Dodaj do ulubionych

Tusk znowu naublizal Polakom

28.04.25, 01:17
Jak dalece rozciaga sie cierpliwosc narodu? Jak dlugo beda sluchac obelg tego niemieckiego bydlaka i nie reagowac? Dlaczego nie skopali gownojada po falszywej, rudej mordzie jak wrocil do Polski z tego fikcyjnego stolka w Brukseli?

"Ciekawe, czy durne łby zrozumieją kiedyś, że historia Kaszubów, Ślązaków i Wielkopolan to kawał historii Polski, tej wielkiej i otwartej, Polski Chrobrego i Krzywoustego, Piłsudskiego i Wałęsy, bez kompleksów i lęku" - napisał Tusk."

Podejrzewam, ze ten wyprysk intelektu parszywego szwaba byl rezultatem utraty, po raz tysieczny, kontroli nad swymi nerwami a nie celowa proba rozbijania i dzielenia narodu, ktorego tak nienawidzi. Fakt, ze podzielony narod latwiej byloby latwiej "integrowac" z Europa i wszystkim tym co ostatnio oferuje....lekarzy i inzycierow z calego swiata.
No, nic. Zobaczmy, ile cierplowisci jeszcze maja Polacy. Bo jak juz ja straca, to boj sie Boze smile
Rude klaki poleca jak piora....I jak tu przestac pisac i kochac te Polske ?smile
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: Tusk znowu naublizal Polakom 28.04.25, 07:47
      Ty Wania zajmij się swoim szeryfem Trumpowem. On trochę zaczyna wierzgać swojemu przyjacielowi, niejakiemu Putinowi. Czas najwyższy aby dokończył dzieła wraz ze swoim przyjacielem niejakim Putinem z chanatu moskiewskiego i dokończył dzieła rozbioru Ukrainy.
      Przekazałeś Trumpowowi swoje donosy na Polskę, które zbierałeś przez wiele miesięcy z nadzieją na następną nagrodę od Polaków - chłopów z nad Wisły?
    • dorota_333 A co konkretnie powiedział 28.04.25, 08:24
      ...bo to mi jakoś umknęło?

Dużo soczystych inwektyw pada w Twojej wypowiedzi. Zbyt soczystych, nie eskaluj.
      • dorota_333 Aha, przy pierwszej porannej kawie nie doczytałam 28.04.25, 10:41
        ...więc chodzi o tych Kaszubów, Ślązaków i Wielkopolan, że są częścią historii Polski? No a nie są? Bronisz Heimatu?
        • stefan4 Re: Aha, przy pierwszej porannej kawie nie doczyt 28.04.25, 11:26
          dorota_333:
          > ...więc chodzi o tych Kaszubów, Ślązaków i Wielkopolan, że są częścią historii Polski?

W ogóle nie rozumiem tej linii krytyki Tuska. Wiele można mu zarzucić, ale przecież nie to, że
              (1) lubi i ceni jakiś region Polski,
              (2) jest rudy.

Ad (1):
          Jeśli już mieć pretensję do kogoś o nierówne traktowanie różnych miejsc w Polsce, to pierwszy ogień należałob skierować nie na Kaszuby, Śląsk czy Podhale, tylko na Warszawę. To ona jest najbogaciej hołubiona w mediach; oczekuje się, że Polacy mają znać jej dzielnice, ulice i place; oraz że będą posługiwać się jej lokalną gwarą (taką jak ,,lubię tę panią'').

Ad (2):
          To już jest kompletne nieliczenie się z rzeczywistością. Tusk może był rudy w czasach dawno minionych. Obecnie jest siwy — chociaż nie aż tak siwy jak, przepraszam za wyrażenie, Kaczynski.

- Stefan
          • dorota_333 Re: Aha, przy pierwszej porannej kawie nie doczyt 28.04.25, 11:47
            Bo ta krytyka Tuska nie ma żadnej linii (i sensu) więc się wymyka logice.

Kadi po prostu testuje, czy zgłoszę to do wycinki. Stąd takie grube słowa.
        • zimna-wodka Re: Aha, przy pierwszej porannej kawie nie doczyt 28.04.25, 11:44
          Też nie rozumiem oburzenia kadiego. Ktoś mi wytłumaczy?
    • kadillllak No skoro juz Google w PL nie ma 28.04.25, 12:03
      To podaje jeden link...
      Jest ich zreszta mnostwo.
      wpolityce.pl/polityka/727848-premier-czy-hejter-tusk-o-pisowcach-durne-lby
      Ppjeb Trzasko sie kompromituje, nerwy napiete ma rusy,, bo jak Trzasko przegra, to narod huknie WYPIERDALAJ.
      Buahaha!!
      • dorota_333 Re: No skoro juz Google w PL nie ma 28.04.25, 12:16
        Porównaj sobie epitet "durne łby" z tym, co Ty tutaj napisałeś. Komu tu nerwy puszczają?
        • kadillllak Ja nie jestem plemielem Polski 😊 28.04.25, 14:48
          dorota_333 napisała:

Komu tu nerwy p
          > uszczają?

Ja mogę sobie mowic i p[isac co mi przyjdzie do glowy. Szczegonie na polskich portalach, bo gowno mi możecie zrobic 😉

I co? Spioszek przegra? Jak przegra, to macie przejebane, bo Tusk prawdopodobnie będzie to musial, mimo calej swej chamskiej , kaszubskiej arogancji, potraktowac jako votum nieufnosci narodu i odejsc ze stolka. A z nim ta cala nieudolna banda idiotow, Siersciuch, Schnaglbaum i reszta socjalistow.

Kraj wprawdzie zalala fala krytyki po tym, jak Duda poparl Nawrockiego, ale przeciez plemiel to inna broszka, plemiel mze popierac kogo chce i wpychac na stolki tez.

W sumie tym razem to plemiel nie ma dobraj karty, co? Albo Nawrocki i kleska w kraju, albo Spiszek i przesrane w Ameryce.

Masz babo placek.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,161209,31853912,zapnijcie-pasy-lecimy-na-prawo-donald-trump-zamieszal-w-polsce.html
          • dorota_333 Re: Ja nie jestem plemielem Polski 😊 28.04.25, 15:02
            Trump ma inne zajęcia niż mieszanie w Polsce, a spełnianie oczekiwań prawicy nie będzie raczej jego priorytetem.

Już w tej chwili - po 100 dniach władzy - Trump ma najniższe notowania sondażowe ze wszystkich prezydentów będących na początku kadencji. Ever.

A kłopoty gospodarcze Ameryki jeszcze się nawet nie zaczęły. niedawno Szczurek nakreślił z grubsza terminarz, kiedy się zacznie sypać.

Zrób sobie kubełek popcornu i obserwuj. Ja będę z zaciekawieniem.
          • stefan4 Re: Ja nie jestem plemielem Polski 😊 28.04.25, 15:54
            kadillllak:
            > mowic i p[isac co mi przyjdzie do glowy. Szczegonie na polskich portalach, bo gowno
            > mi możecie zrobic
            [...]
            > macie przejebane

Skoro tylko tyle możemy Ci zrobić ,,szczegonie'', to czemu się aż tak wkurzasz, że zapominasz języka polskiego, a pamiętasz tylko wojskową łacinę?

- Stefan
    • pepe49 Sztab wyborczy p. Trzaskowskiego przejął Pajac. 28.04.25, 13:13
      Sztab teraz siedzi w KPRM. Po laniu jakie trzaskowcy dostali w Końskich.

Jak Pajac zarządza wyborami?
      - Nienawiść!!

Więc takie akcje będą, różne. Nie ma co się emocjonować.
      To jest mafja, proniemiecka, przeciwpolska, przeciwrozwojowa, generalnie złodzieje, przestępcy (tvp, prokuratura, sądy) i mordercy (sprawa p. Brzeskiej, "samobójca weekendowy").
      To właśnie będzie Pajac pisowcom zarzucał.
      Jego podpis tak wygląda. Tak działa.

Nie przejmować się.
      🙂
      • zimna-wodka Re: Sztab wyborczy p. Trzaskowskiego przejął Paja 28.04.25, 13:42
        pepe49 napisał:

> To jest mafja, proniemiecka, przeciwpolska, przeciwrozwojowa, generalnie złodzi
        > eje, przestępcy (tvp, prokuratura, sądy) i mordercy (sprawa p. Brzeskiej, "samo
        > bójca weekendowy").

Nieco rozszerzę. Wszystko zniszczone, spalone wioski i miasta, głód i nędza, wymordowani ludzie, zgwałcone bydło*

*zgwałcone bydło to cytat (Płonące siodła). Nie należy odnosić go do członków i sympatyków PIS.
        • dorota_333 Re: Sztab wyborczy p. Trzaskowskiego przejął Paja 28.04.25, 14:03
          Polska w ruinie.
          • pepe49 zgwałcone bydło 28.04.25, 14:10
            Polska w ruinie.

😭

Wierzę, wierzę.

A wątek do wycinki.
            Pochwała zoofilji.

🤮
            • zimna-wodka Re: zgwałcone bydło 28.04.25, 14:47
              pepe49 napisał:

> A wątek do wycinki.
              > Pochwała zoofilji.

W żadnym wypadku NIE jest to pochwała mordowania ludzi, palenia dobytku czy zoofilii. Lubię zwierzęta.
              Nie wiem czemu pepe się nabuzował. A pepe wie?
          • kadillllak Ale to pieknie wyszlo !!! 28.04.25, 15:31
            dorota_333 napisała:

> Polska w ruinie.

W syuacji gdy polowa Eurooy nie ma pradu smile
            Koma !!!!!
            • dorota_333 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 28.04.25, 15:57
              Chłopaki od Putina nie próżnują.
              • kadillllak Na 100%. 28.04.25, 16:28
                dorota_333 napisała:

> Chłopaki od Putina

Tak, tak. Putin. Pulter nawet. A nie wasz beznadziejna europejska socjalistyczna infrastruktura. Duzo klapanie mordami, dużo pieniędzy na arabstwo a reszta lezy na mordzie od 25 lat.

No, ale Polalcy znow na swoje wyjda, bo wy interesy w tej branzy robicie przecież z Amerykanami, a nie Europa, prazda? I jak to idzie szybko, co?  Już podcas pierszego Trumpa zczley się negocjacje a na polu pod elektorwnie jeszcze brzoki rosna 😊 Za to 1000 amerykanskich dloni uscisnietych z szerokim usmiechem. I rzadkie, zolte gowno w kalesonach z Reserved....

wyborcza.biz/biznes/7,179190,31890610,polska-i-usa-podpisza-umowe-o-budowie-elektrowni-jadrowej.html?_gl=1*1ee8e5l*_gcl_au*MzkzMzkxMTkxLjE3NDU4NDA2NDU.*_ga*MTQ3NDI3NTA4Ni4xNzMzNzY2MzAx*_ga_6R71ZMJ3KN*MTc0NTg0NjYzOS4zLjEuMTc0NTg0NzY2OC4wLjAuMA..#S.
                BANDA POLSKICH IDIOTOW.

• szczurek.polny Re: Na 100%. 28.04.25, 21:31
                  > A nie wasz beznadziejna europejska socjalistyczna infrastruktura.

Akurat pod względem infrastruktury energetycznej Europa zawsze była o kilkanaście lat do przodu przed Stanami Zjednoczonymi i tak jest do tej pory. Może tylko z wyjątkiem Teksasu gdzie zapóźnienie technologiczne w stosunku do tego co mamy w Europie jest większe i wynosi jakieś 25 - 30 lat.

Powiem tak: wasi elektrycy jeszcze po drzewach skakali i w wiaderkach prąd klientom nosili gdy w Europie działały dwie w pełni połączone i zsynchronizowane sieci: UCTE w Europie Zachodniej i rosyjska UPS/IPS. W Stanach Zjednoczonych przez długie lata dominował system jednej elektrowni miejskiej i gwiaździstej sieci dystrybucyjnej wokół, bez połączeń między miastami. Teraz jest trochę lepiej - poza Teksasem oczywiście.

17 maja 2021 roku mieliśmy w Polsce poważną awarię w Bełchatowie - z systemu wyleciało momentalnie 3,3 GW mocy, jakaś 1/6 całej mocy zużywanej w Polsce. Możecie o tym nie wiedzieć bo system dał sobie z tym radę i pewnie nawet nie zauważyliście. Dał sobie radę choć teoretycznie nie musiał. Ale to nie znaczy że europejska sieć energetyczna jest w 100% niezawodna. Zarządzanie taką siecią to są sprawy bardziej skomplikowane niż pisanie na Forum.

14 sierpnia 2003 roku wywaliło prąd w Nowym Jorku i okolicy. Usuwanie skutków trwało 2 dni. W Nowym Jorku ludzie spali w parkach bo nie mogli pociągami wrócić do domów a wszystkie miejsca w hotelach były zajęte. Tak więc zdarza się nawet w najlepszych rodzinach.

W lutym 2021 roku w Teksasie ludzie zamarzali na śmierć z powodu braku prądu. Ale Teksas to zupełnie inna historia - żywe muzeum, niby sprzęt z XXI wieku ale sieć zaprojektowana jak w XIX wieku. Kuriozum!
                  • kadillllak Trzeba wyjatkowej bezczelnosci. 29.04.25, 02:13
                    szczurek.polny napisał:
                    > Akurat pod względem infrastruktury energetycznej Europa zawsze była o kilkanaśc
                    > ie lat do przodu przed Stanami Zjednoczonymi i tak jest do tej pory

Zeby opisac o wyzszosci europejskiej sieci energetycznej w dniu, w krorym pada siec na polowie kontynentu . Chlodnym dniu, gdy siec powinna pracowac na luzie.
                    A dodatkowo, jakim trzeba byc idiota, zeby od takiego prymitywu energetyczniego jak USA, kupowac sobie JEDYNA w kraju elektrownie atomowa???? Za miliardy dolarow. Normalni tam, kurwa, jestescie czy wszystkich pojebalo do samego konca?

wyborcza.biz/biznes/7,179190,31890610,polska-i-usa-podpisza-umowe-o-budowie-elektrowni-jadrowej.html
                    . Może tylko
                    > z wyjątkiem Teksasu gdzie zapóźnienie technologiczne w stosunku do tego co mam
                    > y w Europie jest większe i wynosi jakieś 25 - 30 lat.

W Teksasie zaplacono cene za sluchanie bredni czerwonych swin o tzw "globalnym ociepleniu" a tu masz- najzimniejsza zima od 40 lat. A tam w domach nawet ogrzewania nie ma. Bo i po co? Ocipienie jest i to globalne.

W NY wysiadla siec, b osocjalistyczne wladze stanu wspomagaly Kanade, kupujac energie dl a polnocy stanu od socjalistycznej Kanady. Blad naprawiono i problem sie juz nie powtorzyl. Pogoda byla wtedy wyjatkowa, fala upaow od wielu dni. Siec byla przeciazona. Dzis w Europie nie byla bo i od czego?
                    • szczurek.polny Re: Trzeba wyjatkowej bezczelnosci. 29.04.25, 12:26
                      > gdy siec powinna pracowac na luzie.
                      Czy ja już pisałem że zarządzanie siecią energetyczną jest bardziej skomplikowane niż pisanie na Forum? Tak? No to napiszę jeszcze raz: to są trudne sprawy, zwłaszcza stany dynamiczne, gdy z siecią się coś dzieje. Dobrze że w Nowym Jorku Kanadyjczycy wam prąd ogarniają bo byście przy świeczkach siedzieli. Nie próbuj nawet tego zrozumieć, to za trudne na amerykański mózg, zwoje ci przepali. Lepiej idź się napij mieszaniny o nazwie BudLight i zostańmy przy tym że prąd się bierze z gniazdka.

> W Teksasie zaplacono cene za sluchanie bredni czerwonych swin
                      Nie. W Teksasie zapłacono za "wolny rynek". Zima 2021 nie była jakaś ekstremalna, takie temperatury zdarzają się w innych częściach świata i ludzie sobie z tym radzą. Jak brakuje mocy w systemie to się awaryjnie importuje z sąsiednich regionów. A teksańskie rozumienie "wolności" jest takie, że gdyby mieć ogólnokrajową sieć energetyczną to ktoś by musiał nią zarządzać - taki centralny zarząd, odpowiednik polskiej Krajowej Dyspozycji Mocy to by był "komunis" i lepiej już zdechnąć z zimna, co nie? I tak się też stało. Teksas w sensie elektroenergetycznym to jest wyspa na oceanie, nie było żadnych technicznych możliwości awaryjnego importu energii. Nie było i nie ma bo z wydarzeń 2021 roku nie wyciągnięto żadnych wniosków. Gdy w Teksasie zaczyna brakować mocy to najpierw cena idzie do 200 dolarów za kWh a potem się zdycha z zimna.

A w Nowym Jorku też się nic nie zmieniło. Jak Pomarańczowy będzie pyskował to wam Kanadyjczycy prąd wyłączą i po ciemku będziecie siedzieć.
                      • kadillllak Re: Trzeba wyjatkowej bezczelnosci. 29.04.25, 14:54
                        szczurek.polny napisał:

> Czy ja już pisałem że zarządzanie siecią energetyczną jest bardziej skomplikowa
                        > ne niż pisanie na Forum?

> gdy siec powinna pracowac na luzie.
                        Czy ja już pisałem że zarządzanie siecią energetyczną jest bardziej skomplikowane niż pisanie na Forum? Tak?

Tak. Tak jak zarzadzanie np. flota narodowego przewoźnika, która w 100% w sektorze średnio- i długodystansowym sklada się z najgorszych, ale amerykańskich Boeingow.

Tak samo, jak lotnicwem  wojskowym, które uparcie kupuje F- cos tam, mimo ze w warunkach bojowych na Ukrainie okazaly się calowicie bezużyteczne.

Polska zmenila  się tylko wizualnie. Mentalnie to dalej galicyjski chlop roku 1905  „rznacy do Hameryki” .

> W Teksasie zaplacono cene za sluchanie bredni czerwonych swin
                        Nie. W Teksasie zapłacono za "wolny rynek". Zima 2021 nie była jakaś ekstremalna,

Glupi jesteś jak reszta  Polakow:

A deep freeze impacted parts of the continental United States (CONUS), remarkably engulfing the entire state of Texas. Every county in the state as far south as the Rio Grande River and northeastern Mexico was placed under a Winter Storm Warning, with many experiencing wind chill values below zero. It was the coldest winter storm for Texas since December 1989.

Cena kwh w lutym w Texasie wynosila 18 centow. Poszla w gore z normalnego poziomu 6 centow za kWa.
                    • monalisa2016 Kadi przestan plesc glupie farmazony. 29.04.25, 14:27
                      Kadi miedzy Europa a Stanami jesli chodzi o infrastrukture energetyczna jest to wielka przepasc na niekorzysc Stanow. Nie oceniaj Europy wedlug bylych krajow Ostblock'u one juz sie tez zmieniaja przystosowujac sie do zachodnich. Jak sam sie kiedys przyznales zyjesz jeszcze w erze schabowszczaka i ta miarka oceniasz Polske a w tym Europe. Za wysokie sa to progi dla ciebie by spostrzegac roznice miedzy Europa a Stanami. OK. w IT brazy jestescie wiele krokow do przodu ale nie w przemysle czy infrastrukrze. Tak jak sam pan J. Kerry za pierwszej kadencji pana D. Trumpa przyznal publicznie chwalac postulaty w owym czasie rzadzacej administracji ze pan Trump nakreslil dobry kierunek odbudowy infrastruktury w Stanach bo ma wrazenie ze wiele stanow to trzeci swiat w obliczu innych panstw w swiecie. Kto nie ma porownania, znaczy nie mial stycznosci z amerykanskim przemyslem i europejskim ten bedzie dalej fansolil parole jakie nam tu od czasu do czasu przebakujesz bez jakiejkolwiek wiedzy. Miedzy Europa a Stanami jest duza przepasc i gdyby nie europejski przemysl czy japonski, ot tak np. przemysl samochodowy ciekawe jakimi autami byscie do dzis jezdzili. Wiem o czym pisze, a takie farmazony mozesz opowiadac dorotce i jej ratlerkom. smile
                      • kadillllak Nie piwrdol wariatko 29.04.25, 14:48
                        monalisa2016 napisał(a):

> Kadi miedzy Europa a Stanami jesli chodzi o infrastrukture energetyczna jest to
                        > wielka przepasc na niekorzysc Stanow. Nie oceniaj Europy wedlug bylych krajow
                        > Ostblock'u one juz sie tez zmieniaja przystosowujac sie do zachodnich. Jak sam
                        > sie kiedys przyznales zyjesz jeszcze w erze schabowszczaka i ta miarka oceniasz
                        > Polske a w tym Europe. Za wysokie sa to progi dla ciebie by spostrzegac roznic
                        > e miedzy Europa a Stanami. OK. w IT brazy jestescie wiele krokow do przodu ale
                        > nie w przemysle czy infrastrukrze. Tak jak sam pan J. Kerry za pierwszej kadenc
                        > ji pana D. Trumpa przyznal publicznie chwalac postulaty w owym czasie rzadzacej
                        > administracji ze pan Trump nakreslil dobry kierunek odbudowy infrastruktury w
                        > Stanach bo ma wrazenie ze wiele stanow to trzeci swiat w obliczu innych panstw
                        > w swiecie. Kto nie ma porownania, znaczy nie mial stycznosci z amerykanskim prz
                        > emyslem i europejskim ten bedzie dalej fansolil parole jakie nam tu od czasu do
                        > czasu przebakujesz bez jakiejkolwiek wiedzy. Miedzy Europa a Stanami jest duza
                        >
                        • monalisa2016 Re: Nie piwrdol wariatko 29.04.25, 15:01
                          Nie piwrdol wariatko

Kadi ja sie nic innego nie spodziwalam od ciebie jak to co u gory zacytowalam z twojej wypowiedzi a to mowi juz samo za siebie ze nie masz tak na prawde nic do powiedzenia oprocz bluzgow jak i ponizajacych epitetow.
                          Takie bajki mozesz opowiadac tym co nie maja pojecia o Stanach czy Europie.
                          • senioryta13 Re: Nie piwrdol wariatko 29.04.25, 15:19
                            monalisa2016 napisał(a):
                            > Takie bajki mozesz opowiadac tym co nie maja pojecia o Stanach czy Europie.

Oby tylko Europa, swojego dobrobytu, nie puscila z dymem, bo bardzo do tego dazy. Pytanie podstawowe, dlaczego?
                            Polska zostala 'zbudowana ' na nowo przez olbrzymie dotacje z unii, nowy rynek zbytu, do tubylcow to nie dociera. Ostatnio przeczytalam, ze w Polsce maja dziurawe szamba, oczywiscie sedesy w domu niemalze pozlacane, no ale Unia nie zajrzala jeszcze w ta dziure, wiec jest jak jest, dziur coraz wiecej. Wywozka, niestety kosztuje, a mozna troche zaoszczedzic. Moze Jakubowe g..., pokazane w tv bylo z takiego dxiurawego szamba?
                            • monalisa2016 Re: Nie piwrdol wariatko 29.04.25, 15:54
                              senioryta13 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                              > > Takie bajki mozesz opowiadac tym co nie maja pojecia o Stanach czy Europi
                              > e.
                              >
                              > Oby tylko Europa, swojego dobrobytu, nie puscila z dymem, bo bardzo do tego daz
                              > y. Pytanie podstawowe, dlaczego?
                              > Polska zostala 'zbudowana ' na nowo przez olbrzymie dotacje z unii, nowy rynek
                              > zbytu, do tubylcow to nie dociera. Ostatnio przeczytalam, ze w Polsce maja dzi
                              > urawe szamba, oczywiscie sedesy w domu niemalze pozlacane, no ale Unia nie zajr
                              > zala jeszcze w ta dziure, wiec jest jak jest, dziur coraz wiecej. Wywozka, nies
                              > tety kosztuje, a mozna troche zaoszczedzic. Moze Jakubowe g..., pokazane w tv b
                              > ylo z takiego dxiurawego szamba?

Senioryta calkowita zgoda. Polska zbudowala sie na niemieckich pieniadzach, na niemieckim przemysle bo kto utrzymuje unie, Polska? Kiedys na amerykanskim Substack'u widzialam obraz unii i kto ja wiezie do celu szczegolnie kraje bylego Ostblocku by jakotako to wszystko funkcjonowalo, szkoda ze tego obrazku sobie nie zalinkowalam. Dzis wszystkim niepowodzeniom Polski (patrz pepe i inni) sa winni: Putin, Niemcy a teraz nawet sam pan Donald Trump. smile Oni nawet nie rozumieja ze globalizm ich niszczy a globalizm to caly swiat, oni nawet nie potrafia sobie zadac pytanie skad ten globalizm przyszedl ze zarowno Stany jak i Niemcy a w tym Europa (patrz unia) pod ich jazmem cierpia. Oni tak jak Kadi ida na latwizne! Kto wyprowadzil amerykanski tak samo jak i europejski przemysl poza granice? Chciwi globalisci!!! Kto sprowadza "nieproszonych gosci"? Globalisci, nie jeden raz pisalam na ten temat.
                              Ale mimo tego smie twierdzic z wlasnego doswiadczenia ze Stany a Europa (tu zachodnia) to przepasc, patrz przemysl (w Szwajcarii, w Austrii, w Niemczech, w ...) tak samo infrastruktura mimo ze i my juz cierpimy pod jazmem upadku a on sie zbliza milowymi krokami i dotknie nas wszystkich bolesnie.
            • monalisa2016 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 28.04.25, 16:59
              kadillllak napisał(a):

> dorota_333 napisała:
              >
              > > Polska w ruinie.
              >
              > W syuacji gdy polowa Eurooy nie ma pradu smile
              > Koma !!!!!

Portugalia, Hiszpania czesc Francji jest bez pradu a jak nie ma pradu nic nie dziala, znaczy sa bez gazu i wody pomijajac juz inne rzeczy jak pociagi, ruch uliczny, elektryczne auta, windy itd, itd. To moze w krotkim czasie dotknac cala Europe nawet i Polske > europejska wspolnota czyli siec/magistrale przesylania pradu sad.

de.euronews.com/my-europe/2025/04/28/grossflachiger-stromausfall-in-spanien-portugal-und-teilen-frankreichs
              • monalisa2016 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 28.04.25, 18:02
                Brawo unia ideologia zwyciezyla, mozemy byc wszyscy bez pradu ale Bruksela tak czy tak nie kapuje!!! Wiatraki, wiatraki, panele, panele prad ktory nie da sie regulowac!

www.zerohedge.com/geopolitical/spain-hit-massive-really-massive-power-blackout
                • senioryta13 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 28.04.25, 18:14
                  Juz wiadomo co bylo przyczyna, druty sie spalily, byl pozar na gorce we francji.
                  • monalisa2016 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 28.04.25, 18:45
                    senioryta13 napisał:

> Juz wiadomo co bylo przyczyna, druty sie spalily, byl pozar na gorce we francji
                    > .

Na pewno sie nie spalily (druty czyli stal czy inny metal sie nie pali tylko topnieje), kazdy przewod ma dopuszczalna przepustowosc jak jest przekroczona ma negatywny wplyw na magistrale/na przewody. No coz odnawialna energie nie da sie regulowac, w konwencjonalnych elektrowniach wylacza sie bloki kiedy zapotrzebowanie maleje, moda a raczej dyktatorskie przykazy zbieraja teraz zniwo wieksze straty jak zyski!!! W takich przypadkach jakim jest Europa moze bardzo szybko nastapic efekt domina czyli kaskady i mozemy miesiacami byc bez pradu, bez wody, zywnosci, bez pracy itd. itd. A co z chorymi w szpitalach np. na intensywnej terapii?. Brawo odnawialna energia, brawo przykazy z Brukseli.
                    • senioryta13 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 29.04.25, 15:22
                      monalisa2016 napisał(a):

> senioryta13 napisał:
                      >
                      > > Juz wiadomo co bylo przyczyna, druty sie spalily, byl pozar na gorce we f
                      > rancji
                      > > .
                      >
                      > Na pewno sie nie spalily (druty czyli stal czy inny metal sie nie pali tylko topnieje), kazdy przewod ma dopuszczalna przepustowosc jak jest przekroczona ma negatywny wplyw na magistrale/na

Przeciez napisalam to z ironia. Uzylam tez 'gorke' a to byla jakas wazna, znana gora itd...
                      • monalisa2016 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 29.04.25, 15:57
                        Sorry.
                        Najnowsze powody braku energii, sa nimi te niedobre elektrownie atmowe. smile Nie chca sie przyznac ze nadmiar produkcji nieregulowanej energii (slonce i panele) bylo powodem tego, bo przeciez utopijna ideologia musi zwyciezyc, co za zaklamanie.smile
                        • senioryta13 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 29.04.25, 20:25
                          monalisa2016 napisał(a):

> Sorry.
                          > Najnowsze powody braku energii, sa nimi te niedobre elektrownie atmowe. smile Nie
                          > chca sie przyznac ze nadmiar produkcji nieregulowanej energii (slonce i panele
                          > ) bylo powodem tego, bo przeciez utopijna ideologia musi zwyciezyc, co za zakla
                          > manie.smile

Podobno tydzien przed awaria , szczycili sie, ze energia z wiatru i slonca w 100% pokryli zapotrzebowanie. Mieli pecha, wiatr przestal hulac, lub i slonce pozostalo za chmurami, no i masz babo placek. Straty juz licza w mld.

• monalisa2016 Re: Ale to pieknie wyszlo !!! 29.04.25, 21:29
                            A jak jest jej nadmiar przy slonecznej wietrznej pogodzie efekty tego byly a najprawdopodobniej jeszcze sa w Portugali, Hiszpanii i czesciowo w Francji. Konwencjonalne elektrownie mozna w szczytach regulowac te zielona niestyt nie. Al Gore & Co na pewno nie sa zadowoleni z tej awarii.
    • monalisa2016 Re: Tusk znowu naublizal Polakom 28.04.25, 20:26
      Ot taki niewinny filmik smile, smile

www.youtube.com/watch?v=ZYhefyTYrTk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka