Dodaj do ulubionych

Benzyna za 2 zł

12.09.05, 20:27
Brzmi jak nierealne marzenie ? Faktycznie, jeśli nasi d***kratyczni
przedstawiciele będą dalej robić to, co robią już dobrych kilkanaście lat,
benzyna po 2 zł pozostanie jedynie marzeniem, czy wspomnieniem z podróży po
USA, a jutro zapłacimy za litr ponad 5 zł ...

Wysokie ceny paliw to oczywiście duże obciążenie przede wszytskim dla
zwykłych, biednych ludzi - bogaty, jak zapłaci 2zł * 65l więcej, to nie
umrze; jednak dla kogoś, kto ma przychód, załóżmy, 2000 zł na czteroosobową
rodzinę, 130 zł jest kwotą sporą. I nie chodzi tu nawet o posiadaczy
samochodów - bo jeśli wzrost cen paliwa o 20 gr to wzrost ceny chleba o 20%
(niestety nie mogę przypomnieć sobie źródła, które podaje taką zależność) ...

Dalej, droga benzyna stanowi hamulec rozwoju gospodarki, którego autorami są
przede wszystkim mali i średni przedsiębiorcy. Gdy paliwa są drogie o wiele
trudniej konkurować im z wielkimi, a nawet zwyczajnie prowadzić działalność.

Powiesz - zgoda, ale jak zrobić, by paliwo było po 2zł ?

<<Polska Izba Pali Płynnych obliczyła, że w cenie jednego litra benzyny
bezołowiowej 95 wynoszącej w połowie lipca średnio 4,14 zł, tylko 1,75 zł to
koszty produkcji i dystrybucji, a 2,39 zł to podatki. W cenie litra oleju
napędowego wynoszącej średnio ponad 3,8 zł, koszt produkcji i dystrybucji to
ponad 1,92 zł, a podatki to ponad 1,87 zł.>>
cytat za www.patriota.pl/?id=132

Teraz widzisz ? Trzeba ZNIEŚĆ podatki (w tym bandycką akcyzę) na paliwa !
Pomimo tego że płacimy 100 % więcej, stan naszych dróg jest poniżej poziomu
przyzwoitości ...

Zbliżają się wybory. Proponuję spojrzeć w programy partii, co mówią o tej
sprawie ...

Zobacz więcej na stronie : www.wolnosc.haa.pl (strona jest, póki co, w
stadium początkowym, ale sukcesywnie dodaję nowe artykuły)

Piotr Lipiński
eire00@wp.pl
wolnosc.haa.pl

Obserwuj wątek
    • viper39 Re: Benzyna za 2 zł ... a moze cos w zamian? 17.09.05, 19:25
      szkoda ze te technologie sa nadal odlegle...
      ciekawy artykul ale sa w nim komiczne momenty tzn honda za 500 tyz zl czyli
      jakies 150 tys USD, w tej chwili hybryda hondy sprzedaje sie w USA za niecale
      20K USD, a wodorowa wersja w kalifornii toyoty jest kupowana za jakies 35-40K
      USD

"Wodór pieniędzy
      Niewiele trudniejsza będzie produkcja paliwa wodorowego (więc - co za tym
      idzie - państwu będzie o wiele trudniej kontrolować jego wytwarzanie i nakładać
      akcyzę). Do tego potrzeba tylko energii elektrycznej i wody. Na świecie działa
      już około stu stacji tankowania wodoru (w Europie jest ich kilkadziesiąt). "

hehehe dobre, najlepsza na razie technologia i najczystsza jest technologia
      otrzymywania wodoru z gazu jest jednak to kosztowna technologia, ale w momencie
      kiedy cena ropy za barylke przekroczyla 40-45 USD to juz sie oplaci

daje link do artykulu tylko dlatego ze podaja porownania cen paliwa i gazu...
      zawsze mnie dziwilo to ze w eu jest drogie paliwo i nie przechodzi sie na
      gaz...

Gazem po wodór
      Tygodnik "Wprost", Nr 1189 (18 września 2005)

Wysokie ceny ropy uwolnią nas od dyktatu OPEC i monstrualnych europejskich
      podatków paliwowych
      Aleksander Piński
      Jan Piński
      wprost.pl/ar/?O=80806&C=57
      • michal_kupiec Re: Benzyna za 2 zł ... a moze cos w zamian? 18.09.05, 00:17
        Są jeszcze inne fakty ... zysk brutto na litrze paliwa to ok. 1,12 zł więc
        wystarczyło by nie sprzedawać Orlenu i zredukować horendalny zysk firmy !!!
        Wtedy paliwo mogło by kosztować ok. 3 zł ...... państwo miało by zakład wart
        kilka mld zł, my tanie paliwo, a setki tysiecy polaków zatrudnienie... ale
        zamiast tego wlasciciele (hahaha) maja horendalny zysk, panstwo musi obnizac
        akcyze, a i tak nie ma wplywu na koncowa cene paliwa, pensje w orlenie spadaja
        podobnie jak zatrudnienie i wpływy z podatkow do budzetu od tej firmy ! Dzieki
        wielkie za super rozwiazania PO i liberałów .
        • heimer Re: Benzyna za 2 zł ... a moze cos w zamian? 18.09.05, 10:19
          michal_kupiec napisał:

> Są jeszcze inne fakty ... zysk brutto na litrze paliwa to ok. 1,12 zł więc
          > wystarczyło by nie sprzedawać Orlenu i zredukować horendalny zysk firmy !!!
          > Wtedy paliwo mogło by kosztować ok. 3 zł ...... państwo miało by zakład wart
          > kilka mld zł, my tanie paliwo, a setki tysiecy polaków zatrudnienie... ale
          > zamiast tego wlasciciele (hahaha) maja horendalny zysk, panstwo musi obnizac
          > akcyze, a i tak nie ma wplywu na koncowa cene paliwa, pensje w orlenie spadaja
          > podobnie jak zatrudnienie i wpływy z podatkow do budzetu od tej firmy ! Dzieki
          > wielkie za super rozwiazania PO i liberałów .

Przy takim postawieniu sprawy wynika, ze najlepiej bylo... w PRL i ZSRR.
        • eire00 Re: Benzyna za 2 zł ... a moze cos w zamian? 18.09.05, 10:43
          michal_kupiec napisał:

> Są jeszcze inne fakty ... zysk brutto na litrze paliwa to ok. 1,12 zł więc
          > wystarczyło by nie sprzedawać Orlenu i zredukować horendalny zysk firmy !!!
          > Wtedy paliwo mogło by kosztować ok. 3 zł ...... państwo miało by zakład wart
          > kilka mld zł, my tanie paliwo, a setki tysiecy polaków zatrudnienie... ale
          > zamiast tego wlasciciele (hahaha) maja horendalny zysk, panstwo musi obnizac
          > akcyze, a i tak nie ma wplywu na koncowa cene paliwa, pensje w orlenie
          spadaja
          > podobnie jak zatrudnienie i wpływy z podatkow do budzetu od tej firmy !

Powiem Ci coś, szanowny kandydacie Ruchu Patriotycznego - jesteś socjalistą !
          Ja tego nie rozumiem, jak Wy, związani przecież ze Świętym Kościołem
          Katolickim, możecie głosić socjalizm : przecież bł. Papież Pius IX w pamiętnym
          Syllabusie potępił m.in. socjalizm, chadecję ...

> Dzieki
          > wielkie za super rozwiazania PO i liberałów .

Nie jestem zwolennikiem PO, nie jestem liberałem. Jestem konserwatywnym
          liberałem.

Pewnie Wy tam, w Ruchu Patriotycznym, wyznajecie zasadę - Polska może być
          socjalistyczna, ważne żeby była katolicka. Ja się z tym nie zgadzam, bo Polska
          jest we ludziach, a socjalizm wykańcza ludzi. Wolałbym żyć w kapitalistycznym
          Kraju Nadwiślańskim ze stolicą w Moskwie, niż w katolewicowej Polsce. Polskę
          miałbym w sercu swoim i swojej rodziny, a w katolewicowej RP któż szanowałby
          ten kraj, ten naród, któż utożsamiałby się z polskością ?

Jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy.
          Socjalizm zabija nas => socjalizm zabija Polskę

Pozdrawiam
          Piotr Lipiński
          wolnosc.haa.pl
          eire00@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka