Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

BIAŁE WINA

17.01.04, 21:00
    CZEŚĆ,
    jestem pierwszy raz i z krótkiej lektury forum wydaje się, że pisze się
    głównie o winach czerwonych. Napiszcie coś o białym, ale takim wyjątkowym, o
    którym się tak łatwo nie zapomni. Myślę, że znaleść takie białe wino jest o
    wiele trudniej niż czerwone.
    Obserwuj wątek
      • Gość: TGIF Re: BIAŁE WINA IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 17.01.04, 23:49
        Kazde chardonnay Far Niente i Chalone jest warte grzechu.....
      • Gość: MDobro Re: BIAŁE WINA IP: *.chello.pl 18.01.04, 01:01
        tylko Pinot Grigio
        • Gość: bartek Re: BIAŁE WINA IP: *.olimpnet.pl 18.01.04, 12:00
          Dla mnie tylko Tokay Aszu z kilkoma puttonsami,oczywiscie z dobrego roku i
          dobrej winnicy
          pozdr.
          bartek
          • mooj Re: BIAŁE WINA 08.02.04, 00:45
            jeśli można niezupełnie na temat -choć związany :)
            to jedyny post w którym pojawia się "aszu" wg wyszukiwarki stąd mój wtręt

raz: jak to możliwe że to jedyny ? (tokaj objawia sie jeszce w kontekście win
            wartych przechowywania) ale to na maginesie

dwa: odkąd pamietam dobry aszu zawsze lepiej mi smakowął w temperaturze 14-15
            stopni niż zdecydowanie niższej i stąd watpliwośc: czy to tylko moje odczucia?
            bo wydaje się że dośc niepopularne a przynajmniej w literaturze

w zasadzie dotyczy to wszystkich bardzo słodkich, likierowych białych win ale
            tokaja aszu w szczególności

i prośba o komentarz:)
            • nie.my Re: BIAŁE WINA 08.02.04, 16:48
              mooj napisał:

> jeśli można niezupełnie na temat -choć związany :)
              > to jedyny post w którym pojawia się "aszu" wg wyszukiwarki stąd mój wtręt
              >
              > raz: jak to możliwe że to jedyny ? (tokaj objawia sie jeszce w kontekście win
              > wartych przechowywania) ale to na maginesie
              Odpowiedz jest bardzo prosta, nie potrafisz korzystac z wyszukiwarki ;-)
              Wpisanie hasla do wyszukiwarki pokaze Ci wyniki TYLKO z roku 2004, czyli raptem
              z JEDNEGO miesiaca. Aby uzyskac pelne wyszukiwanie trzeba kliknac na link
              ZAAWANSOWANE i tam zaznaczyc rok i forum wino (haslo ASZU w 2003 daje 31 postow).

Pozdrawiam

NieMy
              • mooj Re: BIAŁE WINA 08.02.04, 23:53
                racja:)
                całkowita racja

ale i tak większosć z tematów AD 2003 zatrąca o przechowywanie:)

pozdrawiam i dziękuję
        • Gość: chardon Re: BIAŁE WINA IP: 213.241.37.* 18.01.04, 17:13
          Czy naprawde każde pinot grigio jest wyjątkowe ?
          Jeżeli mówimy ogólnie to z tych win które piłem tylko chardonnay i riesling
          potrafi wzbudzić we mnie emocje.
          • Gość: anka Re: BIAŁE WINA IP: *.compower.pl 21.01.04, 16:28
            Oprocz sautenerow polecam tez francuskiego gewurztraminer'a
            mozna czesto kupic po calkiem przystepnej cenie czyli w okolicach 30 zl
          • Gość: kk Re: BIAŁE WINA IP: *.jci.com 17.02.04, 20:49
            ee, na pewno nie kazde
            probowalam kilka co prawda raczej z nizszej polki, i na rewelacje nie trafilam
            • winersch Re: BIAŁE WINA 17.02.04, 21:07
              I masz racje
      • Gość: anka Re: BIAŁE WINA IP: *.compower.pl 18.01.04, 17:05
        a ja polecam białe wina Sauternes (francuskie, słodkie)
        sa pyszne, pelne aromatu itp ale niestety u nas drogie
        polecam szczegolnie Chateau Lamothe 1998 pilam i polecam
        bardzo
        • chardon Re: BIAŁE WINA 18.01.04, 18:13
          Nie miałem przyjemności z tego typu winami i pewnie długo mieć nie będę. Na
          razie wolę wydawać kasę na wytrawne.
          • t.o.m.e.k Re: BIAŁE WINA 19.01.04, 11:32
            Powiem tak - trzech Niemców (z czego jeden emerytowany kelner, drugi stary
            wyga, handlowiec bywały w wielkim świecie, trzeci biznesmen), niezależnie od
            siebie, w różnych momentach i sytuacjach wyrecytowało:

"Najlepsze białe wino - grauburgunder z Badenii"

Oczywiście na pewno mieli na myśli poziom co najmniej Dra Hegera, ale coś w tym
            wszystkim musi być... W każdym razie najlepsze białe wino, jakie w życiu piłem
            również pochodziło z Badenii (QmP, 2000 - ale nie był to jeszcze etap
            skrzętnego śledzenia zawartości etykiet, więc za duzo nie powiem :-( )
        • Gość: Marcin Re: BIAŁE WINA IP: *.zelmer.pl / 195.205.38.* 30.01.04, 10:06
          Masz racje, Sauternes sa znakomite, aromat nieco przypomina drogie Tokaje.
          Polecam szczegolnie Chateau Grand Piquey Sauternes 1995.
      • Gość: Jacek-t Re: BIAŁE WINA IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.01.04, 06:46
        Libańskie Chateau Musar np. rocznik 1994. Niezwykłe białe wytrawne wino z
        lokalnych szczepów Obaideh i Merwah (są to chyba bliskowschodnie mutacje
        szczepów europejskich ale nie wiem których) dojrzewające w dębowych beczkach.
        Bardzo długowieczne (ponoć ciągle doskonałe sa roczniki z lat 60-ch). Niestety
        to najwyzszy przedział cenowy. Można je jednak czasami kupić w Polsce (np w
        delikatesach w Centrum handlowym Promenada przy Ostrobramskiej w Warszawie).
        • winoman Re: BIAŁE WINA 22.01.04, 10:23
          > Libańskie Chateau Musar np. rocznik 1994. Niezwykłe białe wytrawne wino z
          > lokalnych szczepów Obaideh i Merwah (są to chyba bliskowschodnie mutacje
          > szczepów europejskich ale nie wiem których)

Obaideh = Chardonnay
          Merwah, zwany też Meroue uchodził do niedawna za inną wersję Chardonnay (ale
          z winnic w dolinach, Obaideh jest uprawiany wyżej), ostatnio jednak uważa się, że
          jest to lokalna wersja Semillon. Badań DNA chyba nikt jeszcze nie robił.

Pozdrawiam!
      • Gość: winowata Re: BIAŁE WINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 17:08
        Jest takie powiedzenie:"nie to ładne co ładne, tylko co się komu podoba".
        Jestem uczulona na garbniki, więc czerwone odpadają, mało tego - na najmniejszą
        zawartość siarki też. Odpada więc cała reszta. Ale lubię wino. Zajęłam się
        więc "produkcją własną" - 100% ekologiczną. Pomimo, że do sprawy podeszłam
        naukowo i fachowo (i nie produkuję słodkich owocowych ulepków, ani kwaśnych
        sikaczy, a o moich wytworach pochlebnie wypowiedziało się wielu znajomych nawet
        tych z dużym zacięciem snobistycznym), to przecież nadal nie uda mi się
        wyprodukować dostojnej Syrah, Madery Bual, czy paru innych. Pozbyłam się jednak
        wielu kompleksów po lekturze doskonałej, choć niepozornej książeczki "101
        rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie" Andrew Jefforda. W bezpretensjonalny
        sposób zarówno opowiada o ekskrementach organizmów jednokomórkowych
        pieniących się w kadziach jak i obrazowo uczy jak smakować wino, a jak tego
        raczej nie robić.("Och, gdy czuję zapach tego wina, odnajduję w nim wieś,
        odnajduję jesień, wyczuwam stertę skórzanych spoconych butów gimnastycznych w
        taczce przepychanej przez kupę zmiażdżonych jeżyn." Ogólny i bardzo pouczający
        wniosek z tej trzymającej w napięciu lektury jest taki: próbować, próbować,
        próbować, cieszyć się smakami i rozkoszować zapachami,eksperymentować i
        odkrywać, bo wino jest po to żeby sprawiać nam radość. Twórczą radość. Cheers!
      • Gość: winersch Re: BIAŁE WINA IP: *.chello.pl 08.02.04, 22:38
        Dobry Gewurztraminer, np od Beyera ale nie od Leona tylko od Patricka, Jeśli
        nie ma to Trimbach.
        Z prostszych i tańszych, doskonałe Chateau Viranel z Langwedocji.

Wczoraj piłem sauvignon blanc od Torresa z Penedes, wzorowe wszystko oprócz ceny
      • Gość: kk ង PLN IP: *.jci.com 18.02.04, 18:28
        Beringer Chenin Blanc z Napa Valley (mozna znalezc ponizej $5)

Nie umiem fachowo opisac, wiec powiem ze na spektrum stawiam (nie ktore lepsze,
        ale ktore wole pic):

++ renskie Rieslingi jako do niedawna ulubione
        • winersch Re: & & #35 6020; PLN 18.02.04, 21:17
          Jeżeli lubisz chenin, poszukaj, choć to niełatwe, dobrego Vouvray z doliny
          Loary, znacznie lepsze i to zarówno w wersji wytrawnej jak i w półwytrawnej od
          kalifornijczyków. Jeszcze lepiej, chociaż to w ogóle u nas niedostępne, dopaść
          jakieś savennieres a już marzenie z Coulee-de-Serrant. To jedne z najlepszych
          białych jakie piłem
          pozdrawiam
          • Gość: kk Re: & & & #35 35 6020; PLN IP: *.jci.com 19.02.04, 17:31
            dzieki, moze sie uda. akurat kalifornijskie mam na kazdym rogu (Los Angeles), a
            ze za nimi nie przepadam to wyszukuje cos znosnego. Wczoraj kupilam Pinot
            Grigio tez Beringera, bo akurat w przecenie za po ceny ($3.50) wiec nawet jesli
            to bedzie porazka to niewielka ;)

no i z drugiej strony jak widzialam w Polsce badziewiaste wina kalifornijskie
            po 40-50 zl to doszlam do wniosku ze warto eksplorowac to co lokalne, a nie
            placic premium za eksport.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka