Dodaj do ulubionych

Komunikat - pytanie na temat przeniesienia forum.

24.10.08, 16:54
W zwiazku z pojawiajacymi sie propozycjami konkurencji GW dotyczacymi
przeniesienia calego forum wraz z archiwum na serwery innej firmy, prosze o
opinie - czy uwazacie to za korzystne, czy tez nie.

Osobiscie przyzwyczailem sie do tego forum, szata grafiki na innych portalach
jest subiektywnie gorsza, ale propozycje pojawiaja sie i cos musze na to
odpowiedziec.

Zaleta przeniesienia jest duzo wieksza kontrola nad zawartoscia, oraz wiekszy
wplyw na statystyki. Tutaj mamy forum, ktore jest praktycznie niewidoczne, a
gdyby sie przeniesc, to bylaby wieksza ekspozycja. Prosze o komentarze, bo
naprawde nie wiem jak postapic.
Obserwuj wątek
    • gregor_o7 Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 17:19
      Forum jest niezwykle interesujące pod względem wymiany poglądów
      zwłaszcza przez " wielką wodę "

Gazeta pl winna sie zastanowić czy ucieczka forum jest oczekiwanym
      działaniem czy ktoś po prostu niedowidzi ..............
      • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 17:33
        Ja nie zastanawiam sie co moze zrobic Gazeta. Sa inne warianty i bardzo powaznie
        sie nad tym zastanawiam. Interesuje mnie Wasza ocena. To jest wazne. Takie
        przeniesienie jest powaznym przedsiewzieciem.

Chce wiedziec, czy dobrze robie - jezeli sie na to zgodze.
        Interesuja mnie Wasze argumenty za i przeciw. Prosze nie oszczedzac krytyki. Nie
        chcialbym pominac jakiejs istotnej sprawy a zwlaszcza argumentow przeciw
        transferowi.
        • polarbeer Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 17:39
          Mi sie wydaje ze szkoda wysilku. NIe mowiac o tym ze mozna zgubic ludzi
          zagladajacych tutaj od czasu do czasu.

To forum nadal daje sie znalesc poprzez gospodarke. Ma nawet gwiazdke.
          Poza tym obecnie tyle sie dzije ze byloby szkoda tracic energie na drugorzedne
          sprawy...

my2C
          • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 17:49
            Po przeniesieniu mielibysmy link na stronie glownej calego portalu i wejscie
            bezposrednie.
        • deluc Re: 24.10.08, 18:29
          Moze byc problem z przeniesieniem wpisow. Nowe forum stosunkowo latwo
          otworzyc, trudniej przeniesc stare wpisy. Moga byc ograniczenia prawne
          i techniczne. Gdyby to byl portal o finansowym/gospodarczym profilu mozna by
          zyskac grono fachowcow/amatorow zainteresowanych tematem. To plus. Z drugiej
          strony zmiany kosztuja - jak nie pieniadze to czas. Mam pare przemyslen co do
          ciekawych narzedzi na forum - ale najwazniejsze moi zdaniem to wiki tzn.
          zalozmy Przecinek ze piszesz o CDS-ach nie? A ja nie wiem co to jest CDS. Ale
          jak ty piszesz tego posta to system forum sprawdza czy ma w slowniku haslo CDS i jesli ma to tworzy z tego slowa link. Jak czytam twojego posta to widze ze haslo CDS jest linkiem do definicji ktora moge przeczytac. To raz. Dwa to zglaszam hasla ktorych nie rozumiem z prosba o definicje do administratora.
          • smutek20 przyzwyczajenie to wielka siła... 24.10.08, 18:36
            ja sie przyzwyczaiłam, ze forum jest na gazecie...i pewno wiele osob tez...ktore
            nie pisza ale zagladaja...
          • stoje_i_patrze Re: 24.10.08, 18:37
            Uważam że forum na gazie ma masę ograniczeń. Mając inne forum mozna zyskać
            chociażby Chat, blogi, avatary i masę masę innych rzeczy. Fora gazety są po
            prostu bardzo prymitywne, biorąc pod uwagę obecną technikę.
          • przycinek.usa Re: 24.10.08, 18:38
            Zalozenie pisania na forum jest takie, aby jak najmniej czasu poswiecac na
            obsluge. Ja tego nie bede robil. Prowadzenie wlasnej strony zupelnie odpada, a
            bezpieczenstwo danych powoduje, ze wspolpracowac mozna tylko z jakas duza firma,
            ktora ma zaplecze techniczne i ludzi, ktorzy o to dbaja 24/7.

Co do przeniesienia to nie ma problemu, oni zrobia.
            Przeniosa wszystko razem z archiwum, co bedzie o tyle korzystne, ze bedzie mozna
            prowadzic dawne, obecnie zamkniete dyskusje.
            • deluc Re: 24.10.08, 19:15
              Przeniesienie danych to moze zrobic, ktos kto sie z Agora dogada. Co jest
              oczywiscie mozliwe jak sie ma pieniadze albo pozycje. To raz. Dwa, ze
              jesli oddajesz w cudze rece administracje to tracisz kontrole. Jesli
              nie to ty albo ktos inny musi sie nauczyc narzedzi administracyjnych - a te
              maja w zaleznosci od rozwiazania swoja specyfike, jak cos jest proste
              to czesto nie jest elastyczne. Ot moje dwa grosze.
    • przycinek.usa moja opinia 24.10.08, 19:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10003&w=86342508&a=86369753
      W powyzszym watku otrzymalem odpowiedz administratora forum GW.
      Te odpowiedz interpretuje w ten sposob, ze nie bedzie ze strony GW zadnej pomocy
      dotyczacej statystyk. Sprawa jest jasna.

Poniewaz chce te dyskusje prowadzic rzetelnie i uczciwie - to musze przyznac, ze
      dla mnie grafika i rozklad strony ma zasadnicze znaczenie. Lubie te forme forum.
      Podoba mi sie jego przejrzystosc.
      Wyszukiwarka tekstow dziala znakomicie. Forum jest latwe w obsludze a serwery sa
      bardzo szybkie. To sa argumenty przeciw. Dla mnie sa one bardzo istotne.

• polish.ham moje dwa grosze 24.10.08, 19:32
        Rzadko się odzywam, ale często Was czytam.
        Pozwolę więc sobie zabrać głos w sprawie przyszłości forum.
        Potraktujcie go jako głos ludu czy inne takie audio-tele.

Jesteście dla mnie jednym z kilku najważniejszych źródeł
        informacji i opinii o gospodarce. Byłaby to wielka strata,
        gdyby forum znikło. Co do Forum Gazety, przyzwyczaiłem się
        do jego interfejsu. Nie jest doskonały, ale inne mniej mi
        pasują.

Gdybyście się gdzieś przenosili, to proszę o takie miejsce,
        gdzie nie trzeba dziesięć razy klikać, by sprawdzić, że
        kolejny wpis pochodzi też od debila, tak jak większość
        poprzednich. I żeby nie było tam ludzi, których pasjonują
        jakieś PISy, Platformy, Sojusze, Stronnictwa, Dody, Skrzypki,
        Tuski czy inne Kaczory. Bilderbergi też.

Przy okazji, jeśli pozwolicie, powiem, czego mi tu brakuje.
        Może ktoś mnie naprowadzi na taki adres, na którym to znajdę.

Otóż, wydaje mi się, że obecna sytuacja świata jest
        fundamentalnie nowa i wychodzi poza ramy stosowanych ostatnio
        paradygmatów, a intelektualny mainstream tego forum tworzą
        osoby biegle, może zbyt biegle, poruszające się w starym
        paradygmacie. Najważniejsze tutejsze autorytety są może nawet
        nadkompetentne, żeby opłacało, chciało, dawało się im oderwać
        od kategorii ekonomii końca XX wieku. A ta jest oparta na
        jakiejś antropologii i aksjologii i zanurzona w jakiejś
        kulturze - niekoniecznie uniwersalnej czy wiecznej.

Paradygmat praw człowieka, absolutyzacja własności, opieranie
        wartości na pracy, zrównanie kopii z oryginałem, sekularyzacja
        wszelkiej aktywności - to tylko pierwsze z brzegu kwestie,
        o których bym chętnie poczytał i może podyskutował. Ale gdzie?
        • przycinek.usa Re: moje dwa grosze 24.10.08, 19:45
          To ma duzo filozofii. Polarny ma chyba znaczna wiedze w zakresie nowych
          koncepcji. On ma takie hobby, ale nie ma z kim dyskutowac, bo ja takich dyskusji
          nie podejmuje. Najlepiej jest zakladac nowe watki. Na poczatku bedzie pewnie
          maly odzew, ale moze przyciagniesz kogos i dyskusje rusza. Ja sie w takie
          wymiany nie wlaczam. Jednak forum zyje wlasnym zyciem i jestem pewny, ze ktos
          sie znajdzie.

Co do pozostalych uwag - ja sie zgadzam. Dlatego nie chce nic zmieniac. Ja nie
          lubie zmian. Zmiany zawsze powoduja klopoty.
          No ale tutaj nie ma sily przebicia. Forum jest wsadzone gdzies w glab czelusci
          wielu forow GW, nikt tego nie reklamuje, co jest nawet pewna zaleta, bo malo
          wpisow od osob ktorych nazwales "debilami".
          Tak wiec zwrociles uwage na kolejne negatywy. Pozytywami jest mozliwosc
          uzyskania wiekszej ekspozycji i statystyk.
          To sa dwa cholernie wazne argumenty.
        • damkon Re: moje dwa grosze 24.10.08, 22:14
          > Przy okazji, jeśli pozwolicie, powiem, czego mi tu brakuje.
          > Może ktoś mnie naprowadzi na taki adres, na którym to znajdę.
          >
          > Otóż, wydaje mi się, że obecna sytuacja świata jest
          > fundamentalnie nowa i wychodzi poza ramy stosowanych ostatnio
          > paradygmatów, a intelektualny mainstream tego forum tworzą
          > osoby biegle, może zbyt biegle, poruszające się w starym
          > paradygmacie. Najważniejsze tutejsze autorytety są może nawet
          > nadkompetentne, żeby opłacało, chciało, dawało się im oderwać
          > od kategorii ekonomii końca XX wieku. A ta jest oparta na
          > jakiejś antropologii i aksjologii i zanurzona w jakiejś
          > kulturze - niekoniecznie uniwersalnej czy wiecznej.
          >
          > Paradygmat praw człowieka, absolutyzacja własności, opieranie
          > wartości na pracy, zrównanie kopii z oryginałem, sekularyzacja
          > wszelkiej aktywności - to tylko pierwsze z brzegu kwestie,
          > o których bym chętnie poczytał i może podyskutował. Ale gdzie?

To chyba sluszna uwaga, poniewaz rzeczywiscie zbyt wiele rozmow
          koncentruje sie wokol rynkow finansowych i kapitalowych a przeciez
          gospodarka to nie tylko finanse. Byc moze nasze forum powinno sie
          nazywac "Finanse, troche gospodarki i bardzo niewiele polityki". Ale
          coz o tematyce rozmow decyduja sami uczestnicy, wiec pewnie
          najwieksze zapotrzebowanie jest na takie wlasnie dyskusje. Zacznij
          wiec sam pisac na inne tematy to moze uda Ci sie nieco zmienic
          strukture tematyczna tego forum.
          • przycinek.usa Re: moje dwa grosze 24.10.08, 22:42
            Damkon? A Ty rozmawialbys z nim na takie tematy?
            • damkon Re: moje dwa grosze 24.10.08, 23:12
              > Damkon? A Ty rozmawialbys z nim na takie tematy?

Chyba tak. Jezeli jeszcze dodatkowo temat bylby ciekawy to czemu
              nie. Zreszta tez mam czasem wrazenie, ze zbyt bardzo zawezilismy
              tematycznie to forum do analizy rynkow finansowych.
              • tomaszxy Re: moje dwa grosze 25.10.08, 01:34
                Nie ma sie co zastanawiac mysle. Jak kolega wyżej chce to niech smialo
                rozpoczyna watek o tych sprawach ktorych mu tu brakuje i wtedy bedzie wiadomo.
                Poki nie ma tutaj tych ktorzy sie na forach glownie wyzywaja to uwazam, ze
                trzeba probowac. Na pewno sie ktos znajdzie.

Dla mnie wazne jest, zeby jeden nie wynosil sie przed drugiego i udawal giazde
                lub ze pozjadal wszystki rozumy.
                Nie wszyscy maja przeciez wielka wiedze ekonomiczna, ale kazde spostrzezenie
                moze byc ciekawe. Nawet to na poczatku wydawaloby sie najglupsze i sprzeczne z
                jakimikolwiek zasadami.

To jest uwazam bardzo istotna kwestia, bo czesto ludzie sie nie wypowiadaja,
                zeby nie zostac inteligentnie potraktowani jako niedoksztalceni. Co za roznica,
                ze ktos nie studiowal ekonomii, ze nie zna jezykow? Chce wiedzie, chce sie
                uczyc, chce czytac i jak tylko ktos wie wiecej a ma ochote to powinien mu pomóc
                i objasnic. No i oczywiscie normalnie nie traktujac go z gory objasnic swoje
                zdanie.

Jeszcze raz podkresle, ze TO JEST BARDZO WAZNA RZECZ NA FORACH. Z reszta w zyciu
                chyba tez. Zobaczcie ile osob sie teraz ujaniwnilo ze tylko czyta. A przeciez
                mogloby sie wypowiedziec.
                • przycinek.usa Re: moje dwa grosze 25.10.08, 05:53
                  Ja to odbieram jak aluzje. Tematyka ekonomiczna, bo o czym innym moge pisac? Ja
                  nie bede pisac o historii, filozofii, metafizyce i pradzie.
                  Czy pan pamieta, ze kilka miesiecy temu nie bylo to zupelnie ruchu?
                  Wiem, ze wszyscy lubia sobie grzecznie wymienic poglady. Ale czy mam znowu
                  przestac pisac, bo wiekszosc ludzi jest wrazliwa? A dlaczego pan nie pisze?
                  Niech sie pan dolaczy! Na razie mam jednego wspanialego dyskutanta. Zawsze sie
                  postawi. Czesto ma racje. Wie pan o kogo chodzi?
                  • 7.dni Re: moje dwa grosze 25.10.08, 10:15
                    Przycinek, nie, nie to nie do Ciebie bylo. Cholera wszystko nie tak. smile
                    Napisalem jako nowy cos i sam widzisz. Zniesmaczyles sie i tak jest wlasnie z
                    nowymi na forach. Latwo ich zniechecic.

Zadnych aluzji, absolutnie. Twoje forum jest naprawde ok. Moze od czasu do czasu
                    ktos tam cos komus odpisze, ale to wielka rzadkosc, naprawde.
                    To taka ogolna obserwacja jest kilkuletnia o wiekszosci forow czy list
                    dyskusyjnych, ktore czesto przez to kisza sie we wlasnym sosie i umieraja powoli.

Widze, ze masz (wymienie trzech moze trafie smile robisc?, polarny? szutnik?) ale
                    znacie sie pewnie nieco dluzej.

Tez lubie wymieniac otwarcie poglady i sie spierac czasem nawet ostro, ale ostro
                    to berdziej raczej na wizji wtedy mam oglad sytuacji czy to nie idzie za daleko.
                    Bardzo podoba mi sie w tym wzgledzie robota Wojtka Bialka. Kazdemu odpowie,
                    nawet tym co go probuja zbluzgac ale kulturalnie i bez wynoslosci. Doskonala rzecz.
                    Czytam wasze forum od dluzszego czasu, ale ostatnia jego popularnosc to Wojtka
                    robota. smile

Jak mam czas (a troche go ostatnio malo, bo sie tyle dzieje) to sie dolaczam i
                    skoro szef grupy zaprasza smile bede to dalej z wielka checia robil.

A teraz najwazniejsze.
                    Co do statystyk i popularnosci to czasem jest tak, ze link jest widoczny z
                    glownej strony portalu daje popularnosc i statystyki, ale tez wielki naplyw
                    przewaznie nie do konca porzadanej ludnosci. Twoje forum poki co trzyma wysoka
                    klase i oby tak bylo dalej.

Tylko tyle moze, bo od razu dodam, ze jestem nieobiektywny z racji pracy w tym
                    portalu. I przycinek nie pisz juz do mnie pan, bo tez tak do ciebie zaczne. smile
                    Pisz mi tom, tomasz, tomek, 7dni - tak normalne. Poza tym jesli moge w czyms
                    pomoc twojemu forum to mow, na ile moje mozliwosci pozwalaja bede probowal.
                    • robisc Re: moje dwa grosze 25.10.08, 11:28
                      Tomku, czy jestes moze naszym starym, dobrym przyjacielem TeBe?

jestesmy najlepszym forum prywatnym na calym portalu;

forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1540807.html?x=1512997
                      moze udaloby sie przekonac naszych aktualnych adminow do przywrocenia linku do
                      forum w glownym menu Gospodarki?

wowczas mysle, ze przestalaby nas interesowac przenosiny; pls zrobcie cos dla
                      nas, nawet symbolicznego; pokazcie, ze chociaz nas widzicie; TeBe czesto sie u
                      nas spojawial i mielismy odpowiedni feetback; aktualni admini forum calkowicie
                      nas olewaja
                      • robisc coraz bardziej nas degradujecie 25.10.08, 11:30
                        wiec nie dziwcie sie, ze przychodza nam do glowy rozne pomysly; a jak widac
                        konkurencja nie proznuje; jestesmy w stanie wygenerowac troche ruchu na forum

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=20405487&a=20405487
                      • 7.dni Re: moje dwa grosze 25.10.08, 19:22
                        Ech Robi, gdyby to wszystko ode mnie zalezalo...
                        Niestety to nie moja dzialka i nie moge wchodzic w nie swoje kompetencje, ale
                        juz rozmawialem w tej sprawie z szefowa dzialu. A wlasciwie to dalej rozmawiam,
                        bo to juz troche trwa.
                        Jak sami wam pewnie pisali (przycinek chyba juz o tym wspominal ze
                        korespondowal) zmieniali/porzadkowali sobie caly uklad forum i to nie jest ich
                        zla wola ze zniknelo stad czy stad.

W kazdym razie po niedzieli bede dalej drazyl temat. Mysle zeby was jakos
                        popromowac, bo podobno mozna, chocby w serwisie za ktory jestem odpowiedzialny
                        czyli tu: gospodarka.gazeta.pl/Gielda/0,0.html.
                        Jestem troche swiezy w firmie, nic nie obiecuje, ale sprobuje.

TeBe nie jestem niestety i nie znam go nawet, ale bede probowal.
                        Link na forum glownym menu Gospodarki, podaj jakis link do tego,
                        bo tutaj juz sie pokazuje:
                        forum.gazeta.pl/forum/0,80312,4083031.html?x=1281336
                        Posumowujac moj lobbing macie pewny, ale niestety glowy nie dam ze wystarczy.

• robisc dzieki n/t 25.10.08, 19:25

• robisc Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 19:56
      a mozemy zobaczyc jak wyglodaloby to nowe forum? teraz kupujemy troche kota w worku
      • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 20:07
        Nie. Bo jest kilka propozycji. Na razie nie ma co o tym gadac, bo jeszcze nie
        wiadomo czy w ogole zmieniac. Moge jednak odpowiedziec tobie w ten sposob, ze
        technicznie byloby gorzej. Gorsze forum, lepsza ogladalnosc. Teraz mamy dobre
        forum i zla ogladalnosc, a nawet nie wiemy ile osob tutaj wchodzi. Nie wiadomo,
        ktore formy ekspozycji daja efekty, a ktore nie. Mamy zawiazane oczy na dobrym
        forum. Glupio byloby zamienic siekierke na kijek.
        • baldazar Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 20:24
          Panowie,
          na czym Wam zależy:
          -jakości dyskusji, ilości czytelników-uczestników, rozgłosie?
          Z mojego doświadczenia wynika, że długofalowo najważniejsza jest
          koncentracja na jednym celu. Co oznacza, że trzeba wybrać-reszta
          jest następstwem. Osobiście nie lubię GW z powodu braku
          obiektywności ale korzystam z ich strony informacyjnej w necie-
          przyzwyczajenie. Cenię to forum i proszę o kontakt do nowego miejsca
          w przypadku zmiany adresu. Serdeczności.
    • klip-klap Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 21:13
      Nie wiem, co to za serwery, ale o ile nie jest to inny wysokonakladowy
      dziennik/popularny portal, to widze taki minus, ze mniej osob bedzie czytac i
      pisac. Czyli forum bedzie mniej ciekawe i tresci dotra do mniejszej ilosci ludzi.
    • kavoo Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 21:33
      forum mozemy sobie zrobic samodzielnie.
      to kosztuje grosze.
      pytanie co chcemy osiagnac? (a w zasadzie skad ten pomysl i po co?,
      bo ja jestem biernym czytelnikiem, wiec nie moge sie wypowiadac)

pozdro!
      • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 21:36
        Nie da sie zrobic takiego forum samemu, poniewaz ilosc wejsc na forum generuje
        olbrzymie obciazenie serwerow i wymaga ogromnych mocy zarowno serwerow jak i
        przepustowosci lacz. To nie jest male forum i wystarczy kilkanascie tysiecy
        wejsc z Polski i forum sie zatka.
        • kavoo Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 21:55
          we may try smile

jestem w stanie poswiecic te 100 USD i zaryzykowac. Mam kupiony
          serwer w netart.pl/ i prawie z niego nie korzystam. Ot poczta
          moja i brata no i jakas tam stronka + serwer ftp na wymiane plikow.
          Byc moze sie totalnie zblazniam i ta usluga to totalny syf, ale w
          grudniu mam wolne od pracy i moge powalczyc z ustawieniem forum.
          Domene tez moge kupic.
          • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 25.10.08, 06:06
            Dziekuje za te oferte pomocy. Doceniam te propozycje. Mam jednak doswiadczenie
            zwiazane z takimi projektami i nie bede sie w to pakowal. Prosze mi uwierzyc na
            slowo, ze to jest powazna sprawa. Moj kolega postawil serwer dedykowany na laczu
            100 megowym i jak weszlo 1000 osob rownoczesnie i zaczeli pisac w roznych
            watkach, to wszystko stanelo. To nie jest projekt na maly serwer. To wymaga
            naprawde wiecej mocy.
    • damkon Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 21:56
      Nie wydaje mi sie, zeby zmiana portalu byla dobrym pomyslem. Po
      pierwsze portal gazety jest jednym z najwiekszych i najstarszych w
      Polsce, co automatycznie zapewnia doplyw nowych uczestnikow. Po
      drugie, jezeli nasze forum cieszy sie jakims uznaniem, to wlasnie ze
      wzgledu na stalosc i stabilnosc a takze na pewien rodzaj tradycji,
      ktory wyksztalcil sie w czasie jego istnienia, mowiac inaczej to
      przewidywalnosc i niezmiennosc jest glowna zaleta tego forum - wiec
      po co to zmieniac? Po trzecie, od strony technicznej portal gazety
      jest latwy w obsludze, przejrzysty, szybki i co najwazniejsze -
      rzadko sie zawiesza (co jest nagminne na innych portalach). Wreszcie
      po czwarte, czyli tzw. statystyka wyswietlen jest moim zdaniem
      czynnikiem calkowicie drugorzednym, ktory choc troche ciekawy to
      jednak nie moze miec tutaj decydujacego wplywu na decyzje o
      przenoszeniu forum.
    • szutnik Jestem przyzwyczajony do GW, ale bardziej do PiG 24.10.08, 21:59
      Na pewno nie zrezygnuję z Forum, gdziekolwiek pójdzie, choć GW mi
      pasuje układem i dostępnością.
    • catmar Czytam CODZIENNIE od lata 2005 24.10.08, 22:02
      to Forum, nawet gdy nie bylo zadnych dziennych wpisow to sprawdzalem; czasami gdy brakowalo czasu to jako jedyne newsy dnia.

-------------------------------
      Nie jestem specjalista, nawet nie moge nazwac sie entuzjasta, ledwie amatorem, nie mam finansow i nie gram, i dlatego:

-=wiele tresci zawartych w tym forum jest dla mnie na tyle wazne (subiektywnie), ze bardzo bym chcial miec dostep do CALEJ TRESCI tego forum (archiwum tez) co najmniej przez kilka nastepnych lat - w formie latwej i wygodnej do przeszukiwania / sortowania.=-

Na poczatku okresu mojego "czytelnictwa", kopiowalem z Forum do Worda interesujace mnie akapity i starannie edytowalem probujac porzadkowac je tematycznie.
      Gdy przekroczylem 200 stron to dalem sobie spokoj z taka forma archiwowania...

Rowniez, w swoim czasie nosilem sie z zamiarem zapytania _propozycji, aby stare watki zgrywac na CD i sprzedawac _rozprowadzac...

Tak wiec, staly, wygodny, sortowalny i pewny na kilka lat DOSTEP DO TRESCI CALEGO FORUM jest dla mnie najistotniejszy !!

-------------------------------
      Jestem za:

"... Mam pare przemyslen co do ciekawych narzedzi na forum - ale najwazniejsze moi zdaniem to wiki tzn.
      zalozmy Przecinek ze piszesz o CDS-ach nie? A ja nie wiem co to jest CDS. ..."
      To wrecz bylaby niewyobrazalna rewolucja dla tego Forum !!
      M.in. mozliwosc, na specjalnie przeznaczonych stronach, redefiniowania (dyskusji) starych pojec w swietle nadchodzacego The New Economic Order !

"... Przeniosa wszystko razem z archiwum, co bedzie o tyle korzystne, ze bedzie mozna prowadzic dawne, obecnie zamkniete dyskusje. ..."
      A bardzo wiele tamtejszych opinii jest nadal aktualnych i dyskusje dotyczyly czasow jeszcze przyszlych.

"... Gdybyście się gdzieś przenosili, to proszę o takie miejsce, gdzie nie trzeba dziesięć razy klikać, bysprawdzić, że kolejny wpis pochodzi też od debila, tak jak większość poprzednich. I żeby nie było tam ludzi, których pasjonują jakieś PISy, Platformy, Sojusze, Stronnictwa, Dody, Skrzypki, Tuski czy inne Kaczory. Bilderbergi też. ..."
      Wstrzemiezliwosc polityczna, tak jak dotychczas, powinna byc stricte przestrzegana ..ale jak to bedzie mozna upilnowac w przyszlosci..?
      Bardzo mnie zalezy, aby to Forum nadal bylo czyste tematycznie i abym mogl nadal czytac je z przyjemnoscia!

-----------------------------
      Ostroznie z :

"... Tutaj mamy forum, ktore jest praktycznie niewidoczne, a gdyby sie przeniesc, to bylaby wieksza ekspozycja. ..."
      "... Pozytywami jest mozliwosc uzyskania wiekszej ekspozycji i statystyk. To sa dwa cholernie wazne argumenty. ..."

Bo wielka zaleta tego formu jest to, ze jest tematyczne, konkretne a nie rozmemlane.
      Tylko bardzo nikla czesc postow jest okolo- lub pozatematyczna.
      Trole nas omijaja i nie rozbijaja dyskusji.
      Czytajac watek _sledzac dyskusje mozna skupic sie na argumentacji; glupoty i zlosciwosci nie rozpraszaja i nie odwracaja uwagi.
      Przy wiekszej "ekspozycji" i latwiejszej dostepnosci dla publiki, mozemy to stracic.
      Ja osobiscie wole 4,6-8 madrych, kulturalnych, interesujacych argumentalistow niz paruset emocjonalnych papli _pleciugow jak to ma miejsce na innych wielkich polskich portalach.
      I jeszcze - wieksza "ekspozycja" i latwiejsza dostepnosc moze (ale tez i nie musi) sciagnac nie tylko trole _rozbijacze czy tez niewyzyte "emotionki" ale i tez zachecic "zartownisiow" do roznych form cyberatakow.

"... Mając inne forum mozna zyskać chociażby Chat, blogi, avatary i masę masę innych rzeczy. ..."
      To jest juz bardzo powazne przedsiewziecie i nowatorskie, to sie juz robi miniportal.
      Czy Przycinek i pozostali Admini maja na tyle godna zaufania osobe aby powierzyc obsluge tego 24/7 na kilka lat??

-----------------------------
      Techniczne - bardzo wazne, bo czas:

Aby wszystkie wypowiedzi w watku mozna rozwinac jednym kliknieciem, a nie jak w innych wielkich portalach - kazda wypowiedz trzeba oddzielnie kliknac (nowa strona) bo przerob reklamowy.
      Takie cos jest meczace i zniecheca.
      • przycinek.usa Re: Czytam CODZIENNIE od lata 2005 24.10.08, 22:53
        "I jeszcze - wieksza "ekspozycja" i latwiejsza dostepnosc moze (ale tez i nie
        musi) sciagnac nie tylko trole _rozbijacze czy tez niewyzyte "emotionki" ale i
        tez zachecic "zartownisiow" do roznych form cyberatakow."

I to jest ryzyko sukcesu.
        Beda trole ale ogladalnosc przekroczy obecna wiele razy.
    • krzysztofsf Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 22:26
      Nie jestem fanem GW, ale wydaje mi sie, ze tutaj forum ma najwieksze szanse na doplyw swiezej krwi i szeroka popularnosc.

Obawiam sie, ze po przeniesieniu zacznie sie powoli wykruszac, jesli chodzi o czytajacych i piszacych, oraz straci swoja uniwersalnosc ewoluujac w jakims bardziej waskim kierunku.
      • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 22:50
        I ja sie tego tez obawiam, poniewaz uwazam forum GW za najlepsze.
        Zmiana szaty moze zle wplynac na forum. Hmm.
    • ago-ya Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 22:28
      Najważniejszą "techniczna" zaletą każdego forum jest brak
      rozwijających sie reklam z uciekjącym krzyżykiem. Czy proponujący te
      nowe serwery nic o tym nie wspominali???
      To forum wbrew pozorom ma spora ilosc osob tylko czytajacych i byc
      moze dlatego gazeta nie chce udostepnic statystk, bo logicznym
      stałoby sie jego przeniesienie i zamontowanie po boku chocby
      Adwordsów. Trzeba by wiec najpierw zbadac jaki cel przenoszenia.
      Jesli tylko taki żeby kto inny puszczał nam reklamy to nie wiem czy
      jest sens. Agresywna reklama zasłaniająca cały pulpit to jest coś
      potrafi skutecznie popsuć humor. A zdażają się takie kwiatki w
      innych miejscach.

Avatary i inne graficzne upiekszenia nie koniecznie podniosły by
      jakosc forum, a i nie sadze żeby ktokolwiek miał ochotę na zabawy
      typu "wypełnij swój profil".

Ja byłbym za pozostaniem, przynajmniej do czasu jak warunki
      przeniesienia nie okażą się jasne.
      • przycinek.usa Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 24.10.08, 22:48
        OK. To jest powazny glos na nie. Masz racje. Przeniesienie tego ma z pewnoscia
        podtekst komercyjny, inaczej nie byloby propozycji.
    • robisc he, he 24.10.08, 22:56
      forum GW akurat ma problemy techniczne i co chwile mnie wylogowuje smile
      • salagan Re: nowe wpaniałe miejsce... 25.10.08, 09:47
        Ciekawe gdzie znajdziecie lepsze w sensie technicznym (obsługi technicznej) i
        merytorycznym (obsługi dziennikarskiej) miejsce od forum.gazeta.pl; tyle lat tu
        działacie, więc powinniście trochę również "liznąć" technik
        programistycznych...; wreszcie, sprawa wolności słowa - najlepiej właśnie tu,
        moim zdaniem, pilnuje się tych spraw.

Jeśli jednak odkryjecie nowe wspaniałe miejsce - poinformujcie, lubię pasjami
        wielkie odkrycia (sic!).
        • salagan Re: nowe wpaniałe miejsce... 25.10.08, 12:10
          Prosiłeś o krytykę, o krytykę negatywną (istnieje również krytyka pozytywna), a
          zatem:

1) Forum, jak się wydaje, znowu stoi przed koncepcyjnymi przemianami. Np. nie da
          się utrzymać, moim zdaniem, wobec problematyki ekonomicznej i finansowej
          dotychczasowego aspektu politycznego - gdzieś czającego się cienia pp.
          Kaczyńskich. Ten "cień" przekreśla jakość i racjonalność dyskusji merytorycznej,
          w każdym sensie - mówię to pozycji opozycjonisty prawicowego (1978-1989). (pp.
          Kaczyńscy nie działali w ogóle w opozycji - czy ktoś im bronił?);

2) Forum trochę przypomina (nie chcę przesadzać, więc piszę trochę...) spotkanie
          jednego człowieka z jego dworem, czyli środowiskiem zwolenników - a przecież z
          założenia ma toczyć się na tym Forum ostra i merytoryczna dyskusja; w dłuższej
          więc perspektywie - jeden człowiek pozostanie wyłącznie ze swoim dworem, co
          wydatnie wpłynie na jakość Forum (sic).

3) Wylansowanie wolnego i profesjonalnego Forum w innych miejscach nie jest
          żadnym problemem - to przedsięwzięcie programistyczne, w tym dbanie o stałe
          pozycjonowanie Forum; przypuszczam, że zastanawiasz się nad doprecyzowaniem
          aspektu politycznego, jaśniejsze ukazanie linii politycznej Forum (tylko pp.
          Kaczyńscy i ich organizacja parlamentarna maja tyle wspólnego z prawicą, z myślą
          ekonomiczną prawicy - co i nic; to humbug polityczny);

4) Ostatecznie jest wolność wyboru - zechcesz, będziesz miał na Forum,
          gdziekolwiek by ono nie było, w jakiej formie by nie działało, wolnych i
          niezależnych uczestników Forum Polityka i Gospodarka, albo...

"Saper myli się tylko raz..."

pozdrawiam
          • kataff2000 "Aby wyjsc z domu trzeba zrobic pierwszy krok" 25.10.08, 14:30
            Panowie! O Waszym Forum rozmawia sie rowniez w realu! Nie obawaiłbym sie o ilosc
            go odwiedzajacych.
            Kwestia przeniesienia zatem zalezy od priorytetow stawianych na liscie "next
            steps" tego forum.
            W ilosci postów juz postawionych trudno mi odnalezc jeden/dwa punkty zakladajace
            konkretny kierunek rozwoju tego forum ( bo zakladam, ze o rozwoj tutaj chodzi)
            Zatem czy chozi o:
            - ilosc czyetlnikow, czy o ich indetyfikacje?
            - o jakosc merytoryczna dyskusji? czy jej intensywnosc?
            - czy w koncu o aspekt komercyjny i wyplate "dywiden"

JAKOSC? ILOSC? CZY PIENIADZE?
            Wydaje mi sie, ze od wyboru miedzy tymi trzema czynnikami zalezy kolejny krok.

W jedna czy druga strone, nie zapominajcie o tych wszystkich którzy zabieraja
            glos incydentalnie, a pozostają waszymi wiernymi czyteknikami.

pozdrowienia
            • przycinek.usa I my o tym nie wiemy! 26.10.08, 20:09
              "Panowie! O Waszym Forum rozmawia sie rowniez w realu! Nie obawaiłbym sie o
              ilosc go odwiedzajacych."

Jak w tytule, my tego nie wiemy, bo nie mamy wgladu w statystyke.
              Mieszkamy w innych strefach czasowych, na roznych kontynentach - skad mamy
              wiedziec co sie o tym mowi i gdzie? Napiszesz nam?
              Nie wiemy ktore akcje reklamowe sie oplacaja, a ktore nie.
              Nie wiemy czy warto sie reklamowac i gdzie sie reklamowac, a GW LEKCEWAZY NASZ
              WYSILEK. Nie dosc ze tracimy nasz cenny czas - to spotykamy sie z takim
              lekcewazeniem jak tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10003&w=86342508&v=2&s=0
              Ja zadaje grzeczne pytanie cytuje "Czy mozna taka statystyke dobudowac/wlaczyc?"
              a otrzymuje odpowiedz admina "I lojalnie uprzedzam
          • salagan Re: nowe wpaniałe miejsce... 26.10.08, 10:27
            Tak z boku obserwując Forum Polityka i Gospodarka, już nie wiem, o co chodzi...
            Pytania pozostają bez odpowiedzi. Jakby pytania trafiały w pustkę. To po co
            stawiać problemy?
            O co tu chodzi? O sławę? O większe czytelnictwo? O większe aktywne uczestnictwo
            w Forum?

(Macie Panowie umiejętności dziennikarskie? Umiejętności prowadzenie dyskusji,
            sporu, polemiki... Lubicie ludzi, czy Wam ludzie przeszkadzają? Tłoczycie na
            Forum byle-jakim j.angielskim w odmianie amerykańskiej, a przecież wypowiadacie
            się wobec polskich czytelników. Piszcie w prasie amerykańskiej, próbujcie, może
            Was przyjmą.)

Odnoszę również wrażenie, że pobłądziłem w sieci i tak przypadkowo trafiłem na
            Forum Polityka i Gospodarka. A tu jak w anegdocie Melchiora Wańkowicza - "Swoi
            ludzie o swoich sprawach... to i my wyszli." Tak ostatecznie mam swoje forum
            (którego tu nie lansuję - trzymając się właśnie zasad, czyli bezinteresowności),
            mam swoje blogi, mam strony... Po co mi ta dziwna gra? To jest tylko moje
            wrażenie, zaznaczam. A po co mam się czuć intruzem?

Tak, przyznaję, iż popełniłem błąd, pisząc tu od czasu do czasu.
            • damkon Re: nowe wpaniałe miejsce... 26.10.08, 11:55
              > Tak z boku obserwując Forum Polityka i Gospodarka, już nie wiem, o
              > co chodzi...
              > Pytania pozostają bez odpowiedzi. Jakby pytania trafiały w pustkę.
              > To po co stawiać problemy?
              > O co tu chodzi? O sławę? O większe czytelnictwo? O większe aktywne
              > uczestnictwo w Forum?

Nie wydaje mi sie, zeby to byla prawda co piszesz. Po prostu nie
              kazda opinia wyrazona na tym forum wymaga dalszego komentarza. Ja
              dla przykladu zgadzam sie z duza czescia Twoich opinii, ale to nie
              oznacza automatycznej potrzeby ich komentowania.

> Odnoszę również wrażenie, że pobłądziłem w sieci i tak przypadkowo
              > trafiłem na Forum Polityka i Gospodarka. A tu jak w anegdocie
              > Melchiora Wańkowicza - "Swoi ludzie o swoich sprawach... to i my
              > wyszli." Tak ostatecznie mam swoje forum (którego tu nie lansuję -
              > trzymając się właśnie zasad, czyli bezinteresowności), mam swoje
              > blogi, mam strony... Po co mi ta dziwna gra? To jest tylko moje
              > wrażenie, zaznaczam. A po co mam się czuć intruzem?

Ja nie widze tutaj zadnej celowo prowadzonej gry wobec Twojej osoby.
              Dziwne wydaja mi sie te Twoje spostrzezenia. O jakim byciu intruzem
              piszesz? Ja osobiscie nie dostrzeglem, zeby ktos Ciebie tutaj
              traktowal w ten sposob.
              • salagan Re: nowe wpaniałe miejsce... 26.10.08, 14:20
                Może masz rację. Jeśli jest tak, jak piszesz - nie ma sprawy. Potraktujmy tę
                moją wypowiedź - jako krasomówczy wybryk przed Senatem Imperium Romanum.
                Ale też spleen krakowsko-warszawski, rozkręcająca się jesień, brak waluty w
                kantorach wobec nadmiaru kołujących liści... oto powody melancholicznej i trochę
                zgryźliwej frazy. Ale co tam - będzie dobrze.

Pozdrawiam.
                • przycinek.usa to inne forum 26.10.08, 17:37
                  Salagan, to jest inne forum. Tu jest inaczej, poniewaz kazdy koncentruje sie na
                  swoich komentarzach. To nie jest takie forum jak inne, poniewaz kazdy z nas ma
                  angazujaca prace i malo wolnego czasu.
                  Sam mam na biurku 2 linie telefonicze, fax, 3 stacje PC i mlyn.
                  Tutaj nikt nie ma czasu "gadac sobie". Czytamy te opinie, czytamy twoje opinie.
                  To jest praca grupowa. Elitarna. Tu sa sami specjalisci. Jezeli zostaniesz, to
                  bedziesz czytany przez wieksza liczbe osob, niz ci sie wydaje. Jezeli
                  zdecydujesz sie pod wplywem impulsu uciec, to trudno. Zauwaz jednak, ze w innych
                  miejscach, gdzie pojawia sie 100 glupawych wpisow pod tekstem, to trudno
                  przegrysc sie przez idiotyzmy do wartosciowych opinii. Tutaj nie ma idiotyzmow,
                  bo nikt nie ma na to czasu. -)
                  • salagan Re: to inne forum 26.10.08, 19:51
                    Dobrze Przycinek. Popieram profesjonalizm. Wybacz - jeśli krytyka z mojej strony
                    była zbyt przesadna. Szacunek.

(Zaczynam się domyślać, o co chodzi.)
    • stoje_i_patrze Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 25.10.08, 17:41
      PRzecinek.usa, robisc i inni admini.
      Napisałem to u Pana Piotra Kuczyńskiego na blogu. U pana Piotra pojawia się
      strasznie dużo komentarzy co zamazuje przejrzystość bloga (nie ma numeracji
      wpisów itd). Pan Piotr spytał o radę co z tym zrobić. Oto co mu odpowiedziałem.
      co o tym sądzicie?

@lesec79, Piotr Kuczyński

Proponuję założenie forum ale nie przez Pana tylko przez techników z bankier.pl.
      Myślę że najlepiej ich podpytać o to jak to wszystko załatwić. Można np stworzyć
      zwykłe forum gdzie zakłada się watki a w ramach wątków. Wątki mogą dotyczyć
      pojedynczych dni, tygodni jak i być wątki z niusami czy opiniami. Mogą być też
      wątki tematyczne (np złoto) ale również i prognozowanie. Trzeba by było się nad
      tym zastanowić jak to wszystko "ogarnąć" aby było przejrzyście dla każdego.
      Oczywiście przydał by się jakiś admin oprócz Pana który moderuje dyskusje. Nie
      chodzi tutaj o akceptowanie tj komentarz forumowicza pojawia się natychmiast a o
      to ale o monitorowanie poprawności wypowiedzi (wulgaryzmy etc). Należy stworzyć
      regulamin forum. Jak ktoś nie wie co to jest i jak działa to zapraszam na forum
      parkietu. Zastrzegam jednak że nie jest najlepsze.
      Aby różnić się czymś od parkietu jak i nie dawać rekomendacji (bardzo ważne) to
      nie wolno podawać nazw spółek itp (a więc inaczej jak na parkiecie). Bardziej
      proponuję skupić się na sytuacji ogólnoświatowej (gospodarczopolitycznej z
      zastrzeżeniem że politycznie tylko z perspektywy gospodarczej jak udział chin w
      handlu światowym)

Mi osobiście brakuje w Polsce dwóch for takich o to tematycznie:
      a) wymiana myśli jak panuje tutaj (ale w formie forum). W tym prognozy
      długoterminowe, teorie, rekomendacje książek przemyślenia. Tutaj tematyka Pana
      Bloga idealnie się wpasowuje
      b) nauka ekonomii dla zwykłego "laika i człowieka z ulicy" - tutaj świetnie
      działa forum moderowane przez przecinek.usa i robisc na gazeta.pl. Oni może
      zmienią server.

W sumie napiszę do chłopaków z gazety.pl (PRYWATNE FORUM) a więc nie gazety czy
      by nie chcieli podjąć takiej inicjatywy. To było by super. Nie znam Pana maila
      aby im podać ale pewnie znajdą w internecie tego ze stooq (wiele razy Pan o nim
      wspominał)

Z mojej strony mogę tylko pogratulować Panu sukcesu jakim jest ten blog.
      Poważnie. Mało jest miejsc w polskim internecie,mediach gdzie można o pewnych
      rzeczach podyskutować, wymienić myśli, spostrzeżenia.
      • salagan Re: Komunikat - pytanie na temat przeniesienia fo 29.10.08, 11:10
        ogólnie rzecz biorąc i m/w przedział 15-25 tys. dziennych odwiedzin na Forum
        Polityka i Gospodarka, tzw. poziom oglądalności, nie jest jeszcze informacją do
        końca rzetelną - np. nie mówi nic o jakości tych odwiedzin, o jakości odbioru i
        uczestnictwa (może być duży tzw. współczynnik odrzuceń lub mogą to być
        krótkotrwałe odwiedziny - a program, rejestrujący tę statystykę, uwzględnia
        wszystkie odwiedziny - czyli działa w sensie ilościowym); jeszcze inna sprawa -
        nie wszyscy dokonywać wpisów lub czytać wpisy w momencie kumulacji odwiedzin na
        Forum Gospodarka i Polityka w czasie rzeczywistym: mają za słabe połączenie
        internetowe, w tym momencie są "przeciążenia" w sieci, serwer nie jest
        przewidziany na tak wzmożoną kumulację odwiedzin...

proponuję jednak założyć "lustrzane odbicie" Forum Gospodarka i Polityka na
        innym miejscu (choćby na próbę), nie likwidując tego tradycyjnego miejsca;
        trzeba się przyjrzeć, co będzie lepiej funkcjonować; by np. poprawić
        pozycjonowanie Forum, trzeba dysponować osobnym adresem - nie odnośnikiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka