zozola 21.05.04, 20:44 Gdzie w internecie mogę znaleźć sentencje łacińskie? z góry dziękuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocibrzuch Re: strony z sentencjami 22.05.04, 23:35 Aurea prima satas aetas que vindice nullo ? Aura była szatańska kiedy pierwsza windykacja nie przyniosła rezultatu Cui bono ? Dobrze kłuje (o pielęgniarce) Morituri te salutant! ? Moździerze cię pozdrawiają!!! (wojskowe) Gallia est omnis divisa in partes tres ? Dywizja w trzech częściach jest w Galii. (też wojskowe, na podstawie Juliusza Cezara) Ius primae noctis ? już pierwszej nocy Liberum veto ? Precz z liberałami!!! (z haseł pewnego ugrupowania w dwubarwnych krawatach) Veni, vidi, vici ? Weny, widzisz, wici (nie wiem co to oznacza, brzmi jak fragment poematu) Omnia mea mecum porto ? Co mnie moje porto z Mekki. Apage satanas ? Szatańskie wersety Hannibal ante portas - Hannibal bez spodni Inter arma silent lege - po aferze "Interarms" moge sobie poleżec w spokoju (wyznanie oficera WSI- pochodzenie spoleczne), Macte animo generose puer sic itur ad astra - film animowany opowiadajacy o pewnym rodzaju OPLA Coitus interruptus - Kajtek Przerywacz caeca invidia est - to jest niewidzialny cycek carpent tua poma nepotes - twój dywan w pomidorach na później (kulinarne?) cave canem - kawa w dzbanku consensus facit legem - facet, jak się pogodzim, to legniem... ex cathedra - ruiny świątyni hora canonica - gospodyni księdza kanonika niedomaga ne varietur - nie szalej pater noster - ojciec, odejdź od steru! (żeglarskie) collegium maximum - 5000 złotych ad maiorem Dei gloriam - jestem majorem, chwała Bogu cum grano salis - kiedy grano w sali est modus in rebus - jest moda na rebusy ius civile - już nie w wojsku nomina sunt odiosa - nominacje są od Józefa veni, creator! - chodź, kreaturo! virgo intacta - nietaktowna dziewica homo sapiens - astmatyk caveant consules - czy państwo konsulostwo napiją się kawy? bona fide - wierna guwernantka persona grata - stare pudło expressis verbis - jak podaje "Express Wieczorny" dramatis personae - tragedia osobista carpe diem - gdy jem karpia primus inter pares - prymus w łaźni fiat lux - luksusowy "Fiat" corpus delicti - rozkoszne ciało in partibus infidelium - zdradza mnie, ale częściowo alter ego - starszy ode mnie nota bene - nie ma tak dobrze pro bono publico - tylko dla lepszej klienteli nec Hercules contra plures - i Herkules dupa gdy nieprzyjaciół kupa Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: strony z sentencjami 22.05.04, 23:40 A tak na poważnie. 1) otwórz stronę www.google.pl/ 2) napisz (w cudzysłowiu koniecznie): "sentencje łacińskie" 3) naciśnij przycisk 'szukaj' Odpowiedz Link Zgłoś
zozola Re: strony z sentencjami 24.05.04, 12:26 Dzięki tego właśnie szuklałam. 8 855 znalezionych dokumentów. Sformułuje więc pytanie inaczej. Które z 8 855 stron znalezionych w wyszukiwarce google jest godne uwagi? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: strony z sentencjami 29.05.04, 10:29 Pierwsze 10-20, na przykład. Wysiłek nieduży, więc może warto poświęcić nieco własnego wysiłku. Nauka łaciny wymaga zdecydowanie większych ofiar, jeśli się chce odnieść jakiś skutek, niż tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: strony z sentencjami 29.05.04, 10:31 Z tych 10 najobszerniejsze wydają się te: pl.wikipedia.org/wiki/Sentencje_łacińskie www.elzab.com.pl/~michalp/aforyzmy/aforyzmy_lacinskie.html gkrol.nex.com.pl/aforyzmy/Aforyzmy3.html Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: strony z sentencjami 30.05.04, 11:20 panda.bg.univ.gda.pl/~waryl/latin.htm www.lcb.uu.se/~kiero/teksty/sentencje.php te dwie mają wymienioną bibliografię, którą możesz wykorzystać Odpowiedz Link Zgłoś
zozola Re: strony z sentencjami 01.06.04, 14:51 no widzisz czasem można pomóc. tylko że sentencje na tych stronach w kółko się powtarzają. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś