Gość: winosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:56 Czy ktos mial okazje probowac win Krysmkich? Co dobrego/zlego na ten temat mozecie powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rural Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 213.134.140.* 21.02.06, 12:07 Sporo butelek zostało zrecenzowanych w ostatnim wydaniu Magazynu Wino. Polecam lekturę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiasz Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 10:50 Dziekuje za informacje. Ale czy chodzi o najnowszy numer (luty 2006 ten ktory wlasnie wchodzi do sprzedazy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rural Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 213.134.140.* 22.02.06, 13:36 Tak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 20:11 Mialam okazje niejednokrotnie, bedac na Krymie ;) Niektore smaczne, ciekawe smaki, ale duzo sie tego nie da... Generalnie: ciezkie, slodkie i mocne (ciemne winogrona na Krymie w smaku przypominaja bardziej borowki amerykanskie niz winogrona - sa barrrrdzo slodkie). Te slynne Czarne Doktory i Pulkowniki nie sa nadzwyczajne, za to za nieduze pieniadze mozna tam kupic pyszne winka w pudelkach tekturowych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 23.02.06, 20:27 Bardzo dobre wina masandryjskie.Wybór od cięzkich do lekkich.Również wina lecznicze i te ulubione przez cara wg. starych receptur.Opakowania bardzo estetyczne,naklejki z rocznikami,również ciekawe butelki.Są również dobre wina w niskiej cenie.Ceny od 6 zł do kilkunastuset.Po przyjeżdzie szukałem win krymskich w dostępnej mi sieci handlu,ale nie znalazłem,a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEJ Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 01:14 www.winakrymskie.one.pl - we Wrocławiu jest to w połowie sklepów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oLa;) Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:03 Pochodze z Krymu i uwazam ze wina krymskie sa baaardzo dobre;) polecam je bardzo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alb Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.chello.pl 24.02.06, 01:05 zeszłe wakacje spędziłem w Bakczysaraju i Jałcie, smak wina zalerzy od gustu. Ja wybrałem masamdre poł-słodką i nie narzalem a wyboó jest ogromny i tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:48 Zgadzam sie z tobą całkowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:26 Wina "koktiebiel" są wyśmienite. polecam! gdy byliśmy przez 2 tygodnie w 2004 roku na Krymie w Sudaku próbowaliśmy rożnyh win. Naprwade warto posmakować. dziś chętnie powtórzyłabym odwiedzenie "fabryki win", jak równiez wytwórnię szampana na "Nowum Swiecie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędruś Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:32 Poleca Portwein Twrija dostępny w Poalsce.Mocne wino 20% o ciekawym garniturzesmaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutren Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 211.104.62.* 24.02.06, 11:10 w niektorych supermarketach dostepny jest ukrainski kagor... czerowny ciezki, slodki, ale bardzo dobry jako uzupelnienie posilku. probowalem na krymie i polecam goraco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madera Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.crowley.pl 24.02.06, 11:13 Madera Massandra - the best!. A Makro i w Sell Grossie jest Kokursuroż, to chyba eksportowa wersja madery, spróbujcie i poznajcie co to dobre wino. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_sankowska1 Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 24.02.06, 15:55 Generalnie wina krymskie (proszę nie nazywać ich ukraińskimi) w wersji najlepszej pochodzą z 3 ośrodków (waszystkie założone przez księcia Lwa Golicyna): Massandry k. Jałty (tzw. carskie winnice; w tej chwili ma oddziały, największy - fabryka w Ałuszcie), Nowego Świata k. Sudaka oraz Śłonecznej Doliny (trochę na Wschód od tegoż Sudaka). Historycznie Massandra produkuje 21 gatunków win półsłodkich i słodkich (specyfika gruntu i klimatu). Spośród nich jest wino, które ptrzymało najwięcej nagrów międzynarodowych - "Biały muskat Czerwonego Kamienia". Niestety, gatunek ten jest szeroko podrabiany, bo oryginalny pochodzi z 400ha winnic pod Kyzył Taszem (Czerwonym Kamieniem). Nowy Świat słynie ze swoich szampamów (rzadki przypadek: ta fabryka ma prawo używania tej nazwy zastrzeżonej dla win francuskich z tego gatunku). Śłoneczna Dolina jest ojczyzną Kokurów (w tym słynny "Suroż")- absolutnie nie mader, oraz doskonałego "Czarnego Doktora (Kara Jekim)" i "Czarnego Kapitana (Kara Kapudan)", "Czarnego Półkownika" (Kara Dżawat). One noszą nazwy od nazw skał na górze Kara Dag (Czarna Góra) w Koktebelu (Środkowo-Wschodni Krym). W okolicach Bakczysaraju w miejscowej fabryce są produkowane wina półsłodkie i półwytrawne (ewenement na Krymie, wynik położenia winnic i stepowego klimatu) - mimo ,że nie są tzw. markowe, noszą romantyczne nazwy, ale są bardzo dobrej jakości. Niestety, żadna z poważnych fabryk na Krymie nie prowadzi samodzielnej polityki eksportowej. W czasach radzieckich handel zagraniczny (tak, jak w Polsce i innych demoludach) był zmonopolizowany przez wyspecjalizowane zjednoczenia. Obecnie "obsiadły" te fabryki firmy nie z Krymu, co owocuje dzikim handlem i podróbami. Niestety, nawet ten, kto był na Krymie, nie zawsze wie, gdzie można spróbować prawdziwego krymskiego wina. Bakczysarajskie można kupić tam, na miejscu. MAssandrę polecam kupować w Jałcie na degustacji (działa zakładowa sala), tak samo szampany "Nowy Świat". W Ałuszcie w sklepie na Gorkiego (Zakładowy) też jest spory wybór. Osobno polecam krymskie cabernety i muskaty (czarny "Masandra"). Natomiast kagory (cahor) nie są produkowane przez słynne krymskie winnice. Polecam zakupy u źródeł: dwa w jednym - wypocaynek i degustacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:24 wczoraj kupilem na Kruczej INKERMANA. Z wygladu wygladaja jak dobre francuskie wina. Jeszcze nie probowalem ale kiedy bylem na Krymi to pilismy Inkermana litrami :) Podobno dopiero co pojawily sie te winka w Polsce. pzdr Michal Odpowiedz Link Zgłoś
blod_okse Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 28.02.06, 11:26 Tavrija nie jest przeciez z krymu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustaff Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: 195.94.206.* 24.02.06, 11:38 jezeli lubisz slodkie wina to bedziesz w raju ;) natomimast wina wytrawne sa dosc slabe bedac na Krymie probowalem zarowno massandry jak i koktiebiela w róznych kategoriach cenowych i niestety na kolana mnie nie powaliło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:58 Wina krymskie mogą być świetne. Stara tradycja. Polecam sklep na Górnośląskiej "Winnice Krymu". Dobry wybór fachowa obsługa młodych ekspedientek (to wręcz niewiarygodne). Kupiłem tam juz ok 20 butelek, większośc krymskich ale i mołdawskich i rumuńskich. Polecma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 12:15 Stefan Podaj numer ulicy Górnoslaskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.aster.pl 25.02.06, 12:24 Nie znam numeru na Górnoslaskiej, ale "Winnice Krymu" łatwo znaleźć - sklep znajduje się w nowym budynku, naprzeciwko "Mini Europy". Odpowiedz Link Zgłoś
bertfox Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 24.02.06, 17:41 a ja nie zapomnę smaku niegazowanego szampana z Nowego Swiatu k/Sudaku... w samym centrum wsi, obok bazarku, był garaż, a w nim miła Pani nalewała prosto z cysterny trunek, który pochodził z miesjcowej wytwórni szampana, z tym, że nie był "gazowany" - nieprawdopodobna sprawa - należało przyjść z własną butelką, a "ekspedientka" (wyglądająca jak z lat 70tych) napełniała ją za kilka hrywien nalewając płyn prosto z tej cysterny... trafiliśmy akurat na żadkość w tym rejonie - złą pogodę - to winko doskonale łagodziło smutki... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.chello.pl 24.02.06, 18:21 wina krymskie są świetne, przynajmniej dla mnie:)jeśli ktoś lubi mocne, słodkie wina to naprawdę jest się czym zachwycić. Ja osobiście poleciłabym muskaty: biały i różowy z 2001 oraz portwajna z 1992(wszystkie z masandry). na miejscu taniocha, niestety u nas ceny mocno wywindowane:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.chello.pl 24.02.06, 18:23 wina krymskie są świetne, przynajmniej dla mnie:)jeśli ktoś lubi mocne, słodkie wina to naprawdę jest się czym zachwycić. Ja osobiście poleciłabym muskaty: biały i różowy z 2001 oraz portwajna z 1992(wszystkie z masandry). na miejscu taniocha, niestety u nas ceny mocno wywindowane:(no i praktycznie nieobecne na półkach Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 24.02.06, 19:33 Ja tam uwielbiam SEWASTOPOL Inkermanu - cos pysznego!!!!!!!!!!!!!!! Ogromnie sie ciesze, ze w koncu mozna wina krymskie kupić w Polsce! Zawsze jak je pije przypomina mi sie Krym .... ech ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnienienia Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:56 Przed wyjazdem na Krym zdecydowanie byłam zwolenniczką czerwonych win wytrawnych,ale człowiek sie zmienia.... Będac na Krymie, przypadkiem trafiliśmy do Słonecznej Doliny i kupiliśmy sobie Czarnego Doktora i Czarnego Pułkownika, mmmm smak niezapomniany, zupełnie inny niż wszystkie, wina ciężkie, słodkie, mocne, ale jednocześnie bogate i bardzo wyrafinowane. Potem trafiliśmy na degustację wina Koktebel w Koktebelu :)))), skosztowałam nawet wina z mojego rocznika urodzenia, niesamowite przeżycie i doświadczenie, wyszliśmy z tego miejsca na nieco chwiejnych nogach, kupując przy okazji cztery buteleczki na prezenty. W między czasie byliśmy w Nowym Świecie, który słynie z szampanów, przepysznych zresztą. No i na koniec zetkneliśmy sie z winami z Massandry, raj dla ust do dzisiaj jeszcze czuje w ustach smak muskata, portwaina, mmmmm. Będąc na Krymie nie warto kosztować innych alkoholi, Wina Krymskie są wyśmienite i gorąco polecam ich degustację :)))). P.S. Nie miałam pojęcia, ze na Górnośląskiej jest sklep z krymskimi winami, dzisiaj tam jade, dzieki za informacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg z socjologią na Ty IP: *.poltegor.pl 27.02.06, 15:22 zastanawiające, że wątek istnieje od tygodnia, a już się wpisało 13 osób, które były na Krymie i są urzeczone tamtejszymi winami. Wygląda na to, że Krym jest najpopularniejszym celem wyjazdów wakacyjnych Polaków, bo wątki austriackie, włoskie, węgierskie itp. nie wywołują aż takiego odzewu :-)) Trzeba się jednak cieszyć, bo wszystkie 13 osób to nowi uczestnicy Forum i mam nadzieję, że swojej aktywności nie ograniczą tylko do wakacyjnych wspomnień z Krymu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: z socjologią na Ty 28.02.06, 17:19 Ja tam - znaczy na Krymie - bylam nawet w podróży poslubnej :-) To jest dopiero egzotyka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 20:36 Próbowałem wina massandryjskie: Amber of Crimea, Ruby of Crimea i Kukur Suroż. PYCHA. Szkoda, że tak trudno kupić je w Warszawie - chociaż na południu Polski jest ich bardzo duży wybór. Ostatnio zaskoczyłem się w Albercie widząc poszukiwany Kukur w zakurzonych butelkach za jedyne 16.99 za sztukę...obok było puste miejsce z obecną jeszcze etykietką: Amber of Crimea za 12 zł. Zabrałem Kukury do domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
agasz3 gdzie kupić? 07.03.06, 19:50 Leszek-post wyżej piszę, że na południu POlski jest ich duży wybór-gdzie? w jakich sieciach? mieszkam w Nowym Sączu, nigdy tych win nie widziałam, może nie zauwazyłam, a chętnie spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: gdzie kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 19:56 W czasie pobytu w Zakopanem wypatrzyłem: Amber of Crimea i Ruby of Crimea w sklepie monopolowym na Krupówkach i w pawilonach przy potoku pod Gubałówką ( nie pamiętam jak się nazywa ta ulica ale to tuż obok Krupówek ). Natomiast w Krakowie w delikatesach na Rynku ( obok restauracji Hawełka ) były Kukur Suroż i Muskat. Wszystkie cztery gatunki z Massandry, ale ceny zabójcze:np. Amber of Crimea w Zakopanem kosztuje ok 25 - 30 złotych a w Kerfurze widziałem po 17. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Jesli masz w poblizu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:21 makro, to kupisz tam wlasnie wina, o ktorych piszesz. Nie przecze, ze sa swietne, choc juz nie pamietam, ktore pilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemiroffka Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 18:03 również polecam! a "poszło" ich trochę na Krymie..pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutasek Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.03.06, 21:12 Tragedia. Pelna kompromitacja wsrod gosci. Polecam te trunki i ptasie mleczko w wykonaniu wschodnich producentow. Cudo do wyrzucenia i wylania. Odpowiedz Link Zgłoś
blow-up Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? 11.03.06, 20:44 Mi przypadł do gustu mocny Potwein z Koktebela. Ostanim razem przywiozłem z Lwowa około 10 butelek. Trzeba bedzie powtórnie ruszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halo halo Re: wina ukrainskie (krymskie) - jakie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.16, 22:14 ciężkie, słodkie, mocne i bardzo aromatyczny Cziornyj Muskatel polecam, przez tydzień nie odrywaliśmy się od butelki. We Lwowie w sklepie z winami można było kupić parę groszy taniej niż w winnicy koło Sevastopola! Odpowiedz Link Zgłoś