Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować

IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 17.07.02, 13:03
    Jadę za 2 tygodnie do Słoweni na wakacje. Mam wielka ochotę spróbować
    miejscowej kuchni i miejscowego wina. Pragnę też przywieźć w prezencie
    znajomym butelke czy też dwie wina - koniecznie ze Słowacji. Mam nadzieje ,
    że degustacja takiego wina umili opowieści wakacyjne . Proszę o poradę - to
    moje początki " spotkań z winem ". Pozdrowienia .Ewa
    Obserwuj wątek
      • Gość: Amsti Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 149.156.22.* 17.07.02, 15:31
        Moja rada:

Zatankuj pełny bak w Słowenii i hajda na zachód. Pewnie w Trieście albo
        Gorycji znajdziesz niejeden sklep z fantastycznymi winami.

Amsterdam
      • Gość: Ewa Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 18.07.02, 09:54
        To prawda , że w Trieście pewnie znajde wiele sklepów wypełnionych winami z
        różnych stron - ale problem pozostaje , co wybrać . Moja rozterka jest
        następująca - do opowieści o Słowenii podac wino włoskie ? , pragnę podać wino
        słoweńskie . Być może wina z tego kraju nie są tak dobre ale pragnę
        zachować "klimat" przy oglądaniu fotografii z wakacji. Nie mam jednak ochoty na
        wpadkę podając wino zupełnie "niepijalne" a szkoda mi trochę funduszy na
        eksperymentowanie . Dziękuję za zainteresowanie Ewa .
        • docg Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować 18.07.02, 10:09
          to może podasz chorwackie? Pamiętam całkiem dobre wino o nazwie Malvazija które
          miało tą zaletę, że smakowało nie tylko pod dalmatyńskim niebem, ale także w
          chłodny, jesienny wrocławski wieczór. Powinnaś kierować się ceną - w Chorwacji
          unikałbym dolnej półki, aczkolwiek są tam znane od przynajmniej 30 lat (dalej
          moja pamięć nie sięga) tanie marki takie, jak "Stari Ribar" i "Veseli Jure"
          które są pijalne, lecz jedynie na miejscu. Chorwackie wina ze średniej półki są
          często rozlewane do praktycznych 2-litrowych pękatych butelek z uchem, które
          polecam ze względu na wygodę i specyficzny koloryt.
          pozdrawiam
          p.s. Gdzie w Słowenii można spędzić wakacje?
        • Gość: Amsti Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 149.156.22.* 18.07.02, 10:54
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> To prawda , że w Trieście pewnie znajde wiele sklepów wypełnionych winami z
          > różnych stron - ale problem pozostaje , co wybrać . Moja rozterka jest
          > następująca - do opowieści o Słowenii podac wino włoskie ? , pragnę podać
          wino
          > słoweńskie . Być może wina z tego kraju nie są tak dobre ale pragnę
          > zachować "klimat" przy oglądaniu fotografii z wakacji. Nie mam jednak ochoty
          na
          >
          > wpadkę podając wino zupełnie "niepijalne" a szkoda mi trochę funduszy na
          > eksperymentowanie . Dziękuję za zainteresowanie Ewa .

Hm, mój pomysł z włoskimi winami nie był taki zupełnie pozbawiony sensu. Część
          regionu, którego stolicą jest Triest (Trst) czyli Friuli jest w jakimś stopniu
          słoweńska (o czym świadczą choćby dwujęzyczne nazwy miejscowości), tak samo
          jak część Słoweni i Chorwacji włoskie (Rijeka nazywała się kiedyś Fiume).
          Szczyty w Alpach Julijskich mają zaś potrójne nazwy (jeszcze austriackie). Win
          słoweńskich niestety nigdy nie piłem, mają natomiast przyzwoite piwo Z
          browarów Union i Lasko. Spróbuj lokalne wino na miejscu i jak Ci zasmakuje to
          kup parę butelek do domu

• Gość: Joe_Stru Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 18.07.02, 10:41
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Jadę za 2 tygodnie do Słoweni na wakacje. Mam wielka ochotę spróbować
        > miejscowej kuchni i miejscowego wina. Pragnę też przywieźć w prezencie
        > znajomym butelke czy też dwie wina - koniecznie ze Słowacji. Mam nadzieje ,
        > że degustacja takiego wina umili opowieści wakacyjne . Proszę o poradę - to
        > moje początki " spotkań z winem ". Pozdrowienia .Ewa

Witam. Obawiam się ,że trudno będzie Ci pomóc. Wydaje mi się ,że nigdy jeszcze
        w polsce nie widzialem win ze Słowenii , chyba się ich po prostu nie
        importuje.Stąd moje doświadczenia z tymi winami są żadne , w każdym razie
        świadomie żadne. Odpowiedzieć na pytanie mógłby Ci tylko ktoś , kto tam był , a
        tu pewnie takich brak. Ale spróbuj zajrzeć pod adresik , który podaje poniżej.
        To naprawde niezła strona o słoweńskich winach. Znajdziesz tam dużo informacji.
        Strona jest po angielsku. Pozdrawiam.

www.matkurja.com/projects/wine/index.html
        • winoman Re: Słowenia 18.07.02, 10:51
          Adres rzeczywiście dobry, wiele informacji, natomiast
          chyba dawno nie były uaktualniane, bo nie sądzę, żeby
          ostatnim dobrym rocznikiem był 1994. Tym niemniej jadąc
          do Słowenii zabrałbym ze sobą solidny wydruk z tych
          stron. A ponieważ być może na kilka dni i w Słowenii
          wyląduję, więc kto wie :-))
          Pozdrawiam!
        • docg Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować 18.07.02, 12:04
          no, ta strona to szok, myślałem że w Słowenii robi się tylko paskudne wermuty i
          zlewki w stylu dostępnych u nas win "Slovin" za 10 zł.
          p.s. gratuluję odważnej wypowiedzi n/t postoju na światłach na wrocławskim
          forum :))
          • panowca do deo 27.01.03, 19:42

>
            > zlewki w stylu dostępnych u nas win "Slovin" za 10 zł.
            > p.s. gratuluję odważnej wypowiedzi n/t postoju na światłach na wrocławskim
            > forum :))

deo możesz jaśniej
      • winoman Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować 18.07.02, 10:43
        No to znowu posłużę się literaturą (sam piłem tylko
        niezłe, dostępne również w Polsce wina z firmy Vipava
        mieszczącej się w mieście Vipava). Są trzy główne
        regiony produkcji wina w Słowenii: graniczący z Włochami
        i Chorwacją nadmorski Primorska (gdzie produkuje się
        głównie wina czerwone), oraz dwa położone na wschodzie,
        Posavja i bardziej na północ graniczący z austriacką
        Styrią Podravje (tutaj robi się głównie wina białe).
        Wskazówki ogólne: napis na etykiecie Vrhunsko Vino"
        oznacza (potencjalnie) wina najwyższej (jak na Słowenię
        oczywiście) jakości.
        Firmy, które polecają moje źródła: Movia z miasta Dobrovo
        (wg. Patricka Fievez być może jest to najlepsza winiarnia
        w Słowenii), kombinat Radgonske Gorice (znany zwłaszcza z
        win musujących), a także Univerza v Mariboru, należąca do
        uniwersytetu w Mariborze, a także wymieniana już
        wcześniej Vipava (ciekawe są podobno ich wina produkowane
        z lokalnych szczepów Zelen i Pinela). Dobre białe wina
        podobno robi Hlupic.
        Najlepszy region dla win białych to chyba
        Ljutomersko-Ormoske gorice (w Podravje). Dobre czerwone
        wina ze szczepu Teran, lub Refosk (we Włoszech znanego
        jako Refosco) robi się w regionie Kras (Primorska).
        Nazwa Grasevina, albo Laski Rizling, oznacza włoski
        Riesling (nie należy go mylić z niemieckim, który pod
        nazwą Renski Rizling też występuje w Słowenii - zwłaszcza
        w wersji Slamnak - Late Harvest). Sipon = węgierski
        Furmint. Tokaj = Pinot Gris, nie ma nic wspólnego z
        węgierskim Tokajem.
        Pozdrawiam i proszę o relację po powrocie!
        • Gość: Joe_Stru Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 18.07.02, 10:49
          winoman napisał:

(sam piłem tylko
          > niezłe, dostępne również w Polsce wina z firmy Vipava
          > mieszczącej się w mieście Vipava

A ,faktycznie , też próbowalem , bo pisałem poprzednio ,że nie...Więc jednak
          są w Polsce , co prawda w ograniczonym zakresie ale jednak...Też uważam je za
          niezłe...pzdr.
          • winoman Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować 18.07.02, 10:52

> > niezłe, dostępne również w Polsce wina z firmy Vipava
            > > mieszczącej się w mieście Vipava

Pełna nazwa tej firmy to Vipava 1894 (od roku założenia).
      • Gość: GiorgioP Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.07.02, 12:31
        A ja jak zwykle (dolacze do Amstiego):

Proponuje wloskie, biale wina z Collio (zaraz przy granicy ze Slowenia w
        Gorycji). Wlasciwie mozne powiedziec, ze sa slowenskie - wielu winiarzy mowi po
        slowensku a nie po wlosku i takie tez nosza nazwiska. Historyczne losy tego
        kraju spowodowaly, ze to wlasnie oni prawdopodobnie reprezentuja mozliwosci
        slowenskiego winiarstwa. Natomiast nie sadze zeby rzady pana Tito sprzyjaly
        rozwojowi jakosciowemu...

jesli zajdzie taka potrzeba:
        - Primosic (Gorizia) - lokalne odmiany biale: Ribolla, Picolit, miedzynarodowe:
        Sauvignon, Chardonnay
        - Damijan Podversic (Gorizia) - Collio Bianco z Chardonnay, Malvasia, Tocai
        oraz Colio Rosso z Caberneta S. i Merlota
        - La Castellada (Gorizia) - Collio Bianco della Castellada z Tocai, Sauvignon,
        Pinot Grigio, Ribolla (to prawdopodobnie najdrozsze, ale i najbardziej
        utytuowane wino z Gorycji!), wszystkie inne od tego producenta tez OK.

Oczywiscie to tylko z samej Gorycji... dookola sa setki dobrych winnic!
        Najlepiej pytac miejscowych - sa tym zawsze zachwyceni, bo ich lokalne wina sa
        powodem do dumy!

Roczniki: w wypadku bialych - zawsze najswiezsze jakie sa! ...z czerwonymi jest
        duzo trudniej: nie bede sie tu rozpisywal, ale 99' powinien juz byc gotowy i
        dobry.

Pa.
        • Gość: Amsti Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 149.156.22.* 19.07.02, 12:54
          A jeszcze znalazłem takie cuś - może się Ewie przyda:

www.wineloverspage.com/wines/friuli032101.shtml
          (ja bym spróbował jakieś wino od Gravnera tak z czystej ciekawosci)

i

www.wineloverspage.com/wines/as032301.shtml ,

a ponadto

www.wineloverspage.com/wines/as032302.phtmlhttp://www.wineloverspage.com/slovenia/index.phtml
          www.wineloverspage.com/slovenia/quickref.phtml
          Amsterdam

• Gość: Amsti Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 149.156.22.* 19.07.02, 13:03
            ten trzeci link powinien być taki:

www.wineloverspage.com/slovenia/index.phtml
            Przydałaby się możliwość edycji własnych postów

Amsterdam
      • Gość: Ewa Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 18.07.02, 15:02
        Dziękuję za pomoc .
        W Słowenii polecam Alpy Julijskie i miejscowość Bled i Bohinjska Bistrica -
        wspaniałe widoki ,Ptuj - fajne baseny z wodą termalną , Postojna - miła
        wycieczka go groty /podróż częściowo wagonikami, temperatura chyba 8 stopni C
        trzeba zabrać coś ciepłego do ubrania /. Catez - tu nie byłam ale podobno jest
        tam miły zestaw basenów w tym baseny kryte typu tropocana. Z zabytków polecam
        miasto Piran - moim zdaniem przepiękne.Słowem to piękny kraj. Pozdrawiam . Ewa
        z Gdańska .
        • Gość: Amsti Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 149.156.22.* 18.07.02, 19:21
          Gość portalu: Ewa napisała:

> Dziękuję za pomoc .
          > W Słowenii polecam Alpy Julijskie.

Czyżbyśmy poza winem mieli jeszcze jedną wspólną pasję?

Amsterdam
      • Gość: Ewa Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 19.07.02, 14:30
        Dziękuję za linki - wiadomości zawarte na podanych stronach bęą mi pomocą w
        wyprawach po wino nie tylko podczas wakacji. Wszystkim dziękuje za porady. Ewa
        • Gość: GiorgioP Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 19.07.02, 14:45
          Niewiele pomoglem, ale zawsze bardzo chetnie pomoge. Zwlaszcza
          we "wloszczyznie"!

Pa
      • amsti Słowenia 27.01.03, 15:17
        Wyciagam watek, bo szkoda, zeby zginal.

Slowenskie wina sa u nas wciaz malo znane, a zaczynaja pojawiac sie na rynku
        amerykanskim. To taka ciekawostka, tym niemniej wskazuje na spory potencjal
        tego regionu

www.sterlingcellars.com/~slovenian.htm
        Amsterdam
        • winoman Re: Słowenia 27.01.03, 16:09
          Są na tej liście wina z firmy Vipava, dostępnej w Polsce,
          choć mogą to być inne wina.
          Pozdrawiam!
      • panowca Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować 27.01.03, 19:39
        Na litość boska tylko nie kupuj czegoś co się nazywa Riesling Laski!!!! Horror.
        Nie pamiętam producenta - kupiłem to chyba w TGG we Wrocławiu i do dziś się nie
        mogę otrząsnąć
        • docg Re: Słowenia ,wakacje - jakie wino wypróbować 28.01.03, 08:49
          Laski laskom... to znaczy laskiemu nierówny, krótko mówiąc laski riesling,
          inaczej welschriesling to odmiana winogron, nie mająca wiele wspólnego z
          rieslingiem i według literatury nie mająca raczej potencjału, żeby z nim
          konkurować. Ogólnie, co do słowenii, to myślę, że mają możliwości robienia
          dobrych win ale chyba nie chcą, bo mają podejście zbliżone do Chorwatów -
          zebrać winogrona, wpakować do kadzi a reszta sama się zrobi. Na miejscu w
          sklepach widać raczej morze przeciętności. Może, jakby poszukać po
          winiarniach... ale komu się chce szukać???
          pozdrawiam
          p.s. chyba już wiem, dlaczego upadł TGG ;-))

panowca napisał:

> Na litość boska tylko nie kupuj czegoś co się nazywa Riesling Laski!!!!
          Horror.
          > Nie pamiętam producenta - kupiłem to chyba w TGG we Wrocławiu i do dziś się
          nie
          >
          > mogę otrząsnąć
      • Gość: karol w. slowenia - gratulacje wszystkim IP: *.sympatico.ca 29.01.03, 02:20
        czytam te wszystkie odpowiedzi na pytanie ewy i bierze mnie podziw: jak w
        kraju, w ktorym wino jest takim swiezym zjawiskiem, tyle wiedzy i energii w
        tych sprawach.

dwadziescia lat temu, gdy uchodzilem z polski przed wojna domowa, nie sadzilem
        ze moi rodacy potrafia z taka pasja opowiadac o winach i tyle o nich wiedziec,
        i to do tego o slowenskich.

gratulacje wszystkim - od winomana do ewy.

nawiasem mowiac, polacy zawsze uwazali sie za pepek europy wschodniej, czy w
        czasie socjalizmu czy po nim. czy wiecie jaki w roku 1990 byl dochod narodowy
        na glowe w posocjalistycznej polski i w posocjalistycznej slowenii - $3,900 w
        kraju papiezow i $8,500 w kraju wina. znowu wino wygrywa.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka