Dodaj do ulubionych

Parity Euro- USD ?

09.04.24, 14:14
Ciekawa teoria oparta na tezie ze popadajaca w kryzys socjalistyczna Europa bedzie obnizac stiopy procentowe szybciej i wczesniej niz USA.
W USA inflacja znowu rosnie, glownie za sprawa kretynskiego rozdawnictwa komunistycznych doradcow tego pozal sie Boze prezydenta. Na dzis prawdopodobiestwo obnizki stop jest prawie takie samo jak ...podwyzki.
Dalej mamy oczyiwscie kwestie, co w listopadzie po zmienie w Bilaym Domu? Trump jest zwolennikiem slabego dolara i niskich stop, ale jego fisklana polityka pchac bedzie raczej dolara w druga strone.

finance.yahoo.com/news/ecb-fed-split-ignites-talk-060000098.html
Obserwuj wątek
    • kadilak Inwestycje " na Trumpa" 10.04.24, 14:02
      Kuvva, kiedys tu byly nadre glowy kotore mozna bylo podpytac o inwestcje, ale sobie poszli gdzies i trudno sie dziic sad

kadilak napisał:

> Ciekawa teoria oparta na tezie ze popadajaca w kryzys socjalistyczna Europa bed
      > zie obnizac stiopy procentowe szybciej i wczesniej niz USA.

Inwestorzy wyraznie szykuja sie na nieuniknione zwyciestwo Trumpa.
      Ale "konkluzje sa bardzo ogolne....

With the November election approaching, and Donald Trump and the Republicans now ahead in the polls, we have to take the prospect of a Trump victory seriously.
      Record deficits and interest rate cuts – even as there is every sign that inflation does not want to lie down and go to sleep around the Fed’s long-term target rate of 2pc – implies a weaker dollar, a strong economy and rising inflation.
      Putting all of this together, the US beneficiaries are small-cap and value stocks, particularly in the consumer cyclical, industrial and commodity areas.
      Such a spend-and-boom policy would stoke up inflation, which benefits value sectors relative to high multiple growth stocks. Given the large valuation gap between the two sectors, this would be the rationale for the value rebound.
      As the world’s stock markets are connected, and small and value are very cheap everywhere, we expect them all to do better after a Trump victory.
      • dorota_333 Re: Inwestycje " na Trumpa" 10.04.24, 14:05
        Pytałeś już kiedyś o to. To jest pytanie do wróżki.

Tak przy okazji powiedz mi: czym się różni DJT.US od DJTWW.US, czy to są dwie różne spółki? Bo obie mi wyskakują w Stooq.pl, jak próbuję znaleźć ticker firmy Trumpa.
        • dorota_333 Re: Inwestycje " na Trumpa" 10.04.24, 14:07
          Dlatego pytam:

tvn24.pl/biznes/ze-swiata/usa-spolka-djt-donalda-trumpa-traci-na-gieldzie-jedna-trzecia-wartosci-st7861407
          • kadilak Jedna traci druga zyskuje 10.04.24, 20:04
            dorota_333 napisała:

> Dlatego pytam:
            >
            > tvn24.pl/biznes/ze-swiata/usa-spolka-djt-donalda-trumpa-traci-na-gieldzie-jedna-trzecia-wartosci-st7861407

Nie wiem. Zdjaje sie ze chodzi o rozna forme wlasnosci akcji przez jej posiadacza.
            Common stock lub preferred, prawo glosowania itp?
        • kadilak Re: Inwestycje " na Trumpa" 10.04.24, 14:33
          dorota_333 napisała:

> Pytałeś już kiedyś o to. To jest pytanie do wróżki.

Sama pietnascie razy tu pisalas , co najmniej pietnascie, ze "rynki patrza naprzod". Wiec gdzie ma patrzec potncjalny inwestot? W tyl? Czy na chodnik moze?

> Tak przy okazji powiedz mi: czym się różni DJT.US od DJTWW.US, czy to są dwie r
          > óżne spółki? Bo obie mi wyskakują w Stooq.pl, jak próbuję znaleźć ticker firmy
          > Trumpa.

Inawestycja "na Trumpa " o ktora pytam nie nie inwestcja w akcje firm Trumpa akurat ...
          • dorota_333 Re: Inwestycje " na Trumpa" 10.04.24, 14:38
            Nie, no oczywiście. Ja pytałam o ticker przy okazji. Bo nie wiem, co śledzić smile
            • kadilak Re: Inwestycje " na Trumpa" 10.04.24, 14:54
              dorota_333 napisała:

> nie wiem, co śledzić smile
            • kadilak Re: Inwestycje 10.04.24, 15:17
              dorota_333 napisała:

> nie wiem, co śledzić smile

• dorota_333 Re: Inwestycje 10.04.24, 15:24
                Grasz na bardzo krótkich interwałach na USD/PLN? Bo w innym przypadku śledzenie zmian w ciągu sesji przecież nie ma sensu.

Kurs USD/PLN wygląda tak:

https://stooq.pl/c/?s=usdpln&c=5y&t=l&a=lg&svg
                • dorota_333 Re: Inwestycje 10.04.24, 15:25
                  PS. Jeśli chcesz powiedzieć, że do kupowania USD, to tak.
                • kadilak Re: Inwestycje 10.04.24, 15:37
                  dorota_333 napisała:

> Grasz na bardzo krótkich interwałach na USD/PLN? Bo w innym przypadku śledzenie
                  > zmian w ciągu sesji przecież nie ma sensu.
                  >

10 minut temu pisalas ze patrzenie dalej to zadanie dla wrozki?
                  • dorota_333 Re: Inwestycje 10.04.24, 16:03
                    No, tak, przyłapałeś. Chodzi mi o to, że przewidywanie kursów par walutowych jest szczególnie trudne, bo na obie waluty działa szereg czynników.

Natomiast gdybym miała z samego wykresu kupować - nie patrząc, co to jest - to wykres USD/PLN w tej chwili jest do kupowania m.zd.

Tak w ogóle: w leadzie wątku dajesz taką bardziej beletrystyczną analizę (komunizm, rozdawnictwo etc.), co nie ma sensu. To tylko opowiastki. Wykres zawiera to wszystko, skondensowane.

• kadilak Re: Inwestycje 10.04.24, 16:28
                      dorota_333 napisała:

> No, tak, przyłapałeś. Chodzi mi o to, że przewidywanie kursów par walutowych je
                      > st szczególnie trudne, bo na obie waluty działa szereg czynników.

Na dzis to fakt. Bo np na akcje nie dziala NIC. Wyobrazasz sobie co by sie stalo na taki przyklad z akcjami Boeinga 20 -30 lat temu, jakby im sie samolot bez powodu rozlecial w powietrzu ?
                      BTW, wlasnie opowiadaja, jak to "scinali rogi" przy produkcji waszyc Marzycieli.
        • przycinek.usa Re: Inwestycje " na Trumpa" 11.04.24, 06:01
          dorota_333 napisała:

> Pytałeś już kiedyś o to. To jest pytanie do wróżki.
          >
          > Tak przy okazji powiedz mi: czym się różni DJT.US od DJTWW.US, czy to są dwie r
          > óżne spółki? Bo obie mi wyskakują w Stooq.pl, jak próbuję znaleźć ticker firmy
          > Trumpa.

To jest akurat dosyc proste - pierwsze to akcje, a drugie to warranty - w zasadzie jedno i drugie daje takie samo exposure.
          • dorota_333 Re: Inwestycje " na Trumpa" 11.04.24, 08:31
            Aha, widzisz, dzięki.
            • kadilak Re: Inwestycje " na Trumpa" 11.04.24, 14:40
              dorota_333 napisała:

> Aha, widzisz, dzięki.

Cus podobnego do call option ale siem nie znam na tym.

Warrants are very similar to call options. For instance, many warrants confer the same rights as equity options and warrants often can be traded in secondary markets like options.

en.wikipedia.org/wiki/Warrant_(finance)
              • dorota_333 Warranty 11.04.24, 15:39
                ...tak, są podobne do opcji:

mfiles.pl/pl/index.php/Warrant

Stąd taka różnica ceny między DJT.US a DJTWW.US.
                • kadilak Re: Warranty 11.04.24, 16:24
                  dorota_333 napisała:

> ...tak, są podobne do opcji:

W zamian za te prawa posiadacz akceptuje niższą stopę zwrotu oraz godzi się na gorsze od posiadaczy zwykłych akcji zabezpieczenia od bankructwa emitenta

Buahahahahahahaha !!!
                  • dorota_333 Re: Warranty 11.04.24, 17:52
                    No i właśnie to "buahaha" wyraża się różnicą ceny między akcją a warrantem. Ktoś spekuluje oceniając ryzyko.
    • monalisa2016 Re: Parity Euro- USD ? 10.04.24, 15:58
      Sama jestem ciekawa finału tej rozgrywki, czy Stany poświecą euro by ratować dolara?
    • kadilak Inflacja 3.5% u nas dzis 10.04.24, 16:30
      Ostro w gore, reszta to konsekwencja powyzszego.
      Podnoszenie minimalnej placy do 20 / H i rzdawanie pieniedzy po 1000 dolcow dla Wenezualeczykow wyraznie nie obniza inflacji, cholera jedna wie dlaczego ? sad
      • monalisa2016 Re: Inflacja 3.5% u nas dzis 10.04.24, 17:12
        U nas, znaczy w Niemczech:

de.statista.com/statistik/daten/studie/1045/umfrage/inflationsrate-in-deutschland-veraenderung-des-verbraucherpreisindexes-zum-vorjahresmonat/
      • senioryta13 Re: Inflacja 3.5% u nas dzis 11.04.24, 01:11
        kadilak napisał:

> Ostro w gore, reszta to konsekwencja powyzszego.
        > Podnoszenie minimalnej placy do 20 / H i rzdawanie pieniedzy po 1000 dolcow dla
        > Wenezualeczykow wyraznie nie obniza inflacji, cholera jedna wie dlaczego ? sad

benzyna drozeje. Ukraincy do tego sie przykladaja, rozwalajac ruskim rafinerie.
    • kadilak Zloto 2420; VIX 18% w gore .... 12.04.24, 16:44

Wojna tuz za rogiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka