Dodaj do ulubionych

Sam na sam z Prezydentem RP

21.09.26, 09:32
...za 100 tysięcy dolarów. Drogo? No drogo, ale to przecież nie pierwsza lepsza k...a. To k...a z Pakietu Platinum.

No nie chciało mi się wierzyć, że ktoś zrobi coś takiego, ale prezydent Nawrocki i jego kancelaria dały radę. Oczywiście nie sam Nawrocki się sprzedaje, tylko via fundację zarządzaną przez ludzi Morawieckiego z PiS obecnie w kręgu prezydenta.

Tutaj wszystkie szczegóły. Działało to już w czasie wizyty w Stanach, ale firmy amerykańskie się nie skusiły:

wiadomosci.radiozet.pl/polska/ile-kosztuje-spotkanie-z-prezydentem

Za prezydentury Komorowskiego coś takiego było nie do pomyślenia, Duda udziela się płatnie dopiero po zakończeniu kadencji, jako "ekspert" (co jest powszechną praktyką i nie budzi zastrzeżeń). Nawrocki ewidentnie wzoruje się tutaj na Donaldzie Trumpie (sam na sam za 5 milionów dolarów). Czyli kopiuje nadużycie stanowiska dla celów prywatnych.

Rosjanie mówią, że k...a to nie zawód lecz charakter, ewidentnie dotyczy to również sutenerstwa.

Shit. (nie wykropkowane, ukłony dla Przycinka).
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 11:02
      Ciekawa jest obrona. Kancelaria prezydenta twierdzi że to nie ona chciała kasy. I jest to prawda bo o kasę dopominał się organizator czyli fundacja.
      Fundacja twierdzi, że to nieprawda bo nikt nie zapłacił czyli nie przyjął oferty. I w to wierzę bo po cholerę amerykański biznes miałby płacić za spotkanie z nic niemogącym prezydentem nic nieznaczącego państewka.
      Akolici twierdzą że taki dil jest normalny. W USA.
      Karnoś znalazł symetrię:
      I tak prof. Stanisław Żerko zwrócił uwagę, że w październiku w Sopocie odbędzie się XV edycja Europejskiego Forum Nowych Idei, gdzie wśród prelegentów jest właśnie premier Tusk, a akredytacja na to wydarzenie dla firm kosztuje ogromne pieniądze.(...) Zakup akredytacji na wydarzenie z udziałem m.in. Tuska dla firm zrzeszonych w Konfederacji Lewiatan wynosi 6000 zł + VAT, a dla niezrzeszonych 7000 zł + VAT.
      Republika znalazła symetrię którą warto przytoczyć
      • dorota_333 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 11:55
        To jest coś, co media prawicowe ćwiczą od kilku lat: tłumaczenie, że za zapach g...na i róż odpowiada ten sam związek chemiczny (bo faktycznie, różnica stężenia).

Nie wiem jednak, czy zauważyłeś: o ile za spotkanie przy kawie trzeba by zapłacić, to ustawka w lesie kiedyś nic nie kosztowała. A powiedziałabym, że wymagała bardziej bezpośredniego kontaktu.

Czyli mamy prezydenta, któremu kiedyś można było obić mordę zupełnie za darmo. Ponieważ kadencja nie jest wieczna, to poddaję to pod rozwagę szanownym Czytelnikom (ja, jako kobieta, nie skorzystam z żadnej opcji).
        • zimna-wodka Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 13:59
          Nie rozumiem. To chcesz obić teraz (za pieniądze) czy później (za darmo).
          Sprawdziłem tą fundację. 90 tyś na start (sporo jak na fundację) ale dalej skromnie. Szerokie grono ekspertów z doświadczeniem w spółkach skarbu państwa) na tym się nie pożywi. I pewnie stąd pomysł - gdyby sprzedać Naćpana we wszystkich konfiguracjach byłoby 500 tyś USD. Od tego należałoby odjąć koszty ale można założyć, że znakomitą większość pokryje kancelaria czyli my. Pytanie ile z tego zażyczył sobie sam Naćpan.
          W tłumaczenie, że nic nie wiedział nie bardzo wierzę. Raczej by wiedział z kim się spotyka i dlaczego właśnie z tym choć nie musiał wiedzieć po co. Z resztą co za różnica po co. Klient płaci i wymaga.

Ale nie było klienta i raczej nie będzie. Czekamy na nowy pomysł.
          • dorota_333 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 14:33
            Lepiej byłoby za darmo, ale podobno ktoś już założył zbiórkę.

Czy klienta nie będzie (a tym bardziej: czy nie było), nie jestem pewna. Może nawet jakiś klient był, bo taka forma jest doskonałym sposobem prania pieniędzy (np. z narkotyków), a zaplecze towarzyskie Prezydenta RP zawsze takich możliwości szuka. I przy okazji można napomknąć np. o ułaskawieniu. Fikcja? Kolega o pseudonimie "Staruch" już został ułaskawiony, machina już ruszyła.

Czy natomiast doniesienia prasowe ukręciły łeb sprawie? Również nie. To środowisko - i sam Nawrocki - jest absolutnie, do czysta wyprane z poczucia przyzwoitości i uczucia wstydu.

Jedyne, co im może zaszkodzić, to twarda kontrola działalności fundacji wszczęta przez organy państwa. Łącznie z dokładnym prześledzeniem przepływów pieniężnych.

Ale żesz, k...a, połowa narodu sobie wybrała. Jak tu nie kląć?
            • asia-loi Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 14:40
              dorota_333 napisała:
              >
              > Ale żesz, k...a, połowa narodu sobie wybrała. Jak tu nie kląć?>

Za rok wybiorą jeszcze gorzej.
              Polacy nie uczą się na błędach, bardzo dużo nie zna historii.
              Widać wielu Polaków musi dostać od życia po doopie. A i tak będą obarczać innych winą. 😏
              • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 15:26
                asia-loi napisała:

> Za rok wybiorą jeszcze gorzej.
                > Polacy nie uczą się na błędach, bardzo dużo nie zna historii.
                > Widać wielu Polaków musi dostać od życia po doopie. A i tak będą obarczać innyc
                > h winą. 😏
                >
                >

BINGO, szczera prawda.
                Jak czytam polskie media spolecznosciowe, czy komentarze pod artykulami odnosze wrazenie ze jest to skupisko ludzi z up............. Sorry ale sie to tak widzi i ocenia.
                • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 18:09
                  monalisa2016 napisał(a):

> BINGO, szczera prawda.
                  > Jak czytam polskie media spolecznosciowe, czy komentarze pod artykulami odnosze
                  > wrazenie ze jest to skupisko ludzi z up............. Sorry ale sie to tak widz
                  > i i ocenia.
                  >
                  >
                  Przyklad, facet pojechal na Bialorus sfotografowal slup z cenami paliw na stacji benzynowej opublikowal zdjecie na Facebooku, poczytajcie sobie denne komentarze. Sa to reakcje normalnych ludzi czy ....?

www.facebook.com/reel/1437852861523468/

Nie chce nikogo obrazac ale taka jest rzeczywistosc ludzi ktorzy stracili calkowicie kontakt z realnoscia swiata (Realitätsverlust).
            • zimna-wodka Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 14:51
              dorota_333 napisała:

> Jedyne, co im może zaszkodzić, to twarda kontrola działalności fundacji wszczęt
              > a przez organy państwa. Łącznie z dokładnym prześledzeniem przepływów pieniężny
              > ch.

Tam jeszcze nie było przepływów pieniężnych. Miały być.

PS. Na wynagrodzenia w 2025 r. poszło 200 zł. (dwieście) Ciekawe kto miał taką potrzebę.
      • asia-loi Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 14:35
        zimna-wodka napisał:

> Akolici twierdzą że taki dil jest normalny. W USA.>

Tylko jest zasadnicza różnica. Partie w USA nie dostają dotacji z budżetu państwa, a w Polsce partie dostają grube miliony z budżetu państwa.
        • dorota_333 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 16:00
          Prezydent przecież nie dostaje pieniędzy jako partia. Można zgłosić kandydata POZA systemem partyjnym. Jedynym ograniczeniem jest zebranie odpowiedniej liczby podpisów, żeby zarejestrować kandydata i wystartować z kampanią. No i ktoś musi kampanię sfinansować, ale nie jest to duża forsa.

Pensja Prezydenta RP (obecnie 21 tys zł netto) pochodzi z budżetu Kancelarii Prezydenta RP. A budżet kancelarii wynosi w 2026 325,5 miliona złotych (sprawdziłam z ciekawości). Prezydent ma zapewnione przecież wszystko, łącznie z kilkoma ośrodkami wypoczynkowymi do wyboru.

Nie znam szczegółów dotyczących sprawowania urzędu prezydenckiego w USA, ale myślę, że taka forma handlowania czasem prezydenta, jaką wprowadził Trump też jest ewenementem. Nie wyobrażam sobie tego w żadnym demokratycznym kraju.
          • asia-loi Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 16:17
            dorota_333 napisała:

> Prezydent przecież nie dostaje pieniędzy jako partia. Można zgłosić kandydata POZA systemem partyjnym.>

Nawrocki bez PiS-u nie byłby prezydentem. Ba, nawet by nie wystartował w wyborach. Podpisy też mu zebrały pisowskie struktury, a nie on sam. Kampanię Nawrockiego sfinansował PiS. Nawrocki nie jest żadnym prezydentem niezależnym czy obywatelskim.
            • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 17:04
              asia-loi napisała:

> dorota_333 napisała:
              >
              > Nawrocki nie jest żadnym prezydentem niezależnym czy obywa
              > telskim.
              >
              >
              A ktory PL-prezydent byl niezaleznym, rozpocznijmy analize od Walesy ... az po Nawrockiego? Zaden! To jest to jak partyjna oligarchia narzuca spoleczenstwu kogos, to zwie sie mozna z powodzeniem powiedziec plutokracja partyjna. Ale Polska w tym nie jest odosobniona, spojrzmy na przyklad na unijne wladze. Sa one demokratyczne??? NIE.smile
            • dorota_333 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 17:23
              Tak, to oczywiste że nie jest niezależnym prezydentem i owszem, PiS zrobił mu kampanię. Mnie chodzi o to, że trudno przełożyć 1:1 pieniądze partyjne z pieniędzmi wydanymi w kampanii, wpłaty pochodzą także spoza partii i możliwe są wpłaty obywatelskie.. Ale to technikalia.

Inaczej: nie dlatego mnie mierzi sprawa o której mówimy w tym wątku, że PiS wydał na wykreowanie prezydenta pieniądze pochodzące z budżetu państwa. I nawet nie z powodu gigantycznego budżetu Kancelarii Prezydenta RP (też pieniądze publiczne).
              • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 17:59
                Jak myslisz skad pochodzily pieniedze na kampanie wyborcze Kwasniewskiego czy Komorowskiego skoro zarzucasz Nawrockiemu nie wspominajac juz o innych? Z twoich, moich podatkow. Wspomnialam ze "z moich", kto utrzymuje przy zyciu unie a w tym Polske? Niemcy jako najwiekszy platnik wiec z czystym sumieniem smiem napisac "z ..., moich podatkow".
                Taka jest prawda, dlaczego mamy ja zaklamywac? Nie widze powodu do tego.
                • dorota_333 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 19:24
                  Ty rozumiesz mniej więcej, co napisałam?
                  • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 21:07
                    Wiem o co ci chodzi, ty chcesz dokladnosci wiec zapytam sie ciebie czy Komitet Wyborczy finansowany jest na takie wielkie akcje wyborcze (np prezydenta, czy parlamentarne, czy do samozadow) tylko z dawek prywatnych? Nie. Jest finansowany z budzetu panstwa, a panstwo ma pieniadze podatnikow, wiec.
                    Nie jest wykluczone ze Bruksela tez cos dosypnie bo przeciez to jest tez w jej interesie.
                    • dorota_333 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 21:44
                      Nie o tym rozmawiamy. Mówimy o zjawisku głęboko patologicznym, jakim jest monetyzacja dostępu do wysokiego urzędnika państwowego. To jest patologia niezależnie od faktu, że jego wybór (w większej części) i obecne funkcjonowanie finansowane jest z pieniędzy publicznych. To nie o to chodzi.

Sprzedawanie dostępu do Prezydenta RP przez niego samego i jego otoczenie współdziałające z nim jest sprzeczne z zasadą równości wobec prawa.* I rodzi pytania o mechanizmy działania Prezydenta. Powstaje pytanie: CO można uzyskać za wykupienie dostępu do głowy państwa.

Jak rozumiem Donald Trump funkcjonuje jawnie na takich zasadach, to jest już chyba w Stanach praktyka. Ale to sprawa Amerykanów, co z tą patologią zrobią. Mnie mierzi sama taka próba w Polsce, choćby nawet nikt jeszcze nie wykupił jakiegoś pakietu.

*
                      W demokratycznym państwie prawa są ściśle określone reguły działania urzędów państwowych. Przez ustawy, rozporządzenia, regulaminy etc, całe oprzyrządowanie prawne. Procedury są ustalone, także procedury: kto i jakimi kanałami może się kontaktować z Prezydentem RP. A Nawrocki (wzorem Trumpa) próbuje dopisać swoje reguły, żeby na nich zarabiać.

Myślę, że to powinna być sprawa karna (po zakończeniu kadencji) o przekroczenie uprawnień.

To jest sprawa ustrojowa, nie tylko pospolite przestępstwo.

PS. Nie szkodzi, jeśli nawet żaden "pakiet" nie został wykupiony. Samo przygotowanie cennika i proponowanie komuś już jest przestępstwem. To zadanie teraz prokuratury, żeby zbadać, jak daleko to zaszło.

No k...a, ale syf.
                      • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 21:59
                        Aaaaa powoli rozumie o co ci chodzi, tak gleboko nie siegalam, cos tam widzialam w mediach ze sa organizowane jakiejs mozliwosci za pewne kwoty pieniedzy ale powiem szczerze ze tym sie po prostu nie zainteresowalam. Mnie osobiscie razi ta amerykanizacja polskiego panstwa, przeciez widzi sie to golym okiem. Nie wyciagneli jeszcze wnioskow na przyklad z Saudyjskiej Arabii czy innych panstw z tego regionu, jak zostali zalatwieni przez Trumpa za petrodollara czy utrzymywanie Stanow na ich koszt? Jak powiedzial Kisinger? Stany nie maja przyjaciol, maja interesy (cytowane z pamieci). Jestem za suwerennym panstwem polskim a nie kolonia Stanow czy jeszcze jakakolwiek!
                        • monalisa2016 Re: Sam na sam z Prezydentem RP 21.09.26, 22:45
                          Zeby sie juz tak sprzedawala glowa panstwa to jest (nie nazwe to po imieniu) bardzo zly pomysl. Ciekawa jestem (bo artykulow nie czytalam) w jaki cel beda inwestowane pieniadze zdobyte w niezbyt elegancki jak na glowe panstwa pieniadze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka