, taki stary wypolony trzpiyń
nie bedzie sie nadawoł juz do nicego, choć rokami nie jest stary. I tu nasa
rola wielgo, kormić dobrze chłopa, niech se dłuzyj pośpi, nie załować
głoskania tu i tam, nei od casu do casu, tak jak marcowe koty, niek se idom
ka fcom, ba haj! Na baciarke! Telo bedzie spokoju, ftory nom tyz sie
przydo.

Na turystów cekomy , jak zwykle, bo oni nos tyz ratujom, kie nadadzom nom
roboty, a jesce naopowiadojom co ta sie dzieje w polityce i na swiecie. Juz
nawet nie trza wte gazety cytać, i troske sie pociesymy, ze wsędzie dobrze(
ba ta dobrze!), a nolepiyj w chałupie, ba haj.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rumcajs Re: Pomalućku idzie wiesna... IP: benkovski:* / 192.168.2.* 14.03.03, 22:00
      Faktycnie, idzie wiesna! Ptoski ukwalujom po inksemu. Woda w potoku gado
      inakcyj. Idzie wiesna. Pod piyzynom puk! Babom zbiyro sie na amory. Kot posed
      na byciarke... Wiesna idzie. Jadem w delegacje! Moze mi sie nadozy jakasi
      frajirecka? Idzie wiesna!...Wiesny w sercah wom zycy Rumcik
      • Gość: Ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna... IP: *.it-net.pl 16.03.03, 17:26
        Wiys Rumcajsie kielom wiesne i radość pocułak dzisiok w sercu, kie obejrzałak
        se na video kasete nagraną na ślubie mojyj siostrzenicy Jagny Marczułajtis
        z Sebastianem Kolasińskim , ech, co to był za ślub, skoda, że ci tego ni moge
        pokozać, aly moze bedzie kie tako okazyjo, ba haj. Cało rodzina w komplecie,
        przezyłak to jesce roz, a moze bardziyj , jak wte, kie to sie odbyło, tam w
        Zokopanym, na Bystrem w Kosciółku drewnianym, piyknym do cudu. Ech,
        wspomniynia, wspomniynia i te przyspiywki góralskie i inne weselne:" nie
        pijymy wódki, nie pijymy w wódki, pocałunek był za krótki, nie pijemy wódki (2
        razy), ona temu winna (2 razy) pocałować go powinnna "...itp., itd.,itp.,itd.
        I te stroje góralskie i ta mowa naska, i te żarty takie nase, radość,
        radość... Ogromna radość. Jak to nieduzo cłekowi do scęścio trzeba. Nei,
        dobrze, ze ta kaseta przyjechała do mnie z Poznania i telo radości zrobiyła ,
        mi we wnuku. Weselisko u "SABALY" w Zakopiy, tońce, tońce, śpasy, śpasy i
        jesce roz, i jesce roz, a co śmiychu przy tym było, teroz coroz bardziyj
        rozumiym słowa: w e s e l e, r o d z i n a i ten śpiy w uchu mi
        brzmi : "czekasz na tę jedną chwilę, serce jednakowo bije... wielka miłość nie
        wybiera ,czy jej chcemy, nie pyta nas wcale, wielka miłość, wielka siła,
        zostajemy jej wierni na zawsze...."

Cas uciyko, Państwo Kolasińscy mają córeckę, a jaki sport bedzie uprawiać w
        przysłości? Snowboard czy jazdę figurową? Ftoz to wie? Cy kto wie? Bo jo nie!
        Telo. Pozdrawiam właściwie jeszcze zimowo. Hej. A gdzie ty sie straciłeś we
        świecie Rumcajsie? Hej!
    • Gość: plum1000 nie na temat// IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 20:48
      jo to nawet nie czytam Twoich postow bo sa dlugie....
      wiem tylko jedno ze gdyby nie Ty forum zakopanego dawno by umarlo :-)

Plum
      • Gość: Ciupazka Re: nie na temat// IP: *.it-net.pl 16.03.03, 22:00
        A uwozos, ze powinno umrzyć? Oddaje swoim to, cego ni mają, nicego nie
        zabrałak, ale miłość ftorom mom do swoich stron oździawio mi kufke i pokiela
        mnie nie wyrucom stąd, to drem sie z radościom na całe gardło i śpiywom se do
        mojyj rodnyj ziemi. Nawet nie chces pomóc w tym? A widzis, ze nie ino w
        Zokopanym tak słabo Forum goni, w Nowym Targu tyz ni mo wto gonić.W innych
        miastach tyz, a ci co umiejom sie porusać w internecie z radością hipkają do
        swoich i ich ratują , jak mogą. Hej! Przysłak z koncertu, jutro o 5 pobudka i
        słuzba nie druzba. Telo. Pozdr. Ka ta wiesna u nos, tak mom zapchane soboty,
        ze nijak ni moge sie rusyć do swoich, choć na trzy dni, ni ma jak!
        • Gość: plum1000 Re: nie na temat// IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 22:12
          co za koncert? zepol goralski?
          :-)))
          Plum
          • Gość: Ciupazka Re: ....pomalućku idzie wiesna... IP: *.it-net.pl 18.03.03, 22:54
            Z wiesnom , na przednówku i artystom cięzko, jezdzom po Polsce i kcom zarobić
            jaki taki gros, nei temu i jo troske wsparłak ludzi kultury idęcy na tyn
            koncert , ba haj!
            Przybocyło mi sie kielo biyda była w downych casach u nos tam na skolnym
            Podhalu, jak przysła wiesna. Biydowali nasi dziadkowie, ojcowie, to widać było
            z wiesnom, kie śli do kościoła, to syćka byli wychudzyni, nie tak ,jak teroz ,
            ze kozdy sie wyobacuje przez zime i je sersy, jako dłuzsy, ba haj. A co to sie
            jodało wte? Kapuste z bobem ,korpiele warzone, kwaśnice, moskole z owsianyj
            mąki, kwaśne mlyko z grulami abo z kluskom, i tak furt a furt. Wielgi Post to
            był Wielgi Post, nie maściyło sie ani gruli, ani kapusty, Aly wiys co ci
            powiym, ze my byli kajsi zdrowsi, nie uwidziołes nika hrubyj baby, ani
            chłopa , a przypotrz sie dzisiok, nawet dziewki i parobki okropecnie
            ozrośnięte. Nie powiym, piykne momy i urodne dzieciska, a kie sie jesce
            przyodziejom w naskie ubrania, to jest na kim i na cym ocyska zawiesić, ba
            haj! Coby sie ino jesce fciały bestyje ucyć, to het by było dobrze. A to róźnie
            s tym bywo... Telo.Pozdr.
            • Gość: Rumcajs Re: ....pomalućku idzie wiesna... IP: benkovski:* / 192.168.2.* 19.03.03, 21:00
              Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> Z wiesnom , na przednówku i artystom cięzko, jezdzom <...
              Witojcie, jus zek haw! Domencyli mnie do imentu rozne filance, alek sie wrociel
              i nose pozdrowienia od Krzisia Kolumba i Gaudiego. Kota z ksiutow jeszcze nie
              ma, baba wyteskniona - wcale nie zauwazyla, zem lysy /sic!/. A na swiecie -
              oprocz grozby wojny - wiosna, zielen swiezsza, pelno kwiatow i woda w
              M.Srodziemnym wcale nie taka zimna.
              Pare dni mnie nie bylo, a tu - Ciupazka hipka po inksych forach, Kazik sie
              straciel we wielgim swiecie. Trza pisac, nawet o dupie Marynie, bo zamkna
              Forum. A mnie znow nie bedzie pare dni. Trzymajcie sie!
              • Gość: Ciupazka Re: ....pomalućku idzie wiesna... IP: *.it-net.pl 20.03.03, 10:36
                Dobrze, ze dołeś znać, ze zyjes! No, przypotrz sie jako to ta wiesna sie
                zacyna.... WOJNA....! Nei, coz z tego, ze dalyko, nogorse to ,ze ona jest
                i nie wiada kie sie skońcy... ka... i cym... Niedobre mom przecucio... Cy
                kozde pokolynie musi wojne przezyć...?, cy tych ludzi juz za duzo...?, cy
                ta pazerność sie w świeciy nie skońcy...? Nie dom rady odpedziyć na te i
                inne pytania, ftore w głowicce sie kłębiom. Wiym, ze nic nie wiym i chyba nie
                ino jo... Telo .Pozdr.
                • Gość: Ciupazka Re: ....pomalućku idzie wiesna... IP: *.it-net.pl 05.04.03, 09:04

No, wiycie, wiycie, wiesna posła precki... 22 cm śniegu na Kasprowym Wiyrchu
                  przykurzyło, 8 stopni ponizyj zera, na dole bielućko... Wyziyro zima , nei
                  trza wyciągać barankule i kozuchy ze sofy, wiater północny z mrozickiem po
                  kufie ciągnie.
                  No, ni ma rady, ostrzygomy turystów, coby sie ubiyrali zimowo, bo im rzyci
                  pomarznom, ba haj! Przecie dzisiok 5 kwietnia, wiesna sie schowała, trza
                  bedziy na niom pocekać jesce dość godnie, kwieciyn pleciyn...

Telo. Pozdr. syćkich potraconych po świecie, niewozne, kaście som, ba haj!

A na święta Wielgiyj Nocy brać sie z rodzinami na Podhale. Trza dychnąć,
                  a my tu syćkiego naryktujymy, przyjedziecie se na gotowe, ba haj!
                  Pytomy piyknie!
                  • Gość: Rumcajs Re: ....pomalućku idzie wiesna... IP: 80.72.65.* 05.04.03, 11:52
                    A u mnie - pani bocianowa jajka wysiaduje, leszczyna juz przekwitla. Na
                    drzewach napeczniale paki. Kwitna fiolki i pierwiosnki. W kazdej chwili
                    przyleca jaskolki i zacznie sie krzatanie i wrzawa w gniezdzie nad moim oknem.
                    W domu juz czuc, ze Wielkanoc blisko. To znaczy, ze wiosna ... przyszla!
                    Tylko w gorach mgla i snieg...
                    Wiosny w sercach jeszcze raz Wam zycze!
                    • Gość: Ciupazka Re: ....pomalućku idzie wiesna... IP: *.it-net.pl 05.04.03, 20:25
                      Wzajemnie, trzymajcie się dzielnie!Telo.Pozdr.
                      • Gość: Rumcajs Kwiecien plecien ... IP: 80.72.65.* 06.04.03, 20:21
                        Ne i mos babo placek - zima sie przycaila kajsi za brzyskiem, furcy snig, na
                        polu dujawica. Mojyj pani bockowej rzyc przimarzla do jajow. A w Zakopcu
                        pewnikiem bedom pytoc na nowom atrakcje - wielkanocny kulig. Byk przyjechol,
                        ale baba mnie nie pusco... Siedz Rumcajsiku w chalupie, ka bees chodzil - pada -
                        a jo ci pomalujem jojka. Dzis werede ?
                        • Gość: Ciupazka Re: Kwiecien plecien ... IP: *.it-net.pl 06.04.03, 21:14
                          Rumcajs, nie wiym, cy jo plete, cy ty, cy kwiecien robi nom figle, twoje listy
                          syćkie mom, dzięki, a jo do tobie napisała ze4 i co ? zodyn nie dosed? Ki
                          pieron i co wyplato ś nimi i ka som.Tu tyz pleciyń? Napis mi na mój adres( bo
                          twoje listy syćkie som) pełny adres na jaki mom pisać, bo d.. tam, jak Kazik
                          godoł rozmowa gęsi z prosięciym, ba haj. Skoda mojego pisanio, sprowdź syćkie
                          swoje poczty, moze we ftroryj som, bo jo juz na choćjakie adresy
                          pisała.Telo.Pozdr.
                          • Gość: Rumcajs Re: Kwiecien plecien ... IP: 80.72.65.* 06.04.03, 22:20
                            Ty bendzies plakala,
                            jo nie bende slysol,
                            sionde sobie w pokoiku,
                            listy (!) bende pisol...
                            • uriel1 No nie......... 06.04.03, 22:25
                              Gość portalu: Rumcajs napisał:

> Ty bendzies plakala,
                              > jo nie bende slysol,
                              > sionde sobie w pokoiku,
                              > listy (!) bende pisol...
                              ===========

Toż to wiosna na Forum. Kwitnie uczucie - jak nić!! Gratulację moi mili...

• Gość: Rumcajs Re: No nie......... IP: 80.72.65.* 06.04.03, 22:38
                                No coz Uriel1! Jak wiosna - to wiosna! Bocianom trzeba dac motywacje do roboty.
                                Niech sie wreszcie jaki dobry polityk "wykluje", bo ci aktualni chyba w
                                kapuscie sie znalezli. Same glaby...
                                • uriel1 Re: No nie......... 06.04.03, 22:48
                                  Ciężki kawałek chleba szykujesz dla swoich dzieci. Polityka... Jesteś pewnien?
                                  • Gość: Ciupazka Re: ....pomalućku idzie wiesna.... IP: *.it-net.pl 07.04.03, 14:38

" .... rozmowa kontrolowana.....rozmowa kontrolowana....rozmowa
                                    kontrolowana.... ." - bocys to? Prześtuderuj FOF.Stare jedzie...Ale my sie nie
                                    domy, ba haj!Telo.Pozdr.
                                  • Gość: Rumcajs Re: No nie......... IP: 80.72.65.* 07.04.03, 17:56
                                    uriel1 napisał:

> Ciężki kawałek chleba szykujesz dla swoich dzieci. <

To nie ja, to nasi milusinscy politycy! Najgorsze jest to, ze jeszcze dzieci
                                    naszych dzieci beda placic za ich "osiagniecia" i wlasnie nastepnym pokoleniom
                                    ten chleb ciezki bedzie.
                                    W kalendarzu wiosna, za oknem zima. Pozostanmy przy wiosnie!
                                    • Gość: Ciupazka Re: No nie......... IP: *.it-net.pl 08.04.03, 09:54

Rumcajsie, jako zostać przy wiośnie, kie telo zima zawitała przecie nie ino
                                      do Polski, aly nadało roboty zaś syćkim, nawet ni ma casu cympieć przy
                                      kompie, ba haj!. Do roboty! Telo.Pozdr. No nie...!
                                      • Gość: Rumcajs Re: No nie......... IP: 80.72.65.* 08.04.03, 21:53
                                        Myslolek se, co by nieupolitycnioc tego tematu. Niekze se ostanie jaki jes -
                                        wiesna, mielosc ... Halny, krokusy, zbyrcoki... salas..............(?)
                                        Hej! Spodobaly sie mi u zajaca usy.
                                        Hej, u jelenia rogi, u dziywcyny nogi!...
                                        Hej!
                                        • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 25.03.04, 09:46
                                          Na wysokiyj pyrci
                                          kozicka sie kręci,
                                          kozicko nie kręć sa
                                          strzelem ci do serca...

Bo wiesna... Tak se śpiywoł Sabała na wiyrchowom nute, a za nim powtarzali
                                          Jędrzej Bachleda-Wala, Maciej Gąsienica-Sieczka oraz Szymon Tatar-Czarny,
                                          strzelcy, koziary , kie rapsicowali po Tatrach wzdłuz i wsyrz za zwierzynom i
                                          nie ino.
                                          Jan Sabała mioł sporom gazdówke i nie musioł polowacki robić, hale mioł telo
                                          niespokojnom noture, ze bez polowacki ni móg zyć. Trzok pozostałyk
                                          towarzysów miało hudobne gazdówki i biyda gnała ik do polowacki, hale wyrzykali
                                          sie jyj, kie trefiył im sie zorobek przewodnicki. Na przełomie XIX wieku byli
                                          niepokonani jako polowace i przewodnicy. Do tego mieli jesce nie byle jakom
                                          fantazyje a gawędziarstwo Sabały do dzisiok zadziwio syćkik.

Tak se myślem, cy nasyk młodyk przewodników ucom gawędziarstwa, cy
                                          potrefiom turystom opedzieć , abo choćby ino zacytować bajdy Sabałowe,
                                          Adama Pacha, abo zacytować piykne wierse nasyk poetów podhalańskik, cy pi
                                          yknie zaśpiywajom przy odpocynku gości, he?

Tego tyz trza ucyć i o to zadbać. Wiesna sie zblizo, pote lato, ludzi zaś
                                          najedzie i trza do nik piyknie tyz przegodać na wycieckach, i nie ino, ba
                                          jako.
                                          Telo.Pozdr.
                                          • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 08.02.05, 21:51
                                            Cy Wy jom cujecie juz? Hehe Po tyk mrozak mo przyjść. Tak dzisiok pedzieli w
                                            TV. Jo na mój dusiu im nie wierze.
                                            • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 20.02.05, 18:55
                                              Na Lubelszczyznę skowronki przylatują zwykle w okolicach 20 lutego - twierdzi
                                              ornitolog Stanisław Iwańczuk. Wędrują z Włoch, Francji i innych krajów
                                              południowej Europy.

Niewielkie, szare ptaszki zwiastujące wiosnę, żyją od 8 do 15 lat.
                                              Prawdopodobnie łączą się w pary na całe życie. Niestety we Włoszech często
                                              padają ofiarą smakoszy.

Na razie wyraźnie widać, że nurogęsi, czyli tracze powoli wyprowadzają się z
                                              Polski. To gatunek kaczek szukających pożywienia wyłącznie pod wodą. Lato
                                              spędzą na północy.
                                              A ptosków nie widać... moze jesce nie cas? Fto widzioł, niek nom napise.
                                              • zbyszek07 Re: Pomalućku idzie wiesna.... 20.02.05, 19:36
                                                W Olsztynie lezy snieg...
                                                a w domu w wazonie kwitna wiosenne ciete kwiaty,
                                                zolte forsycje,
                                                brzoa zieleni sie listkami,
                                                wierzba wypuscila kotki bazi...
                                                wiosna przyjdzie,
                                                wiosna bedzie...
                                                Najwazniejsza jest ta wiosna ktora mamy w sobie!
                                                :-)
                                                • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 20.02.05, 20:30

Cosik mi sie widzi, abo mi sie ino zdaje, ze nom obu wiesny w sercak nie
                                                  staje, hehe...Furt jyj mało!
                                                  Telo.Pozdr.
                                                  • zbyszek07 Re: Pomalućku idzie wiesna.... 21.02.05, 07:32
                                                    Mam jej tyle ze staram sie rozdawac ludziom...
                                                    po ostatnim zimowym niedzielnym spacerze znowu pelen plecak!
                                                    po sobotnim szantowaniu cala walizka!
                                                    chcecie?
                                                    Bierzcie!
                                                    Milego dnia!
                                                  • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 21.02.05, 08:09
                                                    Ozdaj, ozdaj! Tym, ftorzy ni majom!!! Dziękuje i jo za troske tej wiesny
                                                    od Tobie!
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • roomtsays Re: Pomalućku idzie wiesna.... 21.02.05, 11:33
                                                    U mnie kwitną przebiśniegi, ale na halach krokusów ani widu ani słychu...
                                                    ;o)))
                                                  • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 21.02.05, 15:21
                                                    A w ogóle bywajom u Wos krokusy???
                                                  • laband Re: Pomalućku idzie wiesna.... 21.02.05, 15:23
                                                    u nos pouno!!!!

a u mie prawie we doniczce piyrszy tulipan wyloz!
                                                  • rita100 Re: Pomalućku idzie wiesna.... 21.02.05, 20:48
                                                    dzieki za przypomnienie, mam w piwnicy hiacenta w doniczce, trza go podlać ;)
                                                  • zbyszek07 Re: Pomalućku idzie wiesna.... 22.02.05, 09:12
                                                    Przez cala zime w wazonie kwitna mi ciete wiosenne kwiaty...
                                                    zolte forsycje,
                                                    biale koszyczki takich czerwonych galazek,
                                                    ostatnio zazielenila sie listkami brzoza,
                                                    wypuscily sie na swiat bazie...
                                                    Wiosne mam w pokoju przez cala zime...
                                                  • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 22.02.05, 09:20
                                                    Co sie telo kwolicie, u mnie a sie nie kwole, hehe... Witoj! Wiosenko!!!
                                                  • ciupazka Re: Pomalućku idzie wiesna.... 22.02.05, 09:31
                                                    Poprawiam się! Miało być:

Co sie telo kwolicie, u mnie tyz, a sie telo nie kwole, hehe... Witoj
                                                    Zbyszku, jesce jedna nasa Wiosenko!!! A zima u nos po pieronie, ka ta
                                                    jesce wiesna...
                                                    Hej!
                                                  • zbyszek07 Re: Pomalućku idzie wiesna.... 22.02.05, 10:28
                                                    U mnie tez mrozno,
                                                    snieg sypie...
                                                    po drugiej stronie jeziora ktos rozpalil ognisko,
                                                    bialy dym miesza sie z bialymi platkami sniegu...
                                                    Pieknie jest...
                                                    tak jakos wiosennie!
                                                    ;p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka