scrutator Taksówkarze wolą siedzieć w domu, niż płacić VAT 21.12.05, 07:26 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,3075211.html "Na taksówkę kazali mi czekać 20 min - skarży się czytelnik "Gazety". - Zwykle w tej samej firmie nie trwa to dłużej niż 10. W trakcie jazdy kierowca tłumaczył mi, że przed świętami zawsze jeździ więcej ludzi. Ale teraz niektórzy taksówkarze po prostu w grudniu przestali jeździć. Nie chcą zostać VAT-owcami" "zdecydowała prosta kalkulacja. - Część taksówkarzy uznała, że przez te dwa tygodnie zarobi netto 600-700 zł. Gdyby musieli zostać VAT-owcami i odprowadzać 7-proc. podatek, to w przyszłym roku straciliby 1300 zł - tłumaczy." Odpowiedz Link
przycinek.usa JKM o CIA i Kiejkutach 21.12.05, 22:40 To w zasadzie nie pasuje do kwiatkow. Wpisalem to tu, bo do kwiatkow powinny trafic komentarze spod tego artukulu. Przeczytajcie komentarze. Jak myslicie, kto te komentarze wypisuje? www.nczas.com/?a=show_article&id=2901 Fragment artykulu: "I jeszcze jedna ciekawa sprawa: 17 I 2005 r. zaginął p.Rudolf Skowroński (z którym dwa lata temu robiliśmy wywiad o talibach). P.RS ma 6000 ha na Mazurach, interesował sie problemem "Klewek", był w Afganistanie - i: jak kamień we wodę! Doszedł do domu, zadzwonił domofonem - i zniknął!!! Może za dużo wiedział?" Rudolf Skowroński: ludzie.wprost.pl/sylwetka/?O=67972 "Prezes i właściciel firmy InterCommerce, która kilka lat temu zajmowała się głównie wykupem gruntów, projektowaniem i budową hipermarketów dla sieci Carrefour.(...)" Odpowiedz Link
przycinek.usa samochód przeleciał nad rzeką! 22.12.05, 19:56 70 metrów w powietrzu 22.12.2005 18:53 O szczęściu graniczącym z cudem może mówić pewna 18-letnia Niemka, której samochód wypadł w czwartek z szosy i przeleciał w powietrzu ok. 70 metrów. Dziewczyna odniosła jedynie lekkie obrażenia. Według informacji policji, samochód najechał na wznoszącą się lekko barierę przy szosie, "wystartował", przeleciał nad rzeką Pfinz w rejonie Karlsruhe (Badenia-Wirtembergia) i wylądował w lasku na drugim brzegu. Nie wiadomo jeszcze, co było przyczyna wypadku i z jaką prędkością musiała jechać dziewczyna, żeby samochód mógł przelecieć tak długi odcinek. (PAP) fakty.interia.pl/news?inf=699205 Odpowiedz Link
krzysztofsf Nowy oficjalny medialny organ rzadowy 23.12.05, 01:50 Minister Mikosz w Radiu Maryja o sprawie fuzji Pekao i BPH Do zbycia w ciągu miesiąca przez grupę UniCredito Italiano wszystkich posiadanych akcji Banku BPH SA wezwał minister Skarbu Państwa Andrzej Mikosz, o czym sam poinformował w nocy w programie Radia Maryja. Minister odniósł się w ten sposób do informacji czwartkowej "Rzeczypospolitej" o możliwości fuzji potentatów na polskim rynku bankowym - Pekao SA i Banku BPH SA. wiadomosci.onet.pl/1217660,11,item.html Nie mam nic przeciwko radiu maryja, ale uwazam je raczej za rozglosnie skierowana do waskiej grupy spolecznej. Idac dalej powyzszym tokiem informowania spoleczenstwa przez czynniki oficjalne, niedlugo bedziemy mieli w ogloszeniach po mszy czytanie wyjatkow z najnowszych ustaw i uchwal. Odpowiedz Link
robisc "i czasopisma" oraz "inne rosliny" 28.12.05, 08:32 a wydawalo sie, ze przyszlo nowe; jaki czlowiek potrafi byc naiwny Posłowie zapomnieli o sobie 28.12.2005 06:30 (aktualizacja 07:38) Parlamentarzyści będą mieć taryfę ulgową w czasie lustrowania majątków? Parlamentarzyści będą mieć taryfę ulgową w czasie lustrowania majątków? / INTERIA.PL Parlamentarzyści Prawa i Sprawiedliwości zgłoszą dziś w Sejmie projekt lustracji majątkowej polityków i ich rodzin. Proponując przegląd tych majątków, PiS zapomniało o... posłach i senatorach. Szef Klubu PiS Przemysław Gosiewski przedstawiał wczoraj projekt, podkreślając jego rewolucyjny charakter, pisze "Rzeczpospolita". "Politycy nie tylko będą zobowiązani ujawnić, jaki posiadają majątek. Będą także musieli wykazać, skąd mieli środki, aby go zdobyć" - mówił. Gdyby osoba objęta majątkową lustracją nie była w stanie udowodnić, że dorobiła się uczciwie, to jej majątek by przepadał. Swój dorobek ujawnialiby nie tylko urzędnicy, ale także ich małżonkowie - nawet jeśli mają rozdzielność majątkową. REKLAMA PiS zlustruje żony i kochanki Jest jednak pewien problem. Jak ustaliła "Rzeczpospolita", PiS chce wprowadzić zmiany poprzez nowelizację ustawy o ograniczeniu działalności gospodarczej przez osoby publiczne. A ten dokument dotyczy głównie urzędników, a nie posłów i senatorów. Czy to znaczy, że parlamentarzyści będą mieć taryfę ulgową w czasie lustrowania majątków? - stawia pytanie "Rz". "To nasze niedopatrzenie, nie mieliśmy takiej intencji" - przyznaje Marek Kuchciński (PiS), szef Sejmowej Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych. "Postaramy się naprawić tę lukę w czasie prac w Sejmie. Zmiany zapiszemy także w ustawie o wykonywaniu mandatu posła i senatora". (PAP/INTERIA.PL) Odpowiedz Link
klip-klap dla prounijnych ksiezy 30.12.05, 17:41 "Powołana w 2002 roku przy Komisji Europejskiej Sieć Niezależnych Ekspertów do spraw Przestrzegania Praw Człowieka wydała 40-stronicowe oświadczenie, w którym stwierdza, że medycy nie mają prawa odmawiać udziału w aborcjach, nawet jeśli sprzeciwiają się im na gruncie światopoglądowym, ponieważ prawo do usuwania dziecka jest "międzynarodowym prawem człowieka"." www.christianitas.pl/c/wydarzylosie/?id=416 Odpowiedz Link
exerik Re: dla prounijnych ksiezy 01.01.06, 17:03 I tak dni legalnej aborcji w Europie są policzone (islam!). Odpowiedz Link
salvatio Ślub z delfinem 04.01.06, 14:14 Ekscentryczna brytyjska milionerka poślubiła w Izraelu... delfina. Jak donoszą kolorowe brytyjskie gazety, Sharon Tendler ubrana była w białą sukienkę i różową koronę, podczas ceremonii pocałowała delfina i wyszeptała "Kocham cię". Potem w ubraniu wskoczyła do basenu i objęła swojego "męża". 35-letnia projektantka Sharon Tendler przyjaźni się z samcem o imieniu Cindy od 15 lat i niedawno uznała, że nadeszła pora, aby zalegalizować ich związek. wiadomosci.onet.pl/1223486,69,item.html Odpowiedz Link
klip-klap 100 dni sukcesow ;-) 28.01.06, 20:20 Ogrom sukcesow mnie przeraza. Podobno jakas dodatkowaa kasa z UE nawet byla, a mi sie zdawalo, ze po prostu obcieli nieco mniej niz chcieli obciac z tego co obiecali "dac". "Kampanię pokazującą dokonania rządu Kazimierza Marcinkiewicza przygotowują działacze Prawa i Sprawiedliwości. Ma ona pokazać Polakom sukcesy po pierwszych trzech miesiącach rządów. Plany PiS przedstawił wczoraj w depeszy Reuters. Powołując się na jednego z polityków partii braci Kaczyńskich, podał, że podsumowanie pierwszych stu dni rządu nie ograniczy się tylko do wydarzenia politycznego. W kampanii mają być wykorzystane telewizja, radio, gazety, plakaty." "Wiadomo że jako jeden z największych sukcesów rządu mają być przedstawione m.in. "twarde negocjacje z Unią" w Brukseli, czyli kompromis w sprawie budżetu UE i dodatkowe miliardy euro dla Polski - informuje "Gazeta Wyborcza"." ??? fakty.interia.pl/news?inf=711425 Odpowiedz Link
exerik Re: 100 dni sukcesow ;-) 29.01.06, 12:01 To że demokracja polega na mydleniu oczu, już chyba tutaj ustaliliśmy? Wysil się, klip Odpowiedz Link
klip-klap UE dogania USA - zapalniczki 02.02.06, 18:50 EU w koncu dogania USA. "02.02.2006 Bruksela (PAP) - Około 40 nieletnich rocznie ginie w krajach UE, a 1,5-2 tys. doznaje obrażeń w efekcie posługiwania się zapalniczkami. Komisja Europejska wezwała w związku z tym w czwartek kraje członkowskie do wprowadzenia obowiązku produkowania zapalniczek ze specjalnymi zabezpieczeniami. (...) "Apeluję do krajów UE, by pomogły nam chronić życie naszych dzieci. Za cztery centy można potencjalnie uratować jedno życie; czy prosimy o zbyt wiele?" - pytał unijny komisarz ds. zdrowia i ochrony konsumentów Markos Kyprianu . " euro.pap.com.pl/cgi-bin/europap.pl?grupa=1&dzien=0&ID=76280 Odpowiedz Link
exerik Siły demokratyczne na Białorusi 09.02.06, 20:05 I jak tu nie sympatyzować z Łukaszenką? *** "Jeden z głównych organizatorów kampanii wyborczej kandydata sił demokratycznych na prezydenta Białorusi Aleksandra Milinkiewicza, lider Partii Białoruskich Komunistów Siergiej Kaliakin tłumaczy tę atmosferę zbliżającymi się wyborami". www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060209/swiat/swiat_a_3.html Odpowiedz Link
robisc niepolityka 10.02.06, 20:48 ale mozna sie posmaiac nonsensopedia.wikicities.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Odpowiedz Link
robisc dla uczacych sie angielskiego 10.02.06, 21:13 nonsensopedia.wikicities.com/wiki/S%C5%82ownik_polsko-angielski Odpowiedz Link
klip-klap Re: niepolityka 10.02.06, 22:37 Naprawde niezla stronka, a jak ktos chce to i politykow znajdzie i prymasa IV RP, hehe. Odpowiedz Link
robisc moherowe berety 13.02.06, 22:50 klip do pobrania na stronie BiG Cyca www.bigcyc.pl/news.php Odpowiedz Link
przycinek.usa Ale jaja! 14.02.06, 07:59 fakty.interia.pl/news?inf=717761 W łódzkich sklepikach sprzedawane są nielegalne kurze jaja o rozmiarze XXXL i dwóch żółtkach. Można je dostać tylko spod lady, ponieważ przepisy Unii Europejskiej nie pozwalają na handlowanie takimi gigantami. (...) Normy mówią o czterech rozmiarach jaj. Małe, oznaczone literą "S", ważą do 53 gramów. Średnie, tzw. M, ważą od 53 do 63 gramów, duże o rozmiarze "L" mogą ważyć do 73 gramów. Najwyższy, dopuszczalny przepisami rozmar to "XL" ważący 79-80 gramów. Tymczasem jaja z dwoma żółtkami ważą aż 200 gramów! "Te jaja są nielegalne, gdyż te zgodnie z przepisami Unii Europejskiej muszą być ostemplowane, oznaczone znaczkiem PL i numerem identyfikującym producenta. Na jajach gigantach żadnych oznaczeń nie ma" - mówi Małgorzata Gołębczyk. (PAP) Odpowiedz Link
przycinek.usa bogaty dyrygent 14.02.06, 08:09 fakty.interia.pl/news?inf=717758 Grzegorz Nowak dyrygował poznańską filharmonią przez 18 miesięcy. Chociaż jego oficjalna pensja wynosiła 10 tys. zł, to w rzeczywistości zarobił krocie. Zgarnął aż 1 mln 600 tys. zł! A wszystko dzięki lukratywnemu kontraktowi, który podpisał z nim wielkopolski urząd marszałkowski, pisze "Nowy Dzień". (...) Dyrygent z Poznania zarabia lepiej od: Prezesa NBP Leszka Balcerowicza (377 tys. zł rocznie), Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego (216 tys. zł), Premiera RP Kazimierza Marcinkiewicza (167 tys. zł), Prezesa Giełdy Papierów Wartościowych Wiesława Rozłuckiego (156 tys. zł) - porównuje "Nowy Dzień". (PAP) Odpowiedz Link
przycinek.usa Lekarze beda rzucac petardy i kamienie. He he he. 21.02.06, 22:12 (...) Na dzisiaj zapowiedziane jest podpisanie porozumienia niemal wszystkich związków zawodowych działających w systemie ochrony zdrowia, by razem naciskać na rząd w sprawie podwyżek płac. Konstantego Radziwiłła, prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej, zobligował do walki o podwyżki ostatni zjazd lekarzy. Na zjeździe wśród delegatów miażdżącą przewagę miały opinie, że z rządem należy rozmawiać wyłącznie radykalnymi metodami, tak jak to robią górnicy - za pomocą petard i kamieni. - Bo nami od lat żadna władza się nie przejmuje - mówili lekarze. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3176561.html Odpowiedz Link
przycinek.usa A pan to cwaniaczek!? 24.02.06, 19:32 "Pewnego mroźnego ranka wyjechałem z domu. Po kilkuset metrach przeprowadziłem próbę hamowania, która nie wypadła imponująco. Było ślisko. Nieco dalej był zjazd w dół do przejazdu kolejowego. Właśnie zaczął się zamykać szlaban. Dwa samochody jadące przede mną zahamowały. Zamierzałem zrobić to samo, ale zaniepokoił mnie widok we wstecznym lusterku. Zza wzniesienia wyłonił się Żuk. Jego kierowca nie spodziewał się tego, co zobaczył. Jechał zbyt szybko. Powoli zjechałem na prawą stronę i ustawiłem się na chodniku obok jednego z samochodów oczekujących na podniesienie szlabanu. Zgodnie z przewidywaniami Żuk wpakował się w tył mojego sąsiada, wszystkie trzy samochody wylądowały na torowisku łamiąc przy tym szlaban. Na szczęście pociąg był jeszcze daleko. Kierowca Żuka zdołał wydostać się o własnych siłach. Popatrzył na mój nawet nie draśnięty samochód, odwrócił się w stronę pobojowiska, które stworzył, po czym krzyknął do mnie: ?A pan to cwaniaczek!?" motoryzacja.interia.pl/news?inf=721674 Odpowiedz Link
klip-klap konkurencja podatkowa 07.03.06, 22:05 " / AFP Separatystyczna organizacja ETA wysłała do przedsiębiorców baskijskich serię listów z groźbami, w których żąda od 30 tys. do 120 tys. euro "podatku rewolucyjnego". Hiszpańska Gwardia Cywilna szacuje, że terroryści zdobywają szantażem 1,5 mln euro rocznie. Informację o groźbach rozsyłanych do przedsiębiorców podała rozgłośnia radiowa Cadena Sur, która podała, że do niektórych listów dołączono fotografie członków rodziny przedsiębiorcy, mapkę z ich codzienną trasą z i do domu oraz numery rejestracyjne ich samochodów." biznes.interia.pl/news?inf=725652 Odpowiedz Link
klip-klap i o podatkach znow 13.03.06, 20:38 Mirosław Barszcz: "Nie zgodził się z tym, że umowa z Wielką Brytanią z 1976 r. jest archaiczna. - Przewiduje ona metodę stosowaną na całym świecie. Jej wypowiedzenie oznaczałoby, że Polacy pracujący w Anglii już teraz musieliby zapłacić podatek dwa razy - w kraju i za granicą od całości dochodów - zauważył wiceminister. " www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060311/prawo/prawo_a_16.html Gdy jest brak umowy z danym krajem, to stosuje sie akurat ten sposob obliczania podatku, ktory rowniez przewiduje umowa z W. Brytania. Tak stanowi polska ustawa o pit. Wypowiedzenie umowy nic nie zmienia, bo i tak trzeba ustalic miejsce zamieszkania, do czego jasnych przepisow nie ma. Odpowiedz Link
exerik Euro-"ekspert" Klich (partia PO) 15.03.06, 20:53 Klich: "Bruksela powinna wystąpić z wnioskiem o postawienie Aleksandra Łukaszenki przed Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości w Hadze". www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060315/publicystyka/publicystyka_a_4.html Jak dla mnie, złote usta 2006. Odpowiedz Link
klip-klap żeby skończyć klasycznie 16.03.06, 17:27 Daje troche tla: "Korespondent telewizji serbskiej w Hadze podał, że lekarze patolodzy, którzy przeprowadzili sekcję, orzekli, iż przyczyną zgonu był "klasyczny atak serca". "Według telewizji NOS lekarze starali się wyjaśnić, dlaczego podawane Miloszeviciowi leki przeciwko nadciśnieniu tętniczemu nie były skuteczne. Telewizja podała, że specjaliści odkryli w próbkach krwi Miloszevicia substancje chemiczne występujące w lekach stosowanych w walce z trądem i gruźlicą. Leki te uniemożliwiają skuteczne działanie medykamentom przeciwko nadciśnieniu." fakty.interia.pl/news?inf=727132 Odpowiedz Link
klip-klap bure suki jednak bure 17.03.06, 08:04 Wczorajsza Rzepa czyli spor Dorna z FT (2 artykuly): "-Po prostu dziennikarze, także "Finacial Times", kłamią tak, że słońcu wstyd świecić! - oświadczył. I dodał: - "Finacial Times", jak sądzę, napisał artykuł kierując się swoimi sympatiami i antypatiami. Dlaczego ja mam dyskutować z artykułem, którego autor skłamał jak bura suka, tzn. stwierdził, że ja powiedziałem, że jakiś urzędnik służby cywilnej korzystał z usług prostytutek, skoro tego nie powiedziałem." www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060316/kraj/kraj_a_2.html www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060316/publicystyka/publicystyka_a_9.html I krotka notka z dzis - korespondent polskiego pochodzenia zle przetlumaczyl: "Wypowiedź wicepremiera Ludwika Dorna o służbie cywilnej i "rozległym życiu towarzyskim" zamieszczona we wtorek w "Financial Times" została przetłumaczona "niewłaściwie" - przyznaje gazeta. Dziś pojawi się sprostowanie. W artykule z 14 marca dziennik napisał, że Dorn wyraził pogardę wobec pracowników administracji, mówiąc, iż kojarzą mu się oni z "pijakami i funkcjonariuszami oddziałów szturmowych byłej policji, chętnymi do korzystania z usług prostytutek". Dorn powiedział wówczas, że symbolem służby cywilnej Leszka Millera może być "zomowiec prowadzący bardzo rozległe życie towarzyskie"." rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060317/kraj/kraj_a_21.html Odpowiedz Link
klip-klap przylapani 22.03.06, 16:51 Kilka zdjec erotyczno-drastycznych z Kwasniewskim i Jakubowska fakty.interia.pl/gal/galeria?galId=6422&photoId=240527&nxt=3 Odpowiedz Link
vice_versa Marcinkiewicz o tym do czego dąży rząd... 22.03.06, 18:32 Marcinikiewicz: Rząd dąży do złupienia obywateli Rząd jest niekompetentny i przyświeca mu tylko jedna zasada - złupić obywateli. - ocenił na konferencji prasowej Kazimierz Marcinkiewicz. www.pis.org.pl/article.php?id=3676 Wiem, nie podałem daty. Ale po co? Przecież prawdę mówił. KAŻDY RZĄD dąży do tego samego. Teraz to tylko śmieszniej brzmi. Odpowiedz Link
vice_versa Na mur beton kwiatek.A nawet dwa kwiatki. 28.03.06, 02:37 Pierwszy kwiatek: "Niedawno policjanci z Warszawy zatrzymali "producentów", którzy prosto z betoniarki wlewali cement z różnymi dodatkami w gotowe foremki, a później malowali je pędzlem na niebiesko i sprzedawali taką "viagrę". " Drugi kwiatek: to co wyżej, to jest morał sponsorowanego przez Appla artykułu jak to groźnie jest kupować Ipody na Allegro... Cały artykuł nie dotyczy podrabiania viagry, tylko rzekomych fałszerstw sprzętu elektronicznego: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3240430.html Apple w Polsce ma ceny do 50% wyższe niż na świecie... Odpowiedz Link
klip-klap lwica lewicy odgryza sie 30.03.06, 12:36 "Radziłabym moim byłym kolegom powstrzymać się od ocen typu "Ola (...) trochę sama jest sobie winna". Niech się raczej cieszą, że jestem osobą do końca lojalną i milczę, bo o tym, co kiedyś było mi bliskie, nigdy nie będę publicznie mówiła źle." Aleksandra Jakubowska rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060330/publicystyka/publicystyka_a_11.html Odpowiedz Link
vice_versa Pakt stabilizacyjny 02.04.06, 01:56 www.cimoszewicz.net/pakt-stabilizacyjny.php Odpowiedz Link
vice_versa Dwaj tacy co chcieli kraść Księżyc 02.04.06, 16:32 www.cimoszewicz.net/film-o-dwoch-takich-co-ukradli-ksiezyc-cz2.php Nie wiem czemu nikt takich spotów nie robił w kampanii, byłoby weselej. Odpowiedz Link
vice_versa Re: Dwaj tacy co chcieli kraść Księżyc 02.04.06, 16:35 www.cimoszewicz.net/film-o-dwoch-takich-co-ukradli-ksiezyc-cz1.php Buhahahahahaa... To sobie znaleźli Kurskiego. Odpowiedz Link
krzysztofsf znalazl sie dyplom kwasniewskiego :) 04.04.06, 11:28 Podobno autentyczny hotnews.pl/zdjecia/okno.php?dzial=Polska&zdj=20050309002652 Odpowiedz Link