06.10.10, 05:17
piszecie, że dobrze działa, ale nigdzie nie mogę znaleść jak podawać dziecku. Może podpowiecie jaka dawka bedzie odpowiednia dla 2i pół letniego chłopca i jak podawać???
Obserwuj wątek
    • kugo1 oczywiście B 15 06.10.10, 06:18
      przepraszam za błąd, jeszcze jedno pytanie na początek lepsza B 15 czy B 12>
      • marian770 Re: oczywiście B 15 06.10.10, 18:30
        wit b15 ( inaczej zwana DMG -dimetyloglicyna lub kwas pangamowy ) podaje się 100 mg 2 razy dziennie ( nie wiem jakie uzywasz stąd nie wiem jaką masę tabletki mają )
        ale na początek , przez pierwszy tydzień wystarczy 100 mg na dzien

> jeszcze jedno pytanie na początek lepsza B 15 czy B 12

lepsze jest B15 czyli DMG. on bezpośrednio wpływa na mowę, ale trzeba podawać w sposób ciągły, najlepiej aż do rozwinięcia się mowy u dziecka

Methyl B12 daje spektakularne efekty jak się podaje w zastrzykach, problem w tym że są one trudno dostępne w Polsce ( ale w ampułkach do wstrzyknięc można już dostać w aptece wit B12 )
        • kasiaimichael metyl b12 w Polsce? 06.10.10, 20:44
          Na pewno metyl czy cyjano? jaka cena?
          Kaska
          • marian770 Re: metyl b12 w Polsce? 06.10.10, 21:51
            nie methyl tylko cyjano.
            a szkoda bo cyjano w postaci ampułek jest ogólnodostępna i tania jak... barszcz
            10 ampułek kosztuje 12 zl.

www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=596
            www.doz.pl/leki/p2544-Vitaminum_B12_iniekcje

problem z wit. b12 ( cyjano ) jest taki że nie wszyscy tolerują i dla osób uczulonych może wywołać wstrząs anafilaktyczny, po drugie jako że jest to związek cyjanku to różne badania donoszą że może wywołac uszkodzenie nerwu wzrokowego

w pełni bezpieczna jest za to jego inna forma ( ale nie methyl ) czyli hydroksykobalamina. niestety preparaty jak Aquo-cytobion czy Hydroxo 5000 są niedostepne w Polsce aczkolwiek być może można jest ściągnąć do Polski bo chyba dopuszczone są do obrotu
            • marian770 rezultaty po zastrzykach methylu 06.10.10, 22:37
              na youtube fajny filmik niestety w języku angielskim, ale tam jest pokazane dziecko autystyczne przed i po zastrzykach Methylu na co nie trzeba znać angielskiego

www.youtube.com/watch?v=Qklqdq_yCWk&feature=related
    • kugo1 Re: K 15 06.10.10, 20:17
      marian- jeszcze nie mam żadnej- dopiero czytam Wasze forum i przymierzam się do kupna. Jakiej firmy możesz polecić, najlepiej z allegro- jeśli są tam dobre.
      • marian770 Re: K 15 06.10.10, 21:57
        tak na allegro. możesz spróbować DMG np. firmy Now Foods.

• kugo1 do mariana 21.10.10, 13:51
          dopiero dziś będę kupować DMG i kupuję tę co polecasz, ale mam jeszcze 2 pytania: czy da się jakoś rozdzielić te kapsułki by wydobyćzawartość? bo niestety mały tego nie połknie, no i cozywiście czy tak można zrobić? i czy dawka 125 mg będzie dobra
          • marian770 Re: do mariana 21.10.10, 21:31
            tak, to jest kapsułka, możesz więc ją bez problemu otworzyć i zawartość wsypać do jakiegoś pokarmu lub płynu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka