Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino ze sklepu Marka Kondrata

IP: *.183.194.25.dsl.dynamic.eranet.pl 19.12.10, 21:26
    Kupiłem dziś wino w sklepie Vinarium. Jest to Macedoński Vranec producenta Vinarska VizbaTikves. Niedawno w swoim programie Robert Makłowicz polecał to wino innego lokalnego producenta. Za niewielkie pieniądze - 29 zł spodziewałem się wina po prostu pijalnego bez żadnych rewelacji. Niestety jest ono po prostu słabiutkie i niesmaczne. Bez aromatu, początku i końca. Wąchałem, mieszałem, siorpałem i ...nic :-(
    Bieńczyk i Bońkowski w swojej publikacji Wina Europy 2009 napisali o tym producencie " Jedna z wiekszych winiarni na Bałkanach 35 mln litrów! Kontroluje 50% produkcji wina w Macedonii. ...nie dziwi , że wina podstawowe pije się z trudem. Dziwi natomiast, że nie potrafią wyprodukować choćby 10 tys butelek czegoś naprawdę ciekawego...."
    Jak w takim razie Pan Marek dobiera wina do swoich sklepów skoro posiada w asortymencie 10 win tego producenta ,a Vraniec jest najdroższy?
    Może ktoś kupił za normalne pieniądze jakieś fajne wino w tym sklepie, ponieważ chcę dać mu kolejną szansę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pr0methe0 Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.t6.ds.pwr.wroc.pl 20.12.10, 10:01
        Za 29zl Traslanzas 2002 - czerwone, Hiszpania z regionu Cigales. Bardzo dobre jak za 29zł w polskim sklepie, warto spróbować zdecydowanie.
        Za 49zł jest rocznik 2004 - również warto, jest inne od 2002, mocniejszy rocznik.

2002 u Penina dostał 88pts, 2004 podejrzewam okolice 90-91pts.
      • docg Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 20.12.10, 10:11
        Pan Marek Konrad sam jeździ po winnicach, rozmawia z winiarzami, degustuje wina na miejscu i sprowadza tylko te, które mu zasmakowały, bo chce, żeby sprzedawane przez niego wina wyrażały ziemię, na której się rodzą oraz pracę i umiejętności winiarza. Dowiesz się tego oglądając dowolną reklamę Winarium lub wywiad z MK. Jeśli wino kupione w sklepie Pana Marka Konrada Ci nie smakowało, to przypuszczam, że się po prostu nie znasz.
        • Gość: pr0methe0 Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.t6.ds.pwr.wroc.pl 20.12.10, 12:24
          Czytając Twój post docg poczułem się jakbym żył w Orwellowskim świecie '84. Nikt nie jest alfą i omegą, nawet pan Marek KONDRAT.
          Narzucanie komuś opinii w stylu "nie smakowało Ci to znaczy żeś ignorant" to objaw zwykłego prostactwa i już.
          • alur Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 20.12.10, 22:29
            pl.wikipedia.org/wiki/Ironia
            Gość portalu: pr0methe0 napisał(a):

> Czytając Twój post docg poczułem się jakbym żył w Orwellowskim świecie '84. Nik
            > t nie jest alfą i omegą, nawet pan Marek KONDRAT.
            > Narzucanie komuś opinii w stylu "nie smakowało Ci to znaczy żeś ignorant" to ob
            > jaw zwykłego prostactwa i już.
            • Gość: pr0methe0 Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.t6.ds.pwr.wroc.pl 21.12.10, 18:27
              Jassssssne... nie ucz matki gary zmywać.
        • vintrips Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 20.12.10, 14:23
          > Jeśli wino kupione w sklepie Pana Marka Konrada Ci nie smakowało, to przypuszczam,
          że się po prostu nie znasz.

Innymi słowy Pan Marek Kondrat się zna ?
          Dobrze wiedzieć.
          Na przyszłość.

vintrips
          • Gość: Troll HARDER! Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 00:11
            Zwycięzcą ogłaszam jednogłośnie... click me pleeese!
        • Gość: roman Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 02:13
          chyba cie pogielo zeby takie spamowane glupoty pisac
          konrad placi za reklame
          jak mu smakuje macedonski panstwowy sikacz to jego sprawa tylko niech nie wmawia innym ze im tez musi smakowac
          sciema
          r
          • docg do Anonimowego Romana 21.12.10, 08:28
            Drogi Anonimowy Romanie, uprzejmie Cię proszę o włożenie większego wysiłku (o ile to możliwe) w czytanie postów innych użytkowników ze zrozumieniem. Odpowiadając na Twoje niepotrzebnie jadowite uwagi wyjaśniam, że:

> chyba cie pogielo zeby takie spamowane glupoty pisac

• cerretalto1 Re: do Anonimowego Romana 22.12.10, 13:28
              nic dodać nic ująć do tego co napisal docg :), zwłaszcza to mi sie podoba: „Nawiasem mówiąc, zwróć uwagę, że żaden importer, dziennikarz piszący o winie i w ogóle nikt z piszących i oceniających wina, zaczynając od osób powszechnie znanych jak Robert Parker czy Wojciech Bońkowski, nie pisze, co INNi powinni uznać za dobre, tylko co on sam uznaje za dobre.”. Może dodałbym, że Parker trochę bardziej ma na względzie konsumentów - no ale to Ameryka :). Tak czy owak większość krytyków patrzy na to co krytykuje przez swój własny "nos" co nie jest złe dla w miarę zaawansowanych winopijców jeśli krytyk jest "jednolity" i zna się jakoś jego gusta. Niestety na pewno nie jest to dobre dla początkujących a o tych krytycy powinni dbać szczególnie :).
              • vintrips Re: do Anonimowego Romana 22.12.10, 14:54
                > zaczynając od osób powszechnie
                znanych jak Robert Parker czy Wojciech Bońkowski,

Innymi słowy:

Bońkowski = Parker ????????

Cóż za niezwykły zaszczyt dla tego, no jak mu tam ?
                Aha, Parkera.

Wesołych Świąt

vintrips

• cerretalto1 Re: do Anonimowego Romana 22.12.10, 16:30
                  RP jest dość znanym krytykiem gdzieś od 1983 roku i to w kraju nie tylko z dużymi tradycjami w zakresie wina, ale również w kraju, który jest wielkim importerem win. WB jest młodym krytykiem w innym zupełnie kraju. Z jego opiniami dotyczącymi producentów często się zgadzam, z jego opiniami na temat konkretnych win dość często się nie zgadzam. Ale jego opinie przynajmniej są dla mnie całkiem konsystentne i swego czasu bardzo ułatwiały trafienie do właściwych producentów i właściwych DLA MNIE win.
      • jeepwdyzlu Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 21.12.10, 11:11
        Kondrat ma sieć sklepów
        I z sukcesem sprzedaje wina
        Więcej - robi - tak uważam - dobrą robotę dla CAŁEJ BRANŻY!
        Popularyzując - w kraju wódki i piwa - nawyki, zwyczaje i trunki - o których 20 la temunikt nie słyszał...
        Ma rozpoznawalną twarz, pasję, dobry pomysł i choć w jego sklepach właściwie nie kupuję, a pomysł z klubem 6 win uważam za prostacki i nie adekwatny do współczesności - to i tak trzymam za niego kciuki..
        A na tym forum Kondrata uważa się za cwaniaka i hochsztaplera - na pewno niesłusznie..
        Ale to zazdrość - rzecz ludzka.
        jeep
        • vintrips Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 21.12.10, 11:32
          > A na tym forum Kondrata uważa się za cwaniaka i hochsztaplera - na pewno niesłusznie.
          > Ale to zazdrość - rzecz ludzka.

Na tym forum praktycznie wszystkich uważa się za cwaniaków i hochsztaplerów, wiec Pan Marek Kondrat nie jest żadnym wyjątkiem.

Osobiście bardzo mu zazdroszczę kariery aktorskiej (też chciałbym być gwiazdorem), natomiast w sprawach enologicznych uważam go za dyletanta. Po prostu.

vintrips
          • jeepwdyzlu Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 21.12.10, 15:31
            zaraz dyletanta
            sądzisz że właściciele BMW są inżynierami od silników?
            Chanela perfumiarzami?
            a Czarnecki w Polsce (właściciel banków) odróżnia typy depozytów?
            Kondrat jest twarzą swojej firmy, gawędy są być może nieco mało profesjonalne ale sympatyczne... jest usmiechnięty i robi kupę dobrego...
            Jesteś niesprawiedliwy jeśli tego nie widzisz.
            jeep
            • vintrips Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata 21.12.10, 21:55
              O ile wiem, to MK zajmuje się głównie trzema dziedzinami:

1. aktorstwo - bez zarzutu, chapeau bas
              2. handlowanie winami - wszystko na to wskazuje, iż cienko tutaj przędzie skoro musi się salwować rozdawaniem za darmo swoich "fachowych" felietonów po różnych wydawnictwach tak papierowych jak i internetowych (kiedyś sam to robiłem, ale akurat mnie to nie jest już potrzebne). Żeby nie wspomnieć o organizowaniu tzw. "niezależnych i obiektywnych" degustacji, na których dziwnym trafem występują wyłącznie wina z jego półek.
              3. propagowanie kultury wina - ta konkretna aktywność naprawdę jest pożal się Boże, więc pozwól mi nie kontynuować tego tematu.

Na powyższych tematach 1. i 2. nie znam się w ogóle, więc mój komentarz byłby tutaj bez najmniejszego znaczenia.

Natomiast sadzę, iż coś niecoś wiem w temacie 3. Dlatego moja ocena MK jest jednoznaczna - dyletant.

Wesołych Świąt

vintrips

• jeepwdyzlu @vintrips 22.12.10, 08:19
                1.kula w płot
                nie zajmuje się w ogóle
                a to zrobił..... sam uważa za takie sobie
                2.niech każdy sam się martwi o swój biznes - ja i jemu i Tobie - życzę samych sukcesów
                3.tu się mylisz
                nawet jeśli merytorycznie to jest takie sobie - to EFEKT dla branży jest istotny
                Kondrat to jedyny przedsiębiorca z branży który jest rozpoznawalny i mnóstwo, naprawdę mnóstwo ludzi SKUTECZNIE zachęca do sięgania po wino..
                eot
                eep
                • Gość: boh Re: @vintrips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:10
                  jeepwdyzlu napisał:

> 3.tu się mylisz
                  > nawet jeśli merytorycznie to jest takie sobie - to EFEKT dla branży jest istotny

Czy Ty jesteś od dawna w branży winiarskiej albo opierasz się na jakichś źródłach? Jeśli tak, to napisz jakich. Ma on wpływ minimalny (a nie istotny) na klientów wódki i piwa, których skutecznie odstrasza od wina swoim nadęciem. Reklamuje bardzo słabe wina, które kreuje na jakieś "wybitne" trunki a tak naprawdę są to sprzedawane z 300% przebitką przemysłowe pomyje typu Vranac.

> Kondrat to jedyny przedsiębiorca z branży który jest rozpoznawalny i mnóstwo, n
                  > aprawdę mnóstwo ludzi SKUTECZNIE zachęca do sięgania po wino..

Powtarzam: napisz na jakiej podstawie twierdzisz coś takiego? Bo jeśli to tylko tak Ci się wydaje, to wydaje Ci się źle. Więcej ludzi rezygnuje z wina po wysłuchaniu porad Kondrata niż po nie sięga. Zakup reklamowanych przez niego w prymitywny i nachalny sposób w "klubie 6 win" skutkuje u ludzi trwałym urazem do wina. Ludzie czują sie oszukani.
                  • jeepwdyzlu Re: @vintrips 22.12.10, 09:25
                    w ogóle nie jestem w branży
                    w przeciwieństwie do zazdrośników wylewających tu pomyje

tak - pomysł 6 win mnie też się nie podoba
                    niemniej - na świecie sprzedaje się tak dużo win, w Polsce robi to jak wiemy kilka firm a jak komuś mam kibicować - to wolę MK

Na temat cen win w sklepach MK też nie zamierzam dyskutować - nie o tym rozmawiamy...
                    Może i vranac to pomyje, ja tam kupiłem kilka butelek z Włoch i były ok.

Trwały uraz do win i oszukani ludzie...
                    Aha - ja nie opieram się na źródłach za to Ty masz profesjonalne badania.
                    Krótko - moje zdanie jest tak samo dobre jak i Twoje.
                    A czy sfrustrowany zazdrośnik ma rację - niech ocenią forumowicze...
                    ciao
                    jeep
                    ps. @boh życzę więcej luzu, bo Ci żyłka pęknie.. a tego byśmy nie chcieli
                    wesołych świąt

• vintrips Re: @vintrips 22.12.10, 10:42

> 1.kula w płot
                  > nie zajmuje się w ogóle
                  > a to zrobił..... sam uważa za takie sobie

Nie wiem o co Ci chodzi. Moje IQ jest zbyt niskie.

> 3.tu się mylisz
                  > nawet jeśli merytorycznie to jest takie sobie - to EFEKT dla branży jest istotny
                  > Kondrat to jedyny przedsiębiorca z branży który jest rozpoznawalny i mnóstwo, naprawdę
                  mnóstwo ludzi SKUTECZNIE zachęca do sięgania po wino.

Och, tak oczywiście. Można tutaj przytoczyć równie jedynie słuszne przykłady:
                  - Grobelny i jego BKO
                  - Julian Assange i jego WikiLeaks
                  Dzięki zbożnej działalności tych a.m. dżentelmenów naprawdę
                  mnóstwo ludzi SKUTECZNIE
                  zostało zachęconych do oszczędzania w bankach i sięgania do internetu.

Wesołych Świąt

vintrips
                  • jeepwdyzlu Re: @vintrips 22.12.10, 11:35
                    Pan Marek Kondrat udzielił ostatnio kliku wywiadów, w których dystansował się od zawodu aktora, cieszył że go nie wykonuje a swoje role ocenił marnie...

a Grobelny?
                    no dobra
                    kończę skoro sięgasz po takie argumenty
                    j.
                    • vintrips Re: @vintrips 22.12.10, 12:20

> Pan Marek Kondrat udzielił ostatnio kliku wywiadów, w których dystansował się od
                      zawodu aktora, cieszył że go nie wykonuje a swoje role ocenił marnie...

Sorry, ale karierę MK śledzę bardzo, bardzo pobieżnie koncentrując się na jego felietonach winiarskich. Na czytanie wywiadów z nim nie starcza mi już czasu. Moja strata, ale mam nadzieję, iż jakoś przeżyję.

> a Grobelny?
                      > no dobra
                      > kończę skoro sięgasz po takie argumenty

Aaaa, tak jakoś mi on pierwszy wpadł do głowy - w nawiązaniu do Twoich argumentów na temat iście pionierskiej roli MK w niesieniu kaganka wiedzy o winach pod strzechy naszego rodzimego grajdoła.
                      .
                      Jak powiada moja ulubiona postać ze świata naszej rodzimej polityki:

ciemny lud i tak to kupi

Wesołych Świąt

vintrips
                      • Gość: rozsadeks Re: @vintrips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 23:57
                        vintrips masz jakieś kompleksy czy zazdrościsz MK że interes z winami jakoś mu idzie ?

to otwórz lepszy sklep i zaoferuj nam wina chociażby w cenach jakie są w niemczech - wtedy zakupimy u ciebie albo cię skrytykujemy jeśli ceny bedą "za wysokie" ;)
                        • vintrips Re: @vintrips 24.12.10, 01:28
                          Mój drogi rozsadeks,

Skoro nie potrafisz czytać, to może lepiej nie pisz. Nie zajmuję się handlem winami.

Dla Ciebie widocznie wino, to tylko "geszeft", a dla mnie - nie.

Wesołych Świąt

vintrips

• Gość: Darek69 Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.183.129.1.dsl.dynamic.eranet.pl 21.12.10, 16:33
        Drodzy miłośnicy tego szlachetnego trunku.
        Ta dyskusja przybrała poziom dużo niższy, aniżeli ten nieszczęsny Vraniec od którego się rozpoczeła.
        Moim zdaniem każda inicjatywa związana z propagowaniem winiarstwa jest godna uwagi.
        Miałem nadzieję, że ktoś z was trafił w Vinarium na jakąś "perełkę" wartą swojej ceny.
        Kochani, poprostu spodziewałem się po zakupionej w fajnym sklepie butelce więcej, po tym jak Makłowicz w swoim programie zachwalał ten szczep a Wranec z hipermarketu, choć prawdopodobnie rozcieńczony delikatnie wykazywał cechy mu przypisywane czyli aromat suszonych owoców. Dajmy spokój Panu MK, choć ten przemysłowy producent nie pasuje do wizerunku jaki MK kreuje w spotach reklamowych.
        Ponawiam więc pytanie. Czy ktoś pił jakąś "perełkę" z Vinarium?
        • Gość: fun Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:49
          Eh..., nie byłem w sklepie u MK, ale chyba pójdę poszperać i ocenić. Tez jestem dyletantem, wiec nie zaczepię nosem o futrynę wchodząc do środka.
          • Gość: cava Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:17
            Banjo Chardonnay/ Semillon
            Białe, Wytrawne, Australia
            Region: Upper Hunter Valley
            Producent: Yarraman Estate

to było niezłe winko tylko jak ja je kupowałem i piłem kosztowało 29pln, dzis o dyche droższe,

J. Bousquet Chardonnay
            Białe, Wytrawne, Argentyna
            Region: Tupungato-Mendoza
            Producent: Domaine Jean Bousquet

kolejne, niezłe, ale dużo zalezy od rocznika
            i z czerwonych niezbyt drogich..
            Equus Cabernet Sauvignon
            Czerwone, Wytrawne, Chile
            Region: Maipo Valley
            Producent: Haras de Pirque

dość mocne, tęgie oraz bliźniak "carmenere"

z Nowego Świata cięzko cos znaleźć dobrego i taniego...może to..

Valdelana Rioja Joven Tinto
            Czerwone, Wytrawne, Hiszpania
            Region: Rioja i Nawarra
            Apelacja: DOCa Rioja
            Producent: Juan Valdelana
        • Gość: Maciek Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 00:20
          Ja nie piłem tego jeszcze, ale wydaje mi się że perełką jest wino Turan (z Toskani) od słynnego Sylvio Nardi za 46 zł. Cena jest tylko trochę wyższa niż we Włoszech.
          Nie wiem, jak im się to udało.
          • Gość: Turan Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 09:23
            Czy ja wiem? Wino można kupić w sklepie we Włoszech za 6,99 euro, to chyba jakieś niecałe 30 złotych. W Metro (Makro) w Berlinie Turan stoi po 5,60 euro, to może tam kupują i dokładają 100%.
            • Gość: cava Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.143.136.245.spray.net.pl 30.12.10, 21:00
              szczerze? turan to żadna rewelacja, kiedyś skusiłem sie na promocyjny zestaw u MK, wyszło po ok.35pln za but., ale nie wspominam tego jako super wino...może ktoś pił ostatnie nowości, tj. wina z Australii? i może wydać jakąś opinię?
              • Gość: Maciek Re: Wino ze sklepu Marka Kondrata IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.11, 00:20
                Hmm... bo ten Turan chyba powinien trochę poleżeć.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka