p0135 08.03.09, 22:19 www.amerbroker.pl/?go=content&action=show&id=162 urbas.blog.onet.pl/2,ID366213234,DA2009-02-24,index.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goosteck Re: Finansowy 11 września - Kanjorski 08.03.09, 22:49 O ile ten Urbas ma troche spiskowy charakter o tyle w miare sprawna analiza na amerbroker wskazuje to co staram sie uwypuklic od dluzszego czasu: Who is the winner? kto wygral CDO Rozumiem, analitycy liczyli sobie, ze USDPLN pojdzie w gore i wydymali kilkatysiecy polskich firm, no bo mysmy sa takie male pikusie. Ale w skali globalnej, wiekszosc instytucji finansowych zalozyla taki sam scenariusz, ze kogos niekompetentnego umocza podobnie. I nie udalo sie tym razem. W latach 70-tych udalo sie i Chiny poplynely, a tu nie... Mysle, ze mozna ze stoickim spokojem mowic, ze skoro nikt nie mowi, who is the winner to sytuacja naprawde jest powazna. Tylko pytanie sie rodzi: Czy USA chca to splacic, czy raczej wygrac wojne z ChRL? Wykorzystujac Rosje jako sojusznika - wtedy tarcza u nas niepotrzebna. I o to mi chodzilo, o to mi chodzilo. PS - jesienia Chinski dysydent mowil, ze odpowiednia cena zlota to okolo 600-660 USD/u. Zatem, skoro widac mnostwo krotkich na XAU no to chyba wyciskanie zlota leci pelna para... warto wiedziec Who is the winner. Odpowiedz Link
boorack Re: Finansowy 11 września - Kanjorski 08.03.09, 23:17 > PS - jesienia Chinski dysydent mowil, ze odpowiednia cena zlota to > okolo 600-660 Od jesieni w obiegu pojawiło się drugie tyle dolarów. Chwilowo ich nie widać ale kiedyś się ujawnią. $600-$660 będzie dobrą okazją na zakupy. Odpowiedz Link
jaceklupl Re: Finansowy 11 września - Kanjorski 08.03.09, 23:08 to dla ukojenia nerwów www.trystero.pl/archives/2158 Odpowiedz Link
goosteck Re: Jaceklupl - Doceniam twoj 08.03.09, 23:36 unszt pisarki i dowcip nietuzinkowy... Eeeee ... Mysle jednak, ze tych pare informacji z czasow, kiedy nauki pobieralem, a nie ukrywam, ze zacni ludzie mnie uczyli i nauczyli, otoz te informacje... pozwalaja mi jednak na w miare trzezwe spojrzenie zarowno na spiskowa teorie wyjasniana przez jednego blogera, a z drugiej strony trystero bawi mnie swoim dowcipem i rowniez kunsztem znajomosci angielskiego. Strasznie sie ostatnio dowcip wyostrzyl i owszem przyda sie uspokojenie emocji. Chcialbym jednak zwrocic uwage, ze jezeli ktos notuje straty na pozycjach terminowych oznacza to, ze musi byc druga strona, ktora w bilansie notuje aktywa jako naleznosc albo w rachunku zysk i w nastepstwie w bilansie powieksza pasywa. Zatem, ktos musial wygrac te CDO, skoro zas nie mowia kto, a mamy jakies w Europie 18 Tn EUR (po angielsku, po polsku bln) oraz w USA co najmniej 5,5 Tn USD a na pewno po wyplacie ubezpieczen jeszcze jeszcze wiecej no to ktos musial zarobic, tak? to nie jest kwestia wyplat na money market 11 czy 18 wrzesnia i padaczki, bo firmy nie maja tych 5,5 Tn USD w bilansach - co widac. MOZNA PRZECZYTAC ONE MAJA MNOSTWO KASY NA KONTACH, z ktora nie maja co robic ale nie jest to kwota 5,5 Tn. Tristego nie do konca jednak sie zna,... albo sie zna i manipuluje... BTW: Nie bylo az tak duzej kasy na money market. Natomiast zakladanie pozycji terminowych i potem sprzedawanie tego klientowi koncowemu - duzemu moze spowodowac powstanie straty (vide opcje polskie), jesli np bedzie utrzymywany przez kogos kurs jena chinskiego sztucznie (teraz nalezaloby popatrzec na co i jakie wartosci byly na tych CDO). Zwracam uwage, ze instytucjonalni siedza teraz na krotkich XAUSD - nie wiem czy tam nie bedze teraz gry. Ktos kiedys zauwazyl, ze Chiny oglosily, ze wydadza na inwestycje pobudzajace ok 575 mld USD - o dziwo jakos te kwoty pasuja tej kasy wyciagnietej obojetnie czy 11 czy 18 wrzesnia - ja sobie data glowy nie zaprzatam. FED jak cos wiedzial to wiedzial wczesniej, bo clearing w BC idzie co najmniej 1 dzien wczesniej. Faktem jest, ze zalozyciel tego watku moglby wykazac inwencje i troche inna nazwe nadac. Odpowiedz Link