Dodaj do ulubionych

Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie

04.11.14, 11:17
Dzisiaj znów wyjąłem ciekawy list ze skrzynki pocztowej. Jest on zatytułowany " LIST OTWARTY" z dnia 30.10.2014r. do Burmistrza Miasta skierowany przez Stowarzyszenie Nasza Ziemia. Stowarzyszenie to w dniu 04.11.2014r. o godz. 18.00 zaprosiło Pana Burmistrza na spotkanie do hotelu Gregory.
Stowarzyszenie NASZA ZIEMIA jak wynika z treści listu pragnie Panu Burmistrzowi podziękować za wiadukt, którego w Kobyłce nie będzie. Dlaczego, trzeba przyjść i posłuchać ........
Obserwuj wątek
    • sylwia_sa Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 11:43
      A wiadomo czy pan burmistrz pofatyguje się na spotkanie?
      • mwskk Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 12:01
        A powinien się pofatygować? Skoro Nasza Ziemia chce z nim rozmawiać ma terminy dostępne dla interesantów a jeśli chcą zrobić show (i tu pytanie w czyim interesie występują PIS czy Wspólnota?) to już inna bajka.
        Mówienie o wodzie, mokrych terenach w 21 wieku jest żenujące trochę, nie na takich terenach powstają mosty, wiadukty i inne budowle.
        • sylwia_sa Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 12:49
          No tak, przecież nasi włodarze nie pofatygowali się na debatę, na spotkanie z mieszkańcami także, więc zapewne na spotkanie ze Stowarzyszeniem też nie przyjdą, ale za to .......na wszystkie spotkania WS na pewno znajdą czas :)
    • mieszkaniec.33 Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 12:04
      Czy tylko burmistrz jest zaproszony czy mieszkańcy też?
    • mieszkaniec.33 Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 12:06
      Stowarzyszenie niech sam się najpierw wytłumaczy ze swego działania a później oskarża burmistrza. Swoją droga warto pójść choćby po to żeby zobaczyć kto reprezentuje stowarzyszenie no i kto im przyklaskuje.
      • antoni_68 Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 13:56
        syliwa_sa pragnę Ci przypomnieć że jeszcze całkiem niedawno odbyły się spotkania organizowane przez UM z mieszkańcami każdej dzielnicy Kobylki. Na których to właśnie Twoi koledzy i koleżanki ze WS, a może i Ty sama tak głośno krzyczeliście (wszyscy wiedzą w jakim temacie) . Gdybyś zapomniała macie te video na Waszej stronie kobylka.net. Dlatego proszę Cię, nie mów mi tu i nie oszukuj że nikt z Tobą nie chce rozmawiać. A jeżeli masz tak bardzo pilną sprawę pofatyguj się we wtorek do UM i ją załatw, jak już ktoś mądrze powyżej Ci polecił
        • sylwia_sa Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 14:23
          antoni68 jest pan nieoceniony ... a przepraszam JESTEŚ NIEOCENIONY :)
          "pofatyguj się we wtorek do UM i ją załatw"- cóż za optymizm :)
          dziękuję za informację, pozdrawiam Ciebie serdecznie.
        • mwskk Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 15:16
          Przecież wiadomo, że nie o załatwienie sprawy tu chodzi a o ujadanie i obszczekiwanie obecnej władzy - im oni są gorsi tym my jesteśmy lepsi - z takiego założenia wychodzi konkurencja.
    • mwskk Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 15:27
      #1 afro 2014-11-03 22:38
      Siły wyższe chrońcie nas przed drogami asfaltowymi.
      Nasza Ziemia da Ci prawdziwe drogi gruntowe na wieki.
      Nie pozwoli przesunąć żadnego płota.

Rośnie poparcie i parcie bo Szabelski w rękach. nic o nas bez nas. Liberum Veto przecie mamy. Inni biedacy dali sobie wybudować autostrady, ba nawet wiadukty i tunele. Ale u nich na pewno nie było wykupu gruntów, tylko u nas takie sensacje.

Zatem brońmy naszej ziemii.

Szersza 634 NIE
      Wschodnia Obwodnica Warszawy NIE
      Trasa Olszynki Grochowskiej NIE
      Trasa Świętokrzyska NIE
      Poszerzenie Pastuszków NIE
      Wiadukt Marsa Żołnierska NIE
      Obwodnica Marek S8 - węzeł Kobyłka NIE
      Ekrany akustyczne na linii kolejowej NIE bo podzielą Kobyłkę
      Brak ekranów akustycznych na linii kolejowej NIE bo będzie za głośno
      Wiadukt i Tunel kolejowy NIE tam bo tam
      Asfalt NIE bo TIryyy
      CH NIE
      Biedronki i stonki NIE
      Parki zdrowia NIE
      Droga do Stanisławowa NIE bo zjadą się obcy rozjeżdżać nasze drogi

I jeszcze NIE dla NIE bo niecierpię być na NIE.

Przyjdźcie do Gregorego jeśli jesteście innego zdania. Nie przyjście grozi paraliżem pewnego sympatycznego miasta
    • mwskk Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 15:28
      #2 Janek 2014-11-03 22:43
      Oto osoby, które najczynniej brały udział w walce z wiaduktem:

1. Stanisław Chaciński ( www.kobylka.net/stanislaw-chacinski ) - członek MWS i właściciel firmy przy samym przejeździe w Ossowie ( ksiazka-firm.pl/staszek-stanis%C5%82aw-chaci%C5%84ski-koby%C5%82ka-604861508 )

2. Małgorzata Śliwińska - Przedstawicielk a fundacji Nasza Ziemia i właścicielka przychodni weterynaryjnej przy zbiegu ulic Jasińskiego i Niemcewicza, które byłyby pewnie zablokowane w trakcie budowy ( plus.google.com/111676080306362601904/about?gl=pl&hl=pl )

Nic tylko prywata

Czyli sytuacja w cale się nie różni od tej w Zielonce, gdzie jedynymi protestującymi było z pięciu właścicieli sklepów przy przejeździe...
      • tomaszko74 Re: Stowarzyszenie Nasza Ziemia spotkanie 04.11.14, 15:53
        pan ch w swojej ulotce pisze że mieszka obok Mnie i zna Moje potrzeby,i tu się myli bo JA CHCĘ WIADUKTU A ten pan nie
    • 11111 Relacja ze spotkania 04.11.14, 20:17
      Spotkanie trwało ok. półtorej godziny i choć ciekawe, to niezbyt zręcznie było poprowadzone (pani prowadząca mówiła niezbyt głośno i trochę chaotycznie). Było też trochę zamieszania.

Wg pani prelegent głównym powodem wycofania się z inwestycji przez PKP były nierzetelne plany dostarczone im przez UM oraz wiele uchybień w przygotowaniu inwestycji. Z tego co zapamiętałem:

1) Węzeł z projektowaną trasą S8 nie miał szans powstać, gdyż odległość od sąsiednich węzłów w Zielonce i Wołominie była mniejsza niż 3 kilometry, a to ponoć jest niezgodne z przepisami. A skoro nie będzie węzła, to i budowanie wiaduktu w tamtym miejscu jest bezcelowe.

2) Kolej zaakceptowała pomysł na tunel dlatego, gdyż wg dostarczonych im przez UM planów ulica Orszagha znajdowała się po obydwu stronach torów. W rzeczywistości istnieje ona tylko po północnej stronie, a po przeciwnej jest tylko ścieżka w lesie. Kolej musiałaby wybudować od podstaw nieistniejącą ulicę, więc dlatego się wycofała.

3) Powyższy tunel przecinałby istniejącą ulicę Graniczną (to ta z postojem Taxi przy stacji) i żeby z powrotem zapewnić jej ciągłość należałoby wybudować wiadukt nad tunelem. A to są dodatkowe koszty i czas, wiec Kolej miała kolejny powód aby się wycofać. [Tu moja uwaga: ten pomysł z tunelem to chory pomysł obecnych władz. Zawsze w planach miał być tutaj wiadukt, przy którym problemów z Graniczną by nie było]

W trakcie spotkania bardzo aktywny był pan Chaciński, a pod koniec głos zabrał kandydat na burmistrza Piotr Szulc. I chociaż mówił banały (należy powołać ekspertów dla dobrego przygotowania inwestycji, wybrać najmniej uciążliwą społecznie koncepcję itp.) to wywarł na mnie jako człowiek całkiem dobre wrażenie. Myślę, że jest realnym zagrożeniem dla Roguskiego.
      • wyborca.2014 Re: Relacja ze spotkania 04.11.14, 20:29
        Na spotkaniu kilka kluczowych postaci m.in. kandydat PIS mający taką wizję jak Nasza Ziemia, straszący długami, komisarzami itd. Oraz słynny już z innych wątków pan Chaciński.
        Z panem Chacińskim wymieniliśmy sobie kilka poglądów nie wszystkie głośno. Chyba dobrze zrozumiałem jego słowa do mnie (osoby siedzące obok zrozumiały dokładnie tak samo bo tak samo to skomentowały) - JAK CI SIĘ NIE PODOBA MOŻESZ SIĘ WYPROWADZIĆ! (nie dosłowny cytat). Podobne słowa padały na tym forum do osób myślących inaczej, widocznie jest to zgodne z linią "partii".
        Tak mówi kandydat na radnego - możecie mnie zakrzczeć, pisać co chcecie. Pan Chaciński może mnie również pozwać w trybie wyborczym tak jak to robi Wspólnota z innymi. Stety/niestety ale mam świadków na wypowiedziane słowa. Zapraszam teraz Wspólnotę do dyskusji. Jednocześnie gratulując kandydata.
        • wyborca.2014 Re: Relacja ze spotkania 04.11.14, 20:32
          Generalnie w moim odczuciu zarówno pani Śliwińska jak i pan Chaciński nie załątwiają sprawy dla miasta ale dla siebie. Mają wizję nie miasta a "tej" części mista gdzie sami mieszkają.
          Zresztą na jedno z pytań pani Śliwińska odpowiedziała "a to już nie nasz problem..." takie podejście do sprawy chyba pokazuje trochę rzeczywiste poglądy tej pani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka