kadillllak 09.04.25, 20:05 Sam robi problem a potem " ratuje kraj". Walisz kogos w ryj, to nie po to, zeby go od razu do szpitala wiezc? DJIA w gore 2509. Zbawco, narod ci sie klania w pas. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monalisa2016 Re: Kretyn zawiesil cla. 09.04.25, 20:12 Zobacz co napisal: truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/114309144289505174 Odpowiedz Link
senioryta13 Re: Kretyn zawiesil cla. 09.04.25, 22:06 kadillllak napisał(a): > Sam robi problem a potem " ratuje kraj". > Walisz kogos w ryj, to nie po to, zeby go od razu do szpitala wiezc? > DJIA w gore 2509. > Zbawco, narod ci sie klania w pas. Czego panikujesz. Jezeli ktos chce z toba rozmawiac, to jest oczywiste, ze chcesz go wysluchac. Na to potrzeba czasu. Gdybys wysluchal Bessenta, to poznalbys caly plan i siedzial cicho. Jezeli plan sie uda, china zostanie rozlozona za nieuczciwy handel jaki prowadzi. China wyrosla z nasza pomoca, a teraz silna, zaczyna grozic. 1.2 mld. gab do wyzywienia to juz jest duze wyzwanie dla Pekinu. Odpowiedz Link
monalisa2016 Re: Kretyn zawiesil cla. 10.04.25, 00:35 Senioryta pytanie: kto w czyjej kieszeni siedzi, Chiny w amerykanskiej czy Stany w chinskiej? Specjalnie wrzucilam na tlumacza: watcher-guru.translate.goog/news/china-and-russia-begin-settling-trade-transactions-using-bitcoin?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp watcher-guru.translate.goog/news/brics-china-orders-all-banks-to-reduce-us-dollar-purchases?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp Mam nadzieje ze zrozumiesz co to oznacza dla Stanow. Chiny byly cierpliwe ale pan Donald z goraca glowa zrobil porzadek z dolarem, z amerykanska gospodarka (lol). Odpowiedz Link
monalisa2016 Re: Kretyn zawiesil cla. 11.04.25, 00:32 senioryta13 napisał: > China wyrosla z nasza pomoca, a teraz silna, zaczyna grozic. 1.2 mld. gab do wy > zywienia to juz jest duze wyzwanie dla Pekinu. Chiny oczami Australiczyka, warto posluchac, ciekawe. angielskie wideo: www.youtube.com/watch?v=RAq9tBRQ6R0&t=58s wersja niemiecka: www.youtube.com/watch?v=n0HhespVAPo Odpowiedz Link
dosamegokonca_waszego Re: Kretyn zawiesil cla. 09.04.25, 22:26 Prawie 8% w gore, mimo, ze zolci wciaz sa w grze. Tak mi rob, prezydencie, tak lubie ! A to sie tutejsze Towarzystwo Wzajemnej Adoracji i Antyamerykanskiej martwi. A przeciez to dopiero poczatek liberalneh kazni. Stawiam wniosek ! Skoro mozna bylo przemianowac to forum z Forom Zwolennikow liberalizmu, profesora Bakcerowicza, euro i Unii Europejskiej na Forum Zgorzknialych Pogubionych Psychopatow to moze by tak od razu nazwac je Forum Fanatykow Donalda Trumpa i jego Genialnej Polityki Gospodarczej, Zagranicznej i Wewnetrznej? Odpowiedz Link
kadillllak Re: Kretyn zawiesil cla. 10.04.25, 01:23 dosamegokonca_waszego napisał: > Prawie 8% w gore, mimo, ze zolci wciaz sa w grze. > > Tak mi rob, prezydencie, tak lubie ! ALe chyba doskonale rozumiesz, ze to on zwalil rynki sam, osobiscie o 10% NAJPIERW? Jak zwalisz babcie ze schodow a potem jak ratujesz bo zdycha, to nie jestes bohaterem? Jezli ktos wczesniej wiedzial co on odpierdoli, to mogl niezle zarobic, to fakt..... > A to sie tutejsze Towarzystwo Wzajemnej Adoracji i Antyamerykanskiej martwi. Trump jest najlepsza opcja dla nas w USA. Tylko i wylacznie Trump byl jedyna droga. Ale swiatowy handel, cla i ruszanie z posad bryly swiata to nie jest dla niego robota, bo on nie ma do tego glowy. A to jest wylacznie jego robota, bo nikt kto temat zna, nie bylby taki glupi zeby go namawiac do takich krokow. Odsuniecie cel oslabilo pozycje USA w przyszlych negocjacjach. DO tego lewackie ryje go teraz posadza, ze to byl celowy manewr, zeby koledzy zarobili dodatkowe pare groszy, pardon, miliardow. > > A przeciez to dopiero poczatek liberalneh kazni. Daj im spokoj...oni sie sami, kurvvy , morduja wlasnymi rakami. Wejdz na strone ich Sejmu i zobacz co te pojeby przeglosowaly 4. 4. 25 ws cudzoziemcow. Tuski bedzie lezal w grobie od lat a jeszcze ze smiechu sie bedzie nagrobek trzasl, ze tak Niemiec Polakow wyruchal Odpowiedz Link
monalisa2016 Re: Kretyn zawiesil cla. 10.04.25, 01:43 Daj im spokoj...oni sie sami, kurvvy , morduja wlasnymi rakami. Wejdz na strone ich Sejmu i zobacz co te pojeby przeglosowaly 4. 4. 25 ws cudzoziemcow. Tuski bedzie lezal w grobie od lat a jeszcze ze smiechu sie bedzie nagrobek trzasl, ze tak Niemiec Polakow wyruchal smile Nareszcie, wlasnie polskie media jednym tytulem wskazaly kto stoi za relokacja zaproszonych przez ONZ gosci. W polityce nie ma przypadkow wszystko jest z duzym wyprzedzeniem planowana i tak chyba w roku 2001 byly sporzadzone przez ONZ rozdzielniki relokowania gosci w zachodnich krajach. "Niemcy wstrzymują przyjmowanie uchodźców w ramach programu ONZ" dorzeczy.pl/swiat/712443/niemcy-wstrzymuja-pryzmowanie-uchodzcow-w-ramach-onz.html Napieta atmosfera na granicy DE - PL? Dablin II Polska podpisala i nie czula sie do jego stosowania teraz jeczenie i psioczenie? Odpowiedz Link
dosamegokonca_waszego Re: Kretyn zawiesil cla. 10.04.25, 02:08 ALe chyba doskonale rozumiesz, ze to on zwalil rynki sam, osobiscie o 10% NAJPIERW? Jak zwalisz babcie ze schodow a potem jak ratujesz bo zdycha, to nie jestes bohaterem? smile Jezli ktos wczesniej wiedzial co on odpierdoli, to mogl niezle zarobic, to fakt... Rynki (WSZELKIE) lewacy zwalili kilka a wrecz kilkanascie lat temu a potem juz tylko drukowali aby to zatuszowac poglebiajac fakt, ze NIE MA PIENIEDZY. Trumo wlasnie PROBUJE opodatkowac swiat aby u nas rynek zwalil sie najmniej. Mnie to wszystko rypka. Mnie Trump opodatkowuje i okrada mnie z oszczednosci. A to ju mi nie rypka. Nadzieja w tym, ze ze WSZYSTKICH potencjalnych zlych opcji ta trumpowa bedzie najmniej dotkliwa. I teraz najwazniejsze: Kiedy juz wszyscy zbiednieja to ci najbiedniejsi beda musieli obnizyc ceny dla tych, ktorzy jeszcze beda mieli kase/ Dotyczyc to bedzie wszystkich trumpowych i mam nadzieje NAS. Wesole jest zycie staruszka ! Pamietasz jak kiedys zalozylem dokladnie taki watek? Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Kretyn zawiesil cla. 10.04.25, 10:00 > Jezli ktos wczesniej wiedzial co on odpierdoli, to mogl niezle zarobic, to fakt..... Dlaczego używasz trybu przypuszczającego? A jeśli dalej masz wątpliwości to konto @unusual_whales na Zdechłym Ptaku zostało zawieszone przez bezwarunkowego zwolennika wolności słowa. Odpowiedz Link
kadillllak Sam sie przyznal :) 10.04.25, 01:26 www.yahoo.com/finance/news/trump-says-he-decided-on-90-day-tariff-pause-because-people-were-yippy-and-afraid-181126787.html Odpowiedz Link
pepe49 lubię faceta. ale mleczko spiją w USA 10.04.25, 00:16 nczas.info/2025/04/09/trump-nie-odpuszcza-biorac-pod-uwage-brak-szacunku-jaki-chiny-okazaly-swiatowym-rynkom-niniejszym-podnosze/ Trump ogłosił, że z uwagi na fakt, że ponad 75 państw zgłosiło się do Waszyngtonu z ofertą negocjacji handlowych i państwa te nie podjęły działań odwetowych, zdecydował się wstrzymać obowiązywanie podwyższonej stawki dla reszty państw na 90 dni. W tym czasie stawka ma wynosić 10 proc. Jak powiedział dziennikarzom po ogłoszeniu decyzji minister finansów Scott Bessent, powodem wstrzymania ceł nie był chaos i spadki na giełdzie, lecz przytłaczająca liczba państw chcących negocjować warunki handlu z USA. „Zobaczyliśmy udaną strategię negocjacyjną, którą prezydent Trump wdrożył tydzień temu. Skłoniła ona ponad 75 krajów do negocjacji. To wymagało wielkiej odwagi, wielkiej odwagi, aby pozostał na kursie aż do tego momentu” – stwierdził Bessent. „Jak powiedziałem mu tydzień temu w tym samym miejscu: +nie stosujcie odwetu+, a zostaniecie nagrodzeni. Więc każdy kraj na świecie chce przyjść i negocjować. Jesteśmy gotowi ich wysłuchać” nczas.info/2025/04/09/usa-wracaja-do-wegla-w-ekspresowym-tempie-prezydent-trump-podpisal-rozporzadzenie/ Profil Informacje Giełdowe na X przytoczył informację agencji Reuters. Wynika z niej, że prezydent USA Donald Trump nakazał w ekspresowym tempie powrót do wytwarzania taniej i potrzebnej energii z węgla. Użytkownik Informacje Giełdowe napisał, że Trump „podpisał rozporządzenie mające na celu zwiększenie produkcji węgla”. „USA mają PODWOIĆ produkcję energii, a sama energia z węgla ma wzrosnąć z 20 proc. do co najmniej 50 proc. mixu” – podkreślił. Prezydent USA wykazał przy tym kilka bardziej szczegółowych celów. „USA mają zwiększyć 2x produkcję energii w kilka lat. Inaczej Chiny znów nas oszukają; zwiększamy produkcję energii z węgla bo to najtańsza energia, nasze kopalnie mają znów kopać; udział węgla w wytwarzaniu energii w USA spadł z 50 proc. w2000 roku do 20 proc. teraz; wprowadzamy dekrety na czas wojny, by jak najszybciej produkować własny węgiel, ale będziemy też musieli importować na początku; nasze elektrownie węglowe będą większe od Chińskich, to NAJTAŃSZA energia, bez niej nie wygramy” – wyliczył użytkownik X Informacje Giełdowe. Następnie zwrócił uwagę, że „jeżeli ktoś chce się liczyć w wyścigu gospodarczym ten powinien kopać max. dużo węgla”. „Polska na nim śpi. Jesteśmy Arabią Saudyjską Węgla. Mamy elektrownie, choć są zamykane w rekordowym tempie. Chiny otwierają aktualnie nowy blok na węgiel co kilka dni roboczych” – czytamy. Po kilku godzinach wskazał, że „minęło parę godzin od decyzji Prezydenta Trumpa, a już jedna z największych firm górniczych w kraju chce przejmować zagraniczne kopalnie”. nczas.info/2025/04/09/wietnam-odpowiada-na-amerykanskie-cla-propozycja-zwiekszenia-wymiany-handlowej-kto-nastepny/ nczas.info/2025/04/09/unia-wprowadza-cla-odwetowe-jeden-kraj-byl-przeciw/ Węgry przeciwko. Polska ma Pajaca. I będzie miała niemieckie cła w USA. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Kretyn zawiesil cla. 11.04.25, 10:58 Z tego Twojego NXL można wyjść teraz. Odpowiedz Link
kadillllak Kretyn zniosl cla ? 13.04.25, 15:13 kadillllak napisał(a): > Sam robi problem a potem " ratuje kraj". > Walisz kogos w ryj, to nie po to, zeby go od razu do szpitala wiezc? > DJIA w gore 2509. > Zbawco, narod ci sie klania w pas. I to Chinom, na sektor elektroniczny w sobote rano. To wszystko mi pokazuje chyba, ze on sie przeliczyl w kwestii swej mocy, mocy USA w swiecie. I mam wrazenie, ze jak to jego miesnej glowy dotrze, ze USA sa mniej istotne w swiecie w handlu i finansach to przyjdzie mu do miesniego lba zeby pokazac, ze nie sa MILITARNIE . I bedziemy wtedy mieli....? No? BUM !!!! PS. I tam MUSIELISMY go wybrac. Odpowiedz Link
dosamegokonca_waszego Re: Kretyn zniosl cla ? 13.04.25, 16:27 Kadilak nie pekaj ! 🫡 www.youtube.com/watch?v=mBl2eVhIIQ4 Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Kretyn zniosl cla ? 13.04.25, 17:07 > I to Chinom, na sektor elektroniczny w sobote rano. Nie, nie Chinom. Wziątka została wziętą. Kto posmarował ten ma. Heparyna. Powszechnie stosowany lek przeciwzakrzepowy. 12 milionów Amerykanów musi codziennie przyjmować heparynę. Inaczej umrą. W Stanach Zjednoczonych nie produkuje się heparyny. 100% import z Chin. Na heparynę cło zostaje 145%, na iPhony będzie zniesione. Dlaczego? Bez nowego iPhone'a możesz żyć i dwa lata. Nic ci nie będzie. Za to źle będzie z Applem bo jak nie kupisz przez dwa lata to oni pójdą z torbami. Dlatego Apple, Samsung, HP i koledzy zrobili zrzutkę, wpłacili gdzie trzeba i mają zwolnienie od cła. A leki ratujące życie? Przecież i tak zapłacisz. Zapłacisz albo bezpośrednio w aptece, albo jak ci przeliczą składkę ubezpieczeniową na następny rok. Oni z tego będą mieli swoje 7% od obrotu tak czy siak, tylko dla ciebie będzie drożej. A teraz odpowiedz mi na jedno bardzo istotne pytanie: jakbyś tak to ty był Blue Cross/Blue Shield to wolałabyś przytulić 7% od 100 dolarów czy 7% od 245 dolarów? Szczerze sobie odpowiedz. Więc to oczywiste, że na zwolnienie z ceł zasługują iPhony a nie heparyna. Memecoin Melania. Komputer wygenerował 1 mld tokenów. Ale w obrocie jest tylko 150 mln tokenów, reszta siedzi w pamięci komputera "emitenta" i czeka na lepsze czasy. Jeszcze parę dni temu w obrocie było 100 mln tokenów. Kto ostatnio kupił 50 mln tokenów memecoin Melania prosto od emitenta? Nie wiem ale się domyślam. Kto posmarował ten jedzie. Jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: zniosl cla tylko tymczasowo 13.04.25, 19:38 szczurek.polny napisał: > Kto posmarował ten jedzie. Jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. Sugerujesz, ze pfhama jest biedna? Na nia tez przyjdzie czas. Z pewnoscia rzad tymczasowo bedzie doplacal. Martw sie o swoich. Juz 130 krai zglosilo sie do DC aby omowic nowe stawki taryff. Odpowiedz Link
sevenseas Re: zniosl cla tylko tymczasowo 13.04.25, 19:45 Kto za ciebie mysli, czyt. skad przepisujesz? Seniorita13 Juz 130 krai zglosilo sie do DC aby omowic nowe stawki taryff. Seniorita, turbo idiota. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Kretyn zniosl cla ? 13.04.25, 20:37 'Więc to oczywiste, że na zwolnienie z ceł zasługują iPhony a nie heparyna' Udzialy w produkcji Iphone (czesci do produkcji) maja Korea, Japonia, Taiwan i samo USA, Chiny to sladowe ilosci (ostatni slajd) Ale, Apple ma zyski ze sprzedazy w Chinach na poziomie 30mld USD rocznie i ta kasa wraca przez raje podatkowe do USA, albo czeka sobie np. w Irlandii - i nie jest pokazywana w bilansie handlowym. Zreszta 45% importu USA to wklad do eksportu USA.... Teraz czekamy na tytuly 'Chiny na kolanach' blagaja Trumpa i 'caluja w dupe' itp. ps. jak przy takich oprocentowaniach rynek nieruchomosci w USA nie jebnie? To sie uklada pod duza recesje. Kiedy? Moze to juz? Moze za 2/3 lata, ale to jest nieuniknione. Stawiam na juz...no za 30 dni zobaczymy co zrobia. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Kretyn zniosl cla ? 13.04.25, 21:29 Trochę świeższe dane (z 2023) dotyczące amerykańskiego importu z Chin ze stawkami celnymi (również 2023, zaznaczone propozycje nowych nieaktualne): www.piie.com/research/piie-charts/2025/trumps-threatened-tariffs-would-raise-prices-toys-electronics-footwear Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Kretyn zawiesil cla. 13.04.25, 23:04 “America would be better off if more people worked in manufacturing.” • 80% of Americans agree • 20% disagree “I would be better off if I worked in a factory.” • 25% of Americans agree • 73% disagree • 2% currently work in a factory Odpowiedz Link
dorota_333 Kadi, pamiętasz "epicki flip" Rafała Zaorskiego? 14.04.25, 15:06 ...nie chce mi się wątku szukać, ale przypominasz sobie to zdjęcie w apartmą na Złotej 44? Popłynął dzięki Trumpowi, a raczej dzięki swojemu zamiłowaniu do hazardu uprawianego w miejscu nieodpowiednim. businessinsider.com.pl/gielda/rafal-zaorski-stracil-na-gieldzie-miliony-mowi-o-wielu-zlych-decyzjach/syp2w5p Ten gościu jest w ogóle epicki. Jak ciało Hektora ciągnięte po ziemi przez Achillesa. Odpowiedz Link
kadillllak Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 03:08 dorota_333 napisała: > ...nie chce mi się wątku szukać, ale przypominasz sobie to zdjęcie w apartmą na > Złotej 44? Ile musialby imec zainwestowanezeby umoczyc 53 mln? O ile spadla ta gielda? Stracil tyle ze zawiesil trading? No to chyba jasne, ze lepeij bylo do kasyna isc. Akcje jakich firm musialby ktos miec w Polsce i ile, zeby utopic w tym 53? Ile firm zabnkrutowalo w tych dwoch tygodniach , zeby stracic wszystko? W USA nie bylo zadnego glosnego bankructwa by umoczyc cala sume. A w Polsce bylo? Co? Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 09:33 > Ile musialby imec zainwestowane zeby umoczyc 53 mln? Poczytaj sobie, jaki jest profil ryzyka np. w handlowaniu kontraktami terminowymi. Baranku. Odpowiedz Link
kadillllak Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 12:31 dorota_333 napisała: > > Ile musialby imec zainwestowane zeby umoczyc 53 mln? > > Poczytaj sobie, jaki jest profil ryzyka np. w handlowaniu kontraktami terminowy > mi. Baranku. Baran nigdy nie stracil na raz wiecej niz 5000 zlotych Aw tydzien A zarobil w dzien 50 000. POLACTWO. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 13:05 To nie jest kwestia narodowości, łajzo. Tylko ryzyka związanego z niektórymi instrumentami finansowymi. A spekulanci zdarzają sie wszędzie. Także głupi. Odpowiedz Link
zimna-wodka Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 13:31 Kiedyś przyglądałem się takiej firmie co popłynęła na kontraktach. Byli pazerni więc chcieli gówniany eksport zabezpieczyć przed ryzykiem kursowym. Wleźli w kontrakty forward emitowane przez bank (pozornie przyzwoity) i oberwali. Oglądałem te umowy. Była ogromna asymetria w rozkładzie ryzyka i potencjalnych korzyści. To było dawno temu i teraz nikt by zapewne takiego cuda nie kupił. Ale można stworzyć instrument o bardzo wysokim ryzyku ale ogromnych potencjalnie zyskach. Jak nasz przyjaciel miał żyłkę hazardzisty i posłużył się odpowiednią dźwignią to mógł tak wtopić. PS. Ta firma chcąc zabezpieczyć eksport w wysokości 2 mln USD wtopiła 15 mln USD. Można? Można. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 14:01 Mówisz o tzw. kryzysie opcji walutowych w 2008? Tak, dobry przykład. Tutaj omówienie, warto rzucić okiem, bo doskonale wyjaśnia mechanizm: www.bankowebezprawie.pl/o-krolowej-bankowych-afer-opcjach-ciag-dalszy/ Odpowiedz Link
zimna-wodka Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 14:16 dorota_333 napisała: > Mówisz o tzw. kryzysie opcji walutowych w 2008? Tak, dobry przykład. Tak. Wtedy ciekawym przykładem był także pewien rekin giełdy, który poszedł do sądu i twierdził, że nie wiedział co robi. Odpowiedz Link
zimna-wodka Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 14:38 O asymetrii korzyści i ryzyka. Przypomniało mi się bo miałem zrobić opracowanie dotyczące tej firmy (i jej opcji) i jeszcze wytłumaczyć klientowi w czym rzecz. No i tłumaczyłem tak: Wyobraźmy sobie, że rzucamy kostką. Ty wygrywasz jak wypadnie 6, ja wygrywam jak wypadnie dowolna inna liczba. Jeśli ty jednak wygrywasz to gramy tylko np. 10 kolejek. Jeśli ja wygrywam to gramy tak długo jak ja sobie zażyczę. W innych kontraktach była identyczna (lub zbliżona) szansa wygranej ale były różne kwoty. Np: ja wygrywam - ty płacisz 10 zł, ty wygrywasz - ja płacę 2 zł. Były jeszcze inne numery; nie bardzo pamiętam. To było na prawdę cholernie prymitywne. Ale działało. Banki rozciągały te kontrakty na wiele lat z okresowym ich rozliczaniem. Co więcej - w przypadku tej firmy umowy były zawierane na telefon. Dzwonił bank: "panie dyrektorze, mamy dla pana nowy, doskonały produkt, tylko trzeba szybko. Papier wyślemy potem." Jak gary wciskane babciom na "prezentacjach czegośtam". Tu nie trzeba było wiedzy żeby stwierdzić szwindel. Ale ludzie kupowali i to poważni. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Wierzysz w takie brednie? 22.04.25, 15:25 To jest jeszcze inna kwestia - zaufania w relacji między klientem a bankiem. Wtedy, po wybuchu afery udostępniono m.in. wewnętrznego maila, którego napisał pracownik banku do kolegi. I on tam chwali się, że wsadził klienta na minę. Przy czym to 'wsadzenie na minę", to jest jedyne, co da się zacytować w całości. Bo poza tym było o "wyj..aniu" klienta. A mówimy o kliencie, którym był właściciel sporej firmy, z kontem firmowym jakieś 20 lat w tym banku. Afera z opcjami ujawniła po prostu denny, szambiarski poziom bankowości w Polsce. Całkowity brak standardów etycznych. Bo te standardy to trzeba wypracować przez surowe karanie (KNF) w przypadku odejścia od nich. Można się zastanawiać, czy księgowi sporych czasem firm nie powinni mieć większej wiedzy o instrumentach finansowych. Wtedy mało kto miał. A szambiarskie banki to wykorzystały - dosłownie kłamiąc, wprowadzając w błąd. I to nie jest "cholernie prymitywne", to inna kategoria. Odpowiedz Link
kadillllak To dlatego, ze glupota nie boli. 22.04.25, 15:13 dorota_333 napisała: > Mówisz o tzw. kryzysie opcji walutowych w 2008? Tak, dobry przykład. > Na ogol. Firmy zabezpieczaly sie przed ryzykiem walutowym a polski kretyn bral pozyczke na mieszkanie w walucie obcej. Jak bardzo trzeba byc pierdolnietym, by brac kredyt w walucie, w ktorej sie nie zarabia? Odpowiedz Link
dorota_333 Re: To dlatego, ze glupota nie boli. 22.04.25, 15:26 Tak, ale. Patrz to, co napisałam wyżej. O wprowadzaniu klienta w błąd. Odpowiedz Link
zimna-wodka Re: To dlatego, ze glupota nie boli. 22.04.25, 15:32 kadillllak napisał(a): > Na ogol. Firmy zabezpieczaly sie przed ryzykiem walutowym a polski kretyn bral > pozyczke na mieszkanie w walucie obcej. Jak bardzo trzeba byc pierdolnietym, b > y brac kredyt w walucie, w ktorej sie nie zarabia? > Firmy chciały się zabezpieczyć i wchodziły w opcje , na których można było tylko stracić. A miały głównych księgowych, dyrektorów finansowych a czasem nawet specjalne komórki do tych spraw. Przeciętny Kowalski szedł do banku i brał. Namawiali go, pokazywali wyliczenia, że kredyt walutowy jest 3 razy tańszy i jeszcze cały czas tanieje. To brał bo nie miał żadnej wiedzy o finansach. Jak trzeba być pierdolniętym że by tego nie rozumieć? Z perspektywy czasu każdy jest mądry, nawet ty. A twoi wspaniali Hamerykanie, którzy udowodnili swoje braki intelektualne wybierając Trumpa, też popłynęli na kredytach. Kiedy to było, przypomnij łaskawie. Odpowiedz Link
dorota_333 Nic mi nie wiadomo, żeby Ciebie zbanowano. 23.04.25, 10:59 ...Gwoli wyjaśnienia: w poniedziałek zawnioskowałam o wycięcie dwóch postów zawierających drastyczne memy. Wniosłam też, cytuję: "Proszę też o rozważenie zbanowania go po IP.". Wczoraj otrzymałam odpowiedź: "Zgłoszone wpisy zostały usunięte. Jednocześnie podjęliśmy stosowne środki zaradcze względem tego użytkownika." Nie chciałam im dalej zawracać głowy i nie pytałam, co to dokładnie oznacza, ale może problem został już rozwiązany. Odpowiedz Link
payday Re: Kretyn zawiesil cla. 22.04.25, 02:46 A bez "kretyn" nie potrafisz nic napisać histeryku? Odpowiedz Link
dorota_333 "Biały Dom rozważa znaczne obniżenie ceł na import 23.04.25, 18:08 ...chińskich towarów w celu deeskalacji sporu handlowego z Chinami — podał w środę "Wall Street Journal". Według źródeł dziennika cła mogą spaść ze 145 proc. do 50-65 proc." businessinsider.com.pl/wiadomosci/donald-trump-przegral-z-pekinem-bialy-dom-rozwaza-deeskalacje/cnrcez1 Nie przypominam sobie (i najstarsi górale pewnie też nie) takiej sytuacji kompletnej niepewności. Nikt nie wie, jakie parametry biznesowe będą jutro. Ja to moge przeczekać w gotówce (giełda nie ucieknie), ale co z biznesem. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: "Biały Dom rozważa znaczne obniżenie ceł na i 23.04.25, 18:24 > Nie przypominam sobie (i najstarsi górale pewnie też nie) takiej sytuacji kompletnej niepewności. Bo Amerykanie wybrali sobie do rządzenia ekipę kompletnych ignorantów. Nieuków i gamoni. I ta ekipa nie wie teraz co robić. Proste teorie prosto tłumaczące świat okazały się zbyt wielkim uproszczeniem - nie działają w praktyce. I teraz Pomarańczowy i jego ekipa nie wiedzą co dalej. Zadanie ich przerosło. To co im pozostało to improwizacja i motanka od ściany do ściany. Oczywiście że realny amerykański biznes cierpi. Ale czy to aż tak źle dla Europy? Odpowiedz Link
dorota_333 Re: "Biały Dom rozważa znaczne obniżenie ceł 23.04.25, 19:09 Ja bym była ostrożna z taką prostą Schadenfreude, choć trudno w ten sposób nie pomyśleć. Czy to źle dla Europy? W chaosie i konieczności redefinicji założeń biznesowych na pewno Europa też ucierpi. Było kiedyś takie powiedzenie, że jak Wall Street kichnie, to Europa dostaje zapalenia płuc. Zastanawiam się, czy to jest jeszcze aktualne - wobec faktu, że sama Ameryka zaczyna deglobalizację. Te zależności już są nieaktualne, mogą zostać zerwane. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Kretyn zawiesil cla. 25.04.25, 15:11 Małe przypomnienie: Trump ogłosił cła na Chiny 10 kwietnia. Kontenerowiec z Shenzhen płynie na zachodnie wybrzeże USA 30 dni, na wschodnie wybrzeże 45 dni. Załamanie łańcucha dostaw rozpocznie się więc po 10 maja i będzie się nasilać w ciągu miesiąca, osiągając szczyt na początku czerwca. Fabryki przestaną pracować, hurtownie będą puste, kierowcy ciężarówek zostaną zwolnieni, a na półkach w supermarketach zacznie brakować towarów. Chiny nie będą negocjować przed 10 maja. Po co? Najciekawsze dopiero przed Amerykanami. Odpowiedz Link
kadillllak Re: Kretyn zawiesil cla. 25.04.25, 16:33 szczurek.polny napisał: > Najciekawsze dopiero przed Chinczykami Chinskie porty zawalone zostaną niepsrzedana produkcja przemyslu, chińskie fabryki już po tygodniu drastycznie zwolnią , a po dwóch tygodniach wstrzymają produkcje swojego taniego, bezwartościowego gowna, a po miesiącu Chinczycy zaczna tracic robote, bo jak nikt ich badziewia nie odbierze to co niby maja z tym zrobić, jeżeli produkcja do USA nie ma nic wspólnego z produkcja na kraj, bo to zupełnie inny towar jakościowo? Pomijajac fakt, ze będzie tego o wiele za dużo by wchlonal to wlasny rynek. USA od 20 lat przenosily stopniowo supply chain do innych miejsc, Wietnam, Tajlandia, Kambodza, bo w Chinach rosla cena tej produkcji. Ale i biorac to pod uwagę, Chuiny będą miały kompletnie przejebane. Ale to mniej istotne, ciekawsze jest co to się stanie z tymi pietrzacymi się w chińskich portach kontenerami? Ile może stać jeden na drugim takich kontenerow? Odpowiedz Link
zimna-wodka Re: Kretyn zawiesil cla. 25.04.25, 18:47 Nie twierdź, że Chińczycy produkują bezwartościowe badziewie bo wy to kupujecie. I płacicie. Cena chińskiej produkcji rośnie bo zmienia się asortyment. Chińczycy wchodzą w technologie nieco bardziej zaawansowane niż produkcja tekstyliów albo spinaczy i więcej na nich zarabiają. Więc ich na te wyższe płace stać. Dzięki temu zarabiają szwaczki w Pakistanie ale tam też Trumpov ma walnąć cła więc zaczniecie szyć sami. Ciekawe ile będzie kosztował najprostszy T-shirt. Może i Chińczycy stracą robotę ale u was opustoszeją półki w sklepach i wasze piękne dolary będą warte tyle co sam wiesz. A zatem może mniej entuzjazmu. Odpowiedz Link
cojestdoktorku Re: Kretyn zawiesil cla. 25.04.25, 19:29 > Nie twierdź, że Chińczycy produkują bezwartościowe badziewie bo wy to kupujecie CHINY DEMASKUJĄ TAJEMNICE MAREK LUKSUSOWYCH. ILE KOSZTUJE HERMES, GUCCI CZY LOUIS VUITTON? Odpowiedz Link
sevenseas Re: Kretyn zawiesil cla. 25.04.25, 19:55 'a po miesiącu Chinczycy zaczna tracic robote' Tak samo jak podczas Covida kiedy Chiny zamknely porty? Wtedy tez tracili i zamykali fabryki? A teraz polowa swiata jezdzi ich autami....kupuje dobra kapitalowe, maszyny, elektronike i tech....wy jestescie tylko mala czescia tego eksportu....a eksportujecie glownie jedzenie do Chin.....wyglada jak starcie giganta technologicznego i indianskiej wioski.... Taka ciekawostka, 45% amerykanskiego importu to wklad do eksportu. Pycha kroczy przed upadkiem. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Kretyn zawiesil cla. 28.04.25, 23:31 www.apolloacademy.com/wp-content/uploads/2025/04/042625-ConsumerandFirms_v2.pdf Odpowiedz Link
pepe49 zarabia 29.04.25, 21:43 Pan Wojczal zauważył, że p. Tramp nałożył cła, zaprosił do rozmów, zdejmuje cła, rządy państw proponują różne rzeczy dla utrzymania zdjęcia ceł i w rezultacie na takim samym handlu z każdym państwem USA zarabia więcej o te różne rzeczy. Handlowiec. Woke załatwia, imigrację załatwia, zarobki na handlu zwiększa, może mu się uda zapoczątkować przeniesienie fabryk do US. Za 10 lat zobaczymy. Polska pod zarządem niemieckim nie dostanie z tego nic. * www.youtube.com/watch?v=c0Qi2onMh60 * Gdyby p. Trampa nie bylo to taki pepe49 patrzyłby na US z lękiem, że zbankrutują raptownie pewnego roku i w roku następnym Polski już nie będzie. Teraz są szanse. * U. E. Wystarczy. Odpowiedz Link
dorota_333 Nie ujawniono jeszcze szczegółów porozumienia 12.05.25, 10:22 ...między USA i Chinami wynegocjowanego w Genewie, a kontrakty na indeksy wystrzeliły w górę. Czyli tak jak w leadzie wątku. next.gazeta.pl/next/7,151003,31926080,co-stalo-sie-w-genewie-rynki-reaguja-na-rozmowy-usa-chiny.html Odpowiedz Link
dorota_333 Aha, ogólnie Bloomberg pisze 12.05.25, 10:26 ... "Stany Zjednoczone obniżają cła na chińskie towary do 30 proc. ze 145 proc. na 90 dni. Chiny obniżają swoje opłaty na towary amerykańskie do 10 proc. z 125 proc. na ten sam okres." businessinsider.com.pl/wiadomosci/porozumienie-chin-z-usa-zwrot-w-sprawie-cel/y1v1re6 Odpowiedz Link