bush_w_wodzie 22.10.04, 22:49 zachecam do wizyty www.rotch.com moje wrazenia na forum kraj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=16958577 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robisc wcale mnie to nie dziwi 23.10.04, 01:00 Nie tak dawno odwiedziłem jedną z firm zajmująca się dostawą ropy do polskich rafinerii. Pan prezes przywitał mnie zapewnieniem, ze jego firma jest uczciwa, mimo, że ogólnie przedsiębiorców w jego branży dzieli się na tych, którzy już siedzą i na tych, którzy będą siedzieć . Uspokojony tym zapewnieniem, jak zwykle zacząłem badać potrzeby klienta i jak to zwykle bywa okazało sie, że firma potrzebuje kredytu, a jego obecny bank nie chce mu dać tyle, ile ona potrzebuje. To już było dla mnie poważnym ostrzeżeniem, ponieważ tamten bank jest ogólnie uważany za dużo liberalniejszy w udzielaniu kredytów. Ale nic to, badałem dalej. Okazało sie, ze firma generalnie nie posiadała prawie żadnego kapitału obrotowego, co nie przeszkadzało jej współpracować z największymi rafineriami w Polsce. Wszystko opierało się na finansowaniu zewnętrznym. Zapytałem wprost dlaczego rafinerie nie kupują paliwa bezpośrednio u rosyjskich czy np. kazachskich producentów, tylko korzystają z pośrednictwa takich firm jak jego. Odpowiedź mnie zaskoczyła - nawet największe rafinerie nie posiadają ludzi zdolnych do zorganizowania dostaw bezpośrednio od producentów. Dlatego wolą zaopatrywać się przez pośredników. Taki pośrednik zarabia kilka procent marzy, co przy dużych wolumenach stanowi całkiem poważne kwoty. Takim pośrednikiem jest przecież też J&S Energy. Gdyby tak naprawdę zostały prześwietlone przez odpowiednie organy wszelkie aspekty działalności naszych rafinerii dowiedzielibyśmy sie jeszcze wielu ciekawych rzeczy. Podejrzewam jednak, że z oczywistych względów, żadnej sile politycznej w tym kraju nie zależy na niszczeniu pewnych układów biznesowych. W końcu zapomoga z budżetu państwa to za mało, aby sfinansować wszystkie potrzeby partii. Odpowiedz Link
robisc o Aldonie 23.10.04, 01:09 Widziałem na FK, ze sie panią interesowałeś (BTW, chyba długo Cię w kraju nie było). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=10628044&a=10632752 Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: o Aldonie 23.10.04, 01:18 jak widac mozna dojsc niezaleznie do tych samych wnioskow co do pani prof aldony. wlasciwie powinno sie ja sa wsadzic do wiezienia za powazne zaniedbania obowiazkow sluzbowych i narazenie interesu panstwa na straty. ludzie sie kwachem podniecaja pewnie tez nie bez przyczyny) ale to sprawa nico bardziej zawiklana. ewidentne szwindle w miliardowych transakcjach wprost leza na ulicy. moze sektor naftowy ma swoja specyfike ale gdzies sa chyba jakies granice? ogolnie - dobil mnie ten rotch takze ze wzgledu na czempinskiego. on to tez firmowal. a teraz widac juz jak wszyscy chodza przed nim na dwu lapkach (kulczyk i ten gosc z aw - barcikowski?) bo wiedza ze juz niedlugo on bedzie znowu rozdawal karty. koszmar i brak realnej alternatywy Odpowiedz Link