Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:56
    Czy ktos mial okazje probowac win Krysmkich? Co dobrego/zlego na ten temat
    mozecie powiedziec?
    Obserwuj wątek
      • Gość: rural Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 213.134.140.* 21.02.06, 12:07
        Sporo butelek zostało zrecenzowanych w ostatnim wydaniu Magazynu Wino. Polecam
        lekturę.

pozdrawiam
        • Gość: winiasz Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 10:50
          Dziekuje za informacje. Ale czy chodzi o najnowszy numer (luty 2006 ten ktory
          wlasnie wchodzi do sprzedazy)?
          • Gość: rural Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 213.134.140.* 22.02.06, 13:36
            Tak.

pozdrawiam
      • Gość: m. Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 20:11
        Mialam okazje niejednokrotnie, bedac na Krymie ;) Niektore smaczne, ciekawe smaki, ale duzo sie tego
        nie da... Generalnie: ciezkie, slodkie i mocne (ciemne winogrona na Krymie w smaku przypominaja
        bardziej borowki amerykanskie niz winogrona - sa barrrrdzo slodkie). Te slynne Czarne Doktory i
        Pulkowniki nie sa nadzwyczajne, za to za nieduze pieniadze mozna tam kupic pyszne winka w
        pudelkach tekturowych :))
        • Gość: opt Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 23.02.06, 20:27
          Bardzo dobre wina masandryjskie.Wybór od cięzkich do lekkich.Również wina
          lecznicze i te ulubione przez cara wg. starych receptur.Opakowania bardzo
          estetyczne,naklejki z rocznikami,również ciekawe butelki.Są również dobre wina
          w niskiej cenie.Ceny od 6 zł do kilkunastuset.Po przyjeżdzie szukałem win
          krymskich w dostępnej mi sieci handlu,ale nie znalazłem,a szkoda.
          • Gość: HEJ Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 01:14
            www.winakrymskie.one.pl - we Wrocławiu jest to w połowie sklepów.
      • Gość: oLa;) Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:03
        Pochodze z Krymu i uwazam ze wina krymskie sa baaardzo dobre;) polecam je
        bardzo ;)
        • Gość: alb Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.chello.pl 24.02.06, 01:05
          zeszłe wakacje spędziłem w Bakczysaraju i Jałcie, smak wina zalerzy od gustu.
          Ja wybrałem masamdre poł-słodką i nie narzalem a wyboó jest ogromny i tani.
        • Gość: mietek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:48
          Zgadzam sie z tobą całkowicie!
      • Gość: Irena Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:26
        Wina "koktiebiel" są wyśmienite. polecam! gdy byliśmy przez 2 tygodnie w 2004
        roku na Krymie w Sudaku próbowaliśmy rożnyh win. Naprwade warto posmakować. dziś
        chętnie powtórzyłabym odwiedzenie "fabryki win", jak równiez wytwórnię szampana
        na "Nowum Swiecie"
        • Gość: jędruś Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:32
          Poleca Portwein Twrija dostępny w Poalsce.Mocne wino 20% o ciekawym
          garniturzesmaków.
          • Gość: lutren Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 211.104.62.* 24.02.06, 11:10
            w niektorych supermarketach dostepny jest ukrainski kagor...
            czerowny ciezki, slodki, ale bardzo dobry jako uzupelnienie posilku.
            probowalem na krymie i polecam goraco!
            • Gość: madera Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.crowley.pl 24.02.06, 11:13
              Madera Massandra - the best!. A Makro i w Sell Grossie jest Kokursuroż, to
              chyba eksportowa wersja madery, spróbujcie i poznajcie co to dobre wino.
              • natalia_sankowska1 Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 24.02.06, 15:55
                Generalnie wina krymskie (proszę nie nazywać ich ukraińskimi) w wersji
                najlepszej pochodzą z 3 ośrodków (waszystkie założone przez księcia Lwa
                Golicyna): Massandry k. Jałty (tzw. carskie winnice; w tej chwili ma oddziały,
                największy - fabryka w Ałuszcie), Nowego Świata k. Sudaka oraz Śłonecznej
                Doliny (trochę na Wschód od tegoż Sudaka). Historycznie Massandra produkuje 21
                gatunków win półsłodkich i słodkich (specyfika gruntu i klimatu). Spośród nich
                jest wino, które ptrzymało najwięcej nagrów międzynarodowych - "Biały muskat
                Czerwonego Kamienia". Niestety, gatunek ten jest szeroko podrabiany, bo
                oryginalny pochodzi z 400ha winnic pod Kyzył Taszem (Czerwonym Kamieniem). Nowy
                Świat słynie ze swoich szampamów (rzadki przypadek: ta fabryka ma prawo
                używania tej nazwy zastrzeżonej dla win francuskich z tego gatunku). Śłoneczna
                Dolina jest ojczyzną Kokurów (w tym słynny "Suroż")- absolutnie nie mader, oraz
                doskonałego "Czarnego Doktora (Kara Jekim)" i "Czarnego Kapitana (Kara
                Kapudan)", "Czarnego Półkownika" (Kara Dżawat). One noszą nazwy od nazw skał na
                górze Kara Dag (Czarna Góra) w Koktebelu (Środkowo-Wschodni Krym).
                W okolicach Bakczysaraju w miejscowej fabryce są produkowane wina półsłodkie i
                półwytrawne (ewenement na Krymie, wynik położenia winnic i stepowego klimatu) -
                mimo ,że nie są tzw. markowe, noszą romantyczne nazwy, ale są bardzo dobrej
                jakości.
                Niestety, żadna z poważnych fabryk na Krymie nie prowadzi samodzielnej polityki
                eksportowej. W czasach radzieckich handel zagraniczny (tak, jak w Polsce i
                innych demoludach) był zmonopolizowany przez wyspecjalizowane zjednoczenia.
                Obecnie "obsiadły" te fabryki firmy nie z Krymu, co owocuje dzikim handlem i
                podróbami.
                Niestety, nawet ten, kto był na Krymie, nie zawsze wie, gdzie można spróbować
                prawdziwego krymskiego wina. Bakczysarajskie można kupić tam, na miejscu.
                MAssandrę polecam kupować w Jałcie na degustacji (działa zakładowa sala), tak
                samo szampany "Nowy Świat". W Ałuszcie w sklepie na Gorkiego (Zakładowy) też
                jest spory wybór.
                Osobno polecam krymskie cabernety i muskaty (czarny "Masandra"). Natomiast
                kagory (cahor) nie są produkowane przez słynne krymskie winnice.
                Polecam zakupy u źródeł: dwa w jednym - wypocaynek i degustacja.
          • Gość: Michal Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:24
            wczoraj kupilem na Kruczej INKERMANA. Z wygladu wygladaja jak dobre francuskie
            wina. Jeszcze nie probowalem ale kiedy bylem na Krymi to pilismy Inkermana
            litrami :) Podobno dopiero co pojawily sie te winka w Polsce.
            pzdr
            Michal
          • blod_okse Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 28.02.06, 11:26
            Tavrija nie jest przeciez z krymu ...
      • Gość: gustaff Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 195.94.206.* 24.02.06, 11:38
        jezeli lubisz slodkie wina to bedziesz w raju ;)
        natomimast wina wytrawne sa dosc slabe
        bedac na Krymie probowalem zarowno massandry jak i koktiebiela w róznych
        kategoriach cenowych i niestety na kolana mnie nie powaliło
      • Gość: Stefan Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:58
        Wina krymskie mogą być świetne. Stara tradycja. Polecam sklep na Górnośląskiej
        "Winnice Krymu". Dobry wybór fachowa obsługa młodych ekspedientek (to wręcz
        niewiarygodne). Kupiłem tam juz ok 20 butelek, większośc krymskich ale i
        mołdawskich i rumuńskich. Polecma
        • Gość: marek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 12:15
          Stefan
          Podaj numer ulicy Górnoslaskiej.
          • Gość: aga Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.aster.pl 25.02.06, 12:24
            Nie znam numeru na Górnoslaskiej, ale "Winnice Krymu" łatwo znaleźć - sklep
            znajduje się w nowym budynku, naprzeciwko "Mini Europy".
      • bertfox Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 24.02.06, 17:41
        a ja nie zapomnę smaku niegazowanego szampana z Nowego Swiatu k/Sudaku... w
        samym centrum wsi, obok bazarku, był garaż, a w nim miła Pani nalewała prosto z
        cysterny trunek, który pochodził z miesjcowej wytwórni szampana, z tym, że nie
        był "gazowany" - nieprawdopodobna sprawa - należało przyjść z własną butelką,
        a "ekspedientka" (wyglądająca jak z lat 70tych) napełniała ją za kilka hrywien
        nalewając płyn prosto z tej cysterny...
        trafiliśmy akurat na żadkość w tym rejonie - złą pogodę - to winko doskonale
        łagodziło smutki...
        :-)
        • Gość: monika Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.chello.pl 24.02.06, 18:21
          wina krymskie są świetne, przynajmniej dla mnie:)jeśli ktoś lubi mocne, słodkie
          wina to naprawdę jest się czym zachwycić. Ja osobiście poleciłabym muskaty:
          biały i różowy z 2001 oraz portwajna z 1992(wszystkie z masandry). na miejscu
          taniocha, niestety u nas ceny mocno wywindowane:(
        • Gość: monika Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.chello.pl 24.02.06, 18:23
          wina krymskie są świetne, przynajmniej dla mnie:)jeśli ktoś lubi mocne, słodkie
          wina to naprawdę jest się czym zachwycić. Ja osobiście poleciłabym muskaty:
          biały i różowy z 2001 oraz portwajna z 1992(wszystkie z masandry). na miejscu
          taniocha, niestety u nas ceny mocno wywindowane:(no i praktycznie nieobecne na
          półkach
          • bielinka Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 24.02.06, 19:33
            Ja tam uwielbiam SEWASTOPOL Inkermanu - cos pysznego!!!!!!!!!!!!!!! Ogromnie
            sie ciesze, ze w koncu mozna wina krymskie kupić w Polsce! Zawsze jak je pije
            przypomina mi sie Krym .... ech ...
      • Gość: agnienienia Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:56
        Przed wyjazdem na Krym zdecydowanie byłam zwolenniczką czerwonych win
        wytrawnych,ale człowiek sie zmienia....

Będac na Krymie, przypadkiem trafiliśmy do Słonecznej Doliny i kupiliśmy sobie
        Czarnego Doktora i Czarnego Pułkownika, mmmm smak niezapomniany, zupełnie inny
        niż wszystkie, wina ciężkie, słodkie, mocne, ale jednocześnie bogate i bardzo
        wyrafinowane.
        Potem trafiliśmy na degustację wina Koktebel w Koktebelu :)))),
        skosztowałam nawet wina z mojego rocznika urodzenia,
        niesamowite przeżycie i doświadczenie,
        wyszliśmy z tego miejsca na nieco chwiejnych nogach,
        kupując przy okazji cztery buteleczki na prezenty.
        W między czasie byliśmy w Nowym Świecie, który słynie z szampanów, przepysznych
        zresztą.
        No i na koniec zetkneliśmy sie z winami z Massandry, raj dla ust do dzisiaj
        jeszcze czuje w ustach smak muskata, portwaina, mmmmm.

Będąc na Krymie nie warto kosztować innych alkoholi,
        Wina Krymskie są wyśmienite i gorąco polecam ich degustację :)))).

P.S. Nie miałam pojęcia, ze na Górnośląskiej jest sklep z krymskimi winami,
        dzisiaj tam jade, dzieki za informacje!!!
      • Gość: docg z socjologią na Ty IP: *.poltegor.pl 27.02.06, 15:22
        zastanawiające, że wątek istnieje od tygodnia, a już się wpisało 13 osób,
        które były na Krymie i są urzeczone tamtejszymi winami. Wygląda na to, że Krym
        jest najpopularniejszym celem wyjazdów wakacyjnych Polaków, bo wątki
        austriackie, włoskie, węgierskie itp. nie wywołują aż takiego odzewu :-))
        Trzeba się jednak cieszyć, bo wszystkie 13 osób to nowi uczestnicy Forum i mam
        nadzieję, że swojej aktywności nie ograniczą tylko do wakacyjnych wspomnień z
        Krymu.
        pozdrawiam
        • bielinka Re: z socjologią na Ty 28.02.06, 17:19
          Ja tam - znaczy na Krymie - bylam nawet w podróży poslubnej :-) To jest dopiero
          egzotyka :-)
      • Gość: leszek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 20:36
        Próbowałem wina massandryjskie: Amber of Crimea, Ruby of Crimea i Kukur Suroż.
        PYCHA. Szkoda, że tak trudno kupić je w Warszawie - chociaż na południu Polski
        jest ich bardzo duży wybór. Ostatnio zaskoczyłem się w Albercie widząc
        poszukiwany Kukur w zakurzonych butelkach za jedyne 16.99 za sztukę...obok było
        puste miejsce z obecną jeszcze etykietką: Amber of Crimea za 12 zł. Zabrałem
        Kukury do domu :)
        • agasz3 gdzie kupić? 07.03.06, 19:50
          Leszek-post wyżej piszę, że na południu POlski jest ich duży wybór-gdzie? w
          jakich sieciach? mieszkam w Nowym Sączu, nigdy tych win nie widziałam, może nie
          zauwazyłam, a chętnie spróbuję.
          • Gość: leszek Re: gdzie kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 19:56
            W czasie pobytu w Zakopanem wypatrzyłem: Amber of Crimea i Ruby of Crimea w
            sklepie monopolowym na Krupówkach i w pawilonach przy potoku pod Gubałówką (
            nie pamiętam jak się nazywa ta ulica ale to tuż obok Krupówek ). Natomiast w
            Krakowie w delikatesach na Rynku ( obok restauracji Hawełka ) były Kukur Suroż
            i Muskat. Wszystkie cztery gatunki z Massandry, ale ceny zabójcze:np. Amber of
            Crimea w Zakopanem kosztuje ok 25 - 30 złotych a w Kerfurze widziałem po 17.
            Pozdrawiam.
        • Gość: adam Jesli masz w poblizu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:21
          makro, to kupisz tam wlasnie wina, o ktorych piszesz. Nie przecze, ze sa
          swietne, choc juz nie pamietam, ktore pilem.
      • Gość: nemiroffka Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 18:03
        również polecam! a "poszło" ich trochę na Krymie..pozdrawiam!
        • Gość: brutasek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.03.06, 21:12
          Tragedia. Pelna kompromitacja wsrod gosci. Polecam te trunki i ptasie mleczko w
          wykonaniu wschodnich producentow. Cudo do wyrzucenia i wylania.
      • blow-up Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 11.03.06, 20:44
        Mi przypadł do gustu mocny Potwein z Koktebela.
        Ostanim razem przywiozłem z Lwowa około 10 butelek.
        Trzeba bedzie powtórnie ruszyć...
      • Gość: halo halo Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.16, 22:14
        ciężkie, słodkie, mocne i bardzo aromatyczny Cziornyj Muskatel polecam, przez tydzień nie odrywaliśmy się od butelki. We Lwowie w sklepie z winami można było kupić parę groszy taniej niż w winnicy koło Sevastopola!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka