zimna-wodka
01.04.25, 12:40
Pepe jednym dziennikarzom wierzy a innym nie. Wybrał kryterium polityczne (wierzy tym których politycznie lubi).
No to polećmy Cybą.
Cyba wyszedł z pierdla ze względów humanitarnych. W co nie uwierzyła TV Republika. Najpierw Ziobro i inni gardłowali, że peło wypuszcza swoich (Cyba) a zamyka niewinną opozycję (Matecki i inni) a teraz Karnosie pojechali dalej. Powołali się przy tym na Gójską.
Opublikowali fragment wypisu Cyby ze szpitala. Samo to pachnie kryminałem bo tajemnica lekarska.
A dalej zacytujmy:
Telewizja Republika ujawniła wczoraj wieczorem dokument, wskazujący że Ryszard Cyba mógł zostać wypuszczony z zakładu karnego tylko z powodu „zawieszenia postępowania wykonawczego”.
Jeżeli zachodzi długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca postępowanie wykonawcze, a w szczególności jeżeli nie można ująć skazanego albo nie można wykonać wobec niego orzeczenia z powodu choroby psychicznej lub innej przewlekłej, ciężkiej choroby, postępowanie zawiesza się w całości lub w części na czas trwania przeszkody
Stan zdrowia
Dziennikarze Republiki ustalili, że Ryszard Cyba mógł wyjść z więzienia zasadniczo tylko w wypadku złego stanu zdrowia psychicznego bądź innej przewlekłej choroby. To jednak, według ich ustaleń, nie miało miejsca a sam Cyba „dostał na odchodne sześć tys. zł i go pożegnano”.
Ryszard Cyba miał być w maju poprzedniego roku badany na więziennym oddziale szpitalnym, a wypisano go w stanie ogólnym dobrym.
Sprawdziliśmy te leki. Pan Cyba ma lekkie problemy z nadciśnieniem, lekkie problemy z cholesterolem, zdaje się, że coś z prostatą i lekko poddenerwowany jest
— powiedziała Katarzyna Gójska-Hejke.
Jako, że zamieszczono wypis można było skonfrontować słowa p. Gójskiej z zestawem leków zaleconych Cybie. A mamy tam m.in:
Ketrel - lek przeciwpsychotyczny stosowany w schizofrenni
Haloperidol - j.w. (schizofrenia)
Promazin - lek o działaniu przeciwpsychotycznym i uspokajającym
Lorafen - lek przeciwlękowy i nasenny (benzodiazepina!!!!)
Od strony medycznej ważna jest nie tylko ilość leków ale także (a może przede wszystkim) ich interakcja. Tej nie znam.
Zaciekawił mnie także Tardyferon stosowany w anemii. Cholerne paskudztwo często fatalnie tolerowana (sprawdziłem na sobie)
Całkiem niezły zestaw jak na zdrowego (wg p. Gójskiej). No i cios ostateczny - dostał na odchodne 6 tyś i został wypisany w stanie ogólnym dobrym. To wyjaśniam:
- te 6000 dostaje każdy. Trudno wypuścić człowieka na wolność bez żadnych środków do życia. Jeść musi.
- stan ogólny dobry oznacza tylko tyle, że jest zdolny do funkcjonowania poza szpitalem. Ja też zostałem wypisany w stanie ogólnym dobrym a nie mogłem samodzielnie się umyć.
W żadnym wypadku nie bronię tego co zrobił Cyba. Ale jego samego już tak. Facet nie powinien siedzieć w pierdlu bo był chory na rozum. Należał mu się psychiatryk. Co potwierdza także to zwolnienie - w pierdlu raczej nie nabawił się schizofrenii.
I to Cyba był więźniem politycznym a nie Matecki.
A to co robi Sakiewicz jest wyjątkowo wredne. Rozumiem, że uwolnienie Cyby bulwersuje i to zaanonsowano. Ale robić politykę na chorym człowieku? Jasne - dawno nie było trupa a bawić się trzeba.