morfeusz_1 03.11.11, 21:47 ...i tylko morze zachowało swoją urodę i swój smak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeg_vil_ha_loff Re: Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 03.11.11, 22:12 Racja, kobiety znowu mają "dawniejszy typ urody" Odpowiedz Link Zgłoś
romikus Kolonie na Helu....... 03.11.11, 23:24 Dzieci musiały nocować w bydlęcych wagonach to gorzej niż za komuny. Takie kolonie to horror. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kolonie na Helu....... 04.11.11, 14:12 widzisz romisiu-takie kolonie mogły być o wiele piękniejsze niż w dobie sheratonów i innego badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś
distefano5 Re: Kolonie na Helu....... 07.11.11, 19:44 Polska po powstaniu z zaborów była bardzo, bardzo biedna więc mnie nie dziwi takie miejsce noclegowe. A i dzieci pewno były zadowolone bo nigdy przedtem nie widziały morza polskiego - morza. Może gdybysmy mogli porozmawiać z jednym z tych dzieci to byśmy się o tym przekonali. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Kolonie na Helu....... 07.11.11, 21:17 Po pierwsze, to baza noclegowa na polskim fragmencie wybrzeża była wtedy szczątkowa, dopiero zaczynała się tworzyc. Po drugie, dla dzieciaków zawsze ważniejsze jest dokąd jadą i w jakim towarzystwie, a mniej istotne to, w jakich warunkach będą mieszkac, i czy będzie prysznic z gorącą wodą, czy mycie w jeziorze. Chyba że pokolenie "oburzonych" ma dziś inne wyobrażenie o potrzebach wakacyjnych dzieci, i musi byc Ritz w Nicei, żeby można było mówi o udanych wakacjach, ale w takim razie współczuję tak myślącym. Po trzecie, za komuny, i to za "bogatego" Gierka też, także organizowano kolonie w wagonach kolejowych stojących na bocznicach na różnych pojezierzach, tyle nie były to wagony towarowe, tylko wycofane z normalnego ruchu sypialne i kuszetki. Ale w sumie co za różnica, w jakiego rodzaju wagonie się śpi? I jadło się na zbitych z desek stołach stojących pod jakąś wojskową plandeką na świeżym powietrzu, i jakoś wtedy nikt nie narzekał, a myśmy jako dzieci i tak byli zadowoleni. Dziś by pewnie rodzice zawału dostali, że mają posła dzieci w takie warunki, a Sanepid by organizatorów rozstrzelał. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 06.11.11, 16:35 Może małe pytanie,jak ta po I wojnie Polska walczyła o dojście do morza???,może coś zapomniałem,ale to jest zdarzenie na miarę światową - Polacy w końcu dotarli do jakiegoś morza,walcząc -. Odpowiedz Link Zgłoś
model.wieczniewczorajszy Cztery klasy i strzały w kolano 07.11.11, 13:00 No tak ... żeby dyskutować na takie tematy jak historia i Przedwojenne Wybrzeże to trzeba mieć więcej niż ukonczone cztery klasy szkoły podstawowej. Bujaj pan lepiej gołębie za hasiokiem przy hałdzie nad stawikiem ... może choć na tym się pan znasz. Kaszubi - rybacy zwykli przy takich komentarzach odwracać się i spluwać z wiatrem ... ale pan tego i tak nie pojmie ... no bo i jak ... gdy strzał za strzałem w kolano ? Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Pucyfik ! 07.11.11, 18:44 Szkoda ze komunisci tak przetrzebili z ryb . A foto z juraty jak dzis ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Pucyfik ! 07.11.11, 19:01 Szkoda jednak, że nie wytrzebili twojego tatusia. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 07.11.11, 19:28 Druga fota fantastyczna! :) Odpowiedz Link Zgłoś
gustav45 Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 07.11.11, 21:05 Wladyslawowo nazywalo sie chyba wtedy Halerowo Odpowiedz Link Zgłoś
model.wieczniewczorajszy I tak nie 07.11.11, 21:46 I tak nie. Z grubsza biorąc nazywało się wtedy Wielka Wieś tzn. to co współcześnie rozpoznaje się za ścisłe Władysławowo (czyli bez Chałup, Tupadeł, Ostrowa, Karwi, Rozewia i Jastrzębiej Góry) ... tak mniej więcej po ok. kilometrze w każdym kierunku geograficznym od dzisiejszego ronda. Hallerowo znajdowało się na północ od dzisiejszego ronda a Szotland na południe. Również Poczernino, Cetniewo, Sosnowo i Chłapowo leżały wówczas poza ówczesnym Władysławowem/Wielką Wsią. Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 09.11.11, 15:25 Przepiękne fotografie. Uwielbiam oglądać stare zdjęcia, na których czas się zatrzymał. W domu mam tylko kilka sprzed wojny. Jest na nich pra-babcia ze strony mamy i stryjek mamy. Ubolewam, że tak mało dokumentów się zachowało. Dobrze chociaż, że ów stryjek spisał dzieje rodziny babci. Miło jest znać swoje korzenie. Fascynują mnie też sagi, historie rodzinne. Obecnie czytam Hryciów- 3 tom "Cukierni pod Amorem". Jestem wprost zachwycona. Brakuje mi tylko w książce starych fotografii. Byłoby łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 09.11.11, 15:40 Cashek... dokładnie tego mi w tej książce brak. Ale wszak Gutowo nie istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: Przedwojenne Wybrzeże. Fotografie 09.11.11, 16:19 Jasne. bo to powieść, fikcja literacka- nie fakty. Choć podczas lektury się o tym zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: Cukiernia pod Amorem. Hryciowie 09.11.11, 16:51 Ale nikt nie wymaga zdjęć z opisami, ale jakiś wykadrowany kawałek... Tak jak ta cukiernia na okładce... Odpowiedz Link Zgłoś