Dodaj do ulubionych

Cerebrum compositum - ruszyła mowa

28.08.10, 14:36
Od 3 tygodni wprowadzilem synowi nowy lek homeopatyczny Cerebrum
compositum i muszę przyznać że to jest coś! skutecznością mogę
przyrównać do Myocholine czy l-karnozyny. Mowa ruszyła pod tym kątem
że zaczął budować zdania. W końcu! bo to był ten element który nam
brakował. naprawdę warto włączyć ten lek do leczenia bo daje
widoczne efekty, przynajmniej u mojego syna.
A ponieważ jest homeopatyczny nie ma skutków ubocznych i można
śmiało go dawać nawet małych dzieciom.

Jest tylko jedne szkopuł- w Polsce jest do nabycia w aptekach ale na
receptę ...bo mają tylko w postaci ampułek do iniekcji. Z tego co
konsultowalem się z homeopatą to poprostu wypija się zawartość
ampułki ( dla dziecka to odpowiednio mniej ).
Ja kupiłem w postaci tabletek ale na ebay:

np. tutaj
cgi.ebay.pl/HEEL-Cerebrum-Compositum-100-Tabs-/230450688894?pt=LH_DefaultDomain_0

Tabletki dzieli się na pół i daje się do 2 lub 3 razy dziennie.

W internecie można przeczytać że Cerebrum compositum stosuje się:

Wspomagająco w w chorobie Parkinsona, zaburzeniach rozwojowych u
dzieci, w stanach depresyjnych, w stawardnieniu rozsianym, w stanach
po wstrząśnięciu mózgu, w zmianach organicznych ośrodkowego układu
nerwowego (w szczególności o podłożu miażdżycowym). W zaburzeniach
pamięci, koncentracji, stanach niepokoju i nadpobudliwości nerwowej.

od homeopaty dowiedziałem się też że można włączyć Coenzyme
Compositum ( też firmy Heel ) który poprawia funkcjonowanie
mitochondriów także komórek mózgowych a przez to zaopatrzenie ich w
energię. sam, planuje też zakupic ten Coenzyme
Obserwuj wątek
    • zielonatosia Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 28.08.10, 20:04
      drogi, w polskiej aptece 60zł, a ten drugi 45zł
      • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 28.08.10, 20:51
        dziwne że na ebay cena nagle wzrosła do 271 zł podczas gdy ja
        kupowałem u tego sprzedawcy za 60 zł. ale jak się wrzuci w google to
        wyrzuci mnóstwo linków gdzie można kupić w sklepach internetowych za
        około 60 zł.

a czy drogi ?

jesli podzielisz tabletki na pół ( a tak trzeba zrobić jesli to
        dotyczy dzieci poniżej 6 roku zycia ) i bedziesz dawała 2 razy
        dziennie to wychodzi że 100 tabletek starczy na 3 miesiące. za 80
        zł ( 60 zł + 20 koszt przesyłki ) to niewiele w porównaniu do innych
        suplementów
        • bubbelek Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 28.08.10, 21:05
          Własnie dlatego pytałam czy to jakaś różnica,bo w cenie ogromna.Teraz przeczytałam twój post.
          Natalia ma nadal problem z mową,mówi bardzo dużo ale niewyraznie.
          Składanie zdań idzie z wielkim oporem.
          A do Zerówki idzie za 3 dni:(
    • bubbelek Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 28.08.10, 20:59
      Witam marian.
      Moja prośba czy to jest to samo czy jest jakaś różnica.Byłabym wdzięczna gdybyś "rzucił okiem":)
      Poprosiłabym znajomą o kupienie w USA,bo tylko tam mają w tabletkach.Szukałam w UK ale nie znalazłam.

www.amazon.com/HEEL-Cerebrum-Compositum-100-tabs/dp/B0016AX30M
      Pozdrawiam :)
      • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 28.08.10, 21:20
        bubbelek jak najabardziej mozesz kupić to z amazon.

ale odnośnie dawkowania, trzeba ja dostosować indywidualnie do
        dziecka. może się okazać że optymalna dawka to 3 razy dziennie po 1
        tabletce, a może się okazać że też 2 razy dziennie po pól tabletki.
        najlepiej zacząć od najmniejszej i powiększać ją tak aż zaczną być
        widoczne efekty.
        pierwsze efekty widać po 3 dniach, ale piszą że może się zdarzyć że
        dopiero po tygodniu.
    • bubbelek Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 28.08.10, 21:13
      Chcialabym jeszcze wypróbowac B12 w sprayu do nosa.
      Teraz mam dylemat co kupic:)
    • bubbelek Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 29.08.10, 11:14
      Spray do nosa odpada.Dośc drogi i problem z zamówieniem.
      Prawdopodobnie na receptę,USA.

Znalazłam w sprayu pod język.
      Tabletki niestety mała połykała,więc niewiele albo wcale działały.

KAL - Vitamin B-12 Spray, 2500 mcg, 2 fl oz spray---też na www.amazon
      cena 12Ł
      • szalicja Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 30.08.10, 12:01
        Wiecie Co? Ironia losu. U mojego mowa ruszyła, jak już dałam spokój z tymi
        suplementami, bo przestałam w nie wierzyć. Cerebrum też braliśmy. Może działało,
        ale nie podaję już pół roku a w międzyczasie mowa tak ruszyła, że lody buduje
        zdania, śpiewa piosenki itp. Ja już dostaję kręcioła. Czy to podaję czy nie,
        zachowanie raczej się nie zmienia.
        To jest tak, że u nas chyba akurat przyszedł czas. Niezależnie od suplementów i
        terapii. Ale nie, że odradzam. Sama znów wracam na drogę leczenia holistycznego,
        ale to dziwne dość...
        • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 30.08.10, 17:41
          z tego co pamiętam to już rok temu pisałaś że mowa jest ok tylko
          rozumienie gorzej. jak pod tym kątem ?

> To jest tak, że u nas chyba akurat przyszedł czas.

jesli to było proste opóźnienie mowy to mogło przyjść samo ( ale
          równie dobrze mogło samo nie przyjść -szanse są tutaj 50:50 ).
          Jeśli to nie jest proste opóźnienie mowy to "cudów" w postaci że
          sama przyjdzie mowa nie ma - to efekt sumaryczny wszystkich
          terapii, podjętych działań, suplementów.
          Suplementy podaje się nie po to aby działały doraźnie, ale po to aby
          leczyły. Jeśli dany suplement wykonał "swoją robotę" w kwesti na
          którą działa to dalsze działanie ( czyli suplementowanie ) nie
          przyniesie już korzyści
          • szalicja Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 31.08.10, 11:06
            Nie, nie. Mateusz zaczął mówić zdania teraz jakoś na wiosnę, lato. Komunikacja
            była, ale na zasadzie - tak, nie -, pojedyncze wyrazy.
            Jeśli chodzi o rozumienie, to w wieku trzech lat to było dno, bardzo słabe
            rozumienie. Cerebrum zaczęliśmy brać rok temu i podawałam ok. pół roku. Być może
            pomogło, przecież nie zaprzeczam ;-)
            Ironią jest tylko to, że jak już odpuściłam to wszystko to nagle ruszyło fajnie.
            Może to działa jak opóźniony zapłon, nie wiem. Na pewno jest tak, że to na jakim
            teraz jesteśmy etapie to efekt zarówno rozwoju, pracy z terapeutami jak i
            suplementów. Tak myślę. Opóźnienia prostego raczej nie mamy, przecież Mati ma
            zaburzenia rozwoju. Za parę dni znów robię badania krwi, moczu. Chcę też zrobić
            Quantec i pokazać naszej DAN wróżce co powie. Wakacje mnie rozleniwiły,
            zwłaszcza ta poprawa w mowie, ale wracam znów na tory suplementacji.
            • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 31.08.10, 23:23
              jeśli te Cerebrum z powodzeniem stosuje przy wylewach to musi to być
              coś. a jakie używałaś, te w płynie ( ampułki dostępne w aptece ) czy
              sprowadzałaś tabletki ? i w jakich dawkach dawałaś ?
              • szalicja Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 01.09.10, 11:33
                Stosowałam ampułki raz w tygodniu na łyżeczkę i do dzioba. Podawałam też ampułki
                Arnica D20, też raz w tygodniu doustnie, można też poskórnie, ale to już krócej
                podawałam. Arnica nie jest u nas dostępna.
                • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 01.09.10, 19:19
                  u nas też było już dobrze przed wakacjami, ale cały czas to były
                  pojedyncze wyrazy. Jesli już to używał 2 wyrazowe zdania ale to też
                  rzadko. W wakacje wprowadziliśmy joalisy- mindren, neurodren,
                  cranium oraz własnie od sierpnia Cerebrum compositium. dopiero po
                  wrowadzeniu nich zaczął używać bardziej złozone zdania, a nawet
                  odmieniać przez przypadki. zmiana jest wyraźna i widoczna.
                  Stąd też polecam ten specifik

odnośnie Arnica czytam że to na różnego rodzaju bóle...
                  • szalicja Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 02.09.10, 10:32
                    Z Arnicą nie wiem. Podawałam to, co lekarz kazała. U nas te zdania są bardziej
                    rozbudowane i to przyszło nagle. Odmiana jest zazwyczaj właściwa. Bardzo duża
                    jest poprawa w mowie przez te wakacje ale jakoś nie wiążę
                    tego z niczym konkretnym, sama nie wiem...W tym okresie już miałam "focha" na
                    suplementy i podawałam tylko właściwie te na żołądek, jelita, trawienie i
                    przeciwgrzybicze a te "mądre" w sumie odstawiłam.
                    • krawczykasia Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 03.09.10, 12:48
                      marian, a co dajesz mu poza tym?
                      ile twoje dziecko w chwili obecnej dostaje suplementów? które odstawiłeś?
                      pozdrawiam
                      • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 03.09.10, 18:19
                        oprócz joalisów i Cerebrum compositum podaje jeszcze
                        "wielką trójkę na mowę" czyli

- l-karnozynę ( 2 razy dziennie po jednej kapsułce )
                        - DMG ( 2 razy dziennie po jednej kapsułce )
                        -MethylB12 ( 2 razy dziennie po jednej kapsułce, z tymże ja miałem je w proszku i zakapsułkowałem
                        je, stąd u mnie w jednej kapsułce jest około 10 tys. mcg MethyluB12. wiem że to b. duzo, ale na
                        mniejsze dawki już przestał reagować)

oraz

- Eye Q
                        - lecytyne ( 2 razy dziennie po 2 kapsułki po 300 mg )
                        - chelat magnezu z wit. B6 i chelat cynku
                        - sylimarol
                        • krawczykasia Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 06.09.10, 06:40
                          witam,
                          a Gotu-kola, Acetyl-L-karnityna, myocholina? tego już nie dajesz? chwilowo czy
                          definitywnie?
                          Pozdrawiam
                          • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 06.09.10, 19:26
                            Gotu kola daje się 3 miesiące nastepnie robi się 3 miesięczną przerwę i znów można podawać 3 miesiące. teraz amy przerwę i w październiku znów zaczniemy podawać.

Acetyl-l-karnitynę dajemy cały czas, zapomniałem dodać w poście - 250 mg 2 x dziennie

Myocholine i tran z kirkmana skonczył nam się pod koniec sierpnia. Swoje pracę wykonało :)
    • m.war Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.09.10, 08:42
      jak dawkuje się cerebrum?
      • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.09.10, 22:33
        zależy które - jesli te w tabletkach z ebay czy amazon.com to pół tabletki 3 razy dziennie
        • m.war Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 14.09.10, 07:51
          a jak dawkuje się to z ampułki? nie chodzi mi o wstrzykiwanie tylko o wypijanie zawartości ampułki.
          • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 14.09.10, 18:56
            nie wiem, nigdy nie używałem ampułek. mogę powtórzyć tylko to co napisała Szalicja, czyli raz w tygodniu jedna łyżeczka ( Szalicja czy tak ? )
    • elastr Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.09.10, 15:07
      jestem ciekawa jak dlugo czekales na efekty?

Ela
      • kasialew1572-10 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.09.10, 15:30
        Witam . Mój syn ma 2lata 9 m Cerebrum podaję w formie granulek ( sprowadzam je z Niemiec koszt ok 10 E) 2 razy po 10szt .Rano na czczo i wieczorem możliwie na pusty brzuszek.Nasz lekarz zalecił wykupić 3 fiolki bo taka jest kuracja . Oprócz tego podaję jeszcze NOOtropil 2razy dziennie po 2 ml.
        Mój synek mając 25 miesięcy mówił ze zrozumieniem ok 4 "słowa "a ze jego rozumienie mowy było tragiczne Psychologiczne określono go na jakiś 18 -ty miesiąc.Dla mnie to była załamka . Kuba teraz tworzy dwu czasem trzy wyrazowe zdania ,pojedyńczych jest masa. Nadal pewnie jest opóżniony rozwojowo ale idzie do przodu.Teraz kończymy 3 fiolkę Cerebrum
        • m.war Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.09.10, 18:40
          a kto jest waszym lekarzem? czy to homeopata?
          • kasialew1572-10 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 14.09.10, 14:47
            My chodzimy do neurologa , chociaż neurologicznie u niego wszystkojest podobno wporządku
      • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.09.10, 22:38
        po tygodniu zauważyłem pierwsze postępy ( większa chęc do budowania zdań, bo pojedyncze wyrazy mówił już wcześniej w wyniku innych terapii ) , ale jak na lek homeopatyczny przystało przeważnie tu nie ma skokowych postepów ( choć i takie bywają ). Im dłużej się używa tym większe postępy, ale stopniowe, małymi kroczkami.
        • jagodaaa27 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 18.09.10, 23:43
          Ja podaje 2-letniemu synkowi w ampulkach. Jedna ampulka raz w tygodniu ,podawana doustnie. Dostalam recepte od neurologa dzieciecego.Podalam do tej pory szesc ampulek i widze bardzo duze postepy.Pojawilo sie bardzo duzo nowych slow i laczenie slow w pary (nie bylo tego wczesniej).Od 5 miesiecy podaje tez Eye Q,wiec mozliwe,ze to takze ma wplyw na rozwoj mowy.
          • kam-i-nia Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 20.09.10, 23:18
            Moja córcia za miesiąc kończy 4 latka nie mówi praktycznie wogóle tylko mama, baba, daj a teraz zaczęła kiwać główką na nie jak czegoś nie chce... czyli oznacza, że zaczyna coś tam sobie w główce układać i pomału rozumieć. Ale po Cerebrum (obecnie 2,5 ampułki) zaczęła bardzo dużo wypowiadać różnych sylab i ciągle słyszę jak coś tam po swojemu gada a jeszce trzy tygodnie temu tylko jęczała.
            My podajemy w ampułkach tak nam Pani doktor przepisała 2 x w tygodniu po pół ampułki na czczo, powiedziała, że to bardzo istotne. Czyli jedna ampułka na tydzień.
            Pozdrawiam...
            • kam-i-nia do Mariana 20.09.10, 23:22
              a co z Nystatyną juz nie birzecie...?
              Bo mu mamy ją zacząć pić za niecałe dwa tygodnie i mam nadzieję, że ona nas troszkę tez ruszy z tą mową i rozwojem...
              • marian770 Re: do Mariana 21.09.10, 22:52
                Nystatyną robisz jedną kuracje, trzeba to robić jak najrzadziej bo podobno candida szybko się uodparnia na Nystatynę. my stosowaliśmy przez miesiąc czasu.
                dobrze też jest dodać jakiś lek na candidę pozajelitową, bo czesto podczas wybijania one się chowają poza jelitami, stąd warto ( albo wraz z Nystyatyną lub po jej skonczeniu ) dodać diflucan lub flumycon.

do tego KONIECZNA jest dieta bezcukrowa. bez tej diety cała terapia Nystatyną jest bezsenu, gdyż candida karmi się cukrem i dajemy jej materiał do rozmanażania. ta dieta bezcukrowa konieczna jest także po zakonczeniu Nystatyną - diflucan .

podczas terapii Nystatyną NIEWOLNO dawać nawet jednego lizaka czy cukerika, unikać owoców ( zawierają fruktozę ) oraz jedzenia zawieającego węglowodany ( typu kasze czy makarony ). wiem że to jest trudne, ale aby kuracja odniosła sukces tak trzeba robić. inaczej może się szybko po odstawieniu Nystatyny odrodzić! i cała kuracja pójdzie na marne.

stąd warto także po Nystatynie dawac przez jakieś poł roku suplementy Pau d'arco ( on jest dosyć tani 250 kapsułek kosztuje 40 zł i starcza na 3 miesiące ) oraz Goldenseal root. można dodać także dodać kwas kaprylowy.

po wytruciu grzyba trzba koniecznie naprawić jelita, one są przez toksyny i candide "podziurawione". stąd warto po kilku miesiącach kuracji poleczyć jelita za pomocą joalisów
                • marian770 fiksacje podczas kuracji 21.09.10, 23:07
                  jeszcze słówko o słodyczach podczas kuracji-

candida podczas kuracji Nystatyną wwołuje bardzo sliny głód słodyczy.

Candida umiera i woła jeść!

jesli ich nie dostarczymy dziecku- dziecko zacznie fiksować, to jest bardzo trudny okres- dziecko aby dostać choć jednego cukierka będzie urządzać takie cyrki, że można wysiąść psychicznie. u nas to były takie ryki i darcie głosu że pół bloku nas słyszało, było walenie pieściami, bicie, tarzanie się po podłodze.
                  czasami tak rozpaczliwie płakał że nam z żoną się serce krajało, ale nie ulegaliśmy.
                  także mniej tego świadmość i bądź przygotowana na podobne akcje/

aby wytrzymać warto dać jakieś uspokajacze ziołowe typu melisa, czy inozytol

w chwilach zwątpienia pamiętaj jaka jest nagroda- lepszy rozwój mowy.
                  i jeszcze jedno pczątek kuracji wystepuje regres pod kątem mowy i zachowania. toksyny wydzielają się do oraganizmu i mogą też dawać objawy grypy! może się pojawić temperatutra i trzymać przez tydzień czasu. dobrze w tym okresie podać ziolowe herbatki wspomagające przemianę materii czyli pomagające oczyszczać organizm z uwalnianych przez martwe grzyby toksyn.
                  po 2 tygodniach negatywne skutki powinny ustąpić, ale tam są jeszcze niedobitki- dlatego warto kontynować kuracje Nystatyną do miesiąca czasu.
                  • kam-i-nia Re: fiksacje podczas kuracji 24.09.10, 16:31
                    Dziekuję Ci Bardzo za podpowiedź...

Moja córcia obecnie jest juz na diecie bezglutenowej, bez mlecznej, bez jaj no i tego cukru którego bardzo już teraz jej brak a to dopiero 3 tygodnie stosowania diety. Nystatyne będzie brała dopiero za 14 dni, bo brała Macmior przez 10 dni i Pani doktor kazała odczekać 21 dni i dopiero podawać Nystatyne. A czy będzie brała ją przez miesiąc, nie wiem? Muszę się od niej dowiedzieć ile ma trwać kuracja tym lekiem...
                    pozdrawiam...
                    • trackermaly Re: fiksacje podczas kuracji 24.09.10, 18:44
                      przy kuracji NA MOWĘ miesiąc to minimum. inaczej grozi nawrót
    • marian770 Re: Cerebrum compositum - iniekcje 22.09.10, 18:06
      próbowal ktoś ?
      logiczne się wydaje że zastrzyki powinny być jeszcze bardziej skuteczne. tu nic nie przechodzi przez układ pokarmowy i nie jest niszczone podczas procesu trawienia.

• fikrus Re: Cerebrum compositum - iniekcje 23.09.10, 20:36
        Lekarka, która nam przepisała cerebrum chciała aby były zastrzyki, bo wtedy wchłanianie jest najlepsze. Mamy niemiłe wspomnienia po zastrzykach MB12 więc wybraliśmy wersję doustną, ale wówczas zmieniła nam dawkę. Zastrzyki miały być 1 raz w tygodniu, doustnie mamy 2 razy w tygodniu. Choć jak zbieram info to różne dzieci mają różne dawkowanie, tak już chyba jest że co homeopata to inne zalecenia;-)
        • marian770 Re: Cerebrum compositum - iniekcje 23.09.10, 21:00
          a te zastrzyki raz w tygodniu to w jakiej ilości ? cała ampułka 2,2 ml ( bo to chyba zdaje się jest dawka dla dorosłych ... ) ? i jak długo, 3 miesiące, pół roku czy rok ?
          • fikrus Re: Cerebrum compositum - iniekcje 27.09.10, 09:36
            My mamy zaleconą całą ampułkę dla 7-latka, czyli jak w zastrzykach to 1 ampułka na tydzień, jak do picia to 2 ampułki na tydzień. Okres podawania trudno mi powiedzieć, bo znam dzieci które biorą to już od dłuższego czasu ale w seriach, najczęściej 5 ampułek i przerwa (jeśli biorą zastrzyki). My mamy też wziąźć taką serię, czyli w naszym przypadku będzie to 10 ampułek a potem zobaczymy w zalezności od efektów.
            W innym wątku jest temat czy na czczo, my też mamy takie zalecenie aby było na czczo.
    • mamka22 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.10.10, 15:16
      Czy komuś udało się kupić ampułki do iniekcji bez recepty?
      • marian770 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 13.10.10, 18:31
        niestety tego nie da się kupić na recepte, ale ponieważ jest to środek homeopatyczny to każdy lekarz ( np pediatra ) powinien wypisać receptę bez problemu ( no bo przecież wg oficjalnej medycyny konwencjonalnej homeopatia nie działa, a więc nie może zaszkodzić )
        • mamka22 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 14.10.10, 09:33
          No właśnie, masz rację.
          Spróbuję u mojej pediatry, która jest również homeopatką.
          Problem tylko w tym, że ona jest wierna tylko lekom SANUM i BOIRON.
          Jak jej pokazałam info o suplementach typu: Gotu Kola, Candida Clear, to zbyła mnie.
          Zawsze pozostanie mi mój lekarz rodzinny :)
      • 1danka1707 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 18.01.16, 18:02
        WITAM MAM DO SPRZEDANIA 40 AMPULEK CEREBRUM COMPOSITUM MN-AMPULKI2.2,DATA WAZNOSCI DO 2019 ROKU,KUPILAM ZA DUZO DLA MOJEGO WNUKA,ON JUZ ZAKONCZYL LECZENIE,537683846
        • mama1234321 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 07.01.17, 16:24
          Czy nadal ma Pani do sprzedania cerebrum ?
        • ewiczka1691 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 27.09.17, 21:45
          Jestem zainteresowana kupnem cerebrum compositum
          • ewa.992 Re: Cerebrum compositum - ruszyła mowa 21.03.18, 10:35
            Ja mam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka