Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc!!!!

07.07.06, 12:55
    Witam za jakeś dwa tygodnie będę miała ok 15 kg. czarnych porzeczek. Zawsze
    robiłam dzem ale w tym roku chcę zrobić wino mam baniak?? taki do robienia
    wina 25l.Proszę o pomoc co dalej jak zbiorę porzeczki muszę je umyć i co
    dalej????Co będzie mi potrzebne????Dodam tylko że porzeczki są duże mięsiste i
    nawet słodkie jak na czarne porzeczki.Pozdrawiam justyna
    Obserwuj wątek
      • skrzych Re: Proszę o pomoc!!!! 07.07.06, 16:50
        Czarne porzeczki są dość specyficznym materiałem na wino, ale ja osobiście
        bardzo lubię taki posmaczek :)
        Przepis masz tutaj: www.old.wino.org.pl/frames/porz_czarne.html
        Czarne porzeczki obrać i przepłukać. Masz trzy sposoby na uzyskanie moszczu (soku):
        1. Sokownik - najprostszy sosób, choć w jego wyniku tracisz część owocowych
        smaczków i aromatów
        2. Pektopol - środek enzymatyczny do kupienia w Sieci (euro-win) lub niektórych
        baumarketach (leroy merlin) ułatwiający uzyskiwanie soku z owoców "na zimno".
        Owoce należy zmiażdżyć i do tej miazgi dodać pektopol w ilości 1-2ml na każde
        10kg. Pozostawić na kilka godzin (zalecam dłużej, nawet 24h) po czym przecedzić
        najpierw przez sito, potem przez tetrę.
        3. Fermentacja miazgi - jak pkt 2 z tym, że do miazgi z pektopolem dodać należy
        pożywkę oraz drożdże winne w postaci zaczynu (matki drożdżowej) lub też
        uwodnione drożdże aktywne. Miazgę fermentować przez 3-4 dni (można też dłużej
        ale z dodatkowym cukrem), po czym odcedzić.

Do pkt 2 i 3 przydałaby sie prasa, ale nie jest konieczna.

Do dymiona dajesz moszcz uzyskany w jeden z podanych sposobów, wodę wraz z
        rozpuszczonym w niej cukrem (woda przegotowana ale schłodzona) pożywkę oraz
        drożdże winne (nie dotyczy pkt 3)

Osobnym tematem jest moc wina. Na dobry początek proponuję wino mocne i słodkie,
        jako że zaoszczędzi nam to kłopotów z uzyciem winomierza oraz z kilkoma
        obliczeniami :) Maksymalnie można uzyskać 17-18%, tak więc aby uzyskać taką moc
        należy mieć w każdym litrze nastawiu ca 290g cukru co dla całego nastawu daje
        nam 7,2kg. Porzeczki zawierają niewiele cukru (ok 6-8%) tak więc potrzebujemy w
        zaokrągleniu 7kg cukru, który dodajemy w 3 ratach: w momencie nastawiania wina
        do moszczu należy dać 4kg cukru, kolejne 2kg po tygodniu trwania fermentacji i
        ostatni kg po kolejnym tygodniu. Po kolejnym tygodniu, jeżeli fermentacja
        osłabnie a smakowo wino bedzie wytrawne, to można dodać kolejny kg cukru.
        Wody nie dawać całej od razu, tylko partiami wraz z dodawanym cukrem (syrop).
        Wino na początku moze sie intensywnie pienić, tak więc lepiej dymion trzymać w
        misce/wanience. Można tez zaopatrzyć się w Espumisan w kroplach - dodatek kilku
        kropel do nastawu ograniczy pianę.
        Cała fermentacja powinna trwać 6-8 tygodni. Po tym czasie należy zlać wino znad
        osadów dennych (np do garnków) dymion umyć i wino wlać do niego ponownie celem
        dofermentowania na kolejne 2 miesiące, można je też dosłodzić do smaku. Po tym
        czasie wino zlać znad osadu i odstawić w dymionie do klarowania na conajmniej 2
        m-ce (zalecam 4). Po tym czasie wino powinno być już pijalne, choć pełnię swego
        smaku ujawni po rocznym (a jeszcze lepiej dwuletnim) dojrzewaniu.

Krzysztof

PS Niezmiennie zapraszam na najlepsze i największe Forum Dyskusyjne Domowych
        Winiarzy: wino.org.pl/forum/index.php
      • anna44nowaczek Re: Proszę o pomoc!!!! 08.07.06, 18:03
        OOOOO dziękuję pięknie!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka