Wycięto mi wpis
"Re: Zadałem bardzo proste pytanie. Program PiS
0ion 10.08.10, 22:51 Odpowiedz
Początkowo myślałem jak Ty. W 2005 nie interesowałem się polityką. Zagłosowałem na PiS z tego powodu, że uwiarygodnił go Jaruzelski, Kiszczak, Urban, Wachowski, Bolek, Michnik, Geremek itd. Wszyscy oni zapluwali się z wściekłości na samą myśleć, że mógłby rządzić ktoś spoza układu. Było wysoce nieprawdopodobne by to była tylko gra. Zaryzykowałem mimo, że obawiałem się o brak doświadczenia PiSu w sprawach gospodarczych ale raz, że i tak gospodarka była na dnie, dwa PiS zamierzał zacząć od najważniejszego czyli usprawnienia i uwiarygodnienia sądownictwa i likwidacji korupcji i układów mafijnych. Zakładałem, ze po rządach PiSu powstanie nowy układ polityczny w którym komuchów z WSI-PO-SLD zastąpią ugrupowania centrowe i prawicowe. Niestety PiS miał tylko 27% i nie był w stanie obalić układu. Ale to co zrobił i tak przerosło moje oczekiwania, szczególnie własnie w sferze gospodarczej. Za PiSu nastapił gwałtowny spadek bezrobocia i wzrost zamożności Polaków. PiS w ciągu 2 lat zwiekszył o ponad 100% pozyskiwanie z EU środków strukturalnych(PO przez 3 lata o 10% i to w pierwszym roku po PiSie siłą rozpędu) zwiększył skokowo przychody z VATu, zmniejszył szarą strefę, ograniczył koszty pracy i obniżył podatki i jeszcze wiele innych rozwiązań usprawniających gospodarkę. Doprowadził do zredukowania deficytu, długu publicznego/pkb i inflacji tak, że Polska po raz pierwszy i jedyny spełniała warunki wejścia do strefy euro. Wszystko to mimo, że wstrzymał praktycznie prywatyzację. To co teraz wyprzedaje PO mógł sprywatyzować PiS dopisując sobie do bilansu.
A to co zrobiła PO:
g.forsal.pl/p/_wspolne/pliki/101000/101180.jpg
lata 2005-2007 PiS 2007-2010 PO.
Doprowadziła do katastrofalnego wzrostu zadłużenia Polski/pkb z 45% do 51% a w przyszłym do 55%. 1/4 obecnego całkowitego zadłużenia Polski wygenerowała PO przez 2.5 roku!!!
Zwiekszyła administracja państwową (bez samorzadów) o 17tys urzędasów, PiS o... 786 etatów!
Wydatki na finanse publiczne mimo dekoniunktury wzrosną w 2010 do ponad 300 mld itd. itp.
To nie są rządy tylko pęd do koryt i sabotaż. Co tu w ogóle porównywać???
Ale wytłumacz to lemingom... strata czasu.
Naprawdę myślisz, że Szutnik odpowie Ci czemu zagłosuje na PO?"
Wpis był merytoryczny i zajęło mi trochę czasu, żeby go napisać. Nie pierwszy raz wycina mi się tego typu postu. Mam dość i rezygnuję z forum. Dziękuję Wszystkim za miło spędzony czas