Dodaj do ulubionych

Premier Ewa Kopacz i jej rząd

20.09.14, 13:50
Myślę, że fenomen premierostwa Ewy Kopacz - tak interesująco się zapowiadający - wart jest odrębnego wątku.

Jeszcze nie było expose, a już zostały wzbudzone kontrowersje. Decyzje personalne tworzące nowy rząd są prostą emanacją tarć partyjnych (i włączenia się do gry prezydenta, co trafnie gdzieś zauważono). To bardzo nikłe przesłanki do obsady stanowisk ministerialnych.

Dziwi szczególnie zastąpienie Radka Sikorskiego przez Grzegorza Schetynę. Czy - szczególnie ważkie wobec wydarzeń międzynarodowych - stanowisko ministra spraw zagranicznych powinno tak jawnie i bezwstydnie być łupem frakcji partyjnej? Czy jest to sygnał, że Polska nieco wycofa się z aktywności w kwestii Ukrainy? Może expose to wyjaśni.

Co natomiast zaskoczyło wszystkich, to całkowita nieporadność piarowa nowo upieczonej pani premier. Jej wystąpienie w Belwederze przedstawiające nowy rząd było zaskakująco - szukam właściwego słowa - bezmyślne? Głupie? Idiotyczne? Opowiastka o tym, jak barykaduje się w domu z dziećmi wobec zagrożenia ze strony wariata z nożem (sic!) otworzyła wszystkim usta ze zdziwienia. Czegoś tak idiotycznego nie spodziewałam się.
Źle wróży.

Pewnym pocieszeniem może być myśl, że po odejściu (naturalnym bądź innym) Kaczyńskiego PiS wyglądałby równie marnie. Niemniej pocieszenie to słabe; ławka kadrowa okazała się niedługa. Głównym aktywem PO jest dalej Donald Tusk - kiedy odchodzi do Brukseli widać to dramatycznie.

Wystąpienie Ewy Kopacz najbardziej chyba ucieszyło Jarka. "Efekt Tuska" szybko zostanie zniwelowany przez głupawą panią premier, pozbawioną wizji rządów i podstawowych umiejętności komunikacji medialnej.

Zakładam wątek, ponieważ rząd będzie mocno recenzowany. Mam nadzieję, że się pani premiera jakoś pozbiera i ogarnie mentalnie smile
Obserwuj wątek
    • klip-klap Jaki cyrk takie malpy nt 20.09.14, 16:08

• przycinek.usa Re: Jaki cyrk takie malpy nt 22.09.14, 06:10
        ten watek to jest jakis dowcip
        • dorota_333 Re: Jaki cyrk takie malpy nt 22.09.14, 10:27
          Dlaczego?
          • przycinek.usa Re: Jaki cyrk takie malpy nt 23.09.14, 02:00
            Nie masz wyczucia co mozna powiedziec a co nie. Ta nominacja tej baby to jest wielka tragedia. Jak ona dwa zdanie powie, to 4 klamstwa, moze dlatego ona jest twoim idolem, ale ja wole znac jednego prawdomownego czlowieka niz 10 znajomych klamcow. No ale moze ty masz inaczej.
            • dorota_333 Tusk niepotrzebnie abdykował rząd 23.09.14, 12:58
              > Nie masz wyczucia co mozna powiedziec a co nie. Ta nominacja tej baby to jest w
              > ielka tragedia.

Chyba trochę przesadzasz z tą "wielką tragedią". To rząd na przekolebanie się do wyborów - który jednak może się wykoleić na nierozwiązanych problemach. Wtedy Kopacz zostanie zmieniona, po prostu.

Pierwszym problemem na horyzoncie są zapowiadane demonstracje górników. Sytuacja w górnictwie jest dramatyczna; Tusk robił wszystko, żeby zamieść pod dywan co się da (przykład: ostatnie odroczenie płatności ZUS dla KHW). Trzeba tutaj zresztą powiedzieć: wszystkie (dosłownie: wszystkie) rządy poprzednei tak robiły. Teraz wrzód pęka i Kopacz sobie z tym nie poradzi.

Przycinku, ja właśnie o tym założyłam wątek: po Tusku w PO została czarna dziura i masa nierozwiązanych problemów w państwie. Facet poszedł na brukselskie salony (z dostatnią pensją), a bidna Kopacz została wystawiona na odstrzał.

Co gorsza, ona sobie nie poradzi z tym wszystkim - merytorycznie i charakterologicznie (że tak to ujmę). Jej dotychczasowe wystąpienia są żenująco nieporadne. Kiedy w Belwederze rozprawiała o tym, że wobec wojny na Ukrainie Polska powinna się zachować jak kobieta - trzeba było obserwować miny stojących za nią ministrów. Na twarzy Siemoniaka malowało się dramatyczne pytanie - co ta baba bredzi? smile

No cóż, czarno to widzę. Wygląda na to, że się centrum decyzyjne przeniosło do Belwederu, a to rządzenia Polską nie ułatwi. Szczególnie wobec tego co w kraju i wokół.

"Wielka tragedia" to nie jest, ale Tusk niepotrzebnie abdykował rząd. Zapowiada się okres walki o władzę na linii Belweder - URM.
              • przycinek.usa Re: Tusk niepotrzebnie abdykował rząd 23.09.14, 16:27
                co prawda, to prawda, ale na gorze napisalas:
                "Mam nadzieję, że się pani premiera jakoś pozbiera i ogarnie mentalnie"

Ja mam nadzieje, ze ja wywala jak najszybciej i beda nowe wybory, a potem waadza kupi wiecej amunicji jak 1 milion.

Ale zaraz, ale zaraz, widzisz zla sytuacja w panstwie? Dostrzegasz? Hmm.
                A kto rzadzil? PO! No wlaaaaasnie.

• dorota_333 Re: Tusk niepotrzebnie abdykował rząd 24.09.14, 16:17
                  > Ale zaraz, ale zaraz, widzisz zla sytuacja w panstwie? Dostrzegasz? Hmm.
                  > A kto rzadzil? PO! No wlaaaaasnie.

Pytanie, czy alternatywa (czyli PiS) rządziłaby lepiej.
                  Jestem absolutnie przekonana, że nie. Po pierwsze: dali się poznać 2005-7; w sytuacji silnej koniunktury na Zachodzie rządzili i tak słabo. Po drugie: mają za dużo socjalizmu w programie gospodarczym. Nazywają to "solidarną Polską", ale to ciągoty czysto redystrybucyjne. Po trzecie: niepokoi mnie fascynacja Orbanem. Po czwarte: nie trawię ich skumania z fanatykami katolickimi (vide poparcie dla Chazana). Wszystko to razem mnie totalnie odstręcza.

Przycinku, jakkolwiek byśmy ten temat obrócili (i którykolwiek raz), to ja zawsze powiem to samo: PO jest złem, ale znacznie mniejszym złem niż PiS. Niczego innego ode mnie nie usłyszysz, sorry smile

• byly-kadi A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 23.09.14, 17:26

To znaczy co? Nie wiedzialas co sie dzieje? Zawsze chyba popieralas ten rzad, przynajmniej na tym forum? A kosilas po PiS I Prezesie wink ?

Tusk przeciez rzadzil zawsze ze swiadomoscia ze wieczny nie jest, bo nikt nie jest. Trafila sie Bruksela to swietnie, jak nie Bruksela to zalapalby sie na synekure gdzie indziej. Chyba w altruism polytykow nie wierzysz ??

Tusk nie mogl ryzykowac I czekac do wyborow, a nuz by zostal dalej premierem, to bylaby najgorsza amozliwa opcja.
                • thor-sten Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 23.09.14, 17:40
                  Ale jak po prawdzie porównać wyniki Polski za ostatnie 6 lat z resztą Europy to źle nie jest:
                  www.biztok.pl/gospodarka/kto-wygral-z-kryzysem_a17736
                  Jasne że to nie jest zasługa Tuska, ale katastrofy na tle innych państw nie widać
                  • klip-klap Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 24.09.14, 15:18
                    Tylko pytanie o przyczyny.
                    Ja bym powiedzial, ze wbrew wladzy a nie dzieki niej.
                    Na szczescie pierwiastek anarchiczny w polskim spoleczenstwie jest mocny.
                    • thor-sten Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 24.09.14, 16:03
                      Przyczyna jest jedna.
                      Polacy generalnie nie posiadają dóbr kapitałowych.
                      Większość nam odebrano, sprywatyzowano znaczy.
                      Opieramy się więc na tym co zarobimy w pracy a nie na dywidendach czy wzroście wartości akcji.
                      Więc jak przyszedł kryzys i zrewidował wartości akcji i obligacji to Ci co mają majątek stracili dużo, Ci co nie mają majątku stracili mało. Pracowali za grosze i dalej za grosze pracują więc dla nas tego typu kryzysy tak groźne nie są smile
                • dorota_333 Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 24.09.14, 16:26
                  > To znaczy co? Nie wiedzialas co sie dzieje?

Nie dzieje się żaden dramat, jeśli chodzi o stan państwa i gospodarkę ogólnie.

Czym innym (ale tylko wycinkiem całości przecież) jest sytuacja w górnictwie. Tylko, że tutaj KAŻDY kolejny rząd unikał jak ognia restrukturyzacji, sypiąc groszem , jak tylko mógł. Każdy rząd - Millera, Belki, Marcinkiewicza, Kaczyńskiego, Tuska.

10 lat temu oddłużono górnictwo po to, zeby przeprowadzić restrukturyzację. I na oddłużeniu się skończyło. Zmarnowano lata doskonałej koniunktury i wysokich cen węgla. Teraz niektóre kopalnie do tony węgla dopłacają i po 150zł, a górnictwo ma znowu 12 czy 13 mld długów (dane z pamięci). No i kicha, dalej tak się nie da. Pewnie jeszcze ten temat nie raz zawita na Forum.

Zgadnij (bez góglania) ile jest związków zawodowych w górnictwie polskim. Na nich przewróci się każdy rząd. I oni to wiedzą i wszyscy rządzący też to wiedzą. Dlatego teraz PiS rozedrze mordę, a jak dojdzie do władzy, to się z górnikami za wszelką cenę (dosłownie za wszelką cenę) ugada. Jak wszyscy.
                  • byly-kadi Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 24.09.14, 16:50
                    Njo, to spierdolili. Ale co to znaczy?
                    Rzad super, tylko gornictwo spierdolil? To tak jak “doskonaly chirurg, no, tylko operowac nie umie”? Sa przeciez kraje na swiecie, chocby Norwegia, ktore praktycznie caly budzet opieraja na jednym zrodle I radza sobie nie tylko ze swymi obywatelami ale I z naplywowymi, np z Polski …..
                    Zakladasz sie ze wyjda inne zjebki tego rzadu? Czasu tylko potrzeba. O czy mswiadczy najwyzsza liczba emigrantow za granica od powojnia ( 2.2 mln, bez Googla)

Zwaizkow? Nie wiem, w mojej firmie jst kilkanascie ( 7700 pracownikow). Nikt zwiazkow nie demonizuje, ja wrecz wole zwiazki niz management. W dobie skoku na kase drapieznego kapitalisty zgrabnie bronimy swego bytu
                    • dorota_333 Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 24.09.14, 17:32
                      > Rzad super, tylko gornictwo spierdolil?
                      Ja sie usiłuję przebić do Twojej łepetyny z informacją: górnictwo jest w Polsce problemem nierozwiązywalnym i każdy rząd sp... je (że się dostosuję do tej retoryki) w równym stopniu. To nie jest tak, że ostatni rząd coś zawalił.

> ja wrecz wole zwiazki niz management. W dobie skoku na kase drapieznego kapitalisty
                      > zgrabnie bronimy swego bytu
                      No i tutaj wręcz uśmiechnęłam się czytając. Bo związki w polskim górnictwie robią dokładnie to samo: zgrabnie bronią swojego bytu. Ponieważ jednak potrafią spalić kilka opon przed URM, pogonić policjantów i zdemolować kawałek miasta (czego Wy nie potraficie), to im ta obrona wychodzi jakby jeszcze zgrabniej.

A organizacji związkowych w górnictwie polskim jest około 250, z tego, co ostatnio czytałam. Szapoba.

• byly-kadi Jaja. Urwalo im jaja... 24.09.14, 19:21
                        Zwiazki w kraju wypaczonym bronai SWEGO bytu. W normalnym bronia bytu tych, ktorzy im placa, czyli pracownikow. Ja place zwiazkowcom 1080 dolarow rocznie I to odliczane z wyplaty netto a nie brutto. Prosto z mojej kieszeni.

A jak wyglada sprawa polskich zwiazkow zawodowych na polskiej kolei? Lepeij? A jak profitowosc kolei? Oplacaja sie?

Jezeli to gornictwo sie nie oplaca I nie jest niezbedne ( moja firma nie generuje profitu ale jest niezbedna) to nalezy je zamknac. Do tego potrzeba jaj. Ze zwiazkami mozna wygrac co pokazal Reagan I Thatcher. Oni ( I ona tez) mieli jajca, a w Polsce jaj nie maja nawet mezczyzni. Moze maja nieliczni.
                        W Polsce jest mnostwo spraw ktorych nie potraficie rozwiazac a ktore z latwoscia rozwiazuje sie gdzie indziej. Ostatnio smialem sie do lez ze sciagania alimentow w POolsce. Podobno sie …nie da !!!!
                        • byly-kadi Gwoli wyjasnienia dzialanosci zwiazkow. 24.09.14, 19:51

Moja firma to closed shop, czyli wszyscy MUSZA byc w zwiazkach procz management. Czlonkowie zwiazkow, czyli zrzeszenie pracownicy, dzialalnosci zwiazkowa sie nie zajmuja, zajmuja sie praca. Placa skladki wybranym pracownikowm ktorzy sa oddelegowani do pracy zwiazkowej, np negocjowania kontraktow. W praktyce oni sa w wiekszosci na etatach, ich praca zwiazkowa to extra zajecie. Kasa pokrywa glownie inne koszta dzialalnosci zwizkowej.
                          Ja moge , ale nie musze, chodzic na zebrania zwiazkowe, z ktorych pozniej dostane I tak raport. Glosowania odbywaja sie droga pocztowa. Moj aktywny udzial bedzie mial miejsce w sytuacji strajku, do ktorych dochodzi bardzo rzadko. Za akcje pracownikow typu palenie opon, gaci albo inny wandalizm wyrzuca sie ze zwiazkow, czyli z pray. Albo vice versa.
                        • dorota_333 Re: Jaja. Urwalo im jaja... 25.09.14, 11:50
                          Zgoda z tym, co w temacie postu.

Myślałam, żeby przytoczyć przykład Thatcher, ale byłby zbyt łatwy - i zarazem chyba jednak nietrafny. Bo Thatcher dokonywała swoich reform w zupełnie innym otoczeniu; w latach 80-tych "liberalizm" (nie chcę tutaj wywoływać dyskusji na ten temat) był czymś oczywistym. Teraz jest czymś wyklętym i nikt się nie odważy na takie posunięcia.
                          Inna rzecz, że Thatcher zdezindustrializowała GB. To też temat na odrębne rozważania.

Po drugie: każda władza, która zechce w Polsce dokonać rzeczywistych zmian w górnictwie (a nie tylko podsypać grosza) natknie się na opór Solidarności. A to święta krowa, szczególnie na tzw. prawicy. No i mamy zagwozdkę.

Jak na razie rząd ma pomysły połączenia nierentownych kopalń z rentowną energetyką.

PiS myśli nawet jeszcze głupiej i jeszcze bardziej socjalistycznie:
                          "Prawo i Sprawiedliwość uważa, że zakaz wwozu węgla z Rosji rozwiąże część problemów górnictwa. Postuluje też zmiany w ustawie o zamówieniach publicznych.
                          (...)
                          PiS chce też przyjęcia projektu ustawy, zmieniającego ustawę o zamówieniach publicznych. Zakłada on, że instytucje państwowe - szpitale, szkoły, wojsko będą zobowiązane do zakupu węgla polskiego, a nie rosyjskiego. Mariusz Błaszczak mówił, że to pomoże rozwiązać wiele problemów polskiego górnictwa - nadwyżki w produkcji węgla i brak pracy dla górników.
                          Postulat zakazu sprowadzenia węgla pojawił się już wcześniej. Rząd argumentował, że nie możemy pozwolić sobie na taki krok, będąc członkiem Unii Europejskiej."
                          www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1241562,Gornicy-protestuja-PiS-ponawia-apel-o-embargo-na-rosyjski-wegiel

Czyli na stole są rozwiązania złe lub jeszcze gorsze.

