senioryta13 13.12.25, 15:10 No, po prostu krystaliczna. Warto wysluchac: www.youtube.com/watch?v=P1rudydUAz8 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j0rl.1 Re: EU w pigulce 13.12.25, 15:40 senioryta13 napisał: > No, po prostu krystaliczna. > Warto wysluchac: > www.youtube.com/watch?v=P1rudydUAz8 A moze jak nalezy sie wlasny komentarz? Najbardziej smieszy mnie w rym video jak Polak gada ze to z Naszych podatkow. Bo napewno nie z polskich jako ze Polska netto dostaje pieniadze. Najlepiej Polexit tez Estoexit wraz z ta Estonka Odpowiedz Link
senioryta13 Re: EU w pigulce 13.12.25, 17:52 j0rl.1 napisał: > senioryta13 napisał: > > > No, po prostu krystaliczna. > > Warto wysluchac: > > www.youtube.com/watch?v=P1rudydUAz8 > > > A moze jak nalezy sie wlasny komentarz? > > Najbardziej smieszy mnie w rym video jak Polak gada ze to z Naszych podatkow. B > o napewno nie z polskich jako ze Polska netto dostaje pieniadze. > > Najlepiej Polexit tez Estoexit wraz z ta Estonka Europa to nie moja bajka, ale nie przeszkadza mi wysluchac tego i owego i poznac ja lepiej. Odpowiedz Link
j0rl.1 Re: EU w pigulce 13.12.25, 20:15 senioryta13 napisał: > Europa to nie moja bajka, ale nie przeszkadza mi wysluchac tego i owego i pozna > c ja lepiej. Tylko ze sluchajac takiego video dowiesz sie glupot a nie poznasz Europe lepiej. Czyli odwrotnie jak jest rzeczywistosc. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: EU w pigulce 13.12.25, 22:38 j0rl.1 napisał: > senioryta13 napisał: > > > > Europa to nie moja bajka, ale nie przeszkadza mi wysluchac tego i owego i > poznac ja lepiej. > > Tylko ze sluchajac takiego video dowiesz sie glupot a nie poznasz Europe lepiej > . Czyli odwrotnie jak jest rzeczywistosc. O tej korupcji to przeciez nie tylko w tv. byla mowa, ale i gazety pisaly. To mowisz, ze nikogo nie aresztowano? Odpowiedz Link
j0rl.1 Re: EU w pigulce 14.12.25, 14:08 senioryta13 napisał: > O tej korupcji to przeciez nie tylko w tv. byla mowa, ale i gazety pisaly. > To mowisz, ze nikogo nie aresztowano? To jedziemy z tym. Najpierw to ogolnie ze strony kapitalistycznej gospodarki z tym problemem. W kapitalistycznych krajach mamy tez panstwowe organy dysponujace pieniedzmi, nawiasem mowiac z podatkow kapitalistycznej gospodarki, ktore musza cos tam kupowac w kapitalitsycznej gospodarce. A wtedy na tym styku jest ja prawo fizyki chec dostawania zlecen od panswowch zamawiajacych poprzez jakies tam uslugi pod stolem. Bo mozna duzo nwiecej dostac pieniadzy jak od prywatnych przedsiebiorsw za to samo. To normalnie jest nieprawne ale te chceci zawsze istnieja. Wiec organizacja panstwa musi byc taka aby to zminimalizowac. I teraz mamy rozne kraje o podobnej gospodarce czyli kapitalistycznej i panstwowych organach dysponujacych pieniadzmi do wydana ktore sobie z tym w rozny sposob radza wezmy te ostatnie sprawy w Unii. Tak, slychac o tym, znaczy ale to tez ze system kontroli aby bylo wszystko prawnie moze jakies procedury nie byly zachowane, dziala. Teraz wezmy Polske, w koncu Polak w tym video plul na Unié wlasnie za to. Wiecej z jego wypowiedzi jest jasne ze uwazal ze jak w Unii sa te sprawy co ostanio to Unia nie ma prawa sie do Polski wtracac.Wiec jak jest w Polsce z takimi samymi sprawami? Na styku wydawania panstwowych pieniedzy a prywatnej kapitalistycznej gospodarce? A wiec ja uwazam ze Unia, ta zachodnia jej czesc jest w ogromnie duzo mniejszym zakresie zle dzialajaca jak to sie dzieje w Polsce. Nie zgadzasz sie z tym droga senioryto? No jak? A wiec wlasnie dlatego napisalem ze wiedza z tego video pokazuje zaklamana rzeczywistisc bo w Polsce ta korupcja jest na nieporowynwalnie wekszym poziomie jak z´ta zachodnie unijna. Ty przytaczajac to video czyli argumentacje tego Polaka sugerowalas cos odwrotnego. Ja abstrahuje tutaj od tych zarzutow w tych ostatnich sprawach ktore jakos sa ostanio pokazywane co w nich jest naprawde. Do tego raczej nie chodzi o to ze ktos sobie w kieszen jakies pieniadze wzial aby sobie samochodziki itd pokupowac, tak jak to w Polsce sie robi, a raczej tylko ze jakies procedury nie byly zachowane. Reasumujac uwazam ze Ostblockowcow trzeba z Unii wywalic, nie nadajecie sie do tego towarzystwa, plujecie klamliwie wiec Polexity itd. Kiedy? Zapewne bedziecie pluli ale dalej zaden Polexit a wiec trzeba Unie rozwiazac cala godzine pozniej zawiazac ale juz bez Ostblokowcow. Wtedy nie bedziecie mogli pluc ze to wasze pieniadze itd, jak w tym video- Za trudne droga senioryto? Odpowiedz Link
monalisa2016 Re: EU w pigulce 15.12.25, 20:33 Hmmm? Tlumaczenie: tkp-at.translate.goog/2025/12/14/wohin-nur-schwinden-sie-die-hart-erarbeiteten-steuern/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp Orginal: tkp.at/2025/12/14/wohin-nur-schwinden-sie-die-hart-erarbeiteten-steuern/ Tlumaczenie: www-investmentweek-com.translate.goog/warum-blackrock-chef-fink-plotzlich-bei-ukraine-verhandlungen-mitmischt/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wappOrginal www.investmentweek.com/warum-blackrock-chef-fink-plotzlich-bei-ukraine-verhandlungen-mitmischt/ Jak jeszcze dodamy do tego ten artykul ktorego tlumaczyc juz nie bede. www.zerohedge.com/geopolitical/watch-top-biden-official-belatedly-admits-ukraine-war-truth-bombshell Tja, co wmawial pan Trump Amerykanom? Ano to ze caly swiat szczegolnie europejscy czlonkowie wiadomej organizacji wykorzystywali Ameryke. Naprawde? Wniosek? Ano kontynuacja starych planow wujka Joe, znaczy w Stanach nic nie jest przypadkiem wszystko jest wczesniej, duzo wczesniej, znaczy lata wczesniej przez tak zwane think tank'i zaplanowane. Jakos dziwnie na zdjeciach z rozmow (USA i Ua w Berlinie) nie bardzo pokazywano dodatkowego pana. Odpowiedz Link
monalisa2016 Re: EU w pigulce 15.12.25, 20:56 W powyzszych artykulach sa zalinkowane jeszcze ciekawsze rzeczy, zapomnialam dodac do powyzszego postu, wiec po nitce do klebka. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: EU w pigulce 17.12.25, 23:18 Czy prasa pisala, ze russcy w odwecie na zamrozone swoje aktywa w Europie zamrozili europejskie aktywa u siebie? Ciekawa jestem. www.youtube.com/watch?v=yDmu7Frv0Yk po angielsku, ale streszczenie daje po polsku: "Trzy tygodnie temu byłem w Brukseli na zamkniętym spotkaniu z europejskimi urzędnikami finansowymi. Jeden z wysokich rangą urzędników powiedział słowa, które zmroziły mi krew w żyłach: „Myśleliśmy, że zamrożenie ich aktywów rzuci ich na kolana. Zamiast tego stworzyliśmy potwora, którego nie możemy kontrolować”. Miał rację. To, co Europa zrobiła ze 105 miliardami dolarów rosyjskich aktywów, wywołało reakcję łańcuchową, która zmieni kształt globalnych finansów – i prawie nikt nie rozumie, co się naprawdę dzieje. W tym filmie ujawniamy, jak decyzja UE z maja 2024 roku o przejęciu odsetek od zamrożonych rosyjskich rezerw wywołała odwet niczym z soczewek – skierowany na europejskie aktywa korporacyjne o wartości 105 miliardów dolarów, w tym Volkswagena (3,5 mld USD), Raiffeisen Bank (2,8 mld USD) i dziesiątki innych. Od upadku praw własności po przyspieszenie dedolaryzacji – wyjaśniamy, dlaczego może to być największy strategiczny błąd w historii finansów. W tym filmie odkrywamy: Konfiskata 105 mld USD: Jak decyzja UE z maja 2024 r. o konfiskacie rosyjskich zysków z odsetek od aktywów – 3 mld USD rocznie dla Ukrainy – przekroczyła granicę, której nie da się przekroczyć i złamała świętą zasadę prawa własności. Odwet zwierciadlany: Dlaczego dekret Rosji wydany w ciągu 48 godzin o konfiskacie równoważnych europejskich udziałów korporacyjnych (ekspozycja ponad 200 mld USD) jest strategicznym geniuszem – wykorzystuje podziały, nagradza wahające się kraje, karze agresywne. Panika korporacyjna: Jak Volkswagen, Raiffeisen, Danone, Shell i BP teraz krzyczą na swoje rządy – złapane w krzyżowy ogień wojny finansowej, której nigdy nie chciały. Globalny precedens: Dlaczego każdy bank centralny od Azji po Amerykę Łacińską pyta teraz: „skoro zrobili to Rosji, czy mogą zrobić to nam?” – i po cichu dywersyfikuje swoje inwestycje, odchodząc od aktywów zachodnich. Nagłówki gazet głoszą, że Europa pozostała nieugięta. Prawda jest taka, że Europa poświęciła wiarygodność całego swojego systemu finansowego za 3 mld dolarów rocznie, co nie zmieni wyniku wojny. Obejrzyj, aby zrozumieć długoterminowy koszt." Od siebie dodam, ze russcy wydaja rocznie na wojne' 100 mld $. (facet mowi o tym) Odpowiedz Link
j0rl.1 Re: EU w pigulce 18.12.25, 19:09 senioryta13 napisał: > Czy prasa pisala, ze russcy w odwecie na zamrozone swoje aktywa w Europie zamro > zili europejskie aktywa u siebie? Ciekawa jestem. > www.youtube.com/watch?v=yDmu7Frv0Yk > po angielsku, ale streszczenie daje po polsku: > "Trzy tygodnie temu byłem w Brukseli na zamkniętym spotkaniu z europejskimi ur bla bla bla > Od siebie dodam, ze russcy wydaja rocznie na wojne' 100 mld $. (facet mowi o ty > m) Znowu przytaczasz jakiegos jak ytubowca ktory sobie cos nadaje i gada byle co aby wiecej mial klikniec bo troche wiecej dostanie $ za reklamy od YT. Nic sie nie rozni w tym od tego Polaka z pierwszego Twojego wpisu, tego o EU. Gdzie sa glupoty? Ano nie tylko EU zamrozila te rosyjski pieniadze ale i USA tez duzo, Twoj ukochany kraj droga senioryto z Twoim ukochanym predziem Trumpem. On moze je sam „odmrozic“. Dlaczego tego nie robi? Nastepnie to zamrazanie pieniadzy innym krajom to nagminna metoda zachodnich krajow. Twoje ukochane USA z Twoim ukochanym Trumpem ma dalej od ponad 40 lat zamrozone pieniadze Iranu. Gwarantowanie roznych Libil itd tez. I jak zamrozone to tak jakby ukradzione bo banki zachodnie je uzywaja ´jak swoje. I nigdy nie oddadza. Fakt przed kilku laty USA w ramach porozumienia z Iranem wzamian za jakis tam wiezionych w Iranie zgodzila sie aby oddac z tych iranskich pieniadzy 5 miliardow $. Tych ukradzonych. No ale i tak nie oddala bo jak ci ludzie juz z Iranu wybyli to pieniadze iranskie zgodnie z umowa przekazane do banku w Katarze zostaly zablokowane i oddane USA do lodowki spowrotem. Tak Iranczykow oszukali Amerykanie ale to normalne przeciez. A teraz do tych rosyjskich pieniadzy z krajow Unii bo nie unijnych tak naprawde. Podstawowy problem jest ze zachodnie kapitalistyczne firmy maja w Rosji majatki. Przedsiebiorstwa, podobno 6000 roznej wielkosci ale w sumie warte tez sporo. Maszyny budynki ziemia. Na ile porownywalnie z tymi pieniadzmi rosyjskimi? Nie wiem do konca ale mysle ze dosc porownywalne. Bo przed 24.2.22 finanse rosyjskie netto liczac wszystko byly okolo zera. Te zachodnie przedsiebiorstwa pracuja w Rosji dalej przejeli je Rosjanie ale tak komisarycznie. Dalej sa formalnie wlasnoscia kapitalistow zachodnich. I najwazniejsze to to ze wszelkie inwestycje w takich krajach jak w Rosji sa ubezpieczne na Zachodzie. W Niemczech jest taki ubezpieczyciel Hermes sie nazywa, w innych krajach jest podobnie, to jest taki polpanstwowy. I zachodnie kapitalisci dotad nie moga wystapic od tych ubezpieczycieli o zwrot za swoje wartosci w Rosji bo one w Rosji nie sa jeszcze formalnie nie ich. Zamrozone jak te rosyjskie pieniadze na Zachodzie. I jest pat. Jak Zachod formalnie te pieniadze weznie automatycznie w Rosji beda przejete te zachodnie firmy i srzedane kapitalistom rosyjskim. I wtedy zachodni kapitaliscie pobiegna do swoich ubezpieczycieli, zachodnich, i beda musiali dostac odszkodowania. Ogromne. Normalnie mozna byloby je pokryc z tych rosyjskich pieniedzy no ale jak sie je da na Ukraine to jak wtedy? Dlatego te wygibasy prawne ze one beda zastawem za kredyt na Ukraine itp, smieszne kombinacje. Wszystko aby nie uruchomic tej lawiny odszkodowan od zachidnich ubezpieczyteli za majatki w Rosji A Zachod teraz o tych pieniadzach gada bo rzadzacy Ukraina je potrzebuje natychmiast bo inaczej powiedza „My kapitulujemy i robta ci chceta, 1000 zolnierzy zabitych na dzien mamy, dosc“. A Zachod chce aby wojna trwala aby jak najwiecej ukrainskich zolnierzy bylo zabitych bo po zjednoczeniu Ukrainy z Rosja bedzie w sumie mniej ludzi. Co bedzie zobaczymy. za trudne droga senioryto? Wiem, wiem.. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: EU w pigulce 18.12.25, 19:49 j0rl.1 napisał: > bla bla bla > Podstawowy problem jest ze zachodnie kapitalistyczne firmy maja w Rosji majatki > . Przedsiebiorstwa, podobno 6000 roznej wielkosci ale w sumie warte tez sporo. > Maszyny budynki ziemia. Na ile porownywalnie z tymi pieniadzmi rosyjskimi? Nie > wiem do konca ale mysle ze dosc porownywalne. Bo przed 24.2.22 finanse rosyjski > e netto liczac wszystko byly okolo zera. Te zachodnie przedsiebiorstwa pracuja > w Rosji dalej przejeli je Rosjanie ale tak komisarycznie. Dalej sa formalnie wl > asnoscia kapitalistow zachodnich. > I najwazniejsze to to ze wszelkie inwestycje w takich krajach jak w Rosji sa ub > ezpieczne na Zachodzie. W Niemczech jest taki ubezpieczyciel Hermes sie nazywa, > w innych krajach jest podobnie, to jest taki polpanstwowy. I zachodnie kapital > isci dotad nie moga wystapic od tych ubezpieczycieli o zwrot za swoje wartosci > w Rosji bo one w Rosji nie sa jeszcze formalnie nie ich. Zamrozone jak te rosyj > skie pieniadze na Zachodzie. I jest pat. Jak Zachod formalnie te pieniadze wezn > ie automatycznie w Rosji beda przejete te zachodnie firmy i srzedane kapitalist > om rosyjskim. I wtedy zachodni kapitaliscie pobiegna do swoich ubezpieczycieli, > zachodnich, i beda musiali dostac odszkodowania. Ogromne. Normalnie mozna byl > oby je pokryc z tych rosyjskich pieniedzy no ale jak sie je da na Ukraine to ja > k wtedy? > > Dlatego te wygibasy prawne ze one beda zastawem za kredyt na Ukraine itp, smies > zne kombinacje. Wszystko aby nie uruchomic tej lawiny odszkodowan od zachidnich > ubezpieczyteli za majatki w Rosji > > A Zachod teraz o tych pieniadzach gada bo rzadzacy Ukraina je potrzebuje natych > miast bo inaczej powiedza „My kapitulujemy i robta ci chceta, 1000 zolnierzy za > bitych na dzien mamy, dosc“. A Zachod chce aby wojna trwala aby jak najwiecej u > krainskich zolnierzy bylo zabitych bo po zjednoczeniu Ukrainy z Rosja bedzie w > sumie mniej ludzi. Niewazne jak ON gada, wazne, ze poruszyl problem jaki jest zwiazany z 'pozyczka' na sile od ruskich. Czy Tusk zdaje sobie sprawe z konsekwencji takiej 'pozyczki' czy nie? Dzisiaj uzyl w europejskim parlamencie odwaznych slow: "Pieniadze albo krew". Ciekawe , czy spoleczenstwo (Polska) wie o konsekwencjach takiej 'pozyczki' czy prasa o tym kiedys pisala/informowala? Odpowiedz Link
j0rl.1 Re: EU w pigulce 18.12.25, 20:07 senioryta13 napisał: > Niewazne jak ON gada, wazne, ze poruszyl problem jaki jest zwiazany z 'pozyczka > ' na sile od ruskich. gada glupio bo ani slowa o ubezpieczeniach. To raz. Drugie to gada ze Europa glupia i nie zdawla sobie sprawy z konsekwencji. A on madrala wiedzial. Przeciez te konsekwencje sa jasne od poczatku dla politykow europejskich. A ze o tym nie mowia? No bo demokracje mamy a w demokracji sie ludziom klamie aby byc wybranym. Taki system. > Czy Tusk zdaje sobie sprawe z konsekwencji takiej 'pozyczki' czy nie? Dzisiaj u > zyl w europejskim parlamencie odwaznych slow: > "Pieniadze albo krew". > Ciekawe , czy spoleczenstwo (Polska) wie o konsekwencjach takiej 'pozyczki' czy > prasa o tym kiedys pisala/informowala? Dla Polski zadne konsekwencje bo Polska nie ubezpieczala inwestycji polskich w Rosji ktorych zreszta nie bylo. Dlatego Tusk drze morde aby brac pieniadze te rosyjskie bo wie ze nie bedzie jak w Niemczech i innych zachodnich krajach ze budzety narodowe w koncu zaplaca te ubezpieczenia. Co prawda cos slychac ze ma byc Polska jak co solidarnie obciazona 10 miliardami € ale tak naprawde to Polsce moze to zwisac. Bo sie od niej nie sciagnie jak co. A nie ma polskich firm ktore pobiegna do polskiego ubezpieczyciela po pieniadze wiec o co chodzi? A to ze system finansowy Swiata nie bedzie jaki byl to jasne. Swiat nie bedzie jaki byl, 500 lat wladzy Europy/Bialasow nad Swiatem sie konczy. Odpowiedz Link
nietihui Re: EU w pigulce 02.01.26, 14:56 Nie pierdol konfiarzu. Konfiturę z ciebie powinni zrobić. I dać świniom do żarcia. Odpowiedz Link
chocolate_dog123 Re: EU w pigulce 03.01.26, 00:52 nietihui napisała: > Nie pierdol konfiarzu. Konfiturę z ciebie powinni zrobić. I dać świniom do żarc > ia. Spójrz na swój russki nickname - "niet i hui". Ależ to europejczyk nas zabawia swoimi postami. Dobrze, że nie jaki hunwejbin. Odpowiedz Link
nietihui Re: EU w pigulce 03.01.26, 12:28 Ale się zesrałeś/aś. 🤣 Kolejny upośledzony umysłowo fan Brauna. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: Nie ma nic za darmo. 13.01.26, 15:34 moingeal napisała: > www.youtube.com/watch?v=6Ls81mK1-Is Nie, nie wysluchalam do konca, b. zle slychac. Odpowiedz Link