Dodaj do ulubionych

rotch energy

22.10.04, 22:49
zachecam do wizyty

www.rotch.com
moje wrazenia na forum kraj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=16958577
Obserwuj wątek
    • klip-klap Re: rotch energy 22.10.04, 22:56
      To jakies slupy sa.
    • robisc wcale mnie to nie dziwi 23.10.04, 01:00
      Nie tak dawno odwiedziłem jedną z firm zajmująca się dostawą ropy do polskich
      rafinerii. Pan prezes przywitał mnie zapewnieniem, ze jego firma jest uczciwa,
      mimo, że ogólnie przedsiębiorców w jego branży dzieli się na tych, którzy już
      siedzą i na tych, którzy będą siedzieć smile.

Uspokojony tym zapewnieniem, jak zwykle zacząłem badać potrzeby klienta i jak
      to zwykle bywa okazało sie, że firma potrzebuje kredytu, a jego obecny bank nie
      chce mu dać tyle, ile ona potrzebuje. To już było dla mnie poważnym
      ostrzeżeniem, ponieważ tamten bank jest ogólnie uważany za dużo liberalniejszy
      w udzielaniu kredytów. Ale nic to, badałem dalej.

Okazało sie, ze firma generalnie nie posiadała prawie żadnego kapitału
      obrotowego, co nie przeszkadzało jej współpracować z największymi rafineriami w
      Polsce. Wszystko opierało się na finansowaniu zewnętrznym.

Zapytałem wprost dlaczego rafinerie nie kupują paliwa bezpośrednio u rosyjskich
      czy np. kazachskich producentów, tylko korzystają z pośrednictwa takich firm
      jak jego. Odpowiedź mnie zaskoczyła - nawet największe rafinerie nie posiadają
      ludzi zdolnych do zorganizowania dostaw bezpośrednio od producentów. Dlatego
      wolą zaopatrywać się przez pośredników. Taki pośrednik zarabia kilka procent
      marzy, co przy dużych wolumenach stanowi całkiem poważne kwoty. Takim
      pośrednikiem jest przecież też J&S Energy.

Gdyby tak naprawdę zostały prześwietlone przez odpowiednie organy wszelkie
      aspekty działalności naszych rafinerii dowiedzielibyśmy sie jeszcze wielu
      ciekawych rzeczy. Podejrzewam jednak, że z oczywistych względów, żadnej sile
      politycznej w tym kraju nie zależy na niszczeniu pewnych układów biznesowych. W
      końcu zapomoga z budżetu państwa to za mało, aby sfinansować wszystkie potrzeby
      partii.
    • robisc o Aldonie 23.10.04, 01:09
      Widziałem na FK, ze sie panią interesowałeś (BTW, chyba długo Cię w kraju nie
      było).

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=10628044&a=10632752
      • bush_w_wodzie Re: o Aldonie 23.10.04, 01:18
        jak widac mozna dojsc niezaleznie do tych samych wnioskow co do pani prof
        aldony. wlasciwie powinno sie ja sa wsadzic do wiezienia za powazne zaniedbania
        obowiazkow sluzbowych i narazenie interesu panstwa na straty. ludzie sie kwachem
        podniecaja pewnie tez nie bez przyczyny) ale to sprawa nico bardziej zawiklana.
        ewidentne szwindle w miliardowych transakcjach wprost leza na ulicy. moze sektor
        naftowy ma swoja specyfike ale gdzies sa chyba jakies granice?

ogolnie - dobil mnie ten rotch takze ze wzgledu na czempinskiego. on to tez
        firmowal. a teraz widac juz jak wszyscy chodza przed nim na dwu lapkach (kulczyk
        i ten gosc z aw - barcikowski?) bo wiedza ze juz niedlugo on bedzie znowu
        rozdawal karty. koszmar i brak realnej alternatywy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka