bagracz 13.03.13, 21:08 Wygląda na to, że to konserwatysta. Zarówno w sprawach wiary jak i przeciwnik poprawności politycznej. Postępowe media będą niepocieszone. Zaskoczenie było chyba spore. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczurek.polny Re: Nowy papież 14.03.13, 00:28 Papież jest głową Kościoła. Papież nigdy się nie będzie podobał "postępowym mediom". Kij im w oko ("postępowym mediom" znaczy się). Odpowiedz Link
gambit_smolenski3 Franciszek I; Dusza & Rozum... ;-) 14.03.13, 00:51 Dusza; bo, tak jak napisał już ktoś gdzieś indziej - sprawia wrażenie spokojnego, skromnego i ciepłego człowieka; stąd to NOWE imię papieskie - Franciszek. Oczywiste nawiązanie do św. Franciszka... Rozum; bo i Jezuita - zatem trzon Kościoła, utrzymanie konserwatywnych wartości; nie uleganie lewactwu i libertyństwu. Mason kościelny młotem na czarownice antykościelnej masonerii... pl.wikipedia.org/wiki/Franciszek_%28papie%C5%BC%29 pl.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bergoglio PS. Brat znanego cyngla z Wybiórczej, niejakiego Stasińskiego - (Maciej...?) Stasiński 2.0, "specjalista" Agory ds. Ameryki Łacińskiej, już w lewackiej manierze sobie popluł w studiu tvn24 na nowego papieża i Kk. Zatem, jest OK (z papieżem)! Odpowiedz Link
gambit_smolenski3 Warzecha i Gmyz wyśmiewają tvn-owskich "ekspertów" 14.03.13, 00:53 i "komentatorów", komentujących obecnie wręcz już etatowo Konklawe i sprawy Kościoła. Jak nie lewaczka Środa, to judeomason Hartmann (jest wiceszefem oddział B'nai B'rith na Polskę), jak nie byli habitowcy, to Sipowicz ("ciacho Kory", hehe)... Brakuje jeszcze tylko Nergala i Dody, Urbana i szefa Faktów i mitów... Sami "przyjaciele" katolicyzmu, hehe. Jak to było? "Boże, chroń mnie przed przyjaciółmi; z wrogami sam sobie poradzę!"... Co ciekawe, Gmyz nabija się z tej manipulacji nawet nie jako katolik, lecz luteranin; brawa dla Gmyza natemat.pl/54019,nie-kneblujcie-nas-sipowicz-obirek-sroda-i-hartman-komentujacy-konklawe-irytuja-prawice twitter.com/cezarygmyz twitter.com/lkwarzecha Odpowiedz Link
byly-kadi Dzis nie pospie, hehe :) 14.03.13, 01:23 Argentynczycy w bloku zrobili spontaniczna impreze, disco, muzna na caly blok i wodka strumieniami : ) Swietuja wybor swojaka, Latynos to Latynos, swojak, opic trzeba zeby sie nie rozsechl W sumie dobrze, sztywniackiemu kosciolowi przybedzie wiernych nadajacych pewnych rumiencow. Wybor wg mnie OK. Odpowiedz Link
gambit_smolenski3 Re: Dzis nie pospie, hehe :) 14.03.13, 01:53 Owszem, ok; nawet bardzo Odpowiedz Link
wodnik_jancio Re: Franciszek I; Dusza & Rozum... ;-) 14.03.13, 03:08 gambit_smolenski3 napisał(a): > Dusza; bo, tak jak napisał już ktoś gdzieś indziej - sprawia wrażenie spokojneg > o, skromnego i ciepłego człowieka; stąd to NOWE imię papieskie - Franciszek. Oc > zywiste nawiązanie do św. Franciszka... > > Rozum; bo i Jezuita - zatem trzon Kościoła, utrzymanie konserwatywnych wartości > ; nie uleganie lewactwu i libertyństwu. Mason kościelny młotem na czarownice an > tykościelnej masonerii... A może raczej nawiązuje do św.Franciszka Ksawerego - jezuity z 16 wieku. Patrona misjonarzy, Indii i Japonii, którego marzeniem było także rozpoczęcie ewangelizacji Chin... nie zdążył bo zmarł w wieku 46 lat. A może do jednego i drugiego Franciszka... Odpowiedz Link
dorota_333 Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekają 14.03.13, 10:47 Fajnie, że Argentyńczycy chlają (na jego korzyść przemawia to, że mu prezydent Christina nie złożyła życzeń ,musi być porządnym człowiekiem). Ale pozostają problemy, na które nie wystarczy skromność i pokora. I z którymi może nie poradzić człowiek w 76 wiośnie zycia. 1. Dechrystianizacja Europy (nie użyłam słowa laicyzacja, bo tutaj także postępy islamu). 2. pedofilia w Kościele. 3. Antykoncepcja, in vitro. 4. Rola kobiet w Kościele. 5. Celibat. 6. Prześladowanie chrześcijan w Azji i Afryce. Wygląda niestety na to, że kolejny papież został wybrany jako staruszek, "na przeczekanie". Tymczasem współczesny świat zmienia się w gigantycznym tempie, problemy nie czekają. PS. Krytykujecie komentarze do wczorajszego dnia z TVN24 - ale kiedy przełączyłam na TVTrwam, to usłyszałam zamiast jakiegokolwiek komentarza.... odmawiany różaniec Dno umysłowe, nie mają nikogo, któ mógłby kilka zdań sensownie powiedzieć. Odpowiedz Link
byly-kadi Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 14.03.13, 13:33 To uklon w strone Latynosow, ktorzy dzis stanowia najwieksza czesc wierncyh. Biedni , niedouczeni, zaharowani glownie lub permanentnie bezrobotni . Nie takich wiernych zapewne zyczylby sobie dzis KK ? Wiare pojmuja po swojemu, potrafia ze przezegnac, pospiewac w kosciele ale jakies rzetelne modlitwy, uczenie sie na pamiec i klepanie pacierzy czy filozoficzne rozwazania nad glebia istnienia nie wchodz tu absolutnie w rachube. Krzyz nad drzwiami, obraz matki Boskiej na kazdej scianie jak najbardziej. Podobnie jak grzeszenie- grzeszy sie swiadomie, bzyka zone sasiada a potem idzie spowiadac. Po to ten kosciol przeciez jest. Pytaniem jest, czy papa Latino bedzie powodem dalszego ujarmarczninia tej wiary? Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 14.03.13, 18:03 > Podobnie jak grzeszenie- grzeszy sie swiadomie, bzyka zone sasiada a potem idzie > spowiadac. Po to ten kosciol przeciez jest. Jeżeli to miała być prowokacja, to nie tym razem, sorry. Odpowiedz Link
byly-kadi Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 14.03.13, 18:20 To nie zadna prowokacja, tylko ja sie spotykalem z panna z Dominikany przez 3 lata i srodowisko latynoskie , chcial nie chcial, doskonale znam. A jest ono tu w NY bardzo liczne i rozbudowane. Nie da sie zyc w zupelnej izolacji o Latynosow mieszkajac w tym miescie. A nowy papiez Latynosem jest i w tej sytuacji WSZYSCY Latino beda sie z nim identyfikowac, mino iz sdodowisko jako takie wcale jednolite nie jest. Wiem jak mysla, jak zyja i co wyprawiaja. Ja wiem, wy nie wiecie. A przynajmniej nie wszyscy. Ale fakt, ze moze sie niepotrzebnie tu wopinalem w temat, bo widze ze robi sie jak kiedys ( sam w tym, glupio, bralem udzial) i rozmowy schodza ( jak chocby w watku Himalaizm_) na pyskowki. Ludzie nie czytaja nawet postu na ktory odpowiadaja i biora sie do pyskowania. Odpowiedz Link
bagracz Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 14.03.13, 15:25 dorota_333 napisała: > Fajnie, że Argentyńczycy chlają (na jego korzyść przemawia to, że mu prezydent > Christina nie złożyła życzeń ,musi być porządnym człowiekiem). > > Ale pozostają problemy, na które nie wystarczy skromność i pokora. I z którymi > może nie poradzić człowiek w 76 wiośnie zycia. > > 1. Dechrystianizacja Europy (nie użyłam słowa laicyzacja, bo tutaj także postęp > y islamu). > 2. pedofilia w Kościele. > 3. Antykoncepcja, in vitro. > 4. Rola kobiet w Kościele. > 5. Celibat. > 6. Prześladowanie chrześcijan w Azji i Afryce. > > Wygląda niestety na to, że kolejny papież został wybrany jako staruszek, > "na przeczekanie". Tymczasem współczesny świat zmienia się w gigantycznym tempi > e, problemy nie czekają. > > PS. Krytykujecie komentarze do wczorajszego dnia z TVN24 - ale kiedy przełączył > am na TVTrwam, to usłyszałam zamiast jakiegokolwiek komentarza.... odmawiany ró > Dno umysłowe, nie mają nikogo, któ mógłby kilka zdań sensownie powied > zieć. Niezmiernie zadziwiająca jest ta, zawsze szczera, troska o KK ze strony jego wrogów. Może wskazywać na dno umysłowe troszczących się. Którzy w tej, zawsze szczerej, trosce, już nie mogą dostrzec banalnej śmieszności tych, zawsze szczerych trosk. Szkoda, że nie wyciągnełaś jakiegoś wujka z AK. Dodał by Ci, może nie wiarygodności, ale z pewnością swoistego kolorytu. Samo chamstwo już nudzi. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 14.03.13, 18:01 Bagracz, to jest kolejny wątek, gdzie nie gadasz merytorycznie, tylko ad personam. O so chodzi, starasz się wywołać pyskówkę? Skąd taki pomysł, że jestem wrogiem KK? To wyznawcy Jarosława-Polskę-zbawa już także KK zawłaszczyli dla siebie? (był tu taki, co chciał biskupów wieszać dla rekreacji). Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 14.03.13, 20:06 > To wyznawcy Jarosława-Polskę-zbawa Ja pier..ole, ale wiocha! Ale kompleksy wyłażą! Szczawiu żeś się z mirabelkami najadła? Schodzisz na Niesioły, a to nie to forum. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Nowy papież, ale stare wyzwania ciągle czekaj 15.03.13, 15:22 Jeśli Jarosław staje się już dla was synonimem "wiochy", to pozostaje mi gratulować wreszcie nawiązanego kontaktu z rzeczywistością. Ale generalnie agresja w twojej wypowiedzi jest niepotrzebna. Watek "szczurzeje", niestety. Hm, byłam ciekawa waszego zdania co do sytuacji KK i tego, co powinien/może zrobić nowy papież. Zamiast tego tylko agresywnie wyrażane osobiste animozje. Szkoda czasu. Odpowiedz Link
byly-kadi Re: Nowy papież 14.03.13, 14:38 "Ta anegdota to oczywiście niedyskrecja, ale prócz niej innych niedyskrecji nie ma. Są domysły. Jest też wniosek, jaki łatwo wyciągnąć z entuzjazmu Dolana: że przyszły papież Franciszek był kandydatem kardynałów amerykańskich.” Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,13559801,Jak_przebiegalo_konklawe__Zwolennicy_Scoli_poparli.html#BoxSlotI3img#ixzz2NWMct7IE Ciekawe. To pokazuje I w tym aspekcie niechec USA do skostnialej Europki. Stany Zj. ( blednie) ostro sympatyzuje dzis dzis Am. Pd. Pod kazdym katem, politycznie, ekonomicznie . Glupio sie sparza w przyszlosci, ale to juz nie bedzie moj problem. Odpowiedz Link
bagracz Re: Nowy papież 14.03.13, 15:17 Mam wrażenie, że to w ogóle nie jest Twój problem Odpowiedz Link
forall4a don't theft bagracz 22.06.14, 18:24 szanowny bagraczu, biegnij do kantoru, odbyć modlitwę pokutną, wyspowiadać. Odpowiedz Link