• byly-kadi Re: Jaja. Urwalo im jaja... 25.09.14, 15:14
                            dorota_333 napisała:

> PiS myśli nawet jeszcze głupiej i jeszcze bardziej socjalistycznie:
                            > "Prawo i Sprawiedliwość uważa, że zakaz wwozu węgla z Rosji rozwiąże część prob
                            > lemów górnictwa. Postuluje też zmiany w ustawie o zamówieniach publicznych.
                            > (...)
                            > PiS chce też przyjęcia projektu ustawy, zmieniającego ustawę o zamówieniach pub
                            > licznych. Zakłada on, że instytucje państwowe - szpitale, szkoły, wojsko będą z
                            > obowiązane do zakupu węgla polskiego, a nie rosyjskiego. Mariusz Błaszczak mówi
                            > ł, że to pomoże rozwiązać wiele problemów polskiego górnictwa - nadwyżki w prod
                            > ukcji węgla i brak pracy dla górników.
                            > Postulat zakazu sprowadzenia węgla pojawił się już wcześniej. Rząd argumentował
                            > , że nie możemy pozwolić sobie na taki krok, będąc członkiem Unii Europejskiej.
                            > "
                            > www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1241562,Gornicy-protestuja-PiS-ponawia-apel-o-embargo-na-rosyjski-wegiel
                            >
                            >
                            > Czyli na stole są rozwiązania złe lub jeszcze gorsze.

Rence opadaja ….

Bo znow jak w sciane , uderzacie glowa w taki prosty problem.
                            Oczywiscie PiS ma racje I rzeczywiscie instytucja panstwowe powinny kopowac co polskie albo przynajmniej europejskie skoro oddalisci sie tej Europie. A nie rosyjskie bo Rosja w EU nie jest.
                            Jak to zrobic? Baaardzo prosto. Wolny rynek z kopniakiem w dupe.
                            W USA to dziala Buy American Act. Czy mozna kupic za granica? Alez oczywiscie ze mozna. Tyle ze w czasie otwarcia przetargu do ceny oferowanej na product zza granicy dodaje sie 25% I wtedy porownuje do ceny produktu amerykanskiego. Oczywiscie ze s I t u problem, bo z chinskich czesci w USA mozna zlozyc koncowy product, mozna te przepakowac product do kartonow w USA I nakleic made in USA ( mialem I takiego madrego). Ale od tego sa nieskorumpowani urzednicy kontroli, by to kontrolowac.
                            • dorota_333 Re: Jaja. Urwalo im jaja... 25.09.14, 15:42
                              Czy ja Ci musze tłumaczyć, że u nas protekcjonizm w rodzaju "buyamerican" jest niemożliwy? Wiąże nas ustawodawstwo unijne, także w kwestii przetargów.

Co innego jeszcze nas wiąże, to można się tylko domyślać. Przykład z branży, o której mowa: spółka Lubelski Węgiel Bogdanka nie dostała koncesji na wydobycie w obszarze przylegającym do jej kopalń, a koncesję dostała jakaś spółka australijska (podobno z kapitałem chińskim):
                              www.kurierlubelski.pl/artykul/3583009,bogdanka-nie-daje-za-wygrana-chce-ponownego-rozpatrzenia-wniosku-o-koncesje,id,t.html?cookie=1

Pomysły PiS są niby dobre, ale zazwyczaj nie biorą pod uwagę istniejącego prawa i zobowiązań kontraktowych (taki szczegół). Może dlatego, że są pod niewyedukowaną publiczkę, to czysty populizm.

Po drugie: nakaz kupowania polskiego węgla silnie podniesie koszty funkcjonowania. Polski węgiel jest droższy od każdego (nawet sprowadzonego z Australii), bo dochodzi tam mnóstwo "lewych" kosztów w kopalniach. Pomysł PiS tylko utrwali ten stan.
                              • byly-kadi Re: Jaja. Urwalo im jaja... 25.09.14, 16:29
                                dorota_333 napisała:

> Po drugie: nakaz kupowania polskiego węgla silnie podniesie koszty funkcjonowan
                                > ia. Polski węgiel jest droższy od każdego (nawet sprowadzonego z Australii), bo
                                > dochodzi tam mnóstwo "lewych" kosztów w kopalniach. Pomysł PiS tylko utrwali t
                                > en stan.

No widzisz. A w USA upadlo cale miasto, jak robione tam krajowe produkty byly za drogie i ch...we.. I wierz mi ze tam kazdy jeden na tasmie byl w zwiazkach zawodowych. A nie spalono ani jednej, nomen omen, opony…..
                                A co bedzie , jak kasa z EU przestanie plynac a pozostana wam idiotyczne, kretynskie, nieznosne I szkodliwe EUregulacje ? He ?
                                • dorota_333 Re: Jaja. Urwalo im jaja... 25.09.14, 16:55
                                  > A co bedzie , jak kasa z EU przestanie plynac a pozostana wam idiotyczne, krety
                                  > nskie, nieznosne I szkodliwe EUregulacje ? He ?

Kasa tak całkiem nie wyschnie, ale to nie jest kluczowe.

Unia to 1) zło i 2) zło absolutnie konieczne. Nie możemy być poza strukturami europejskimi - szczególnie teraz to widać, kiedy Rosja włączyła tryb ekspansji.
                                  Regulacje to po prostu cena obecności w Europie.

Kadi, Ty na to patrzysz z perspektywy Jankesa. Doskonale wiesz, że to perspektywa szczególna, więc nie pouczaj, plis.
                                  • byly-kadi Re: Jaja. Urwalo im jaja... 25.09.14, 17:28
                                    Nie mam najmniejszego zaniaru pouczac, tylko po pierwsze primo smieszy nie ta niezachwiana polska wiara w tzw Europe i przynaleznosc do niej, a po drugie primo to lubie obserowac to europejskie, slamazarne szamotanie sie z nowa rzeczywistoscia.
                                    A kasa wyschnie- netto- jak skoncza sie monstrualne projekty “rownania do EU” czyli klinkerowania Polski na czerwono I krycia sztucznym marmurem czego sie da.Njo I jak do EU wejda kraje zwane kiedys Dzikimi Polami, wtedy bedzie dopiero wesolo. A Polska przyjmie radosnie euro : )
                      • przycinek.usa Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 25.09.14, 06:29
                        "Ja sie usiłuję przebić do Twojej łepetyny"

Nie za malo tej finezji?
                        Ciekawe w ktorym momencie kadilak rzuci ci wiazanke smile
                        I co to znaczy Szapoba? Masz jakies nowe slowa?
                        Zdradzisz nam znaczenie?
                        • dorota_333 Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 25.09.14, 11:54
                          "Łepetyna" nie jest obraźliwa". Poza tym Kadi bywa wulgarny, ale rzadko jest personalnie wulgarny.

Szapoba = chapeau bas! (pisane fonetycznie, z akcentem na końcówkę).
                          • przycinek.usa Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 25.09.14, 15:42
                            hmm, to jeszcze sie wstrzymam z banem, ale moge zmienic zdanie w kazdej chwili
                            • dorota_333 Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 25.09.14, 16:23
                              Nie krępuj się - przywykłam smile
                              A mówiąc poważnie - nie chciałoby mi się dodawać kolejnych trójek.
                              • przycinek.usa Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 27.09.14, 17:33
                                no to przywyklas, czy nie chce ci sie juz dodawac trojek?
                                • dorota_333 Re: A ja to Ciebie kom0letnie nie rozumiem 28.09.14, 14:10
                                  Nie jestem pewna, czy jest sens rozmawiać o czymś tak potencjalnym. Ale jeżeli chcesz usłyszeć to wprost: kiedy następnym razem mnie zbanujesz, to nie będzie mi się chciało wymyślać kolejnych nicków, żeby wrócić. Uznam, że wszystko ma swój naturalny koniec smile
                  • fidziaczek Polskie związki najsłabsze w Europie 02.10.14, 11:54
                    szczesniak.pl/2472
                    Nagonka medialna jest straszna, ale fakty są niepodważalne, związki w Polsce są słabe i jest presja by zniszczyć je do końca, a wtedy już będzie można wprowadzić wolny rynek pracowniczy i będziemy mieli Haiti smile
    • thor-sten Re: Premier Ewa Kopacz i jej rząd 22.09.14, 11:29
      Zaryzykuję i palnę że Niemcy zrobili deal z Rosją i wymienili nam rząd na neutralny wobec Rosji big_grin

> Dziwi szczególnie zastąpienie Radka Sikorskiego przez Grzegorza Schetynę. Czy -
      > szczególnie ważkie wobec wydarzeń międzynarodowych - stanowisko ministra spraw
      > zagranicznych powinno tak jawnie i bezwstydnie być łupem frakcji partyjnej? Cz
      > y jest to sygnał, że Polska nieco wycofa się z aktywności w kwestii Ukrainy? Mo
      > że expose to wyjaśni.

Schetyna jak rządził w klubie koszykówki zwanym wtedy Zepter Sląsk Wrocław udowodnił że ma doskonałe kontakty na wschodzie ściągając doskonałych rosyjskich koszykarzy Fetisowa i Einikisasmile
      • byly-kadi Czyli dupa rosnie ? 22.09.14, 14:37

Siedzieliscie do tej pory na dwoch glownych stolkach, UE i USA, teraz doszedl trzeci, Rosja ?
        Bedzie ciezko towarzysze.
        • przycinek.usa zmien sobie napis w stopce 23.09.14, 07:59
          zamiast well regulated - wpisz well armed smile
          • byly-kadi Re: zmien sobie napis w stopce 23.09.14, 14:30
            We are...everybody knows that : )
            To jedno z pierwszych brzmien II poprawki o ile nie pierwsze. Mam to na metce prawie kazdej koszuli : )
    • forall4a drobna pomyłka 22.09.14, 18:17
      nie jej "rząd", lecz gabinet.
      • joreczka Re: drobna pomyłka 24.09.14, 08:04
        Właśnie ..gabinet . Kopacz pozamieniała tylko fotele nieudacznikom . Tusk umył ręce od wszystkiego . Zwiał aż się kurzyło ..a co niektórzy nazwali to "wielkim awansem Polaka " ..Tyle ,że prawdziwy Polak ...wypija piwo , które nawarzył . Kopacz i jej prezentacja gabinetu ....na poziomie Wałęsy Bolka niejakiego smile)))
        • joreczka Re: drobna pomyłka 24.09.14, 08:13
          Radość premierki była nad wyraz widoczna
          https://humor1.pl/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1132814&g2_serialNumber=2
          • adria231 Re: drobna pomyłka 27.09.14, 12:48
            Nie wiem, dlaczego tyle niechęci do nowej pani premier. Prawda, ze służbą zdrowia sobie nie poradziła
            (ale który minister sobie poradził?). Marszałkiem natomiast była w miarę przyzwoitym. Dajmy jej szansę.
            Na dzień dzisiejszy uważam, że największą jej zaletą jest to, że jest kobietą. Mam nadzieję poznac jej dalsze plusy.
            • joreczka Re: drobna pomyłka 27.09.14, 13:52
              Masz rację . I ja czekam na rzetelność i kompetencję .Być może pani premier okaże się ponadczasowa ? Mam wątpliwości ale ..zyczę jej powodzenia ..
    • dorota_333 Trzasnęła pięścią w stół? 27.09.14, 13:31
      Ewidentna wpadka wizerunkowa (Ostaszewski, Wasiak) zażegnana dwoma męskimi rozmowami (w tym jedną damską). Nieźle, nie spodziewałam się tego po niej.

Zwolenników PiS zapraszam do wystąpienia z tekstem o "korupcji politycznej i zawłaszczaniu państwa". Przypomnimy sobie wtedy trochę najnowszej historii, nominacje w KGHM i tego typu zdarzenia.
      • byly-kadi Kopalnie. A, to o to idzie 29.09.14, 15:07
        www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/koniec-strajku-w-kopalni-kazimierz-juliusz
        To jakies dzikie strajki. Zadania z kapelusza, tu nie chodzi o wegiel , tu jak zwykle chodzi o kase I jak widze, zadania rozchodza sie na sprawy typu mieszkania zakladowe.
        Jesli slaby rzad tej kobiety da sie wciagnac w to palenie I gaszenie opon, to macie kompolatnie przeyebane.
        Jak szef naszej firmy polecial do Waszyngtonu, bo mial byc za miesiac strajk, to mu powiedzieli zeby bral dupew trok I jechal zalatwiac sprawy na miejscu. A nasza firma- rzadowa w koncu. Gubernator wlaczyl sie w godzinna rozmowe zaznaczajaac, ze nei reprezentuje stanowiska rzadu stanowego, tylko swoje I chce pomoc w negocjacjach ….
        Milo widziec ze wanka wstanka JK Bielecki nie tylko zyje, ale bierze udzial  Spnia “Doradca” ????
        • dorota_333 Prezydent Nowej Soli o ratowaniu kopalni 30.09.14, 15:46
          Ktoś nie wytrzymał i wyrąbał słowo prawdy:
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16726249,_Czy_dzieci_gornikow_maja_inne_zoladki___Prezydent.html

> Jesli slaby rzad tej kobiety da sie wciagnac w to palenie I gaszenie opon, to m
          > acie kompolatnie przeyebane.
          Ano mamy. Chyba, że do prezydenta Tyszkiewicza dołączą inni i rząd skuma, że pewne rzeczy nie przechodą już tak łatwo.

No, w każdym razie, dobrze, że ktoś już głośno mówi o tym. Na początek.
    • trackermaly Re: Premier Ewa Kopacz i jej rząd 30.09.14, 13:45
      tym 100 mln złotych rozdanych górnikom na wypłaty 13, 14 elektorat PO nie daruje.
      kopalnia upada bo sie węgiel kończy. to co k.wa państwo ma wozić tam węgiel aby mieli co wydobywać
      • klip-klap kielbasa 30.09.14, 20:22
        Kopacz robi to czego sie nauczyla od kolegow i kolezanek.
        Serwuje kielbase wyborcza przed wyborami.

No przeciez swoich pieniedzy nie rozdaje.
    • joreczka Re: Premier Ewa Kopacz i jej rząd 30.09.14, 17:22
      Hmmm...Fenomen Kopacz ?? A niby w czym jest fenomenalna ? To tylko poza ..Nie wróżę Kopacz długiego bytu na stołku premiera .Do tego potrzebny jest kompetentny polityk .Tusk takim był , choć nie z mojej bajki ..Teraz widzę chaos ..Na razie żadnych efektów nie ma ..a tym bardziej fenomenu ..smile
    • klip-klap czy nowa premier bedzie flipowac? 01.10.14, 10:08
      Zeby zapobiec zmianie biegunow (nawet werbalnej), gornicy przybywaja do Warszawy.
      Nie sadze zeby ta slomiana dama miala sie zamienic w zelazna, ale pasozyty trzymaja reke na pulsie. Tak wiec flipu nie bedzie. Dobrze tez wiedziec, kto rzeczywiscie rzadzi w Polsce wink.

'- Przeciwko niczemu nie protestujemy. Dwa tysiące osób będzie przed Sejmem. To bardzo skromna delegacja, bo możemy bez problemu sprowadzić kilkanaście tysięcy górników. Organizujemy publiczne wysłuchanie expose nowej pani premier - mówi Kosela.
      fakty.interia.pl/polska/news-gornicy-ze-slaska-zjezdzaja-do-warszawy-na-expose-kopacz,nId,1528540'
      Flipowanie pozyczone z watku przycinka.
    • byly-kadi Co dostaliscie od Kopacz ? 02.10.14, 19:37
      Ja chyba nic ale mysle ze nie ma takich w PL ktorym zupelnie nic nie skapnie ?
      • dorota_333 Jeszcze tego brakowało 02.10.14, 22:54
        żeby jakiś premier miał spełniać swoje obietnice z expose. Tak więc, nie ekscytuj się nadmiernie.
        Nawiasem mówiąc, strasznie głupia baba. Jak obserwuję jej body language to aż mnie żenuje.

PS. Ale skorzystam z okazji do drobnej złośliwości - co myślisz o tym, że prezydent Twojego supermocarstwa, Jankesie, przejechał się windą sam na sam z uzbrojonym kryminalistą? Bo już nawet nie pytam o tego, co sobie latał po Białym Domu (aż go jakiś agent po służbie przepędził)?

Niezły bardak tam macie, towarzysze kapitaliści smile
        • byly-kadi Re: Jeszcze tego brakowało 03.10.14, 03:30
          ...a jak Kwasniewski po imprezie w polskim klubie Europa na greenpoincie pojechal skladac kwiatki pod pomnikiem Popieluszki, to jakis Polak podszedl do niego i nazwal go paskudnym komuchem smile stal od niego metr i mogl mu rozwalic glowe np. mlotkiem. Kwasniewski mial nieby ochroniarzy, ale oni wyraznie broni nie miali a uzbrojeni policjanci z NYPD siedziel w samochdzie i sie smiali do rozpuku z tej sytuacji ......pewnie dodatkowi dlatego, ze Kwasniewski mial wyrazne problemy z kolanem, jak kiedys w Rosji.
          • klip-klap Re: Jeszcze tego brakowało 03.10.14, 11:45
            BOR sluzy do noszenia zakupow i dowozenia pizzy.
        • klip-klap to jest nasza dama 03.10.14, 11:49
          ...slomiana dama. Jak zgnije na jesien, to sie zrobi protokol zniszczenia...
          Skoro podatnicy i tak placa za te glupoty, to przynajmniej jest smieszniej.
        • klip-klap PO do smietnika 03.10.14, 13:04
          dorota_333 napisała:

> żeby jakiś premier miał spełniać swoje obietnice z expose. Tak więc, nie ekscyt
          > uj się nadmiernie.

PO to jednak amatorzy, ze bez wizji to wiem od jakichs 6 lat.
          Wystarczylo tak jak Cameron obiecac cos realnego, np. odmrozenie progow podatkowych i podwyzszenie kwoty wolnej od podatku. Pojscie w lewo i tak powcom nie pomoze, bo pis tam siedzi od dawna. Z drugiej strony po 7 latach klamania o liberalizacji i tak by nikt Kopacz nie uwierzyl, jakkolwiek realne obietnice by byly.
          • dorota_333 Re: PO do smietnika 04.10.14, 12:42
            > PO to jednak amatorzy, ze bez wizji to wiem od jakichs 6 lat.

Ciekawy temat: "wizja" w polityce. W moim silnym przekonaniu "wizja" jest tylko zasłoną dymną dla ukrycia jedynego realnego celu: zdobycia władzy dla samych fruktów władzy.

Smoke and mirrors. Czy to wysoka retoryka, czy Smoleńsk.
            Może lepiej bez tego "smoke"?
            • klip-klap Re: PO do smietnika 04.10.14, 12:58
              Oczywiscie Po ma taka 'wizje o ktorej piszesz. Cos, co pozwolilo jej wygrac wybory. To, ze nie jest to wizja, w ktorej by chodzilo o cos wiecej, zobaczylismy po wyborach, gdzie wladza okazala sie glownym celem.

Natomiast prawdziwa wersja opiera sie na ideologii, czyli czyms czego wspolczesne partie sie wstydza. Taka wizja polaczana z odwaznymi liderami kreuje swiat. O to chodzi w polityce, a nie te stolki i kase czym popsl sie napchalo.
              • dorota_333 Wizja/idea 04.10.14, 13:42
                Ano, smakowity temat na odrębny wątek.

Moja teza: ideologia w polityce może być potencjalnie bardzo niebezpieczna. Najsilniejszą podbudowę ideologiczną miały zawsze reżimy totalitarne: komunizm i faszyzm. To była czysta ideologia realizowana narzędziami politycznymi.

Na drugim krańcu spektrum mamy "ciepłą wodę w kranie" (i samą władzę oczywiście) jako cel polityki. Może to drażniące, ale per saldo mniej szkód wyrządza.

No, chyba że kraj staje przed wyzwaniami, wobec których trzeba działać radykalnie. Wtedy bez ideologii się nie obejdzie, bo "ciepłą wodą w kranie" narodu się nie pociągnie za sobą ku wysiłkowi i wyrzeczeniom. Wtedy obiecuje się ludziom "krew, pot i łzy" lub pyta ich "co ty możesz zrobić dla Ameryki" smile

Na szczęście dramatycznych wyzwań na razie przed nami nie ma. Ideologom póki co dziękujemy. Sprawne administrowanie wystarczy.
                • przycinek.usa Re: Wizja/idea 04.10.14, 22:20
                  "Na szczęście dramatycznych wyzwań na razie przed nami nie ma. "

Zgodnie z moja wiedza polowa warszawki juz sie zaczyna ewakuowac na inne kontynenty, a prowincja chyba jeszcze tego nie zauwazyla. Australia, Ameryka Poludniowa - to sa tematy, ktore padaja w rozmowach. Gdzie sa dobre szkoly? Gdzie jest lepszy klimat i tak dalej.

dramatycznych wyzwań nie ma??
                  zobaczymy
                • klip-klap Ty sie tak nie boj, chyba zes z wladzy 05.10.14, 08:24
                  Wszystko jest potencjalnie niebezpieczne. Coz to wiec za stwierdzenie?

Naj
                  > silniejszą podbudowę ideologiczną miały zawsze reżimy totalitarne: komunizm i f
                  > aszyzm. To była czysta ideologia realizowana narzędziami politycznymi.

Faszyzm byl intelektulanie i ideologiczne slaby. Wlasciwie jedna z jego cech jest antyintelektualizm. Komuniz, zgoda, duzo siegal do ideologii. A i tak przegral z soc-liberalizmem, gdzie ideologia tez jest silna, tylko tak wrosla w nasze zycie, ze nawet jej nie zauwazamy. Bo kto by teraz np. kwestionowal szeroka wlasnosc prywatna?

> Na szczęście dramatycznych wyzwań na razie przed nami nie ma.

Powiedz to ludziom, ktorzy z Polski wyjechali, bo przeciez 'dramatycznych wyzwan nie ma'. A jednak wyjechali z tej krainy mlekiem i miodem plynacej, bo wladza PO nie widzi wyzwan i nie chce zmieniac Polski w normalny kraj, tak jak obiecala.

Partie boja sie ideologii, bo ona oznacza pewna konsekwencje, a konsekwencja jest wrogiem wygrywania wyborow podwojnym. Raz, ze w demokaracji trzeba gladko zmieniac poglady by zagarniac wiekszy elektorat. A dwa, ze konsekwentne rozwiazywanie problemow powoduje, ze duza grupa politykow staje sie zbedna.
                  • dorota_333 Re: Ty sie tak nie boj, chyba zes z wladzy 06.10.14, 14:36
                    > Faszyzm byl intelektulanie i ideologiczne slaby. Wlasciwie jedna z jego cech je
                    > st antyintelektualizm.
                    Ale to nie ma nic do rzeczy.

Ideologie totalitarne z natury są antyintelektualne, proste jak konstrukcja cepa i mocne jak cep. Nadają się do implementacji masowej (czyli obliczone są na najgłupszych przedstawicieli masy). Bardziej zresztą opierają się na zwierzęcej charyzmie przywódcy niż na hasłach kierowanych do czyjegokolwiek intelektu.

To samo masz w religii smoleńskiej smile
                    Mit założycielski - zbrodnia na najlepszym polskim prezydencie i elicie narodu. Arcykapłan - jego bliźniaczy brat. Wyznawcy - zagubieni, odsunięci, z resentymentami.

> Powiedz to ludziom, ktorzy z Polski wyjechali
                    To jest jeszcze inny temat. Nikt nie wyjeżdża teraz uciekając przed głodem. Wyjeżdża się dla poprawy standardu życia. Po prostu - aspiracje przez ostatnie 20 lat wzrosły gigantycznie. Znacznie bardziej niż możliwości ich zaspokojenia.
                    Jak do tego dodasz otwarte granice i masową możliwość legalnego funkcjonowania na Zachodzie (po raz pierwszy w historii w pewnym sensie, także zabezpieczeń socjalnych), to masz wielką emigrację.
                    • przycinek.usa Re: Ty sie tak nie boj, chyba zes z wladzy 06.10.14, 16:13
                      Ja sobie wypraszam takie komentarze. To byl zamach a ty piszac takie teksty po prostu bredzisz.
                      Nawiasem mowiac okazalo sie, ze jest ekspertyza w prokuraturze, na podstawie ATM, w ktorej wyszlo, ze samolot jednak przelecial nad ta brzoza. I ten dokument maja od 2011 r.

niezalezna.pl/59740-gazeta-polska-ujawnia-zatajona-ekspertyze-tu-154-przelecial-nad-brzoza
                      Nawet jednak - gdyby wyszlo, ze byla kolizja z drzewem, co wedlug mnie jest sprawa niedostatecznie dowiedziona, to i tak jest caly szereg innych technicznych dowodow, z ktorymi nie chce ci sie zapoznac z lenistwa, a ktore wskazuja na zamach. To byl zamach na sto procent. A religie smolenska prezentujesz TY broniac sie przed argumentacja.
                    • klip-klap PO zmarnowalo 7 lat 08.10.14, 21:30
                      i zmarnowaloby 20 nastepnych gdyby zostalo przy wladzy.

> Ale to nie ma nic do rzeczy.
                      >
                      > Ideologie totalitarne z natury są antyintelektualne,

E tam, zobacz ilu pisze o komunizmie. Jakby nie mieli o czym to by nie pisali.

> eżdża się dla poprawy standardu życia. Po prostu - aspiracje przez ostatnie 20
                      > lat wzrosły gigantycznie. > Jak do tego dodasz otwarte granice i masową możliwość legalnego funkcjonowania
                      > na Zachodzie (po raz pierwszy w historii w pewnym sensie, także zabezpieczeń so
                      > cjalnych), to masz wielką emigrację.

Ludzie nie wyjezdzaja masowo z normalnych krajow. Zaspokojenie podstawowych potrzeb, bez zbytniego martwienia sie o to czy starczy na to z pensji to nie sa gigantyczne aspiracje. To jest wymog normalnosci, sprawnych sadow, minimalnej biurokracji, przyjaznego (czyli niewidocznego) panstwa.

Te Twoje usprawiedliwienia lenistwa polskich politykow mnie nie przekonuja.
    • przycinek.usa Re: Premier Ewa Kopacz i jej rząd 04.10.14, 22:25
      niezalezna.pl/60083-setki-ofiar-klamstw-ewy-kopacz
      Najpoważniejszą konsekwencją manipulacji i bagatelizowania zagrożenia przez minister Kopacz było dezinformowanie lekarzy, m.in. wydanie im błędnych rekomendacji.

Oto fragmenty kilku listów, które otrzymaliśmy od czytelników po poprzedniej publikacji na temat tragicznych konsekwencji kłamstw minister Kopacz:

„W 2009 byłam z moim 14-letnim synem za granicą. Dziecko, chore na astmę, dostało wysokiej gorączki. Lekarz natychmiast przepisał nam lek antywirusowy. Po dwóch dniach gorączka opadła. Dziecko zaczęło odzyskiwać siły. Udało się. W Polsce tego leku nie podawano, choć jest bardzo skuteczny. To było większym złem niż brak szczepionki. Widać, jak oszukano zwykłych ludzi”.

„Znów ożyła moja zaleczona już trochę tragedia. Czy niepodanie leków przeciwwirusowych mogło być przyczyną śmierci mojego ojca? Mój tata właśnie tamtej zimy przechodził bardzo ciężko przeziębienie (grypę?) i zmarł. Czy można na podstawie karty choroby wysunąć oskarżenia w stosunku do byłej minister? Czy taki związek przyczynowy udałoby się udowodnić? Zapewne nie postawię pani Kopacz przed sądem ani nie poniesie ona żadnych konsekwencji (widać to w sprawie Smoleńska), ale jeśli to jej decyzja przyczyniła się do śmierci zapewne nie tylko mojego taty, należy taki wniosek do prokuratury złożyć”.

• dorota_333 Re: Premier Ewa Kopacz i jej rząd 06.10.14, 14:44
        Tzw. "Niezależna" to bardzo marne źródło, Przycinku.

> Mój tata właśnie tamtej
        > zimy przechodził bardzo ciężko przeziębienie (grypę?) i zmarł. Czy można na pod
        > stawie karty choroby wysunąć oskarżenia w stosunku do byłej minister?
        Oczywiście można smile To Kopacz zabiła ojca tej pani. Choć nie wiadomo jej nawet czy chorował na grypę. Ale to nie szkodzi. Wina Kopacz jest bezsporna.

Nędza umysłowa totalna.
        • przycinek.usa Re: Premier Ewa Kopacz i jej rząd 06.10.14, 16:14
          ajajajajaj, he he he he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka