przycinek.usa 06.12.08, 20:20 Znalazlem bulwersujacy link. Prosze sobie ogladnac: www.thehorizonproject.com/earthquakes.cfm Interesuja mnie wasze opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbychowiec Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 20:52 Moj typ: zwiekszenie gestosci sieci pomiaru w ostatnich latach, polepszenie metod pomiaru itp. Moze jakas zmiana definicji, agregacji danych z roznych zrodel, ktorych to zestawienie nie bierze pod uwage. Odpowiedz Link
sevenseas Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 21:13 Metody wykrywania wiele sie nie zmienily na przelomie ostatniej dekady aby tlumaczyc az taka zmiane na wykresie. Odpowiedz Link
sevenseas Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 21:10 Ludzie potrafia tworzyc burze lub przepedzac chmury , to nie jest tajemnica. wyborcza.pl/1,75476,5557587,W_Pekinie_w_chmury__cel__pal_.html Co do maszyny do wywolywania trzensien ziemi to Tesla pracowal nad tym. www.angelfire.com/scifi/EclipseLab/Tesla/Oscillator.html i cos o haarp www.wykop.pl/ramka/107016/technologia-pozwalajaca-na- kontrole-pogody-jak-i-tworzenie-sfer-smierci Moze to byc tez zmiana o ktorej mowil einstein , ze ziemi grozi wkrotce przebiegunowanie i zwiazane z tym coraz czestsze trzesienia ziemi i inne katastrofy. pl.wikipedia.org/wiki/Przebiegunowanie_Ziemi Jest wiele teori na ten temat ale ktora jest prawdziwa? Sklanialbym sie co do przebiegunowania i zwiekszonej aktywnosci slonca. Fragment artykulu : Jesteśmy przyzwyczajeni, że mapa świata wygląda tak, że jest Europa, dwie Ameryki, gdzieś są Wyspy Brytyjskie, Japonia itp. Ulegamy złudzeniu, że tak było i będzie już zawsze, ale przecież powierzchnia lądów ulega ciągłym zmianom i nie ma żadnej gwarancji, że potężne zmiany nie mogą nastąpić w sposób gwałtowny. Patryk Geryl zaklinał się, że jesteśmy właśnie teraz przed taką zmianą, a stanie się to na skutek działalności naszego słońca. Według Geryla co 11 i pół tysięca lat nasza gwiazda przeżywa stan hiperaktywności, której nie są w stanie przewidzieć współcześni naukowcy, ale która była znana starożytnym astronomom. Słońce zaczyna wtedy emitować tak potężne promieniowanie elektromagnetyczne, że jądro Ziemi zaczyna pełnić funkcję cewki elektromagnetycznej, w efekcie czego dochodzi do zmiany ziemskich biegunów. Tak ma podobno wyglądać świat po roku 2012 /H. Maussan/ Zapiski pozostawione przez Majów czy Egipcjan pozwoliły precyzyjnie określić datę ostatniej hiperaktywności Słońca, a miało to mieć miejsce w roku 9792 p.n.e. Niepokojące jest to, że data ta prawie idealnie pokrywa się z ustaleniami geologów, którzy podejrzewają, że właśnie wtedy na Ziemi doszło do gigantycznego potopu. Majowie wiedzieli, że tego typu zjawisko jest czymś normalnym dla gwiazd wielkości naszego Słońca i w dziejach Ziemi powtarza się cyklicznie – właśnie co 11 i pół tysiąca lat. Kolejna faza tego cyklu ma mieć miejsce w najbliższych latach. Podawany jest nawet rok. Zgadnijcie, który... www.nautilus.org.pl/?i=1050 Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 21:35 Interesujace ze to wspomniales. Einstein tlumaczyl przebiegunowanie wypadkowa sil dzialajacych na czapy lodowe wskutek odchylenia ekliptyki i wynikajacy z tego rozklad momentow na plyty tektoniczne, co powodowalo okresowe przesuniecia plyt i subiektywna zmiane polozenia biegunow magnetycznych. Mialo to przebiegac w sposob dosyc gwaltowny i powodowac olbrzymie tsunami, ktore zalewalo wielkie polacie planety. Tymczasem Majowie odnosza sie do daty 21 grudnia 2012 jako daty w ktorej dochodzi do planetarnego allignment z jakims olbrzymim zewnetrznym cialem niebieskim spoza ukladu slonecznego. Wyglada na to, ze Majowie uwazali, ze te katastrofe nie powoduje okresowe zlodowacenie i masy lodu na biegunach tylko ruch planetarny. I to jest cos, czego nie wiem, bo nigdy sie tym specjalnie nie interesowalem a mianowicie ten obiekt. Jest masa smieciowych stron na ten temat ale trudno to traktowac powaznie. Takie bredzenia wariatow i szkoda czasu to czytac. Jestem jednak ciekawy co to za obiekt. O czym oni mowia? To sie podobno wiaze z jakims cyklem orbitalnym 26,000 letnim. Moglbys polecic jakies naukowe zrodla? Cos wiarygodnego? Czy w ogole jest sens sie tym interesowac? Odpowiedz Link
sevenseas Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 22:42 Czytalem o tym obiekcie. Jest kilka teori na ten temat (w internecie nazywaja ten obiekt nibiru). Jest to kazel (dwarf star)ktory ma przcinac orbite ziemi.Jest kilka artykolow na ten temat. www.librarising.com/space/darkstar.html Odpowiedz Link
sevenseas Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 22:50 jeszcze tutaj cos ciekawego o zyciu w kosmosie , sensowny artykol i z naukowym podejsciem. www.nauka.gildia.pl/publicystyka/nad_glowami/zycie_w_kosmosie Odpowiedz Link
boorack Zgaduję. Efekt cieplarniany ? 07.12.08, 16:59 Jeżeli jakiś zewnętrzny obiekt zbliżyłby się i zaczął oddziaływać na Ziemię to astronomowie wypatrzyliby go. W końcu Jowisza widać gołym okiem a nie powoduje żadnych większych reperkusji. Gdzieś czytałem teorię że ponieważ ubywa lodu na biegunach (to jest potwierdzony fakt), zmniejszają się naciski na bieguny. Płyty tektoniczne pracują i oddają część energii w różnych miejscach świata. To było dawno, nie wiem czy znajdę link. Odpowiedz Link
sevenseas Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 23:10 Ciezko mi powiedziec czy warto sie tym interesowac. Mnie od zawsze fascynowala astronomia. Osobiscie uwazam ze wiara w to ze istnieje zycie poza ziemia jest taka sama jak wiara w Boga. Bo nie ma na to zadnych naukowych dowodow oprocz domyslow i .. matematyki i fizyki. Jest ksiazka "12th planet" napisana przez Zechariah Sitchin mowiaca wlasnie o planecie ktora zachowuje sie jak kometa (orbituje po zupelnie innej trajektori niz planety naszego systemu slonecznego ( nie wokol gwiazdy)) i przecina system sloneczny co 3600 lat. en.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin www.crawford2000.co.uk/nibiru.htm Odpowiedz Link
polarbeer Galactic Plane? 07.12.08, 16:20 Chyba z Discovery (a moze gdzies czytalem 2-3 lata temu) Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Galactic Plane? 12.12.08, 18:37 Ta hipoteza jest bardziej przekonujaca od hipotetycznego Nubiru, w ktory zupelnie nie wierze. Czy masz jakis link? Odpowiedz Link
sevenseas Re: Galactic Plane? 12.12.08, 19:43 Jak ci sie ta teoria podoba , to masz detalach answers.google.com/answers/threadview/id/576560.html Odpowiedz Link
sevenseas Re: Galactic Plane? 12.12.08, 20:04 Nasza Galaktyka zblizona jest wyglądem do cienkiego dysku, ktory obraca się wokol srodka masy. Taki obraz popularyzowany jest w mediach i taka - podstawowa - wiedze posiada wielu z nas. Jednak Droga Mleczna to cos znacznie wiecej: poza dyskiem galaktycznym istnieja dalsze struktury, które znacznie trudniej zobrazowac. Zgodnie z naszą obecna wiedza plaszczyzna dysku otoczona jest przez mniej wiecej twor zblizony (ale tylko w uproszczeniu) do sfery, tzw. halo galaktyczne. O ile srednice dysku galaktyki ocenia się na ok. 100000 lat swietlnych (z malenkim sloncem polozonym w spiralnym Ramieniu Panny w odleglosci ok. 28 tysiecy lat swietlnych od centrum), wymiary halo są znacznie trudniejsze do zdefiniowania, spekuluje sie jednak, że zasieg halo moze siegac nawet 300 tysiecy lat swietlnych w przestrzen kosmiczna. Mowimy wiec tutaj o obszarach znacznie przekraczajacych wielkosc samej Galaktyki. Sklad halo jest nie do konca okreslony - wiemy, ze w halo znajduja sie kuliste gromady gwiazd, stare gwiazdy, chmury gazu miedzygwiezdnego oraz - w duzej mierze - ciemna materia. Co ciekawe orbity wszystkich tych obiektow niewiele maja wspolnego z plaszczyzną dysku - wiekszosc porusza się po orbitach o roznych katach nachylenia do tej plaszczyzny. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Galactic Plane? 12.12.08, 20:13 Sporo dokladniejszych informacji udalo się uzyskac korzystając z danych zebranych w ramach wielkiego przegladu nieba, tzw. Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Opierajac się na tych cennych danych naukowcy z Michigan State University, kierowani przez Timothyego Beersa, przyjrzeli się dynamice oraz skladowi chemicznemu ponad 20 tysiecy gwiazd w halo, co doprowadzilo ich do dosc zaskakujacych wnioskow - galaktyczne halo Drogi Mlecznej zdaje sie skladac z dwoch pokrywajacych sie czesciowo warstw. Warstwa blizsza dyskowi galaktycznemu zblizona jest ksztaltem do pilki do rugby - jest to sfera mocno splaszczona w poziomie. Obraca sie w tym samym kierunku co sam dysk, jednak ze znacznie mniejsza, bo dziesieciokrotnie, predkoscia: o ile dysk obraca się z predkoscia ok. 800 tysiecy kilometrow na godzine, wewnetrzna warstwa halo czyni to samo z predkoscia ok. 80 tysiecy. Jego zasieg siega ok. 50 tysiecy lat swietlnych od centrum Galaktyki. Warstwa druga, ktora przejmuje wladanie w odleglosci ok. 60 tysiecy lat swietlnych od centrum, obraca sie - co mocno zaskakujące - w kierunku przeciwnym niż caly uklad, dodatkowo predkosc obrotowa jest dwukrotnie wieksza niz halo wewnetrznego. Dodatkowo zasieg warstwy zewnetrznej nie daje się precyzyjnie okreslic - naukowcy przypuszczaja, że moze to byc nawet 300 tysiecy lat swietlnych od centrum Drogi Mlecznej. Przeciwne kierunki rotacji zdaja sie przemawiac za odmiennym sposobem powstania obu warstw halo - zgodnie z modelami teoretycznymi wewnetrzna warstwa powstawac mogla w wyniku stalego stapiania sie malych, ale wzglednie ciezkich galaktyk, zewnetrzna natomiast w wyniku rozrywania przez grawitacje galaktyki galaktyk, ktore okrazaly uklad w przeciwnym do jego kierunku rotacji. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Galactic Plane? 12.12.08, 20:15 Zgubilem zrodlo jak bedzie kogos interesowalo to znajed , musze leciec . Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Galactic Plane? 12.12.08, 20:49 Zszokowala mnie ilosc linkow. -)) To jednak wyglada na bardziej skomplikowana lamiglowke. Wydaje mi sie niemozliwe, ze akurat w jeden konkretny dzien planety ustawia sie rowno z ta plaszczyzna galaktyki i akurat od tego bedzie koniec swiata. Prawde mowiac nie ma tam zadnej opinii fizyka. Same opinie obserwatorow nieba i na dodatek sa one sprzeczne ze soba. Chyba nie ma wyjscia i trzeba zaczac to dokladnie analizowac. Odpowiedz Link
lete11 Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 21:30 Trzeba było uważać na lekcjach geografii w szkole. Naprawdę - nic sensacyjnego w tym nie ma. A kalendarz Majów i inne takie historie to już całkiem inna bajka... I nawet jeśli są jakieś prawdziwe treści np. na stronce tego nautilusa, to wnioski, jakie wyciągają z tego niedouczeni fantaści dezawuują je tylko. Pozdrawiam Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 21:42 Ja mialem z geografi same paly, bo mialem ostra nauczycielke i czesto nawiewalem z lekcji i choc wstyd sie przyznac, ale nie wiem nawet do czego odnosisz ten komentarz. Nie przypominam sobie aby w moim programie geograficzym byla rozwijana kwestia trzesien ziemi. W zwiazku z tym Lete ja tez ciebie serdecznie pozdrawiam, choc szczerze mowiac liczylem na cos wiecej. Nastepnym razem postaraj sie bardziej. Odpowiedz Link
lete11 Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 06.12.08, 21:53 Przycinek, jest sobota (u mnie 10-ta wieczorem) i nie chce mi się uczyć geografii. pl.wikipedia.org/wiki/Krakatau Masz tu opis dość spektakularnego wydarzenia. Nie ma reguł, cykliczności, czy innej regularności dla dla wydarzeń związanych z tektoniką płyt, a przynajmniej nauka nic na ten temat dziś jeszcze nie wie. Odpowiedz Link
wolo Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 07.12.08, 15:05 oscylatory wykazuja na silne wykupienie. czas na korekte Odpowiedz Link
robisc Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 07.12.08, 16:59 wolo napisał: > oscylatory wykazuja na silne wykupienie. czas na korekte nie ma co sie przejmowac - przyleci asteroida i wszytko wyleci wpizdu Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 07.12.08, 17:31 Na temat przebiegunowienia to jest głośna w kręgach nautilusa książka Oriona 2012 - przepowiednia oriona. www.orion2012.pl/patrick_geryl www.google.pl/search?q=przepowiednia+oriona&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a To są jednak wszystko przepowiednie. Widziałem zresztą kiedyś stronkę która obalała jego tezę (autora) co do dat kiedy ma to nastąpić. Na temat trzęsień ziemi to nic konkretnego nie czytałem konkretnego co i jak dlaczego (miałem z geografii dwójkę, nie lubiłem na pamięć uczyć się 1000 rzek na świecie ) A co do trzęsień to Rząd USA (poprzez swoją instytucję) ostrzega o KATASTROFICZNYM trzęsieniu ziemi w przyszłości na terenie własnie USA (link reuters) www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSN20436601 Odpowiedz Link
stoje_i_patrze Historia zapisana w koralowcach 12.12.08, 08:09 www.rp.pl/artykul/2,232712_Historia_zapisana_w_koralowcach_.html Krzysztof Urbański 11-12-2008, ostatnia aktualizacja 11-12-2008 01:45 Trzęsienie ziemi o wielkiej sile może spustoszyć wyspy na wschodzie Oceanu Indyjskiego w okolicach Sumatry. Grozi nam także tsunami, podobne do tego, jakie pochłonęło tysiące ofiar w grudniu 2004 roku – ostrzegają naukowcy w dzisiejszym wydaniu magazynu „Science”. Niezbyt wesołą prognozę przedstawił Kerry Sieh, profesor geologii w California Institute of Technology w Pasadenie wraz z zespołem naukowców. Sporządził ją na podstawie śladów, jakie w przybrzeżnych rafach koralowych z okolic Sumatry pozostawiły trzęsienia ziemi przez ostatnich 700 lat. "700 lat historii trzęsień ziemi w okolicy Sumatry udało się odtworzyć dzięki śladom w koralowcach" Tak jak pnie drzew, koralowce także mają coroczne przyrosty. Na ich podstawie, podobnie jak na słojach ściętego drzewa, można odczytać stan środowiska, jaki panował w danym roku. Kiedy dno morskie podnosi się, przybrzeżne płycizny stają się jeszcze płytsze, część koralowców nie może rosnąć w górę i zamiast tego kolonia rozrasta się na boki. Ruchy dna odzwierciedlają napieranie na siebie płyt tektonicznych. Im napięcie mocniejsze, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia trzęsienia ziemi. Naukowcy sporządzili szereg przekrojów kolonii koralowców. Badali rafę wzdłuż 700-kilometrowego wybrzuszenia w pobliżu archipelagu wysp Mentawai. Okazało się, że koralowce utrwaliły ślady wieloletniego wybrzuszania się dna. Przeglądając przekroje rafy z ostatnich 700 lat, uczeni doszli do wniosku, że gwałtowne podnoszenie się dna odbywało się co 200 lat. Dno wędrowało do góry począwszy od roku 1300, potem w okolicy roku 1500, a następnie pomiędzy 1797 a 1833 rokiem. Zwiastunem kolejnego okresu podnoszenia się dna było trzęsienie ziemi, jakie wystąpiło w okolicy we wrześniu 2007 roku. Kataklizm z grudnia 2004 roku przełamał to samo wybrzuszenie dna, ale na zachód od wysp Mentawai. Naukowcy uważają, że trzęsienie ziemi z 2007 roku stanowi pierwszy symptom długiego okresu podnoszenia się dna. Proces ten będzie się nasilał w najbliższych dekadach. Na podstawie danych z przeszłości uczeni szacują, że okres, w którym mogą wystąpić trzęsienia ziemi, potrwa kilkadziesiąt do 100 lat. Niestety, nie dysponują jeszcze możliwością dokładnego przewidywania terminu i siły trzęsień ziemi. Rzeczpospolita Odpowiedz Link
bottomturn Re: trzesienia ziemi w ciagu ostatniego wieku 16.12.08, 15:40 coś z naszego podwórka www.tvn24.pl/28385,1577639,0,1,trzesienie-ziemi-w-szwecji--wstrzasy-w-polsce,kontakt_detal.html Odpowiedz Link
sevenseas Re: Zarty sie skonczyly? 20.12.08, 11:50 Earth’s Magnetic Field Has Massive Breach - scientists baffled 16 12 Earth’s Magnetic Field Has Massive Breach - scientists baffled I know. This sounds like a plot of a 1950’s scifi movie. But it is real. From my view, our localized corner of the solar system is now different than it used to be and changes in the magnetic interactions are evident everywhere. First we have the interplanetary magnetic field that took an abrupt dive in October 2005 and has not recovered since and remains at very low level: click for a larger image Then we have the recent discovery that the ionosphere has dropped in altitude to unexpected and unexplained low levels. We have a solar cycle 24 (driven by the solar magnetic dynamo) which can’t seem to get out of the starting gate, being a year late with forecasts for activity from it being revised again and again. And finally we have this, this discovery that Earth’s magnetic field can be ripped open and our atmosphere laid bare to the solar wind, much like Mars. Magnetism is underrated in the grand scheme of things, in my opinion. We’d do well to pay more attention to magnetic trends in our corner of the universe and what effects it has on Earthly climate. - Anthony wattsupwiththat.com/2008/12/16/earths-magnetic-field-has- massive-breach-scientists-baffled/ Odpowiedz Link
sevenseas Re: trailer 20.12.08, 11:56 Ciekawy trailer uk.youtube.com/watch?v=5VXa82AuwHU&feature=related Odpowiedz Link
sevenseas Re: Zarty sie skonczyly? 20.12.08, 12:05 www.livescience.com/space/081216-agu-solar-storm-shield- break.html The Sun operates on an 11-year cycle, alternating between active and quiet periods. We are currently in a quiet period, with few sunspots on the sun's surface and fewer solar flares, though the next cycle of activity has begun. It is expected to peak around 2012, bringing lots of sunspots, flares and coronal mass ejections (CMEs). CMEs can interact with the Earth's magnetosphere, causing problems for satellites, communications, and power grids. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Zmiany na ziemi z kosmosu 23.12.08, 21:19 Ostatnie zdjecia ziemi nie pokazuja nic dobrego. www.sfora.pl/Zobacz-niesamowite-zdjecia-z-kosmosu,a,477 Odpowiedz Link
przycinek.usa ciag dalszy - Yellowstone caldera 30.12.08, 17:27 Tutaj jest fragment jednego artykulu na temat podwyzszonej aktywnosci sejsmicznej w obrebie Yellowstone. Ostatni wybuch tego wulkanu 640k lat temu pokryl pylem prawie cale USA. Tu jest zdjecie zasiegu tamtego opadu: upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/59/LavaCreekTuff.jpg A ponizej lista tych mikrowstrzasow, prosze zwrocic uwage na punktowa lokalizacje i czas. 2.1 2008/12/27 23:37:20 44.491N 110.383W 0.2 60 km (37 mi) ESE of West Yellowstone, MT 2.4 2008/12/27 22:23:54 44.490N 110.360W 1.9 62 km (39 mi) ESE of West Yellowstone, MT 3.8 2008/12/27 22:15:56 44.492N 110.365W 0.2 62 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT 2.6 2008/12/27 17:08:50 44.493N 110.354W 0.4 62 km (39 mi) ESE of West Yellowstone, MT 3.2 2008/12/27 15:30:03 44.495N 110.367W 0.2 61 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT 3.4 2008/12/27 13:26:27 44.488N 110.365W 0.3 62 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT 3.5 2008/12/27 13:17:32 44.481N 110.362W 0.7 62 km (39 mi) ESE of West Yellowstone, MT 2.3 2008/12/27 11:56:35 44.484N 110.367W 0.5 62 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT 2.8 2008/12/27 11:23:07 44.490N 110.369W 0.1 61 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT 2.5 2008/12/27 10:01:07 44.484N 110.367W 0.2 62 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT 2.6 2008/12/27 09:30:53 44.497N 110.368W 0.4 61 km (38 mi) ESE of West Yellowstone, MT Odpowiedz Link
zbychowiec Re: ciag dalszy - Yellowstone caldera 30.12.08, 18:16 Yellowstone to w ogole dosc ciekawa rzecz: okazuje sie ze caly park jest jednym wielkim kraterem, to gigantyczny wygasly (uspiony) wulkan. Jak to kiedys wybuchnie to mamy koniec swiata. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: ciag dalszy - Yellowstone caldera 05.01.09, 20:28 Tak. Dlatego z zainteresowaniem sledze te sytuacje. Tutaj jest link do listy mikrotrzesien w okolicach parku i co ciekawe jest wypowiedz jednego geologa, ktory najwyrazniej spodziewa sie erupcji. Wybuch tego wulkanu to bedzie absolutna katastrofa. Niestety nie potrafie ocenic na ile grozi nam ten scenariusz wybuchu. Przydalaby sie opinia geologa. www.worldwidewaterplan.com/yellowstone.htm Odpowiedz Link
polarbeer Yellowstone in perspective -- link 06.01.09, 04:52 www.usnews.com/blogs/capital-commerce/2009/01/04/yellowstone-earthquakes-swarm-supervolcano-update.html "Bob Smith, who is a seismologist and a great one, is a real straight shooter" (...) - Odpowiedz Link
przycinek.usa W GW pisza o Alasce 03.02.09, 17:27 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6231221,Alaska_szykuje_sie_na_wybuch_wulkanu.html Ciekawe prawda? Odpowiedz Link