Dodaj do ulubionych

Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :))

24.07.05, 23:03
Witaj Redykołku. :)
Wydaje mi się, że przed ponad rokiem czytałem w F.Nauka, Twoje próby rozmowy
z pewnym nawiedzonym ateistą i przyjaźnie odezwałem się do Ciebie,
zaniepokojony o ich efekt.
Myślę, że taki wątek, też może się nam przydać.
Tutaj będzie można porozmawiać o sprawach ogólnych, czasami osobistych oraz
sugestiach dotyczących organizacji Twojego Forum.
Wątek Atlasy-Mapy chyba jest konieczny.
Chyba masz rację, że powinieneś założyć wątek z linkami tematycznym, jak w
FDR,K.
Czasami byłoby konieczne zdublowanie pewnych linków bezpośrednio pod tekstem,
niekiedy dając odnośniki do "linkowni" tutaj, lub nawet w innym,
zaprzyjaźnionym Forum.
Dobrze byłoby, aby ktoś jeszcze do nas z dobrymi pomysłami dołączył...:)

Pozdrawiam Witek
Obserwuj wątek
    • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 02.08.05, 19:29
      Witaj Redykołku :)
      Zastanawiałem się, skąd nagle pojawiło się u nas kilka sympatycznych osób.
      Przed chwilą zobaczyłem, że pojawiło się Twoje Forum na pierwszej stronie Forum
      Gazeta.
      Rzeczywiście to może spowodować, że łatwiej odnajdą nas osoby o fajnych
      pomysłach i ciekawych zainteresowaniaach.
      Mam nadzieję, że wkrótce Twoja inicjatywa zaowocuje, mimo poważnej
      konkurencji ;) czymś bardzo ciekawym i intrygującym nie tylko nas.
      Już z dużą przyjemnością tu zaglądam.

Pozdrawiam. Witek
      • facecja Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 02.08.05, 20:49
        a owszem, włąsnie weszłam tu ze strony głównej forym, ianczej chyba nigdy bym
        Was nie znalazła ;)

co do organizacji forum - mam pewien pomysł, ale nie mam pojęcia, czy to jest
        do zrobienia. mianowicie - dałoby się utworzyć pewne działy? np. poszczególne
        epoki albo poszczególne nauki pomocnicze, atlasy i mapy, seria wątków "naj..."
        (np. ulubione postacie, najważniejsze bitwy etc.)... co o tym sądzicie,
        Wodzowie?
        • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 02.08.05, 21:09
          Pomysł oczywiście bardzo dobry, ale ja nie mam pojęcia jak coś takiego zrobić.
          Myślę, że do tego potrzebny byłby program pozwalający stworzyć index
          wirtualny /są takie/.
          Tak jest w Hyperhistory. Oni jednak mają sponsorów...;)

www.hyperhistory.com/online_n2/History_n2/a.html
          Jak to się robi, choćby na troche mniejszą skalę, może wiedzieć nasz Admin.

Pozdrawiam. Witek

PS. Interesujesz się historią, to musisz wiedzieć, że Wódz jest tylko
          Jeden. ;) :))
          Swoją drogą, gdzie On się zagubił?
        • redykolek Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 03.08.05, 02:30
          Faktycznie! Własnie spostrzegłem, że Nasze Forum (nie jest to bowiem "moje
          forum" w tym sensie, że nie założyłem go dla siebie, albo raczej nie tylko dla
          siebie) zaczęło być reklamowane na stronie głównej. A już miałem złożyć skargę,
          że nie pojawiło się ono na liście forów nowozałożonych! ;)

Pomysł z działami wydaje mi się dobry, myślę jednak, że z jego realizacją
          powinniśmy poczekać do czasu, aż zbierze sie tu większe grono użytkowników i
          nasze forum bardziej się rozwinie. (Wcześniej jednak można wprowadzić wątki
          zbiorcze, które zawierałyby linki do ciekawszych wątków szczegółowych na
          określone tematy).
          • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 05.08.05, 08:52
            Witaj Redykołku.
            Pisząc o Twoim Forum i jedynym Wodzu, trochę żartobliwie chciałem podkreślić,
            że jedynie Twojej determinacji zawdzięczamy jego istnienie.
            Prawdopodobnie wszyscy, momentami, boleśnie ;) odczuwamy brak fachowego
            przygotowania historycznego.
            Szczególnie, gdy odwiedzający nas goście, zdają się traktować naszą mała grupkę
            jak profesjonalistów, którzy na wszystkie pytania mogą odpowiedzieć.
            Jwszcze nas zbyt mało w tym Forum, aby spełnić takie oczekiwania.
            Trochę martwię się tym, że dla fachowców nasze Forum jest zbyt mało
            profejonalne.
            Zrozumiałe, że osoby takie jak ja, nie mogą być równorzędnymi partnerami do
            poważnej, naukowej dyskusji.
            Myslę, że mimo tego powstanie Forum Historicum jest bardzo wartościową
            inicjatywą naszego Admina.
            Dla wszystkich "domorosłych historyków" ;), mogących się tutaj spotkać i
            wymieniać swoje, mniej lub bardziej pogłębione przemyślenia, nie tylko
            historyczne.
            Myślę, że nie można przecenić wartości zbierania oraz porządkowania wspaniałych
            źródeł i piśmiennictwa historycznego, przy czym wszyscy się wiele uczymy.
            Przypadkiem znalazłem ciekawy adres z linkami dotyczacy Egiptu, który z
            pewnością wielu odwiedzających, z przyjemnością poczyta.
            Nie wiem gdzie go umieścić, proszę zdecyduj Adminie :)
            www.catchpenny.org/race.html
            Pozdrawiam. Witek

PS. Mam kłopot ze zwracaniem się do Ciebie, bo Twój nick jest bardziej
            nazwiskiem, niż imieniem.

• witekjs Film o STALINIE za chwilę TV Planet 20:45 6.08 n/i 06.08.05, 20:45

• redykolek Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 07.08.05, 16:50
              Witaj Witku! :))

Cóż, także i mnie dość daleko do "historycznego profesjonalizmu" (jeśli mogę
              tak to określić :)). Historią interesuję się wprawdzie od dzieciństwa i był
              nawet taki okres w moim życiu, gdy chętniej od beletrystyki czytywałem właśnie
              książki historyczne (obecnie jednak poszedłem bardziej w kierunku SF i
              fantasy), lecz wykształciłem się w zupełnie innej dziedzinie wiedzy. Mimo to
              sądzę, iż także my - laicy - możemy poprzez ciekawe dyskusje wiele się od
              siebie nauczyć, odkrywając na przykład nieznane lub słabo spopularyzowane fakty
              z przeszłości. Możemy także zająć się wyszukiwaniem różnych ciekawych
              informacji dostępnych w internecie. Mam jednak nadzieję, że zajrzą do nas
              również profesjonalni historycy i zamieszczą jakąś interesującą dysputę naukową.

Jeśli chodzi o link do Starożytnego Egiptu, to zamieścimy go oczywiście w wątku
              o Starożytnym Egipcie.

Pozdrawiam Redykołek

PS Z moim nickiem sprawa przedstawia się następująco. Pochodzę z Podhala i
              chciałem, żeby mój pseudonim jakoś ten fakt odzwierciedlał. Otóż wyrabia się u
              nas takie małe oscypki zwane redykołkami (to jest rodzaj żeński: redykołka).
              Ponieważ jednak jestem rodzaju męskiego, więc przerobiłem to na Redykołek. To
              po prostu taki żarcik. :))
              • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 14.08.05, 10:51
                Witaj Redykołku.
                Od czasu gdy założyłeś to Forum, znacznie poszerzyłem swoje wiadości o
                zagadnieniach historycznych, których nie znałem.
                Te, które trochę "znałem" ;) musiałem dokładniej poznać i uprządkować.
                Przy okazji odkryłem liczne, nowe adresy, które znacznie mi to utrudniły.
                Kilka tematów, które próbowałem już wcześniej rozgryść, rozbudowało się o tak
                niespodziwanie ciekawe zagadnienia, że już nie wiem jak je "zamknąć".
                Przygoda jest niezwykle ciekawa.
                Okazało sie, że istnieje wiele historycznych portali, prowadzonych przez
                profesjonalistów historycznych i komputerowych, lub z Ich pomocą.
                Myślę, że to nie szkodzi, że nasze Forum jest amatorskie, bo nie onieśmiela
                takich "historyków" jak my.
                Podaję link do polskich stron historycznych.
                Może wartoby stworzyć oddzielny wątek, w którym zbieralibyśmy polskie i
                zagraniczne strony historyczne?

Pozdrawiam. Witek

historia.toplista.pl/?we=morgenrot&kod=467770
                • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 15.08.05, 22:40
                  Witajcie, jeśli ktoś tu jest...
                  Nie mogłem wyjechać na weekend, robię porządki w ulubionych i w bibliotece.
                  Trochę poszukałem i poczytałem, jak mi się zdawało ciekawych tematów.
                  Odkurzyłem wszystkie książki o medycynie i polityce oraz część, o historii i
                  medycynie.
                  Jest ich trochę i są niezwykle ciekawe.
                  Za dwa tygodnie wyjeżdżam na urlop i już wiem, które z niedoczytanych książek
                  zabiorę z sobą.
                  Wydaje mi się, że bardzo ciekawy, na poczatek jest artykuł Lorda Owena o
                  powaznych chorobach głów państwa.
                  Ciekawe i chyba ważne są myśli w podsumowaniu, o konieczności wiedzy o zdrowiu
                  przywódców.

Pozdrawiam. Witek
                  • biljana Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 17.08.05, 00:04
                    pewnie, ze ktos tu jest;)) ale ja odkrylam to forum niedawno i na razie je
                    sobie czytam... pozdrawiam
                • cold33 Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 18.08.05, 13:08
                  Bardzo serdecznie dziękuję za ciekawe i zarazem niezwykle przydatne linki....
                  Tym bardziej cieszy mnie istnienie tego forum.
                  Dziekuję
    • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 20.08.05, 11:45
      Witaj Nasz Gazdo. ;) :))
      Już byłem zaniepokojony co się wydarzyło, że tak długo Cię nie ma w zagrodzie.
      Zastanawiałem sie czy nie pojechałeś na wakacje bez internetu?
      Ja pojadę na takie wakacje, nad morze w pierwszych dwóch tygodniach września.
      Powoli pojawia sie coraz więcej gości w Forum, które na szczescie zdecydowałess
      się otworzyć.
      Być może znacznie więcej przedziera się przez wiele ciekawych informacji, już
      tutaj zebranych.
      Twój nowy wątek o stratygrafii, jest dla mnie za trudny.
      Ostatni raz czytałem o tych sprawach przed maturą... :)
      Powoli przedstawiam tematy, którymi sie interesowalem i teraz wracam do nich,
      no i zbieram się do kilku nowych.
      Doskonałe jest to, w tkich miejscach, że musisz zjrzeć do dawno nie otwieranych
      książek i znalźć nowości w inernecie.
      To bardzo przyjemne buszowanie we własnej bibliotece z książkami, które przed
      laty zdobywałem spod lady.
      W tej nowej, światowj ciągle znajduję, przy okazji różne portale historyczne w
      internecie, nie tylko polskim.

Pozdrawiam. Witek

PS. Czy znasz ksiażkę "Zakopane czterysta lat dziejów", red. Renata Dutkowa,
      KAW 1991 ?
      • witekjs Falerystyka czy "gadżety" hitlerowskie w MuzeumWP? 29.08.05, 17:06
        W sasiednim wątku włączyłem sie do rozmowy, w której dowiedziałem się o
        oburzeniu na sprzedawanie odznak ze swastyka w Muzeum.
        Nie wiem na pewno, ale przypuszczam, że można kupić tam i inne odznaki,
        katalogi...
        Co o tym sądzicie?

Witek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=28157599&a=28279664
        • witekjs Re: Falerystyka czy "gadżety" hitlerowskie w Muze 30.08.05, 00:02
          Nie doczytałem wyjsciowego tekstu z GW.
          Sprzedawano tam znaczki nie będące odznakami wojskowymi.
          W takim razie były to gadżety i bezwzglednie nie powinny być eksponowane, tym
          bardziej sprzedawane w żadnym muzeum.
          Przepraszam. Witek
        • ijaw Re: Falerystyka czy "gadżety" hitlerowskie w Muze 30.08.05, 00:07
          Tak się składa, że odpowiedziałam Ci w "tamtym" wątku, ale zignorowałeś. Byli
          tacy, którym nie przeszkadzało mówić polskie obozy z racji umiejscowienia, potem
          skandal się zrobił gdy forma przyjęła się na zachodzie. Ciekawa jestem czemu to
          inne narody nie sprzedają w swych muzeach gadżetów wrogich wojsk? Wręcz
          przeciwnie, zwykle bronią się przed wszelkimi uogólnieniami.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=28157599&wv.x=1&a=28300006
          • witekjs Re: Falerystyka czy "gadżety" hitlerowskie w Muze 30.08.05, 00:26
            W tamtym forum odpowiedziałem kilka minut przed powyższą korektą.
            Od razu kiedy zorientowałem się, że popełniłem błąd.
            Witek
            • ijaw Witek 30.08.05, 09:22
              Oki, nasze wpisy rozminęły się.
              Chcę dodać, że F.H mam w ulubionych od początku jego powstania.
              Inaczej mówiąc, nie Twoimi śladami podążam a historii:))
              pozdrawiam
        • facecja Re: Falerystyka czy "gadżety" hitlerowskie w Muze 30.08.05, 01:31
          moze trochę nie na temat, alenie mogę się opanować:

całkiem niedawno, na pewnym targu, w pewnym mieście, w pewnej byłej republice
          socjalistycznej natknęłam się na czapki żołnieczy ACz. z sierpem i młotem lub z
          gwiazdą. spodobały mi się, ale jednak uznałam, że taki "gadżet" nie przystoi w
          moim domu.... teraz żałuję. co za pamiątka. i symbol wolności jednocześnie - bo
          mogłabym sobie tą czapka np. porzucać albo poskakać po niej w brudnych
          buciorach w ramach wyładowania swojego żalu za lata niewoli ;) albo oddać
          koledze, który ma bzika na punkcie wszystkiego, co z wojskiem związane. nawet
          tym czerwonym.

sierp i młot, gwiazda - też nieprzyjemnie się kojarzą, też przypominają zły
          system i masę ludzkich nieszczęść. ale jednak do gadżetów związanych z ZSRR
          podchodzi się inaczej niż do swastyki. z luzem, z przymróżeniem oka. a swastyka
          jednak nadal budzi strach. a kiedyś kiedyś to całkiem przyjemny znak był...
          • ijaw Re: Falerystyka czy "gadżety" hitlerowskie 30.08.05, 10:25
            facecja napisała:

>sierp i młot, gwiazda - też nieprzyjemnie się kojarzą, też przypominają zły
            >system i masę ludzkich nieszczęść. ale jednak do gadżetów związanych z ZSRR
            >podchodzi się inaczej niż do swastyki. z luzem, z przymróżeniem oka. a swastyka
            >jednak nadal budzi strach. a kiedyś kiedyś to całkiem przyjemny znak był...

Swastyka w dalszym ciągu jest przyjemnym znakiem, symbolem czystości,
            niewinności, radości. Podczas dyskusji nt zachowania księcia Harrego poruszony
            był na DR,K problem swastyki. Tu są wpisy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=19436694&wv.x=1&a=19519241
            o swastyce inaczej
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=19436694&wv.x=1&a=20527595
            Brytyjscy Hindusi bronią swastyki
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=19436694&wv.x=1&a=21056270
            Swastyka pozostaje

O ile na Stadionie jest mnóstwo militariów sowieckich, to hitlerowskiego nie
            widziałam ani jednego. Hitleryzm kojarzony jest jednoznacznie. Natomiast
            komunizm zapisał się pozytywnie - umożliwiając naukę, dając pracę, mieszkanie,
            itp. Komuniści nie mieli zwyczaju chwalić się zbrodniami. O nich mówi się od
            kilkuastu lat. Ale nie wszyscy o tym wiedzą.
      • redykolek Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 29.08.05, 18:51
        Witaj Witku

Staram się codziennie zaglądać na nasze forum i pilnować, aby nic nie zakłócało
        prowadzonych na nim interesujących dyskusji. Na wakacje nie wyjechałem, ale
        korzystam z letniej pogody (bociany jeszcze nie odleciały, a w zeszłym roku nie
        było już ich 20 sierpnia :)) i większej ilości wolnego czasu i chodzę sobie na
        różne wycieczki (dzisiaj byłem na Kuraszowskim Wierchu, najwyższym szczycie
        polskiego Spiszu - to ciekawe miejsce, również z historycznego punktu widzenia,
        zresztą może w przyszłości coś o tym napiszę).

Jeśli chodzi o portale historyczne, to zastanawiam się, czy nie byłoby warto
        założyć wątku z linkami do nich.

"Zakopane czterysta lat dziejów"? Chyba coś takiego mam w domowej bibliotece.
        Muszę jeszcze to sprawdzić.

Pozdrawiam
        • redykolek Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 30.08.05, 12:48
          Sprawdziłem. Niestety, nie ma. Znalazłem jedynie "Zakopane. Przewodnik
          historyczny", dzieło już dosyć wiekowe.
          • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 02.09.05, 21:34
            Mam tę książkę, kiedyś myślałem o tym aby dać ją Urielowej Sabinie, która jest
            dziennikarzem.
            Zerwały się jednak nasze kontakty, bo przestałem pisać w pewnym forum.
            Jeśli Ciebie interesuje, to mogę ją przesłać.
            Jutro wyjeżdżam nad morze, gdzie będę bawił do 17 IX. ;)
            Nie wiem czy będę mógł coś napisać ?
            Pozdrawiam Was i do usłyszenia.

Witek
            • redykolek Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 06.09.05, 16:55
              Udanego urlopu! Dużo słońca i innych takich rzeczy. :)))

A książką byłbym zainteresowany. Musimy się jeszcze w tej sprawie dogadać.
    • redykolek Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 06.09.05, 16:53
      Widzę, że forum trochę zwolniło obroty, ale to pewnie przez sezon urlopowy. Sam
      wybieram się jutro na Babią Górę, więc za ponowne jego rozkręcanie zabiorę się
      dopiero pojutrze.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. :)))
    • witekjs Re: Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" ;) :)) 04.10.05, 17:49
      Moi Drodzy.
      Wydaje mi się, że być może nie znacie jeszcze tego wątku.
      Pojawiło się wśród nas, wielu nowych, niezwykle ciekawych dyskutantów.
      Poruszacie tematy pasjonujące, czasami, jak dla mnie zbyt ostro, zapominając,
      że większość z nas to nie historycy lecz skromni dyletanci /vide Kopaliński ;)/.
      Nawet nie Ci nasi czarujący, nieliczni specjaliści in spe. :)
      Moja wiedza na szereg tematów jest niewielka, lub praktycznie żadna.
      Jednocześnie, niektóre z nich są bardzo dla mnie interesujące i część z Was
      oprócz swojej opinii, podaje nam internetowe i nie tylko piśmiennictwo /np.
      Zaolźie!! :))/.
      Daje to, mnie i innym możliwość przypomnienia, lub wręcz poznania różnych
      problemów i prac na ich temat oraz wyrobienia sobie, teraz i tutaj własnej
      opinii.
      Wybaczcie, że o tym piszę, ale chciałbym brać udział, o ile możliwe w
      dyskusjach, po zpoznaniu się z zagadnieniem trochę głębiej.
      Przeacież w większości, my tutaj już bardzo dawno lub nigdy nie zdawaliśmy
      egzaminów, a napewno nie zaliczaliśmy klasówek z historii... ;) :))
      Chciałby bardzo prosić, abyście mnie i nnych zechcieli potraktować jako
      partnerów w ewentualnej rozmowie, którzy jednak muszą sie do niej trochę
      przygotować.
      Staram się zawsze tak robić...

Pozdrawiam.

Witek }:-})=
    • witekjs ____________________Studia za granicą i Szkocja... 07.10.05, 11:28
      Przypadkiem trafiłem na tę stronę, która jak sądzę zainteresuje naszych młodych
      Forumowiczów. Jeśli ktoś jeszcze to niej nie trafił. :)
      Chciałem wejść do najciekawszej, polskiej strony o Szkocji, której adres
      podałem jako pierwszy, w wątku o heraldyce szkockiej.
      Okazało się, że mam zablokowane wejście...
      Ciekawe, czy od Was również żądają hasła?
      Zrobiło mi się przykro.
      Czy zrobiłem coś złego podając Ich adres w naszym Forum?
      Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam. Witek

serwisy.gazeta.pl/edukacja/8,52282,2952954.html
    • witekjs Rozmowy, nie tylko "merytoryczne"ZESTAWIENIE!! :)) 11.10.05, 22:12
      Redykołku Gratuluję.
      Doskonale, że zrobiłeś to zestawienie. Bardzo ułatwi to wszystkim poszukiwania.

Dziekuję i Pozdrawiam. Witek
      • witekjs Rozmowy, nie tylko "merytoryczne" - SYMBOLE 13.10.05, 10:33
        Sukcesywnie oglądam i wczytuję się w zbiory symboli, w których wciąż odkrywam,
        niekiedy wspaniale opracowane niezwykłości.
        Zbierałem książki dotyczące tych zagadnien i od wielu lat powoli, wielokrotnie
        wracając, jednak nie metodycznie poznawałem symbole świata.
        Nigdy do tej pory nie miałem do czynienia z tak ogromnymi zbiorami i taką
        liczbą różnorodnych opracowań graficznych, znaczeń, kontekstów i porównań
        międzykulturowych.
        Nauka o symbolach, co widać w tych zbiorach, wymaga ogromnej wiedzy o
        tradycjach, mitach, religii, etnografii, historii.
        Przy dominującym zachwycie, dość deprymująco działa uświadamianie sobie jak
        niewiele wiem o tych naukach i mnogości skojarzeń człowieka...
        Wydaje mi się, że trzeba będzie z czasem utworzyć uprządkowany i bardziej
        opisany, oddzielny wątek dotyczący symboli.
        Minał okres urlopowy i realna praca znacznie ogranicza możliwości czasowe.
        Mam nadzieję, że powstająca baza i bibliografia zaineresuje wielu z Was.
        Być może znajdą się i tacy, którzy chcieliby i mogli podzielić się wiedzą i
        zbiorami oraz włączyć się w budowanie naszej "sybolologii w FH"... :-)

Pozdrawiam serdecznie.
        Witek

PS. Nie podałem jako oddzielnego adresu, bardzo ciekawej strony dotyczącej
        Kwiatu Życia - Flower of Life

www.floweroflife.org/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka