iwpal Re: na czym polega terapia SI 23.08.07, 14:58 POpatrz na zdjecia na tej stronie, ale to tylko namiastka ćwiczeń przy uzyciu specjalistycznego sprzętu www.tsoft.unicom.pl/fotoserwis/is/ Odpowiedz Link
aniniam Re: na czym polega terapia SI 24.08.07, 09:49 Czy terapia SI"leczy"całkowicie dyspraksję?U nas jest coraz lepiej ale jeszcze nie tak jak powinno być a na SI chodzimy od listopada ubiegłego roku. Odpowiedz Link
iwpal Re: na czym polega terapia SI 24.08.07, 10:17 Jeżeli dyspraksja ma tylko podłoże w zaburzeniach SI - powinna być ogromna poprawa (chyba niekt nie daje 100% gwarancji); czasem dołączają sie objawy wynikajace z mikrouszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego - wtedy innego rodzaju terapie też będa bardzo pomocne, ale w tym przypadku mniejsze szanse na całkowite wyrównanie deficytów. Odpowiedz Link
aniniam do iwpal 26.08.07, 18:05 Czy może mi Pani napisać jakie terapie miała na myśli,tzn.jakie oprócz SI są pomocne przy dyspraksji? Odpowiedz Link
izzy69 Re: do iwpal 26.08.07, 19:46 a gdzie można szukać takiej terapii? Jestem z Częstochowy. Odpowiedz Link
iwpal Re: do iwpal 26.08.07, 21:48 Terapie pedagogiczne (prowadzone przez pedagogów specjalnych) i terapie neuropsychologiczne prowadzone przez psychologów (lub neuropsychologów); ale bazą zawsze jest terapia SI. Odpowiedz Link
iwpal Re: do iwpal 27.08.07, 09:33 W gre wchodza jeszcze bardziej zaawansowane technicznie terapie, które daja swietne efekty - EEG Biofeedback i matoda Tomatisa. Z tego co zauwazyłam po moich dzieciach łączenie SI z treningiem słuchowym daje wiekszy efekt niz sam trening słuchowy. Odpowiedz Link
aniniam Re: do iwpal 27.08.07, 09:59 Dziękuję Pani bardzo.Na biofeedback chodziliśmy,a teraz od września chcielibyśmy spróbować Tomatisa i znaleźć jakomś terapię pedagogiczną.Pozdrawiam! Odpowiedz Link
izzy69 Re: do iwpal 27.08.07, 23:10 iwpal napisała: > Terapie pedagogiczne (prowadzone przez pedagogów specjalnych) i > terapie neuropsychologiczne prowadzone przez psychologów (lub > neuropsychologów); ale bazą zawsze jest terapia SI. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Mam szukać pedagogów specjalnych, psychologów i neuropsychologów prywatnie? A oni prowadzą jakieś prywatne gabinety. Gdzie można znaleść adresy? Bardzo jestem zainteresowana tą terapia ale nie wiem jak na nią trafić. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
jakubisia do izzy69 27.08.07, 23:54 gabinety psychoterapii dla dzieci na rynku Wieluńskim,byłam tam kiedyś z moim dzieckiem u psychologa i widziałam tam tabliczki na drzwiach więc pewnie coś tam takiego jest Odpowiedz Link