Dodaj do ulubionych

Spudelkowanie mediów na przykładzie OFE. Finanse s

04.09.13, 23:18
Spudelkowanie mediów na przykładzie OFE. Finanse schodzą do piwnicy!
Miałem już nie robić wpisu o OFE bo chyba większość jest tym tematem zmęczona. Ten temat się jednak raz jeszcze dzisiaj pojawia ale zupełnie w innym kontekście - spudelkowania i sfaktoizowania mediów i prasy.

Cały dzień pracuję i załatwiam sprawy. Siadam właśnie do komputera. Jest godzina 22:13. Wchodzę po kolei na różne portale, przykładowo RP.PL.
Co się ukazuje moim oczom na tzw jedynkach?
stojeipatrze.blogspot.com/2013/09/spudelkowanie-mediow-na-przykadzie-ofe.html
Obserwuj wątek
    • mazzeratti Spudelkowanie mediów 05.09.13, 00:05
      @s_and_p
      no nie mów, żeś dopiero to zauważył smile

Spudelkowanie to jest wprost eufemizm.

Mamy do czynienia z MEGA manipulacją.
      Jeżeli "elity" od dłuższego czasu likwidują klasę średnią, to pierwszym polem, które jest do zaorania zaraz po wojnie ekonomicznej jest kultura.
      I właśnie to obserwujesz.
      Dlaczego tak jest, to już inna sprawa ale na tym forum zazwyczaj czytam, że to przez przypadek, że rządzą głupi i chciwi politycy... a według mnie to są tylko półprawdy.
      I jedyne co te procesy tłumaczy są teorie z okolicy spiskowych.
      Jak Smoleńsk - każdy kto podważa oficjalną wersję jest szalonym wyznawcą teorii spiskowych.
      • stoje_i_patrze Re: Spudelkowanie mediów 05.09.13, 00:25
        Cześć,
        nie widzę tego od dzisiaj a raczej od pewnego czasu ale tutaj masz dobitny przykład i świeży.

Co do reszty Twojej wypowiedzi. Jakie masz teorie spiskowe? Z chęcią poczytamsmile

hej
        • mazzeratti Odpudelkowanie mediów 07.09.13, 02:00
          Nie wiem czy znasz.

Medium lekkie i przyjemne smile - tak czy siak dla mnie jest to kopalnia tropów.
          Ogólnie uważam Brauna za wspaniałego reżysera.
          A "Eugenika", "Marsz Wyzwolicieli" Brauna
          oraz "The Soviet Story" jest moją "spiskową" triadą, od której zaczynam systematyzowanie spiskowych teorii.
          • dexxton Re: Odpudelkowanie mediów 08.09.13, 03:07
            Materiał fajny, ale z teoriami spiskowymi nie ma za dużo wspólnego. A tabloidyzacja mediów i w ogóle tematów promowanych do rangi problemów społęcznych? Zjawisko doskonale znane i opisywane już od jakiś 20 lat, dziwne że niektórzy odkrywają je dopiero dzisiaj. I to też raczej nie jest wynik spisku, raczej to ciemniejsza strona wyborów, których dokonują ludzie na wolnym rynku.
            • bagracz Re: Odpudelkowanie mediów 08.09.13, 09:24
              Trzeba się mocno nagimnastykować, żeby nie runęła fikcja jaka jest sprzedawana w mediach.
              Ponoć media są wolne, niezależne, są dziennikarze śledczy, są media plotkarskie i pretendujące do opiniotórczych. I w żadnym z nich, żaden dziennikarz nie tyka się niewygodnego tematu od niewygodnej strony. Jak to wytlumaczyc? No tabloizacją mediów i wolnym rynkiem, bo ludzi i mediów, które nie chcą być spudelkowani już nie ma. Więc takie idiotyczne wytłumaczenie powinno im wystarczyć.
              Mnie nie wystarcza. Bo nie jestem idiotą.
              • dexxton Re: Odpudelkowanie mediów 08.09.13, 13:18
                Nie trzeba być idiotą, starczy brak wiedzy. A media? Przecież są media "niezależne". One też jakoś tego tematu specjalnie nie eksponują. Czemu?
                • bagracz Re: Odpudelkowanie mediów 08.09.13, 13:58
                  Z tego co czytam w internecie, to są wypowiedzi calkiem poważne, które kwestionują zarówno atak chemiczny Asada jak i dobrodziejstwa kradzieży wkładów emerytalnych przez Tuska.
                  O jakich mediach niezaleznych piszesz? Jakiej wiedzy mi brakuje?
                  Może wiedzy Ci nie brakuje ale odwagi? By pożegnać się z bajeczkami jakie czytasz od dzieciństwa?
                  • llukiz Re: Odpudelkowanie mediów 08.09.13, 23:12
                    > dobrodziejstwa kradzieży wkładów emerytalnych przez Tuska.

jeśli by kradł te wkłady, to można by go za posadzić. On tylko rozwiała wątpliwości co do tego kto jest właścicielem tych wkładów.
                  • jack79 Re: Odpudelkowanie mediów 09.09.13, 14:06
                    >jak i dobrodziejstwa kradzieży wkładów emerytalnych przez Tuska.

wkłady emerytalne pod których ja muszę płacić odsetki w moich podatkach?
                    im większy wkład tym wieksze podatki muszę zapłacić by spłacić odsetki od mojego wkładu?
                    jezusie, nawet tutaj prawie nikt tego nie rozumie...

idź bagracz, weź kredyt na 15%
                    i zrób sobie z tego wkład emerytalny oprocentowany na 5%

jeśli tego nie zrobisz to nie rozumiem czemu nie podoba Ci się likwidacja częsci obligacyjnej OFE działającej na tej samej zasadzie jak powyższy przykład z kredytem i wkładem
                  • dexxton Re: Odpudelkowanie mediów 10.09.13, 01:41
                    > Jakiej wiedzy mi brakuje?
                    Podstawowej, skoro dziwujesz się rzeczom, które wyjaśnia się dzieciom na WOS-ie
                    • bagracz Re: Odpudelkowanie mediów 10.09.13, 20:48
                      dexxton napisał:

> > Jakiej wiedzy mi brakuje?
                      > Podstawowej, skoro dziwujesz się rzeczom, które wyjaśnia się dzieciom na WOS-ie

Napisz konkretnie jakiej wiedzy mi brakuje, bo argumentujesz jak nastolatka, która koniecznie chce komuś dokuczyć ale nie bardzo wie jak
    • przycinek.usa Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 07.09.13, 20:21
      krotki komentarz niech bedzie taki, ze u was w Polsce nikt o tym nie mowi, bo nikt nie rozumie co sie stalo. Wiekszosc z 38 milionow obywateli nie rozumie. Polacy sa madrzy, nie?
      Ludzie nie rozumieja, ze Tusk wlasnie zabral im przynajmiej 121 miliardow zlotych.
      Tusk po prostu ukradl te forse.

"3. Co proponuje rząd?
      Rząd zaproponował, choć nadal nie znamy szczegółów (nie ma żadnego dokumentu spisującego ustalenia premiera, ministra finansów i ministra pracy), że obligacje skarbu państwa z aktywów OFE zostaną przeniesione do ZUS i umorzone. W zarządzanie ZUS przejdzie też część obligacji infrastrukturalnych i korporacyjnych, tak aby przejąć 51,5 proc. aktywów każdego OFE. W funduszach jest obecnie 281 mld zł, oznacza to, że stracą one 121 mld zł obligacji i 49 mld zł innych papierów wartościowych, którymi będzie dysponował ZUS."

www.polityka.pl/rynek/1554513,1,analizujemy-kto-zyska-kto-straci-na-zmianach-w-ofe.read

Inne spojrzenie:

www.zerohedge.com/news/2013-09-06/poland-confiscates-half-private-pension-funds-cut-sovereign-debt-load
      • bagracz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 07.09.13, 21:37
        przycinek.usa napisał:

> krotki komentarz niech bedzie taki, ze u was w Polsce nikt o tym nie mowi, bo n
        > ikt nie rozumie co sie stalo. Wiekszosc z 38 milionow obywateli nie rozumie. Po
        > lacy sa madrzy, nie?

Nikt nie rozumie bo się o tym nie pisze? Czy się o tym nie pisze, by nikt nie rozumiał.
        Oczywiście nikt w sensie zdecydowana mniejszość. Jakoś nie wierzę w to, że wszyscy dziennikarze i redaktorzy oraz osoby zdolne do pojawienia się w masmediach nie rozumieją tego co się stało. Jestem natomiast pewny w 100%, że gdyby taki numer zrobił Kaczyński, wrzask w mediach byłby dzień i noc. Co by wskazywało na to, że odzew w mediach, ma się nijak do tego jak rozumni są obywatele. A to dobrze współgra z tezą, że media realizują linię polityczną władzy, ktora im płaci. A nie zajmują się jakąś rzekomą misją społeczną. Za którą, w swej nieskończonej arogancji i bezczelności, każą sobie słono płacić, ogłupianemu za własne pieniądze, społeczeństwu.
        Przyład Syrii i bezczelnej arogancji w ogłupianiu społeczeństwa na całym świecie, doskonale pokazuje, że nie jest to problem lokalny. To zależy od siły władzy a nie od mądrości obywateli.
        Jak wiadomo, im większa władza, tym bardziej staje się ona zdeprawowana.
        I to ujawnia się obecnie doskonale. I lokalnie i globalnie.
        • jack79 Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 09.09.13, 14:48
          > Nikt nie rozumie bo się o tym nie pisze? Czy się o tym nie pisze, by nikt nie r
          > ozumiał.

wyobraźmy sobie że cały nasz ZUS idzie do OFE
          i OFE kupują tylko obligi
          wyobraźmy sobie że OFE kupują ciągle te "wkłady emerytalne" w formie obligów
          cała Polska ciężko haruje by spłacić odsetki od własnych wkładów emerytalnych (sic!) (hahaha)
          wielkośc wkładów emerytalnych rośnie a wraz z nimi rośnie dług
          po iluś tam latach okazuje sie że Polacy zapłacili więcej odsetek niż mają wkładów
          w pewnym momencie wartość wkładów osiąga załóżmy 120% PKB ależ będzie wysoka emerytura!
          rząd jest zmuszony podnosić podatki by płacić coraz wyższe oprocentowanie od "wkładów emerytalnych" (haha)
          aż na koniec rynki finansowe mówią "sprawdzam" i Polska bankrutuje a "wkłady emerytalne" znikają

podsumowanie:
          Polacy odkładali składki przez 40 lat
          płacili od rosnących aktywów emerytalnych coraz większe odsetki
          aż w końcu odsetki były tak duże że ich nie udźwignęli
          i wyparowały zarówno odsetki które płacili jak i ich przyszłe emerytury

czy teraz to jest zrozumiałe?

• bagracz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 00:00
            jack79 napisał:

> czy teraz to jest zrozumiałe?

Nie.
            Jesli ja pozyczam komus kase to ten ktos odsetki placi mi, a nie komus innemu.
            To nie OFE kupuja obligi tylko kowalscy za posrednictwem OFE kupuja obligi.
            I to kowalskim panstwo placi odsetki. Na tym polega ponoc atrakcyjnosc obligacji panstw. Ze placa jakies odsetki. Jesli kowalski chce odkladac na emeryture to musi robic to pod prymusem, tak jak panstwo mu nakaze. Panstwo zmusilo kowalskiego do kupowania swoich obligacji. A teraz je umarza, kazac kowalskiemu wierzyc, ze emeryture dostanie. Mimo tego ze zabierane co miesiac pieniadze, co prawda nie sa jego i nawet nie ma na nie najmniejszego papierka potwierdzajacego roszczenia kowalskiego. Czyli wrocilismy do sytemu emerytalnego PRL-u.
            Jesli myslisz, ze rzad zmniejszyl w ten bandycki sposob dlug, po to by placic mniejsze odsetki to gratuluje naiwnosci. Zrobil to po to by moc sie jeszcze bardziej zadluzac. Ale tym razem juz z odsetkami placonymi miedzynarodowej finansjerze a nie wlasnym obywatelom.
            • przycinek.usa Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 05:56
              Im chodzi o oplate roczna. To faktycznie bylo zlodziejstwo. Ale fakt pozostaje faktem - OFE kradly tylko maly procent - a panstwo zabralo wszystko.
              • bagracz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 20:50
                jak widzisz, mialem rację smile
              • jack79 Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 21:21
                czy jak zabiorę Ci 100pln
                a następnie pójdę do banku i spłacę Twój dług w wysokości 100pln to faktycznie możesz uznać ten fakt za kradzież
                ale... wbrew pozorom kasa się będzie zgadzać!

taki emocjonalny człowiek jest że dla niego 100 - 100 = .... 100
                • bagracz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 23:46
                  Biegnę Twoją scieżką rozumowania i widzę gdzie zle skręciłeś.
                  Jesli panstwo wypuści obligacje i Ty jako osoba indywidualna je kupisz za swoją własną kasę to panstwo ma dlug a Ty obligacje. Jeśli następnie państwo umorzy te obligacje, to panstwo nie ma już dlugu a Ty nie masz obligacji.
                  Zyskałeś bo pozbyles sie odsetek, ktore panstwo placilo Tobie?
                  To moze zamiast się tak cietrzewic zapostuluj by panstwo nie mialo prawa wypuszczac oprocentowanych papierow.
                  Myslisz, ze wtedy bedzie lepiej?
                  A moze najlepiej jest gdy panstwo moze sie zadluzac bez zadnych hamulcow a potem umarzac obligacje ale tylko swoim obywatelom? By ci juz nie musieli splacac sobie odsetek?
                  Jajcarz z Ciebie i tyle smile
                  • jack79 Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 11.09.13, 19:48
                    > Biegnę Twoją scieżką rozumowania i widzę gdzie zle skręciłeś.
                    > Jesli panstwo wypuści obligacje i Ty jako osoba indywidualna je kupisz za swoją
                    > własną kasę to panstwo ma dlug a Ty obligacje. Jeśli następnie państwo umorzy
                    > te obligacje, to panstwo nie ma już dlugu a Ty nie masz obligacji.

ja biegnę również Twoją ścieżką i widzę ze mimo moich próśb nie chcesz pamiętać o długu który zostaje umorzony
                    Twój przykłąd będzie miarodajny jeśli kupię obligacje za kredyt i zlikwiduję obligację ale także umorzę kredyt

> Zyskałeś bo pozbyles sie odsetek, ktore panstwo placilo Tobie?

tak, bo straciłem odsetki od obligacji, ale pozbyłem sie też kredytu, od którego płaciłem raty
                    sumarycznie jestem na plus bo nie płacę prowizji OFE

> To moze zamiast się tak cietrzewic zapostuluj by panstwo nie mialo prawa wypusz
                    > czac oprocentowanych papierow.
                    > Myslisz, ze wtedy bedzie lepiej?

zacietrzewiam się bo irytuje mnie że gadam do inteligentnych ludzi i jak grochem o ścianę, wszystko im przesłania hasło "ukradli moje pieniadze" i nie chce im się myśleć a tylko jak mantrę to powtarzają

> A moze najlepiej jest gdy panstwo moze sie zadluzac bez zadnych hamulcow a pote
                    > m umarzac obligacje ale tylko swoim obywatelom? By ci juz nie musieli splacac s
                    > obie odsetek?

pożycz sam sobie 100pln i założ u sam u sibie konto emerytalne, sam sobie płać odsetki i sam się podatkami męcz by je płącić- nie zapomnij odpalić działki OFE
                    po jakim czasie dojdziesz do wniosku że to nbez sensu i lepiej samemu sobie nie pożyczac i sie nie opodatkowywac płącąc przy tym działkę jakiemuś OFE?

to wszystko było absurdem
                    przecież teoretycznie, za 2 lata zmienji się może rząd
                    i nowy rząd może "od - umorzyć" obligacje
                    w czym problem?
                    zapiszemy z powrotem na kontach emerytalnych te obligacje i dopiszemy je do długu!
                    i będziemy na tym do przodu bo przez te dwa lata będziemy obsługiwac mniejsze zadłużenie kraju!
                    ale co tam będzimy zapisywac 7% PKB
                    dopiszemy sobie 10% PKB i będą wyższe emerytury
                    więc nic się nie stało, to się da odwrócić! smile

hmmm, to może jeszcze inaczej
                    po co w ogóle odkłądac na emeryturę
                    jak ktoś osiąga wiek emerytalny trzeba mu wyemitować za darmo na konto obligacje i dopisac je do długu
                    po co ma płacić przez 40 lat pracy delikwenta państwo jakieś odsetki od długu, bedzie płacić dopiero jak gość przejdzie na emeryturę!
                    cóz za oszczędność!

to wszystko to tylko durna inżynieria finansowa - cyferki w kompach przekazywane z jednych kont na drugie bez zadnego znaczenia

gdyby OFE kupowały srebro (ale nie za kredyt!) wtedy by to miało realna wartośc i nie dało by się tego umorzyć, a w przypadku obligacji to bzdura i absurd bo można dowolnie tym manipulować, umorzyć, później przywrócić, połowę, albo całość, albo 150%
                    śmieszne...

odkładanie na emeryturę poprzez zaciąganie kredytu, żaden gośc tego nie robi, a państwo tak funkcjonowało, naprawdę śmieszne, nie było nas stać na taką reformę emerytalną i tyle, odkładanie emerytur z kredytu jest bezsensu

• llukiz A co mnie najbardziej wkurza 11.09.13, 22:39
                      Że to złodziejstwo OFE trwało od kilkunastu lat i dopiero tera się nagle cudownie obudzili. Wcześniej to ci co mówili że to zwykła kradzież to byli oszołomy jak taki Korwin Mikke. A ja się pytam gdzie oni byli wcześniej? Wcześniej nie widzieli tego złodziejstwa? Teraz cudownie przejrzeli na oczy hipokryci jpeani...
                      • jack79 Re: A co mnie najbardziej wkurza 11.09.13, 23:07
                        no może w końcu dotarło do nich
                        a może OFE tak naprawdę same chciały likiwidacji skoro nieuchronnie zbliżął się czas wypłaty emerytur?
                        jak już zaczną sprzedawać akcje i obligacje a nie tylko kupować (by wypłacać emerytury) to na rynku moze byc niewesoło
                        ale teraz będa mogli powiedzieć - patrzcie co ten rząd narobił, to przez nich!
                    • bagracz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 11.09.13, 22:55
                      Moze faktycznie jestem tępy. Ale wytłumacz mi to, że jak ktoś dostaje pensję i część tej pensji wydaje na obligacje skarbu państwa to znaczy, że kupuje te obligacje na kredyt.
                      Inzynieria finansowa to, moim zdanem, głownie oszustwa, ładnie nazwane.
                      • jack79 Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 11.09.13, 23:09
                        > Moze faktycznie jestem tępy. Ale wytłumacz mi to, że jak ktoś dostaje pensję i
                        > część tej pensji wydaje na obligacje skarbu państwa to znaczy, że kupuje te obl
                        > igacje na kredyt.

jeśli sam je kupujesz ze swojej pensji to faktycznie oszczędzasz
                        nie masz kredytu, a masz aktywa - to jest oszczędzanie
                        brak długu a "lokata rośnie"

niestety z OFE było tak:
                        niby płacisz kasę na ZUS z której mają być kupione obligacje
                        ale w rzeczywistości cała ta kasa idzie na obecne emerytury i i tak jej brakuje
                        więc państwo musi pożyczyć pieniadze by dopłacić do emerytur, oraz pozyczyć by wpłacić dla Ciebie kase na OFE
                        czyli niby rosną aktywa, ta "lokata", ale równocześnie rośnie tez dług, dług jest większy niz lokata bo od lokaty płaciłeś prowizje

to wracając do Ciebie wygląda tak jakbyś zarabiał 2000pln
                        wydawał 2500pln, czyli masz 500 deficytu
                        więc pożyczasz co miesiąc 1000pln i 500 dajesz na pokrycie deficytu
                        a drugie 500 z kredytu odkładasz na emeryturę
                        tak to źle wygląda
                        wygląda natomiast odrobinę lepiej jesli zamiast pożyczać 1000pln będziesz pozyczał tylko 500 i pokrywał co miesięczny deficyt
                        a z odkładania na emeryturę zrezygnujesz bo to i tak szło z kredytu

> Inzynieria finansowa to, moim zdanem, głownie oszustwa, ładnie nazwane.

no zgadzam się
                        bo w tych wyliczeniach zapomniałem że z tych 500 złotych kredytu co odkładałeś na emeryturę to szło tylko 470pln, 30 pln brało sobie OFE
                        inaczej Ty bierzesz kredyt a OFE bierze część tego kredytu, za to dług jest cały Twój

• szczurek.polny Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 12.09.13, 00:32
                        Najpierw, zanim te obligacje kupisz, to "państwo" musi te obligacje wyemitować. I tu pojawia się twój dług wobec przyszłego nabywcy obligacji. Przypada na ciebie 1/36000000 część kwoty wyemitowanych obligacji. Albo dokładniej 'ilu-was-tam-w-rodzinie-jest'/36000000. Albo jeszcze dokładniej: 'podatki-płacone-przez-twoją-rodzinę'/'dochodów-podatkowych-budżetu-państwa'.

Na przykład załóżmy, że prawie najlepszy minister finansów postanowił wyemitować obligacje na kwotę 20 mld PLN, a ty ze swoją rodziną dostarczasz 1/10000000 (jedną dziesięciomilionową) część dochodów podatkowych budżetu państwa. Tak więc powstaje twój dług wobec nabywcy obligacji na kwotę 2000 PLN.

Teraz dostajesz wypłatę i kupujesz 5-letnie obligacje za 2000 PLN. Świetny interes. Za 5 lat z powrotem dostaniesz 2550 PLN. Tylko jest jeden mały knyf. Za 5 lat następny minister finansów będzie musiał wydać 25,5 mld PLN na wykup tych twoich obligacji. Będzie musiał ściągnąć w postaci podatków od ludzi dodatkowe 25,5 mld PLN, których nie musiałby ściągać, gdyby Vincent nie wyemitował obligacji na 20 mld PLN w 2013 roku.

A ponieważ przypada na ciebie jedna dziesięciomilionowa część dochodów budżetowych, oznacza to, że w 2018 roku będziesz musiał zapłacić dodatkowo 2550 PLN podatku za nic. Te dodatkowo zapłacone pieniądze nie pójdą na zaspokojenie żadnych z twoich potrzeb: nie pójdą na szkoły, nie pójdą na policję, na wojsko ani na służbę zdrowia. One pójdą na wykupienie od ciebie twoich własnych obligacji.

Ja wiem, że o tym w gazetach nie piszą, ale tak to niestety wygląda.

Więc jeśli z jednej strony masz jakieś tam udziały w tych 170 mld PLN w obligacjach, co je OFE trzymają, to z drugiej strony masz też jakiś udział w tych 170 mld PLN długu państwowego, co go polskie państwo będzie musiało kiedyś spłacić. Bo Vincent z Tuskiem tego nie spłacą. Bo z czego oni mają spłacić? Ty to spłacisz. I Jack79 będzie płacił.

A gdybyś odmówił tego dodatkowego podatku, gdybyś odmówił spłaty, to cóż... sam sobie wtedy te obligacje umorzysz, bo innych pieniędzy na wykup nie będzie.
                      • llukiz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 12.09.13, 10:52
                        > Moze faktycznie jestem tępy. Ale wytłumacz mi to, że jak ktoś dostaje pensję i
                        > część tej pensji wydaje na obligacje skarbu państwa to znaczy, że kupuje te obl
                        > igacje na kredyt.

No ale nie mieliśmy z taką sytuacją do czynienia. Ty dostawałeś pensję, część pensji państwo ci zabierało w formie podatku, wciskając ci kit, że ten podatek to nie jest podatek, tylko twoje oszczędności. A to był zwykły podatek. Czyli państwo brało od ciebie podatek i za ten podatek samo od siebie kupowało obligacje za pośrednictwem OFE. Byłoby to działanie całkowicie bezsensowne gdyby OFE nie brały prowizji. Branie prowizji przez OFE nadaje temu działaniu sens. A sensem tego dziania jest zwykła kradzież części tych pieniędzy z podatków przez OFE.
            • jack79 Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 12:09
              > To nie OFE kupuja obligi tylko kowalscy za posrednictwem OFE kupuja obligi.
              > I to kowalskim panstwo placi odsetki.

a skąd państwo bierze na odsetki?
              od kowalskiego!
              kowalski musi spłacić odsetki i odpalić działkę OFE
              im więcej kowalski nakupi obligacji, tym więcej odsetek będzie musiał spłacić i tym wieksza działkę OFE zapłaci
              a jak nazbiera bardzo dużo obligacji to nie będzie go stać na odsetki

>Panstwo zmusilo kowalskiego do kupowania swoich obligacji. A teraz je umarza

gdyby państwo nie zmusiło do zakupu obligacji to ta kasa szła by po prostu do ZUS i i tak by jej nie było
              czemu nie zauważasz że państwo umorzyło obligacje ale też umarza dług kowalskiemu?

gdybyś założył sobie indywidualne konto emerytalne, odkładał na nim kasę i od gromadzonej kasy na swoim koncie był zmuszony płacić odsetki powiedziałbyś że to paranoja i złodziejstwo
              i teraz tak było z OFE, im więcej odłożyłes na emeryturę tym większe odsetki w postaci podatków musisz na to płacić

w ekstremalnym przykładzie masz zgromadzone na emeryturę tak dużo, że musisz oddać cała swoja pensję w postaci podatków by zapłacić odsetki od swojego wkładu emerytalnego
              jeśli nie widzisz tego absurdu, to ja już nic nie poradzę

generalne widze tylko u ludzi jakieś takie pierwotne zwierzęce zachowania a zero rozsądku "zabrali moje pieniadze!"
              MOJE MOJE MOJE

mało kto pisze "umorzyli mi mój dług"
              dług z którego miałem większe koszta niż zyski ze "swoich" pieniędzy

tak naprawdę dług jest nasz, ale środki na kontach OFE jak wykazały wyroki sądu nasze nie były, więc ja wolę żeby ten dług znikł razem z tą moja kasą co to i tak moja nie była

cwaniaki z OFE wmówiły ludziom że to ich kasa, i teraz ludzie bronią tych cwaniaków z OFE mysląc że bronią siebie
              prawda jest taka że Twoją kase dawałes OFE, one sobie wypłacają z niej prowizje, a ty przez to że dałeś swoją kase OFE musisz zaciągać państwowy dług na obecne emerytury
              i to jest na pewno Twój dług bo Ty go będziesz spłacał, tak jak obecnie spłacają go grecy

• bagracz Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 20:55
                Ja myślę, że spokojnie mozna pojść za ciosem i sprzedać mieszkania i domy Polaków, żeby spłacić dlug państwowy i nie placić odsetek.
                No więc jest tak. Ten dług nie jest mój. Ja go nie zaciągałem. Natomiast obligacje są moje, bo je kupiłem za swoją ciężko zarobioną kasę.
                Musiał bym być kompletnym idiotą by się cieszyć z tego, że złodzieje umorzyli sobie dlugi moim kosztem by moc sie dalej zadluzac.
                • jack79 Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 21:18
                  > Ja myślę, że spokojnie mozna pojść za ciosem i sprzedać mieszkania i domy Polak
                  > ów, żeby spłacić dlug państwowy i nie placić odsetek.

to ja też pójdę za ciosem
                  wybierzcie mnie na premiera a stworzę wam konta emerytalne na których zapisze wam obligacje o wartości 1000% PKB
                  oczywiście spowoduje to również wzrost długu do 1050% PKB
                  musicie tylko mnie wybrać żeby do tego doszło, wtedy wszyscy będą mieli emerytury na "sto dwa", pomyśl jak wspaniała przyszłość czekała by Polskę

> No więc jest tak. Ten dług nie jest mój.

a czyj on jest? dlaczego go spłacają grecy którym się tnie pensje i emerytur skoro to nie jest ich dług?

> Natomiast obligacje są moje, bo je kupiłem za swoją ciężko zarobioną kasę.

SN twierdzi że nie bardzo są Twoje
                  niestety ale Twoja ciężko zarobiona kasa szła w rzeczywistości na emerytury twoich rodziców, ale też niestety na emerytury mundurowych
                  szła na to cąła Twoja kasa a i tak było jej za mało więc państwo zaciągało dług, część przelewało do ZUS, żeby starczyło na emerytury Twoich rodziców i na emerytury mundurowe, a drugą część przekazywało OFE które ....kupowało dług, żebyś miał lepsze samopoczucie myśląc że coś odkładasz
                  oprócz Twojego dobrego samopoczucia Ci co pracują w OFE mieli samopoczucie jeszcze lepsze bo mieli eldorado dzieki wysokim prowizjom

skoro tak bardzo Ci się podoba posiadanie aktywów kosztem kredytu to już mówiłem
                  najlepiej weź kredyt sam, zadłuż się na 100% swojego rocznego przychodu i wpłać tą kasę na konto emerytalne
                  • nannek Re: Spudelkowanie mediów i glupota obywateli 10.09.13, 22:38
                    jack79 napisał:
                    > skoro tak bardzo Ci się podoba posiadanie aktywów kosztem kredytu to już mówiłem
                    > najlepiej weź kredyt sam, zadłuż się na 100% swojego rocznego przychodu i wpłać
                    > tą kasę na konto emerytalne

Prościej chyba nie można.
                    Ale i tak się znajdzie ale do ale.
    • glupi_jasio pudelkowatość ekspanduje i na PiG ;) 12.09.13, 10:09
      Niestety, znacznie łatwiej ekscytować się podglądactwem, niż zając się takim ciężkim i istotnym newsem, jak przekroczenie kolejnej granicy dług publiczny / PKB > 55%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka