mo_wglia 13.07.04, 09:52 witam ;-)) poszukuje ksiazek i opracowan na temat inkwizycji. jesli mielibyscie cos godnego uwagi - prosze o podanie tytulow i autorow. bede bardzo wdzieczna i z gory wielkie dzieki ;-)) pozdrawiam i milego dnia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cwi Re: inkwizycja 13.07.04, 10:34 Na ten temat krąży bardzo wiele mitów, w dużej mierze antykatolickich. Wiele pozycji zionie wręcz nieznajomością rzeczy, jakimiś szalonymi liczbami z sufitu wziętymi, notorycznym nierozeznawanim kompetencji trybunałów kościelnych od trybunałów państwowych itp. Polecam więc jeden rozdział, ale za to bardzo sensowny - z książki: Vittorio Messori, Czarne karty Kościoła. Cwi Odpowiedz Link Zgłoś
gregorij Re: inkwizycja 13.07.04, 10:40 Natale Benazzi Matteo D'Amico "Czarna księga inkwizycji" Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 10:44 gregorij napisał: > Natale Benazzi Matteo D'Amico "Czarna księga inkwizycji" dziekuje ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 10:41 owszem - zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze wiele publikacji na ten temat mija sie z prawda niestety. dlatego zalezy mi na ksiazkach/artukulach wiarygodnych, nie zas na "wodolejstwie", mijaniu sie z prawda i przeinaczaniu faktow. dzieki za polecony rozdzial ;-)) mo Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: inkwizycja 13.07.04, 11:37 "Inkwizycja na czacie" Sanitacja przestrzeni publicznych - czaty. Opracowanie krytyczne na podstawie obserwacji porównawczej czat.gazeta.pl i www.kgo.pl. Wydawnictwo będzie dostępne jako gratis z najbliższymi Wyskokimi Obcasami. Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 11:48 wojtek33 napisał: > > "Inkwizycja na czacie" hehehe - no ale na czacie nie plona stosy ani tortury fizyczne zadawane nie sa. chyba, ze psychiczne - slowem... a ktore gorsze - nie wiem... ;-) > Sanitacja przestrzeni publicznych - czaty. Opracowanie krytyczne na podstawie > obserwacji porównawczej czat.gazeta.pl i www.kgo.pl. > > Wydawnictwo będzie dostępne jako gratis z najbliższymi Wyskokimi Obcasami. Odpowiedz Link Zgłoś
noc.nik Re: inkwizycja 13.07.04, 12:18 mo, polecam spalenie na stosie - nic tak nie uczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 12:23 noc.nik napisał: > mo, polecam spalenie na stosie - nic tak nie uczy :) > hihihi - moze to i nieglupi pomysl ;-)) tylko kto mnie podpali...? Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 13.07.04, 13:56 to dla podtrzymania poitycznych zapędów przywracania kar przeróżnych? czy tylko "tak sobie"? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 14:09 oldpiernik napisał: > to dla podtrzymania poitycznych zapędów przywracania kar przeróżnych? > czy tylko "tak sobie"? > hehehe a bron Boszsz! niczego nie chce "podtrzymywac", a juz na pewno nie polityczne zapedy ;-)) dla "rozrywki" potrzebuje.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 13.07.04, 15:24 rozrywkowe auto da fe piękna rozrywka, jak dla mnie, hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 15:44 oldpiernik napisał: > rozrywkowe auto da fe > piękna rozrywka, jak dla mnie, hehehe... hihihi ;-)) no coz - jedni robia na drutach, a innych "porywaja" innego rodzaju rozrywki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 15:52 oldpiernik napisał: > a może rozpalają? > hehe... rozpalaja, rwa, szarpia, etc...etc... takie juz moje "rozrywki" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 13.07.04, 15:57 a zaczynało się tak niewinnie chodziło tylko o jasne określenie, co jest zgodne z głoszoną przez kościół wiarą, a co nie i popatrz, jak się zrobiło rozrywkowo wniosek? ludzie uwielbiaja się czasem rozerwać Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 16:01 oldpiernik napisał: > a zaczynało się tak niewinnie > chodziło tylko o jasne określenie, co jest zgodne z głoszoną przez kościół > wiarą, a co nie > i popatrz, jak się zrobiło rozrywkowo > > wniosek? > ludzie uwielbiaja się czasem rozerwać wiesz, co...? ja mysle, ze owszem - ludzie uwielbiaja sie czasem rozerwac. ale niektorzy to chyba bardziej potrzebuja kogos rozerwac, aby miec rozrywke ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 13.07.04, 16:11 tacy np. Rzymianie, nie? i nie potrzebowali do tego inkwizycji... wniosek2 czysta rozrywka jest rzadkością albo ludzkośc potrzebuje coraz więcej pretekstów, by się rozerwać oba wnioski są mocno ryzykowne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 13.07.04, 16:24 wniosek trzeci pora i mnie się rozerwać miłej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 17:13 oldpiernik napisał: > wniosek trzeci > pora i mnie się rozerwać > miłej lektury :) hehe... zaiste mila jest ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 17:12 oldpiernik napisał: > tacy np. Rzymianie, nie? > i nie potrzebowali do tego inkwizycji... napisze tak: dla Chcacego nic trudnego ;-)) > wniosek2 > czysta rozrywka jest rzadkością > albo > ludzkośc potrzebuje coraz więcej pretekstów, by się rozerwać > > oba wnioski są mocno ryzykowne ;) ale kto nie ryzykuje ten nic nie zyskuje, prawda...? Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia a w ogole to... 13.07.04, 17:18 Rozrywkowym Skrytobiorcom mowimy stanowczo TAK! ;-) ... czy tez moze NIE...? Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: inkwizycja 13.07.04, 17:27 W Krakowie działał niegdyś zespół Inkwizycja. Fajowo grali. Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 13.07.04, 19:33 zabi_odbiornik napisał: > W Krakowie działał niegdyś zespół Inkwizycja. Fajowo grali. ale czy podczas tego grania byly elementy tortur? np. darcie flakow...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
1maciejos Re: inkwizycja 13.07.04, 20:52 czas wspomnieć Trinę Papisten i wszystkie jej koleżanki... hmm www.baltic-gallery.art.pl/archiwum/ezotery3 ps. Zabex.. a kapela "Trina Papisten" też była ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 07:11 1maciejos napisał: > czas wspomnieć Trinę Papisten i wszystkie jej koleżanki... hmm no tak... stracona "za blizej nie udowodnione czary"... szkoda, ze nie zastosowali "testu topielca"... wtedy moze mieliby pewnosc. > www.baltic-gallery.art.pl/archiwum/ezotery3 > > ps. Zabex.. a kapela "Trina Papisten" też była ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 09:42 pewności nigdy nie mieli ale daliby biedaczce szansę, hehehe.... Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 09:58 oldpiernik napisał: > pewności nigdy nie mieli > ale daliby biedaczce szansę, hehehe.... taa....albo sie utopi albo nie. powszechnie wiadomo, ze co ma wisiec - nie utonie, wiec moze nie byloby to wcale takie proste ;-) choc z drugiej strony - chyba lepiej wisiec niz sie topic. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik szansa 14.07.04, 10:07 a co z szansą? i znów wraca temat kary nie trzeba skazywać na śmierć wystarczy dać sansę.... hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: szansa 14.07.04, 10:14 oldpiernik napisał: > a co z szansą? hmm, szanse miec powinien kazdy. i w jego interesie, aby ja dobrze wykorzystac. bo jesli nie - "nic 2 razy sie nie zdarza"... > i znów wraca temat kary > nie trzeba skazywać na śmierć > wystarczy dać sansę.... hehehe hmm, gdyby to bylo takie proste... Odpowiedz Link Zgłoś
1maciejos Re: inkwizycja 14.07.04, 10:19 mo_wglia napisała: > no tak... stracona "za blizej nie udowodnione czary"... > szkoda, ze nie zastosowali "testu topielca"... wtedy moze mieliby pewnosc. o to to... Baszta Czarownic (jest tam na zdjęciu) służyła do eksperymentalnego wrzucania niecnych acz urodziwych niewiast do Słupi płynącej u jej podnóża... ..te zaś spływały do Ustki i tak powstał kurort.. tzn chyba tak powstał - pewności co do tego nie ma.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 10:26 one spływały i założyly ustkę bo te, co juz przeżyły metodą ustka-ustka ratowały te, co z przeżyciem kłopot miały ;) bardziej finezyjne metody prowadzenia śledztwa też niezłą rozrywką zalatują mieliśmy już kąpiele w kurortach nadmorskich inne gorące atrakcje przytoczyc pora... kto zacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 10:38 oldpiernik napisał: bardziej finezyjne metody prowadzenia śledztwa też niezłą rozrywką zalatują mieliśmy już kąpiele w kurortach nadmorskich inne gorące atrakcje przytoczyc pora... kto zacznie? czytalam kiedys o takiej torturce: sypali sol na brzuch "podejrzanego/nej" i przyprowadzali osla. on swoim szorstkim jezykiem sol zlizywal, zdzierajac skore do krwi. ... i moznaby tych tortur wymieniac dziesiatki, ale wspomne o jakze znanym powszechnie i pospolitym rozciaganiu na kole. w dzisiejszych czasach ludzie mecza sie cwiczac np. joge czy stretching - a wystarczylaby mysle jedna "sesja na kole" i wszystko pieknie rozciagniete... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 10:32 1maciejos napisał: > mo_wglia napisała: > > > no tak... stracona "za blizej nie udowodnione czary"... > > szkoda, ze nie zastosowali "testu topielca"... wtedy moze mieliby pewnosc > . > > o to to... Baszta Czarownic (jest tam na zdjęciu) służyła do eksperymentalnego wrzucania niecnych acz urodziwych niewiast do Słupi płynącej u jej podnóża... > ..te zaś spływały do Ustki i tak powstał kurort.. > tzn chyba tak powstał - pewności co do tego nie ma.. ;-) aaa - Baszta niczego sobie, ma "klimacik", a i okolica ladna ;-) hihihi - dobrze, ze w tamtych czasach nie bylo ruchow ekologicznych - juz by im tam dali popalic za wrzucanie ludzi do wody i zanieczyszczanie srodowiska naturalnego... Odpowiedz Link Zgłoś
justka3 Re: inkwizycja 14.07.04, 11:25 To ja zaproponuję bardzo rzetelny materiał o Koperniku:) www.kabaretpotem.art.pl/programy/skecze/kopernik.htmlpozdr;) j. Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 11:47 justka3 napisała: > To ja zaproponuję bardzo rzetelny materiał o Koperniku:) > www.kabaretpotem.art.pl/programy/skecze/kopernik.htmlpozdr;) > j. Kabaret "Potem" byl genialny! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 11:54 justka3 napisała: a oldpiernik poprawił link tylko tak, coby łatwiej było ;) > To ja zaproponuję bardzo rzetelny materiał o Koperniku:) > www.kabaretpotem.art.pl/programy/skecze/kopernik.html pozdr;) > j. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 11:55 justka3 napisała: > a oldpiernik źle poprawił link > tylko tak, coby łatwiej było ;) > > > To ja zaproponuję bardzo rzetelny materiał o Koperniku:) www.kabaretpotem.art.pl/programy/skecze/kopernik.html > pozdr;) > > j. > GUPIOLD Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 11:57 sory, troche wakacji i zapomniałem ;)) <a href="www.kabaretpotem.art.pl/programy/skecze/kopernik.html"target="_blank"> teraz juz zadziała ten skrót justki</a> ...ale kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 11:59 już nie trzeba OLDKRETYN ...ale kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 12:06 oldpiernik napisał: > > > już nie trzeba > ładnieś się postarał ;-)) > OLDKRETYN > > ...ale kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 12:08 skręcałem się, jak przed siepaczami inkwizycji i nie mam dla swych czynów żadnego usprawiedliwienia... no chyba, że rozrywka jest okolicznością łagodzącą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 12:33 oldpiernik napisał: > skręcałem się, jak przed siepaczami inkwizycji > i nie mam dla swych czynów żadnego usprawiedliwienia... > no chyba, że rozrywka jest okolicznością łagodzącą ;)) to źle, że usprawiedliwienia nie masz... wszak nadgorliwość gorsza od faszyzmu. za karę dostaniesz 100 batów oraz kąpiel w kwasie! Odpowiedz Link Zgłoś
justka3 Re: inkwizycja 14.07.04, 13:04 Zawsze mialam problemy z linkami;) Ale kto chce, ten znajdzie!;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: inkwizycja 14.07.04, 13:19 a justka załączyła świetny link tylko z rozpędu pozdrowienia dodała po adresie strony :P baty były rozkoszne!!! a teraz zniknę w kąpieli kwasowej i.... bulbulgubgulgrrrgulbul Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: inkwizycja 14.07.04, 13:27 oldpiernik napisał: > baty były rozkoszne!!! > a teraz zniknę w kąpieli kwasowej i.... bulbulgubgulgrrrgulbul > hihihi - widzę, że spodobały się torturki ;-)))) jeśli wyjdziesz żywy z tej kąpieli - znaczyć będzie, żeś bez winy! Odpowiedz Link Zgłoś
mo_wglia Re: ghulblurglurpgbluglublugugbulbul...... (n/t) 14.07.04, 13:44 heh.... coś mi się zdaje, że nie wyjdziesz z tej próby zwycięsko... ;-) a szkoda - bo już wymyśliłam kolejne torturki... Odpowiedz Link Zgłoś
justka3 na pewno kwas??;) 14.07.04, 20:55 oldpiernik napisał: > a justka załączyła świetny link wiem wiem wiem!:))) > a teraz zniknę w kąpieli kwasowej i.... bulbulgubgulgrrrgulbul A moze to jednak woda święcona jest???;P Odpowiedz Link Zgłoś