Dodaj do ulubionych

Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Polsce

14.03.11, 16:20
Siedze sobie w sobote przy barze w niezlej restauracji i podziwiam jak pieknie bawia sie mlodzi ludzie. Widze ze to jakies urodziny, albo imieniny czy cos w tym typie, grupa bawi sie w swym towarzystwie. W pewnym momencie jubilatka ,solenizantka (?) zamawia dla kolegi ktory sie troche spoznil ekstra drinka przy barze, luz - blues, a co tam, zagaduje,pytam co to za okazja, a piekosc mowi, ze wlasnie przeszla na emeryture. Nie tylko piekna, mysle, ale i poczucie humoru ma zajebiste, rozesmialem sie z dowcipu. A dziewczyna powaznieje i mowi ze serio, wlasnie zakonczyla prace jako funkcjonariusz Sluzby Granicznej. Zaczela prace jako 18-latka, po maturze, pozniej studia zaoczne, 15 lat sluzby i 1800 zlotych emerytury do konca zycia.
Teraz przenosi sie do Warszawy by probowac zaczac jakas inna kariere, na spokojnie bez nerwow, w koncu jakis dochod ma, mieszkanko rodzice zafundowali. Mloda jest, doswiadczenie zawodowe jakie by nie bylo posiada.
A ja ciagle niedowierzam, ale po krotkiej rozmowie okazalo sie ze to nie tylko Sluzba Graniczna, ale tez policja i wojsko ida na emerytury nieraz dobrze przed 40-ka.

Ile to osob w skali kraju ? Ile to milardow zlotych rocznie ? Ile przez lat 10, 20 ?

Ja sie wiec pytam kogos kto wie- co wydobywa po cichu Polska , jakie nieprzebrane bogactwo, ze moze sobie pozwolic wysylac ludzi na emeryture w takim wieku? Pierwszy odruch, ropa. Ale jak tu sprzedawac po cichu rope? Zloto tez nie, w ostatnich dwudziestu latach produkcja zlota przeciez nie wzrosla dramatycznie? No i mam, diamenenty !
Diamenty mozna wydobywac niemalze chalupniczo, wywiezc, sprzedac, w Zachodniej Europie to kupia, oszlifuja albo odloza do sejfu na pozniej. Walizka diamentow to moga bys sumy rzedu kiluset milionow dolarow. I prosze juz mozna oplacic emerytury jednej sluzby przez 3, 4 albo 5 lat. W kocu nawet w takim Kuwejcie gdzie kij wbijasz w ziemie i ropa leci nikt na emeryture nie dzie po 15 latach pracy.

Tylko czy to ladnie tak? Pozniej posadza sie kraje afrykanskie o sprzedaz "krwawych diamentow", wyzysk, morderstwa, niewolnictwo a to sie okazuje, ze to nie zadna Afryka tylko Polska kombinuje i zalewa zachocnie rynki.
A fe !
Obserwuj wątek
    • dcio Re: Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Pols 14.03.11, 16:59
      No ja zaluje ze nie poszedlem do sluzb mundurowych dzisiaj mialbym 1800 zl emerytury i nie muzial zebrac o prace w hipermarkecie na 7/8 etatu za 900 zl miesiecznie
      • kiniusia300 Re: Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Pols 29.03.11, 16:18
        mamy gaz łupkowy.Co prawda tylko teoretycznie bo już go oddaliśmy ale jak by nie patrzeć mamy!
    • pawel-l Re: Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Pols 29.03.11, 17:08
      Z 15 lat pracy, 5 lat to mogą być studia, więc niektórzy już po 10 latach pracy idą na emeryturę (agent Tomek 34 lata).
      Tusk łaskawie chce im podwyższyć limit do 20 lat. Ale to ciągle 2 razy krócej niż reszta społeczeństwa. A i emerytura co najmniej 2 razy większa. Bez składkowa.
      • kurt76 Kulczyk Aurelius 30.03.11, 09:49
        Czytajac komunikaty w prasie (rowniez lokalne ewydania gazeta.pl) nt. eksploatacji nowego zloza gazowego w okolicach Swarzedz - Kostrzyn Wlkp. - Środa Wlkp. przez ww odnosze wrazenie, ze tam juz na skale przemyslowa wyplukuja lupki.... po cichu, bez fanfar.
        • zbychowiec Re: Kulczyk Aurelius 03.04.11, 20:31
          Po co robic fanfary skoro jest to grabiezcza, rabunkowa eksploatacja zasobow naturalnych. Wszystkim zainteresowanym tematem polecam film GASLAND z 2010 roku. Bardzo pouczajacy film o amerykanskich doswiadczeniach z wydobyciem gazu, moze warto obejrzec zanim wprowadzimy tego typu wydobycie w Polsce i pozwolimy Kulczykom i innym takim zabrac zyski a sami zostaniemy z ogolocona ziemia i niezdatna do picia woda ?
    • krzysiozboj Re: Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Pols 11.04.11, 22:51
      Ano tak jest,, mam to samo, kończyłem razem z kimś szkołę średnią, on do SG, w trakcie studia licencjackie płacone przez zakład pracy, ja własna firma i płatne studia z własnej kieszeni i oboje mamy dzisiaj po 38 lat. On emerytowany oficer z emeryturą jakiej ja z pewnością nie zobaczę za 20 kilka lat a co najmniej tyle muszę jeszcze przepracować.
      Mało tego - system pracy 12/48 (12 godzin służby, 48 godz przerwy) a więc godzin przepracowanych sporo mniej niż inni, masa przywilejów i dodatków w trakcie. Gdy to widzę to jestem zdania że ten system im wcześniej walnie całkowicie na pysk tym lepiej. To najzwyklejsze pasożytnictwo jednych grup społecznych na innych.
    • wyjepka Re: Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Pols 17.04.11, 04:00
      Nie po to wojsko, policja i inni nadstawiają karku za ciebie by tyrać do końca życia za marne grosze. Tak jest całym cywilizowanym świecie. Jeżeli powiedzmy strażak idzie w młodym wieku na emeryturę, jest zdrowy i ma wszystkie ręce i nogi to dlatego, że miał szczęście chociaż narażał się dla takich jak ty. Wziął na siebie odpowiedzialność która mogła się skończyć tragicznie. W zdrowo funkcjonującej gospodarce najwięcej zarabiają ci którzy ponoszą największą odpowiedzialność i ci którzy podejmują istotne dla większości decyzje. Nie należysz do ani do pierwszej ani do drugiej grupy tych ludzi i dodatkowo rościsz sobie socjalistyczne pretensje do równego dzielenia nędzy i głupoty. Wstydź się !
      • koszerniak Takich pierdol dawno nie czytalem. 18.04.11, 15:03
        A czym "ryzykuje" urzednik w urzedzie celnym? Chyba tym , ze go capna na braniu lapowki, koledzy sprawy nie zatsuzyje i pojdzie siedziec? Czym ryzykuje policjantka, siedzaca przy biurku w komendzie policji?
        jestes taki ograniczony ze zakladasz z punktu, ze mundurowka ma w ten sposob rekompensowane jakies ryzyko? ?? Ilu z tych ludzi naprawde naraza sie na utrate zdrowia lub zycia ? Procent jest znikomy.
        Warto jeszcze dodac, ze to nieprawda ze tak jest w "calym cywilizowanym swiecie". W Stanach na przyklad policjanci generalnie przechodza na emeryture po 20 latach sluzby ale to sie juz zmiania, bo miasta coraz czesciej wprowadzaja albo 25 lat albo dorzucaja minimum wieku, na przyklad 50 lat. Ludzie zyja zluzej i "cywilizowanego swiata" po prostu nie stac na utrzymywanie 40-latha przez nastepne 50 lat.
      • llukiz Re: Tajna eksploatacja zasobow naturalnych w Pols 18.04.11, 16:27
        > Nie po to wojsko, policja i inni nadstawiają karku za ciebie by tyrać do końca
        > życia za marne grosze. Tak jest całym cywilizowanym świecie

powiem krótko, pierdolisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka