Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hiszpania - Ribera del Duero

IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-5.had.worldonline.dk 09.10.02, 17:43
    Polecam wysmienity zestaw na piatkowy wieczor w gronie przyjaciol:

Vina Mayor 2000, Ribera del Duero
    100% Tinta del Pais (z rodziny Tempranillo)
    cena ca. 6 euro w UE

Przepis na danie do wina:

Poledwica z rusztu (na 6 osob)

2 poledwiczki, á 1000 g

Marynada:
    2 dl soya
    1 dl olej oliwkowy
    1 lyzka st. swiezego startego ingefer
    2 zabki czosnku
    1 lyzka st. octu z oliwek

Oczyszczona poledwice ulozyc w naczyniu. Zmiksowana marynade wlac do
    naczynia. Wlozy naczynie z poledwica do lodowki na 3-4 godziny, od czasu do
    czasu odwracajac poledwice. Po uplywie tego czasu, wyjac poledwice z marynady
    i osuszyc (np. w papierze kuchennym). Poledwice grylowac przez 15 - 20 minut,
    czesto obracajac i smarujac pedzelkiem z marynada.
    Podawac cienko pokrojona z miesista zielona salata, pastsalat i swieza
    buleczka.

smacznego

Obserwuj wątek
      • Gość: gaga Re: Hiszpania - Ribera del Duero IP: *.pool80116.interbusiness.it 09.10.02, 17:48
        Czy ingefer to ginger czyli imbir?
        • Gość: Michel Re: Hiszpania - Ribera del Duero IP: *.tiscali.dk / *.ppp1-5.had.worldonline.dk 09.10.02, 17:53
          Pardon, jest to chyba imbir. Niestety poskiej nazwy nie jestem pewien.

• Gość: Joe_Stru grzyby IP: gil:* / 192.168.0.* 10.10.02, 07:14
        Witam! Wiem ,że to wbrew regułom , że jest forum-kuchnia , ale nie jestem
        pewien , czy tam byście znaleźli , robiłbym tu odsyłacz itd...A skoro wątek
        jest winno-kulinarny , to mam pytanko: Czy znacie może jakiś dobry włoski
        przepis na grzyby , takie leśne , prawdziwki , maślaki , takie tam?..Ja mam
        jeden z książki , ale coś mi się średnio podoba. Może więc italofile i inni
        file wiedzą , jak grzyby się podaje we Włoszech? No i oczywiście czym się
        popija? Pozdrawiam.
        • Gość: Michel Re: wino i kulinaria IP: *.horsens.dk 10.10.02, 07:25
          tu jest o winach to fakt ale nie zapominajmy, ze wino jest scisle zwiazane z
          jedzeniem .........

we wszystkich szanujacych sie domach wino pija sie do obiadu/kolacji

pisanie wiec o winach, ktore wyjaktowo dobrze komponuja sie z ta czy inna
          potrawa, uwazam za jaknajbardziej wskazane

dlatego otworzylem ten temat a komu to sie nie podoba nie musi tu zagladac
          • miszka44 Re: wino i kulinaria 10.10.02, 10:48
            Gość portalu: Michel napisał(a):

> dlatego otworzylem ten temat a komu to sie nie podoba nie musi tu zagladac

Pelna kultura. Az sie od razu chce czlowiekowi pogadac
            M44
            • hania_76 Re: wino i kulinaria 11.10.02, 16:55
              miszka44 napisał:

> Gość portalu: Michel napisał(a):
              >
              > > dlatego otworzylem ten temat a komu to sie nie podoba nie musi tu zagladac
              >
              > Pelna kultura. Az sie od razu chce czlowiekowi pogadac
              > M44

Jak zwykle. Kultura wyższa musi wykazać niższość innym kulturom, m.in. przez
              subtelne zagajenia typu: "We wszystkich szanujących się domach..." i tak dalej.
              Ech...
        • hania_76 funghi 11.10.02, 16:54
          Gość portalu: Joe_Stru napisał(a):

> Witam! Wiem ,że to wbrew regułom , że jest forum-kuchnia , ale nie jestem
          > pewien , czy tam byście znaleźli , robiłbym tu odsyłacz itd...A skoro wątek
          > jest winno-kulinarny , to mam pytanko: Czy znacie może jakiś dobry włoski
          > przepis na grzyby , takie leśne , prawdziwki , maślaki , takie tam?..Ja mam
          > jeden z książki , ale coś mi się średnio podoba. Może więc italofile i inni
          > file wiedzą , jak grzyby się podaje we Włoszech? No i oczywiście czym się
          > popija? Pozdrawiam.

Np. papardelle z dużymi kawałkami kapeluszy borowików i cieniutkimi płatami
          parmesanu. Nigdy niestety nie udało mi się dociec, jak te grzybki są
          preparowane, że są miękkie, ale się nie rozciapują, nie toną w tłuszczu, ale
          nie są z wody... Hm.. Myślę, że najpierw je lekko obgotowują, a później krótko
          smażą na oliwie, którą troszke papardelle są podlane.
          Poza tym jest jakaś potrawka z dzika z grzybami leśnymi (chyba w Umbrii?), ale
          osobiście nie jadłam, bo za dziczyzną nie przepadam.
          Do papardelle z borowikami jako primi piatti zaproponowano nam vino della casa,
          które było naprawdę boskim rosso di montalcino (nawet niektóre brunello mu nie
          dorównują) z winnicy brata właściciela knajpki :-)
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka