projekt74
29.08.12, 15:04
Szanowni Państwo,
W dniu 21.08.2012 r. została przesłana do Urzędu Gminy Radzymin „Koncepcja programowa dla drogi S8” wraz z pismem z firmy Transprojekt – Warszawa Sp. z o.o. z prośba o zaopiniowanie przesłanych materiałów, w terminie 14 dni od daty otrzymania. Koncepcja została przedstawiona części radnym na Posiedzeniu Komisji Zdrowia, w której również zasiadam. Ze względu na rangę zagadnienia poprosiłem przedstawicieli urzędu, żeby problem został poruszony na zaplanowanej na 28.08.2012 r. Sesji Rady Miejskiej. Żeby ułatwić komunikację zaprosiłem na to spotkanie przedstawiciela firmy Transprojekt, który przedstawił zebranym „Koncepcję programową dla drogi S8”. Wszystkie zaprezentowane materiały zostały w dniu wczorajszym zamieszczone na stronie Urzędu www.radzymin.pl/
Na spotkaniu ustaliliśmy, że w celu skoordynowania prac ewentualne uwagi dotyczące przesłanej Koncepcji należy złożyć w formie pisemnej do Urzędu Gminy.
Po przeanalizowaniu przesłanych przez Transprojekt materiałów w dniu wczorajszym zgłosiłem uwagę dotyczącą lokalizacji zbiorników przeznaczonych na gromadzenie wody opadowej, oznaczonych na mapach jako Z-9 i Z-10. Biorąc pod uwagę zeszłoroczne problemy mieszkańców Nadmy mieszkających wzdłuż ul. Nowej wyraziłem swoje zaniepokojenie faktem, że do i tak przeciążonego rowu „kobyłkowskiego” dołączone będą dodatkowe dwa zbiorniki mające za zadanie odprowadzanie nadmiaru wód odpadowych z projektowanej trasy S8. Dlatego też poprosiłem o wybudowanie wzdłuż projektowanej trasy S8 dodatkowego rowu melioracyjnego, po wschodniej stronie projektowanej trasy S8 (od strony Kobyłki), od rowu „kobyłkowskiego”, przez ul. Chrobrego, do zaznaczonego na przesłanym planie rowu położonego na długości 7+800, jak również udrożnienie tego rowu przez GDDKiA aż do rzeki Czarnej. Ponadto poprosiłem o rozważenie możliwości zlokalizowania zbiorników Z-9 i Z-10 po drugiej stronie projektowanej trasy S8.
Jeżeli mają Państwo uwagi do przesłanych przez Transprojekt materiałów bardzo proszę o przesłanie pisemnej wniosków do urzędu, jak również zamieszczenie ich treści na forum.
Pozdrawiam,
Marek Brodziak