Gość: Karolina IP: *.imit.kth.se 30.06.02, 17:26 Rozkochalam sie kiedys w winach podczas pobytu we Francji, ale preferuje zasadzie probowania win danego regionu stad moje pytanie? serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spol Re: jade do Marsylii - co sprobowac? IP: *.um.ruda-sl.pl 01.07.02, 09:16 A spróbuj wina z piasków - vin des sables, produkowanego w pobliskim regionie Camargues. Jest różowe, lekkie i pełne słońca. Nawet jak Ci nie zasmakuje, to na pamiątke możesz zostawić sobie butelkę malowaną w dzikie konie i flamingi.;o) A jeśli będzie okazja, pojedź do Camargues, czyli w deltę Rodanu - piękna kraina! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: jade do Marsylii - co sprobowac?-posty wydruk. IP: *.imit.kth.se 01.07.02, 23:54 Dziekuje za odpowiedz posty wydrukowalam i zabieram do walizki. a Camarque.. czy to nie jest rejon gdzie uprawia sie ryz, pamietam z pogramu TV. ( o ile nie pomylilam nazwy ) ryz ala Camargue, najpierw lekko smazy sie cebule na oleju potem lekko prazy w tym ryz...itd itd...ale moze to inne Camarque. zycze wszystkim udanych urlopow. I ciezkich bagazy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: jade do Marsylii - co sprobowac? 01.07.02, 22:36 Zasada poznawania win w regionie, z którego pochodzą jest jak najbardziej wskazana, jeśli ktoś ma taką okazję, zwłaszcza w połączeniu z poznawaniem lokalnej kuchni! Najlepsze wina Prowansji są produkowane w regionie Bandol, mogę polecić Domaine Ott, Domaine de Pibarnon, Chateau Pradeaux, Mas de la Rouviere, Domaine Tempier. Inne wina polecane w literaturze to: Chateau de Bellet, Ch. de Fontcreuse, Ch. Jean-Pierre Gaussen, Ch. des Launes, Ch. Real Martin, Ch. Romassan, Ch. de Roquefort, Ch. Sainte-Anne, Ch. Sainte-Marguerite, Ch. de Selle, Ch. Vannieres, Clos Sainte-Magdeleine, Domaine de la Courtade, Dom. de la Ferme Blanche, Dom du Defends, Dom. Lafran-Veyrolles, Dom. des Planes, Domaine Richeaume, Domaine de Rimauresq, Dom. Sorin, Dom. St-Andre de Figuiere, Dom. de la Tour de Bon, Dom. deTrians, Les Maitres Vignerons de Saint Tropez. Inne wina z Prowansji, podobno godne polecenia: Chateau Bas, Ch. de Beaupre, Ch. Calissane, Ch. Revelette, Ch. Romanin, Ch. Simone, Dom. des Beates, Dom. d'Eole, Dom. Hauvette, Dom. des Terres Blanches, Dom. de Trevallon, Mas de la Dame, Mas Sainte-Berthe, Ch. du Seuil. Ja niestety tylko niewielką część tej listy miałem okazję próbować, w Polsce żadnych z tych win nie widziałem, tylko "prywatny import". Niektóre są raczej drogie, inne bywają tańsze. Życzę udanych zakupów. Sam za kilka dni udaję się do innego winnego regionu (Tokaj), wrażenia opiszę! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: jade do Marsylii - co sprobowac? 02.07.02, 09:29 Karolina: To to samo Camargue :-) Oprócz ryżu są jeszcze komary. Mnóstwo wielkich komarów... Winoman: No i jak ja wyglądam z tym moim piaskowym winem przy tych wszestkich châteaux, domaines czy nawet mas...? Przyznaję - to zwykłe vin de pays, żadna rewelacja, ale miejscowe i charakterystyczne :o). No i te butelki malowane...;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiorgioP Re: jade do Marsylii - co sprobowac? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.07.02, 22:12 Dodam do tej listy (choc jak wiecie nie zanam sie na "francuzach") dosc latwo dostepne (wszedzie na miejscu) czerwone wino Bunan AOC Bandol. Dla mnie OK - nie wiem jak sie ma do dlugiej listy Winomana, ale przynajmiej wiem ze jest dostepne. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: jade do Marsylii - co sprobowac? 02.07.02, 14:28 W rejonie Marsylii to nie wiem, ale jadąc tam (albo z powrotem) warto zahaczyć o Jurę, a konkretnie o Arbois, piękne miasteczko z mnóstwem sklepików z winem w centrum. Maja tam swój specjał - słodkie wino białe, a właściwie żółte (vin jaune), a poza tym warte polecenia są ich zwykłe wina w charakterystycznych, pękatych butelkach (co prawda nie malowanych w konie, ale też atrakcyjnych:). Jak zwykle odpowiedziałem nie na temat, ale tak mi się skojarzyło. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: jade do Marsylii - co sprobowac?/docg 03.07.02, 04:32 dziekuje za rade..ale mam nadzieje ze nie zahacze, i dolece bezposrednio ;-) ale innym kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś