Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć?

17.08.05, 12:09
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=15013736&a=27764814
    Pozdrawiam
    Pawel
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marek Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? IP: 217.79.151.* 17.08.05, 12:52
        Czy one nadają się do Bordeaux bo mam małe wątpliwości?
        Pozdrawiam
        • Gość: biglo Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 13:24
          Na stronie schotta te kieliszki oznaczone są jako do wody...
          Polecam Diva Bordeaux, w sklepach mozna je kupić chyba za 29 zł/szt. Mam 4 szt.
          w wersji mniejszej chyba (~690ml), wcześniej piłem z większych (~770ml)
          ale "załatwiła" wszystkie żona.
          Pozdrawiam.
        • Gość: Robert Parker Jr. Dear Mr. Marek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 13:35
          Dear Mr. Marek!

I am just coming back to US from fantastic Nalenczow Wine Fest where I was to
          taste some wines from Argentina unknown to me! I have heard a lot about You and
          your valuable input on Bordeaux wine at this board from organizing comitee.

According to my experience ONLY Riedel Sommelier Bordeaux Grand Cru will suit
          to your sophisticated taste! You can order them from Grand Dutchess of
          Luxemburg, because I have seen this glasses there 1,50 $ cheaper than in
          Germany and 3,75 $ cheaper than in US! Unbelivable!

Regards,
          R.Parker Jr
          • saltimbocca Re: Dear Mr. Marek! 17.08.05, 14:31
            no i zaraz Prezio rozwali wątek o wspólnym kupowaniu kieliszków....
            • Gość: paero123 Re: Dear Mr. Marek! IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 17.08.05, 14:37
              tzn. poradzi mi abym kupil kieliszki "en primeur" za 1$/szt. i odebral za 5-10
              lat? Odpada, chcialbym je miec jak najszybciej, bo wina stygną :-)
          • sstar Re: Dear Mr. Marek! 17.08.05, 21:13
            Gość portalu: Robert Parker Jr. napisał(a):

> Dear Mr. Marek!
            >
            > I am just coming back to US from fantastic Nalenczow Wine Fest where I was to
            > taste some wines from Argentina unknown to me! I have heard a lot about You
            > and your valuable input on Bordeaux wine at this board from organizing
            > comitee.

dear Jr. - 'committee' please! if you don't believe - ask Senior!

• Gość: Robert Parker Jr Re: Dear Mr. Snake! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:05
              sstar napisał:

> dear Jr. - 'committee' please! if you don't believe - ask Senior!

You guys in Europe, are so fuc*ing rigid... We, in US, are making all things
              much easier! No need to double nearly every letter in one word to be understood!
        • Gość: paero123 Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 17.08.05, 14:31
          giorgio twierdzi, ze sa to uniwersalne kieliszki do win czerwonych, szczegolnie
          do tych delikatniejszych i mniej ekstraktywnych, i lepiej pokazuja zalety tych
          win niz Diva Bordeaux 770 ml, ktora mam. Ich kształt to cos posredniego miedzy
          kieliszkiem Bordeaux i Bourgone.
          Chce je miec ze wzgledu na chianti i inne wina, ktore zakupilem od giorgia :-)

Mozna tez posluchac rady p. Parkera Jr., ktory jak widac oprocz jedynie
          slusznych wrazen z fastivalu w Nałeczowie wywiózł tez zestaw Neostrady, ktora
          dziala nawet w USA! :-)))

Pozdrawiam
          Pawel
          • giorgio_primo Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? 17.08.05, 15:26
            Gość portalu: paero123 napisał(a):

> giorgio twierdzi, ze sa to uniwersalne kieliszki do win czerwonych,
            szczegolnie
            >
            > do tych delikatniejszych i mniej ekstraktywnych, i lepiej pokazuja zalety
            tych
            > win niz Diva Bordeaux 770 ml, ktora mam.

Tak właśnie twierdzę! Myślę, że może to potwierdzić kilku co najmniej
            forumowiczów używających tego szkła "na codzień" ;-) Mało tego... uważam że są
            super do masywniejszych białych (n.p. beczkowy Chard. albo Vermentino)

> Ich kształt to cos posredniego miedzy
            > kieliszkiem Bordeaux i Bourgone.
            > Chce je miec ze wzgledu na chianti i inne wina, ktore zakupilem od giorgia :-)

Jak tam wina? Coś "padło"?

Te kieliszki są przez Schott'a oznaczane Woda/Bordeaux, ale doświadczenie
            pokazuje, że naprawdę świetnie się sprawdzają do wielu różnych win.

> Mozna tez posluchac rady p. Parkera Jr., ktory jak widac oprocz jedynie
            > slusznych wrazen z fastivalu w Nałeczowie wywiózł tez zestaw Neostrady, ktora
            > dziala nawet w USA! :-)))

Hehe... może się z pokoju ze SPA jeszcze łączył... ;-P
            • paero123 Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? 17.08.05, 17:01
              giorgio_primo napisał:

> Mało tego... uważam że są
              > super do masywniejszych białych (n.p. beczkowy Chard. albo Vermentino)

No i wodę można pić jak już wina zabraknie :-)))

> Jak tam wina? Coś "padło"?

Tak, szt.1 dopiero :-(. Czekam na odpowiednie kieliszki ;-)

> > Mozna tez posluchac rady p. Parkera Jr., ktory jak widac oprocz jedynie
              > > slusznych wrazen z fastivalu w Nałeczowie wywiózł tez zestaw Neostrady, k
              > tora
              > > dziala nawet w USA! :-)))
              >
              > Hehe... może się z pokoju ze SPA jeszcze łączył... ;-P

Junior napisal 'I am just coming back to US " tzn. ze jest w drodze do USA -
              czyżby w Nalęczowie przekonali go do rezygnacji z konwencjonalnych środków
              transportu i namówili na cyfrowa podróż via neostrada tp?! Zdigitalizowali
              Parkera i jako strumień zero-jedynkowy przesyłaja go internetem! Zeby tylko
              jacys hakerzy go nie namierzyli i nie zmodyfikowali kodu, bo na wyjsciu moze
              pojawic sie zmutowany/zawirusowany Parker! Konsekwencje moga byc straszne w
              zaleznosci od stosunku hakerow do winiarskich potentatów...

• Gość: biglo Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 07:43
              Mimo wszystko zostane przy swoich...
              Pozdrawiam.
              P.S. Schott raczej nie wspomina przy nich o Bordeaux:
              www.schott-glaeser.com/oxid.php/sid/1054111b50e76367c6fa2982b6e6aca1/cl/details/cnid/ff4420
              0df1c4cb513.34758101/anid/ff44200df1c50ca69.13686736/Schott-Diva-Wasserkelch/
              • Gość: docg Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? IP: 212.160.147.* 18.08.05, 08:41
                Gość portalu: biglo napisał(a):
                > P.S. Schott raczej nie wspomina...

• giorgio_primo Diva raz jeszcze 18.08.05, 12:29

> Mimo wszystko zostane przy swoich...
                > Pozdrawiam.
                > P.S. Schott raczej nie wspomina przy nich o Bordeaux:
                > www.schott-glaeser.com/oxid.php/sid/1054111b50e76367c6fa2982b6e6aca1/cl/details/cnid/ff4420
                > 0df1c4cb513.34758101/anid/ff44200df1c50ca69.13686736/Schott-Diva-Wasserkelch/

To fakt, że na nowych opakowaniach "szóstkach" zniknął napis Bordeaux, który
                widniał tam przez wiele, wiele lat - od początku produkcji linii Diva. Nie wiem
                dlaczego, bo kieliszek się nie zmienił. Jeszcze bardziej zastanawiające jest
                to, że na nowych opakowaniach "dwójkach" (jakby ktoś nie wiedział, to linia
                Diva również tak jest pakowana - po dwa kieliszki w kartonie) figuruje dumnie
                duży napis Bordeaux.

Pomijając jednak to, ja również się "upieram" i twierdzę, że używając osobiście
                WSZYSTKICH kieliszków z lini Diva, ten uważam za najbardziej uniwersalny i w
                większości wypadków najlepszy.
                • Gość: biglo Re: Diva raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:43
                  W takim razie poddaje się i karnie dokonam zakupu przedmiotowych kieliszków
                  chociażby dla samego faktu posiadania takowych.
                  Zdaje się że te do zakupu których można się podłączyć są do odbioru w Wawie i B-
                  stoku więc odpada. Można je kupić gdzieś w Poznaniu??
                  Pozdrawiam.
                  • joe_stru Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 12:52

> W takim razie poddaje się i karnie dokonam zakupu przedmiotowych kieliszków
                    > chociażby dla samego faktu posiadania takowych.
                    > Zdaje się że te do zakupu których można się podłączyć są do odbioru w Wawie i
                    B
                    > -
                    > stoku więc odpada. Można je kupić gdzieś w Poznaniu??
                    > Pozdrawiam.
                    ---->Można. Ja kupiłem na Szewskiej ulicy, aczkolwiek loco Wrocław:) pzdr
                  • paero123 Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 13:49
                    U giorgia wlasnie :-)
                • paero123 Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 13:48
                  giorgio_primo napisał:

> To fakt, że na nowych opakowaniach "szóstkach" zniknął napis Bordeaux, który
                  > widniał tam przez wiele, wiele lat - od początku produkcji linii Diva. Nie
                  wiem
                  >
                  > dlaczego, bo kieliszek się nie zmienił.

Pewnie z tych samych powodów jako produkcja O4A juz nie pod marką S-Z a dla HCH
                  Accessories. No skoro mozna sprzedac pare wiecej kieliszkow do kazdego wina
                  osobno to lepiej niz dac klientowi cos uniwersalnego :-)

> ja również się "upieram" i twierdzę, że używając osobiście
                  >
                  > WSZYSTKICH kieliszków z lini Diva, ten uważam za najbardziej uniwersalny i w
                  > większości wypadków najlepszy.

Zebym nie wykrakal, ze zaraz pojawi się info w jez.niemieckim od Zarzadu S-Z, z
                  podziekowaniami i przyrzeczeniem butelki Solai :-)))

• Gość: biglo Re: Diva raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:58
                    Dla zachowania dość spokojnej atmosfery tego wątku, oświadczam że postaram się
                    kupić te kieliszki gdziekolwiek tylko nie u GP. Jedynie w przypadku
                    tygodniowych poszukiwań bez rezultatów zawitam u GP.
                    Pozdrawiam.
                    • paero123 Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 14:25
                      Błąd!
                      Giorgio nie rekomendował tych kieliszkow dlatego abyś Ty, ja czy ktokolwiek
                      inny kupił je właśnie u niego. To, co poleca na forum to nie jest kryptoreklama
                      tego, ze mozesz to dostac u niego. Zauważ, ze slowem nie wspomnial o tym, ze
                      mozesz je u niego kupic.
                      I dlatego zachecam Cie to kupowania w Poznaniu kieliszkow, win i innych
                      akcesoroów wlasnie u niego, bo na 100% ma za b.rozsadne ceny, o jakosci
                      win/obsługi nie wspominajac.
                      Sam chcialem kupic u niego ale ze wzgledu na odleglosc i notoryczne bicie
                      kieliszkow przez kurierow nie prowadzi on ich sprzedazy wysylkowej.
                      • giorgio_primo Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 14:36
                        Dzięki za miłe słowa...

Nie mam żadnego "interesu" w polecaniu tych konkretnie kieliszków... z
                        niezrozumiałych dla mnie względów są one minimalnie droższe w hurcie, więc
                        wręcz przeciwnie: powinienem polecać coś innego z Divy gdyby miało to mi
                        przynieść jakiekolwiek zyski większe ;-).

Polecałem też jako niskobudżetowe szkło linię Donna, choć jej nie mam w ofercie.

Gdybym wierzył w skuteczną możliwość zareklamowania czegokolwiek na tym forum
                        (w co kilku pisujących tutaj chyba wierzy!), to zapewniam że polecałbym jedynie
                        Grand Cru Marc Aurel... ;-P

Czasem gubię się w tym "co można" a "co nie" na forum...
                        • paero123 Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 19:40
                          giorgio_primo napisał:

> Dzięki za miłe słowa...
                          Ależ miszczu jak już! :-) To prawda i już :-)
                          Moge też polecić winerscha, sprawdzone w praniu, wielka wyrozumialosc dla
                          takiego laika jak ja. Choc nie dotyczylo to tylko win, ktore sprzedaje. Koniec
                          koncow zakupilem i te nie jego i te jego i jestem b.zadowolony.
                          Co do profesjonalnej obslugi to mialem rowniez przyjemnosc incognito z holitą.
                          Choc pytalem tylko o korkociag za 20 zł jestem oczarowany profesjonalizmem
                          obsługi - nawet znalazła się butelka i korek, na ktorych mogłem poćwiczyć
                          dwustopniowa dzwignię... Niby taki bzdety ale odtad polecam znajomym Bodega Bar
                          w Wwie. I sa zadowoleni.

Pozdrawiam
                      • Gość: biglo Re: Diva raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:43
                        Nie błąd!!
                        Absolutnie nie uważam, że GP robi jakąkolwiek reklamę sobie i bardzo chętnie
                        kupię te kieliszki u niego.
                        Ale ktoś o mentalności benka przeczyta wątek i zrobi z niego drugi Wietnam.
                        A osobiście bardzo nie podobają mi się ostatnie pyskówki z nie do końca
                        zrównoważonymi "pisarzami". To tyle w kwestii kieliszków. Najdalej za tydzień
                        porównam polecane przez was ze starymi DIVA Bordeaux. Jednego jestem pewien -
                        jakiekolwiek by nie były, to na pewno łatwiej je będzie umyć niż moje obecne.
                        Pozdrawiam.
                        • paero123 Re: Diva raz jeszcze 18.08.05, 15:12
                          Benkom - budowniczym Wietnamu mowimy nie! :-)))
      • salceson.brunszwicki Re: Czy ktos jeszcze chcialby sie podłączyć? 19.08.05, 19:19
        Iiiii...siup :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka