Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis

29.09.06, 10:40
    Proszę mi nie zmywać głowy - to nie to, że nie chce mi się szukać, ale mam
    giga anginę i wstręt do komputera; potrzeba mnie tu przygnała :) Winogrona
    ciemne, działkowe, właściciel winogron - moja mama - na wczasach, w domu
    dwie siostry, które potrzebują na odległość wskazówek ode mnie, a ja od Was:)
    Akcja ma być szybka bo winogorna zaczynają się mieć źle.... jakiś gąsior
    jest, rurka chyba też, ratujcie jakimś sprawdzonym przepisem, co dalej?
    Pozdro, Aga

Obserwuj wątek
      • ba_nita Re: "Przejdź" się na gazetową pocztę.n/t 29.09.06, 10:48

• xxwieczna I ja bym też poprosiła!!! 29.09.06, 11:37
          • ba_nita Re: Prosisz - masz.n/t 29.09.06, 11:45

• frant3 Re: Prosisz - masz.n/t 30.09.06, 11:30
              Nie robiłem prawdziwego wina, czyli wina z winogron, ale mogę zaproponować Ci link do strony Domowy Wyrób Alkoholi (Wino gronowe z winogron):
              alkohologia.blog.onet.pl/2,ID14943240,index.html

--
              Frant - humor, satyra, krytyka
              • kszynka Re: Prosisz - masz.n/t 02.10.06, 09:28
                serdeczne dzięki za przepis ale czy go ktoś już testował?
        • martita503 Re: "Przejdź" się na gazetową pocztę.n/t 29.09.06, 15:07
          ja tez bym poprosila:) jesli mozna, maz moj od 2 miesiecy wino chce zrobic i
          chce.. ale na tym koniec. moze ja sie za to wezme.
      • Gość: Robiacy wino Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: 167.127.24.* 29.09.06, 16:41
        Wpuść leniu w google "wino domowe".
      • Gość: lubin87 Nie rób lepiej, bo jak ci wyjdzie metyl, to oślepn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 16:42
        iesz albo umrzesz. Lepiej w sklepie kupić.
        • stryj.pepin Re: Nie rób lepiej, bo jak ci wyjdzie metyl, to o 29.09.06, 16:59
          Dobre, dobre z tym etylem, czy może etyliną.
          Pozdrowienia od stryja.
        • usmiecham_sie Re: Nie rób lepiej, bo jak ci wyjdzie metyl, to o 30.09.06, 14:08
          Albo wyjdzie ci ocet i wtedy bedziesz chodzila skwaszona! ;-)

p.s. Ale sie usmialem z tego metylu! :D Radzilbym przestrzegajacemu przed metylem poczytac o tym jak metyl powstaje. :-)(chociazby na wiki pl.wikipedia.org/wiki/Alkohol_metylowy)
      • ela.tu-i-tam Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 29.09.06, 17:23
        Juz leci, w dwie sekundy da sie podsumowac wieloletnie (jesli nie
        wielotysiacletnie) doswiadczenie producentow win, na kolacje bedzie.
        Mozna dosypac wegety, gdyby smaku brakowalo.
      • woland76 Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 29.09.06, 18:23
        www.wino.org.pl
      • Gość: degustatorka Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 19:01
        eh no lenie nikt nie chce odpisac - ja wino robie z czegokolwiek w nastepujacy
        sposob: biore owoce - myje je wrzucam do baniaka(jak mi sie chce to zmiksowane
        na papkę) dodaje wody z cukrem (na oko ale zazwyczaj na 15 l ok 2 kg), dodaje
        tochę ryżu i drożdze (kupowane w sklepie i robione jak pisze na tytce).jeżeli
        musisz poczekać na zaczyn drożdzy to nic nie szkodzi - owoce w zalewie
        cukrzanej mogą czekać w baniaku. za jakieś 2 mce odcedzam winko i nastawiam
        jeszcze raz jak jest za słabe i za słodkie (czyli dodaje jeszcze raz drożdzy) .
        ostatnio wyszło takie dobre że brakło po tygodniu od rozlania:))))
        • woland76 Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 29.09.06, 19:31
          na 5 kg winogron - 1,2 kg (6 litrów wody) do 2,5 kg cukru (5 litrów wody).
          przy pierwszej propozycji powinno wyjść wino ok. 9%, przy drugiej - do 17 %.
          Dosładzac najlepiej w dwóch rzutach, tj. najpierw część cukru, potem reszta,
          lepiej zeby wyszedł wytrawny kwasior (do dosłodzenia), niz zbyt słodki (a przez
          to cholernie mocny) ulepek.
          Drożdże winiarskie dodaje się w postaci matki drożdżowej (rozpuszczone w wodzie
          z cukrem)
          Owoce można zmiażdzyć, zmiksować, przepuścic przez sokowirówkę - co kto woli.
          Po kilku tygodniach (4- 8)zlac męty, po kolejnych kilku (- zlewać wino znad
          osadu, aż się sklaruje.
          Pierwsze wino winogronowe "kończyliśmy" w moje urodziny - 16 lutego, jakieś 4
          miesiące od jego wyprodukowania.
          Następne produkcje dostały szansę na dojrzewanie ;)
          pozdrawiam i zyczę miłej pracy :)
          • Gość: jordanka Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.gtconnect.net 29.09.06, 19:54
            Te wasze przepisy to na jakis lukier. Winogrona maja w sobie juz cukier.
            Dodawanie drozdzy - zbrodnia.

Pierwszy krok to odstawienie winogron na kilka tygodni (zalezy od temperatury)
            aby puscily sok, ale nie zaczely jeszcze na dobre pracowac. Nastepny to po
            prostu wycisniecie soku, wlac sok do baniaka (z rurka) i - czekac, patrzac jak
            pracuje. Za mniej wiecej 2 lata masz wino (albo ocet). Jesli ocet - nie
            przejmuj sie, nadaje sie do salaty.
            • intensywny_niebieski Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 29.09.06, 23:00
              > Te wasze przepisy to na jakis lukier. Winogrona maja w sobie juz cukier.
              > Dodawanie drozdzy - zbrodnia.

Owszem, winogrona mają w sobie cukier (większość owoców zawiera cukier). Ale w
              naszych krajowo-działkowych jest go za mało żeby wytworzyć wino o porządanym
              smaku i mocy. Dlatego trzeba się podeprzeć "zwykłym" cukrem (tj. Sacharozą)
              która i tak rozkłada się na fruktozę i glukozę (która jest w winogronach) pod
              wpływem wody i kwasu winowego. Fruktoza ma taki sam wzór chemiczny jak glukoza
              (c6h1206 różni się strukturą cząsteczki) i pod wpływem fermentacji powstaje z
              niej taki sam etanol (c2h5oh).
              Natomiast co do drożdży to nie dodając ich zdajesz się na fermentację przy
              pomocy tzw. dzikich drożdży których wynik produkcji jest bardzo nieprzewidywalny
              (ale zazwyczaj obumierają przy stężeniu alk. ~7-9% i wino kończy jako ocet).
              Natomiast drożdże winiarskie (bo takie podejżewam mieli na myśli autorzy
              powyższych przepisów) są przystosowane do wysokich stężeń alkoholu i pozwalają
              uzyskać nawet 18% wino. Kosztują około 1,5 za torebkę (Starczającą na 50l balon).
              Na koniec rada :
              Postaraj się, żeby twoje wino miało powyżej 12% alkocholu lub/i powyżej 4%
              cukru. W ten sposób je zakonserwujesz i nie zepsuje się tak łatwo.
        • Gość: antwa Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.06, 09:50
          Robie wino od dobrych 20 lat - z doskonałym skutkiem. Owoce swoją objętością
          powinny stanowić około 1/5 pojemności butli reszta przegotowana, ostudzona,
          najlepiej letnia woda. Nie powinno być tych owoców mniej, trochę więcej owszem.
          Na ok. 30 litrów pojemności daję 4 - 5 kg cukru. Winogrona nie powinny być
          myte, gdyż usuwamy naturalne drożdże, I tak w resztkach na dnie usuniemy
          ewentualne pozostałości już przy pierwszym zlewaniu. Owoce miksujemy lub w
          jakiś inny sposób je rozgniatamy. W butli owoce woda i cukier siedzą kilka dni
          aż zaczną fermentować (przykryte tylko ściereczką aby nie wpadły muszki),
          dopiero potem dodaję drożdże winne. Ważne aby wino na tym etapie stało w
          ciepłym pomieszczeniu (jak są chłody w paździeniku to nawet podgrzewam poduszką
          elektryczną). Gdy skończy się fermentacja po ok 4 - 6 tygodniach zlewam wino,
          wyrzucam owoce i taki osad, troszkę osadu trzeba ponownie wlać (są tam [pozo-
          stałości drożdży). Ewentualnie dosładzam Po następnym miesiącu, półtora znowu
          zlewam. I sprawdzam po kolejnym miesiącu, dwóch - jeśli nie jest klarowne to
          znowu trzeba przelać (muszą "dostać" powietrza). Smacznego i na zdrowie.
      • tadek-niejadek Wino z winogron 29.09.06, 20:12
        Guga + Xxwieczna! Zerknijcie jutro rano
        do swoich skrzynek e-m. Tam przepis na wino,
        które właśnie robię. Jak skończę - napiszę.
        Pzdr - tn
      • e_katt Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 29.09.06, 23:29
        Ech, i jak tu nie lubić pleonazmów?! Masło maślane, oliwa z oliwek, wino z
        winogron...
        :-)

Gugo, duuużo zdrowia i sił przy pędzeniu wińska Ci życzę! Pozdrawiam.
        • loginn99 Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 30.09.06, 02:35
          WYWALCIE wczesniej pestki bo sie potrujecie ,albo w najlepszym razie bedzie
          KWASIOR .
          • prezzzes Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 30.09.06, 11:37

Pestki winogron? Rany, ale to by była masa roboty z wywalaniem...
      • yaa Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 30.09.06, 15:20
        Ja też bym poprosił grzecznie o przepis.
        Pozdrawiam
        Yaa
        • tadek-niejadek Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 01.10.06, 12:17
          Yaa - przepis w Twej gazetowej skrzynce.
          pzdr - tn
      • Gość: x Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 15:24
        www.wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4
        • Gość: Nie wino ......... Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.ias.bredband.telia.com 30.09.06, 17:53
          Mam kilka kilogramow winogron, ktorych juz nie moge zjesc ...
          Co mozna z nich zrobic OPROCZ wina???
          • Gość: zoska Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 18:44
            rozdac biednym,anemicznym dzieciom ale pewnie lepiej wyrzucic ,niz dac i lepiej
            sie schlac?
      • brynia2 Od samego czytadła, to mi już sie w głowie kiwa 30.09.06, 18:56
        Zazdroszczę Wam winogrona, a najbardziej tego, co z niego będzie :)
        Jak już będzie gotowe, to dajcie znać :)))))
      • artsg Wino robię od kilku lat wg. tego przepisu 30.09.06, 22:14
        guga74 napisała:

> Proszę mi nie zmywać głowy - to nie to, że nie chce mi się szukać, ale mam
        > giga anginę i wstręt do komputera; potrzeba mnie tu przygnała :) Winogrona
        > ciemne, działkowe, właściciel winogron - moja mama - na wczasach, w domu
        > dwie siostry, które potrzebują na odległość wskazówek ode mnie, a ja od Was:)
        > Akcja ma być szybka bo winogorna zaczynają się mieć źle.... jakiś gąsior
        > jest, rurka chyba też, ratujcie jakimś sprawdzonym przepisem, co dalej?
        > Pozdro, Aga
        >

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=29243646&a=29314493
      • guga74 Witam w lepszej formie i 30.09.06, 22:32
        chwała tym, którzy odpowiedzieli na moją histeryczną prośbę, dzięki za
        przepisy, jestem pewna, że nie tylko ja skorzystam :)))
        • Gość: krzanek Najlepszy i najprostrzy IP: *.chello.pl 01.10.06, 19:36
          1. Zebrane widogrona do garczka, najlepiej glinianego. rozgniatasz by puscily
          sok i przykrywasz gazą by ci robaki nie wleciały. Czekasz 2 tygodnie az
          zfermentuje.
          2. Zlewasz sok do dymiona, dodajesz przegotowanej i wystudzonej wody z cukrem,
          owoce wywal, chyba ze masz kaca i pusto w portwelu. Czekasz kolejne dwa
          tygodnie.
          3. Zlewasz wino do czegokolwiek, myjesz dymion z osadu, probujesz i dodajesz
          wody z cukrem do smaku i do dymiona, czekasz kolejne 2 tyg.
          4. Powtarzasz pkt 3, dwa lub trzy razy probuj dosładzając jeśli trzeba.
          Wpadne wiosną z paroma litrami - pozdrów siostry.
      • tomasz-kaznowski Ale cóż z takiego dzieje się z komputerem?! 02.10.06, 09:30
        Widzę, że nikt się nie odniósł do zasygnalizowanego tu mimochodem wielkiego
        problemu koleżanki: "mam giga anginę i wstręt do komputera".

To przecież jest straszne! Jakaż to męka siadać do takiego komputera! Czyżby
        dlatego, że komputer - podobnie jak winogrona - (zacytuję ponownie) "zaczął się
        źle mieć"? Może na komputer ktoś nasmarkał, nie wytarł i stąd ryzyko anginy?
        Może na odwrót ustawiony wentylator wciągnął do środka jakieś muszki,
        karaluszki, a może i coś większego; przypiekło się toto na procesorze, ale nikt
        tego nie skonsumował, a zatem leży i pachnie?

Radzę ruszyć do boju z jakąś ściereczką i sprężonym powietrzem. Albo już zrobić
        to wino - w większej ilości. Będzie służyło jako znieczulacz przy kolejnych
        sesjach z komputerem...
      • Gość: bob_budowniczy Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis IP: *.tvteletronik.pl 02.10.06, 09:45
        w całym polskim necie jest niestety tylko jeden porządny serwis winiarski
        www.old.wino.org.pl
        • skrzych Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 02.10.06, 18:48
          Nieco przesadzasz z tym "porządnym", choc chwałę, honor i cześć należy oddać
          Zigmunto - autorowi tego serwisu.
          Nieco wstrzemięźliwości należy mieć przy stosowaniu przepisów zawartych na
          stronie, jako że zbyt czesto szafuje się tam wrzątkiem.
          Co do meritum sprawy, czyli wina z winogron.
          Pierwszym i podstawowym pytaniem , jakie należy sobie zadać przed podjęciem
          jakichkolwiek czynności jest to, CO CHCEMY OTRZYMAĆ, czyli jaki produkt finalny
          nas interesuje - jego moc, słodycz itp.
          Drugim pytaniem jest - jakim materialem dysponujemy. Powinniśmy wiedzieć jaki
          gatunek winogron posiadamy, bo np. gronowe z labruski to raczej do impregnowania
          płotów niż do spożycia sie nadaje. Winogronowe są pijalne, choć dożo zależy od
          cech osobniczych.
          Trzecim pytaniem jest - jakie parametry posiada nasz materiał. Musimy znać
          poziom cukru oraz kwasowość moszczu. Bez tego jakiegolwiek działania mogą
          zakończyć się porażką.
          Prosty opis robienia wina z winogron białych uskutecznili Patricus z KrzychemG:
          www.winogrona.org/modules.php?name=News&file=article&sid=25
          dla czerwonych jest podobnie, z tym że przed tłoczniem należy miazge fermentować
          przez tydzień-dwa.
          Powtórzę tez za kolegą x: www.wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4

Krzysztof
          • maxikasek Re: Wino z winogron - proszę o sprawdzony przepis 02.10.06, 22:41
            mój przepis:
            owoce zerwać z kiści do butli (broń boże myć), wygnieść, żeby puściło sok. Zalać rozpuszczonym cukrem w przegotowanej ostudzonej wodzie (daję 1 kg cukru na 5 l baniaka). Na zaczęcie fermentacji można dodać trochę truskawek lub malin- ale jak słoneczne lato (tak jak w tym roku) to nie trzeba. zatkać korkiem z rurką. zalać parafiną korek. po 4-6tygodniach odlać osad i owoce (lepiej po 6 tygodniach), resztę uzupełnić wodą z cukrem (do smaku żeby było słodkie- im słodsze tym mocniejsze- ja dodaję ok. 0,5 kg na 5 l baniaka). 3 miesiące aż przestanie pracować, odlać klarowne do baniaka lub butelek. resztę odlać i odstawić do wyklarowania- zdegustować :-).
      • stoodent sprawdzone przepisy 05.10.06, 22:20
        old.wino.org.pl/frames/winogron.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka