Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wincent Gandia Generacion 1

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 09:41
    Witam! Mam pytanie, czy ktoś miał styczność z winami pana Wincenta Gandia z
    Valenci w Hiszpani? Nie chodzi mi tu o te tanie pozycje, natomiast
    najbardziej intryguje mnie jedna konkretna - "Wincente Gandia Generacion 1"
    klasa DO, crianza, w kupazu: Bobal 50%, Garnacha 20%, Merlot 15%, Cabernet
    15% ( co prawda dominują typowo hiszpańskie szczepy, ale wygląda to
    intrygująco). Cena butelki to ok. 200zł (pewnie w różnych sklepach ceny lekko
    różnią się). Zastanawiam się czy warto sięgnąć po tą pozycje, jako, że jest
    to już znaczący wydatek w odniesieniu do jednej butelki. Ciekaw jestem
    Waszych opinii i czy w ogole mieliscie kiedykolwiek do czynienia z Vincentem.
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Wincent Gandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:27
        o Gandii było na forum bardzo dużo pisane, głównie dzięki jego "Hoya de
        Cadenas", ale także innych winach. Bardzo lubię tego producenta, jego Varietale
        po 3,50€ mają świetny stosunek jakości do ceny, podobnie jak Utiel Requena
        reserva 1997 i 1998. "Generacion" nie widziałem w życiu, ale cena 200 zł za
        butelkę wydaje się w ogóle wygórowana, szczególnie, że producent raczej masowy.
        pozdrawiam
      • holita Re: Wincent Gandia Generacion 1 21.11.04, 23:56
        Vicente Gandia to bodajze jedyna naprawde ponadprzecietna bodega w Utiel-
        Requena. Generacion 1 nie pilam, z tego co wiem oceniane jest wysoko, ale tez
        200 zl to chyba przesada (w Hiszpanii kosztuje ponizej 30 Euro).
        Ciekawe ile kosztuje Ceremonia (tempranillo, cabernet i troche bobal) - z tego
        co pamietam bylo niezle, no i o polowe tansze od Generacion 1.
        W kazdym razie producent godny polecenia.
        • winoman Re: Wincent Gandia Generacion 1 22.11.04, 00:41
          holita napisała:

> Vicente Gandia to bodajze jedyna naprawde ponadprzecietna bodega w Utiel-
          > Requena. Generacion 1 nie pilam, z tego co wiem oceniane jest wysoko, ale tez
          > 200 zl to chyba przesada (w Hiszpanii kosztuje ponizej 30 Euro).

Z moich doświadczeń wynika, że średni kurs euro liczony w cenach win polskich
          importerów to ok 9-10 zł/1 euro, więc wino za 30 euro kosztujące w Polsce 200 zł
          może uchodzić za świetnie wycenione.

> Ciekawe ile kosztuje Ceremonia (tempranillo, cabernet i troche bobal) - z tego
          > co pamietam bylo niezle, no i o polowe tansze od Generacion 1.

Gdy jeszcze było sprowadzane do Polski (rocznik 1996) kosztowało rzędu 60-70 zł
          (w kiażdym razie ja za tyle kupiłem). Ostatnią butelkę wypiłem tydzień temu.
          Nowsze roczniki kosztują w Europie 12-16 euro.

> W kazdym razie producent godny polecenia.

Zgadzam się, choć ostatnie roczniki (zwłaszcza 1999) Hoyi de Cadenas Reserva są
          moim zdaniem zdecydowanie zbyt beczkowe, dla mnie na granicy pijalności.

Pozdrawiam!
          • Gość: Wine man Re: Wincent Gandia Generacion 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 10:45
            Dziękuje za pomoc!
            A co do wina Ceremonia 2000 Reserva de Autor to kosztuje w granicach 80zł
            Pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka