bestyika 06.06.07, 14:46 no właśnie...w jakim wieku dziecko powinno zacząć mówić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenkaaa78 Re: w jakim wieku można już stwierdzić opóźnienie 07.06.07, 13:59 zacząć mówić co? zdania? wyrazy? Opóźnienie rozwoju mowy (mówienia i rozumienia bądź tylko mówienia lub rozumienia) występuje wtedy, gdy proces kształtowania i rozwoju mowy w aspektach: fonetycznym, gramatycznym, leksykalnym, ekspresyjnym (we wszystkich bądź w niektórych) ulega opóźnieniu i przebiega niezgodnie z normą przewidzianą dla danej grupy wiekowej. W każdej sytuacji, gdy mowa jest opóźniona w stosunku do rówieśników, stwierdza się opóźnienie jej rozwoju Odpowiedz Link
izzy69 Re: w jakim wieku można już stwierdzić opóźnienie 07.06.07, 23:25 Moje dziecko za dwa tygodnie kończy 2 lata i ma stwierdzone opóźnienie mowy. Odpowiedz Link
bestyika Re: w jakim wieku można już stwierdzić opóźnienie 11.06.07, 13:07 moja córka 23 czerwca skończy 1,5 roku, świetnie wszystko rozumie i pokazuje ale mówi tylko mama...przy czym sylab takich ja ma , my, me używa do określania niemalże wszystkiego... mówi jeszcze be i to ma już dla niej konkretne znaczenie (coś czego nie wolno). potrafi jescze powtórzyć sylabę ba i złożyć z tego słowo baba ale sama z siebie nie mówi tak na babcię. umie jeszcze naśladować kota, krowę (muu) i owcę (be). z tego co czytam w różnych miejscach, to dziewczynka w jej wieku powinna już mówić znacznie więcej słów... pediatra twierdzi, że wszystko ok, pani pstycholog w żłobku też... byliśmy również z córką u logopedy ale pani chyba nie miała doświadczenia z tak małymi dziećmi...stwierdziła jedynie, że język jest sprawny i że czasem dzieci zaczynają mówić po skończeniu 2 albo nawet 3 lat... zaleciła ćwiczenia polegające na powtarzaniu sylab, ale moja córka nie wyraża żadnego zainterosowania, chęci by powtarzać nowe głoski czy sylaby... dodam jeszcze, że córka urodziła się pzrez cc z niedotlenieniem ale neurolog po kilku kontrolnych wizytach stwierdził, że wszystko jest ok. ogólnie uważam, że dziecko dobrze się rozwija i jest bardzo kontaktowe, bystre... co powinnam zrobić? czekać aż zechce mówić (bo ja właśnie mam wrażenie, że jej się nie chce, nie widzi takiej potrzeby)? poszukać innego logopedy? Odpowiedz Link
elek16 Re: do izzy69 11.06.07, 19:28 mój mały za 2,5 mies skonczy 2 latka mowi tylko podstawowe wyrazy..a ja tak po pezczytaniu twej wypowiedzi zastanawiam sie na jakiej podstawie lekarz okreslil u twego dzieciatka opóżnienie mowy/? jak mozesz to nap[isz kiedy zaczełaś zauwazać że malec twoj mniej mówi.. pytam bo ja bylam juz i u logopedy i u pediatrty i wszyuscy mowią że dziecko do 2-2,5 roku ma czas na rozkręcenie.. Odpowiedz Link
izzy69 Re: do izzy69 15.06.07, 00:48 jak miała 21 miesięcy poszłam z nią do logopedy. Chodzimy co miesiąc,ale załatwiam też dodatkowe zajęcia. Z nią jest ten problem,ze w poniedziałek kończy dwa lata i jakoś się nie rozkręca. Odpowiedz Link
bestyika Re: do izzy69 15.06.07, 08:44 a jaki jest obecnie zakres słów jakimi się posługuje? czy poza mową rozwija się narmalnie? czy jesteś może z w-wy? Odpowiedz Link
izzy69 Re: do izzy69 16.06.07, 00:53 bestyika napisała: > a jaki jest obecnie zakres słów jakimi się posługuje? czy poza mową rozwija się > > narmalnie? > czy jesteś może z w-wy? Mówi: mama,tata,baba,am,ne,ene (-daj),koko. Młoda miała WNM i asymetrię, teraz jest w miarę ok,ale nadal się przewraca i zatacza. Jestem z Cze-wy. Odpowiedz Link
elek16 do izzy69 16.06.07, 13:39 w vmarcu Pani napisala: ja też się martwię Autor: izzy69 ☺ Data: 21.03.07, 00:25 + moja Amelcia skończyła rok i 9 mies. Mówi jedynie - mama, tata,baba,dziadzia,da, to,to,tu,idzie, jajo,kuku,nie,tak. Powtarza tylko te wyrazy. Czy powinnam się martwić ? wtedy nawet odpisalam że moj synke mówi mniej a pani sporo i pewnie wszystko u Wad jest ok,ale teraz jak przeczytałam że córeczka Pani mówi mniej to zaczełam sie zastanaiwać czy teraz moiwi mniej niż mowila,czy też pani wszystkich słowek nie wymieniła.. tak bardzo isę interesuje tym wątkiem ze moje dizecko choć młodsze to tylko 2 mies i tez mowi malutko zasób slów to mama,tata,baba,dziadzia,cicoa,mniam,nie ma,bach,tak,nie,papa-ale nie kojarzy tego slowa z machaniem raczką-macha bez słowa..,idzie,jedzie..czasem slysze jak mowi trzy,szesć jak liczy schody.. malutko jak na chlopca 22 miesięcznego ale ja dałam mu czas -3 -4 miesiące by to nadgonił,bo poza mową jest super ...biega skacze,spiewa aaa.. dodam ze odbiega od rowieśników-ale są i tacy jego rówieśnicy w tym tez dziewczynki ( znam 3 takich dzieci) które mowia tyle co on. Ja mam powody do pobaw bo dostal niską skalę appgar,ale nikt nie postawił mi diagnozy -opóźnienie mowy,ani pediatra,ani neurolog ani logopeda.. czekamy na kolejne wieści co u Was.. jedyne co robie to duzo rozmwiam z dizeckiem i krótkei wierszyki mowie,buzia mi sie nei zamyka..trochę to pomaga bo wiecej teraz glosek slysze ale tylko tyle..na lepsze efekty przyjdzie czas-być moze z pomocą logopedy.. pozdr Odpowiedz Link
izzy69 Re: do izzy69 01.07.07, 02:12 U nas 2 lata skończone 2 tygodnie temu. Słów ciągle mało - mama,tata,ne,da, jajo, tu, o toto,am . Zaczęła naśladować zwięrzeta - kura - koko, pies - ałałał, kot- miał, kaczka-łała. Chodzimy do logopedy; na zajęcia Klubu w centrum pomocy dziecku niepełnosprawnemu, a teraz walczę o wczesne usprawnianie w poradni psychologiczno - pedagogicznej. Szczerze mówiąc to stoimy w miejscu. Jestem załamana ,zrezygnowana i ciągle płaczę. Odpowiedz Link
elek16 Re: do izzy69 01.07.07, 20:54 a oprócz mowy,wszystko w porządku??? głowa do góry jestescie pod kontrolą i opieką specjalisty Odpowiedz Link
bestyika Re: do izzy69 02.07.07, 08:46 izzy, głowa do góry, są przecież jakieś postępy! wiem, że jak na 2 lata to mały zasób słów, ale jeśli poza tym mała się dobrze rozwija, to chyba tylko się cieszyć! moja córeczka jak na swój wiek (1,5 roku)też prawie nie mówi, ale poza tym rozwija się świetnie i jest naprawdę mądra i na razie sugerują jeszcze poczekać, choć ja myślę, że gdyby ćwiczył z nią logopeda to mogłoby coś ruszyć... Odpowiedz Link
elek16 Re: do izzy69 02.07.07, 09:03 mój ma skończony rok i 10 mies zasób slów na dizs mama,tata,dziadzia,ciocia,baba,nie ta-tam ,sio,nie ma,co to,baja, (po swojemu) tygy-tygrys,nasladuje ale po swojemu psa-aaa,cicia-kot..ja mysle ze jak na prawie 2 latka to mało,zwłaszcza że najchętniej i praktycznie nonb stop mowi mama..ale wszystko rozumie..i to najważniejsze,nikt u nas nigdy nie stwierdzil opóźnienia mowy i jeszcze jedno kolezanka ma corcie 2 latka i 3 mies która mowi mama,tata,baba,ja..tylko tyle i jeszcze podobno tez ma czekać do 2,5 roku trzeba wziąc ise w garść i nie popadac w doły a także podchodizć z dystansem do tego co ludzie mówią.. mój synek dopieor zaczał cokolwiek manewrrować języczkiem jak miał rok i 4 mies..teraz dmucha chucha język wystawia a ja z nim ćwiczę bardzo duzo-ale sama pozdrawaimy Odpowiedz Link
izzy69 Re: do izzy69 02.07.07, 23:25 To twój synek mówi o wiele więcej od mojej. Amelka nie powtarza wogóle wyrazów , nie próbuje ani po swojemu, ani sylab. Logopeda rozkłada ręce. w zasadzie to chodzimy do 3 logopedów i nie umieją pomóc. Stwierdzono u niej opóźniony rozwój mowy. Tak więc różowo nie jest. Odpowiedz Link
jakubisia Re: do izzy69 02.07.07, 23:33 jeżeli możesz to podaj namiary do dobrego logopedy ,bo właśnie czeka chyba mnie podobna droga z moim urwisem,też jestem z Częstochowy. Odpowiedz Link
elek16 Re: do izzy69 03.07.07, 19:58 ja tak teraz sobie pomyslałam że może do neurologopedy powinnyście sie wybrać..może on cos doradzi,a swoja drogą pewnie za jakies kilka mies córeńka twa zaskoczy Was i zacznie pełnymi zdaniami mówić Odpowiedz Link
dyzurna witam 15.08.07, 13:31 czesc jestem po raz 1 na forum, i mam podobny problem do waszego. moja corka ma 16 miesiecy i prawie nic nie mowi. nie zwraca sie do mnie mama. cos pod nosem mowi sobie mamamama, na buty mowi ba, robi piesek hau hau.i ktowka mu, mowi tez tata.dzidzi. nie okresla przedmiotow. to znaczy mowiac dzidzi nie ma na mysli dziecka. tylko tak sobie mowi pod noskiem. dodam ze wychowujemy ja wielojezycznie. i bardzo sie martwie czy to opoznienie nie jest wywolane wlasnie tym faktem . Odpowiedz Link
r.kruger Re: witam 17.08.07, 15:06 cześć, ja też jestem z Częstochowy :) mój syn ma teraz 3 lata i 7 miesięcy do logopedy zaczęliśmy chodzić jak miał 2,5 roku, co miesiąc początkowo dziecko nie współpracowało z logopedą, ćwiczenia w domu robiliśmy z różnym natężeniem od kilku miesięcy nareszcie mamy postępy, mój chłopczyk okrutnie zniekształca wyrazy ale ja powtarza i buduje zdania. Przede wszystkim nie należy chodzić do kilku soec. logopedów na raz. To zbyt duże i zbyt różne bombardowanie dziecka "terapią" radzę skupić się na jednej osobie- takiej do której dziecko podchodzi z największą swobodą Mój synek był starszy ale największe postępy zaczął robić od kiedy po swojemu zaczęłam ćwiczyć - alfabet pokazałam mu że może naśladować literki, że jeśli umie powiedzieć literki to uda mu się stworzyć wyrazy do dyżurnej - spokojnie twoja córka zapewne zajmuje się teraz ćwiczeniem innych umiejętności lub zwykłym kodowaniem informacji mój młodszy syn ma 21 miesięcy, nie mówi dużo ale widzę że rozumie i wiem że nie czas na zmartwienia :) Odpowiedz Link
izzy69 Re: witam 17.08.07, 18:36 A do którego logopedy chodziliście? Jakie ćwiczenia robiłaś z synkiem? Podpowiedz mi coś bo już siły tracę. Odpowiedz Link
cairo_2006 Re: witam 14.11.07, 15:55 witaj, ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty wielojęzyczne wychowanie tylko, że moja córka ma 3 lata, Jje zasób słów to 60 więc bardzo niewielki. Rozwija się normalnie. Mnie już niepokoiło jej słabe mówienie od kiedy skończyła 2 lata, ale pediatrzy kazali czekać ze względu na wielojęzycznośc, a teraz widze, że co prawda większy zasób ma słów, ale nadal bardzo słabo może się dogadac. Właściwie ma swój język i potrafi podejść w przedszkolu do dziecka i jemu coś tłumaczyć, ale oczywiście dziecko nie rozumie tego. Moja mała nie gaworzyła i pierwsze słowa również powiedziała późno. Ja jestem na etapie poszukiwan lekarzy. 3 dni temu znalazłam to forum i jestem zszokowana jak wcześnie zaczynają wszyscy i mnie przeraża fakt, że jesteśmy tak dużo w tyle. W przyszłym tygodniu mam wizyte u laryngologa i logopedy. Odpowiedz Link