Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina Mołdawskie

IP: 195.187.84.* 23.05.03, 17:33
    Miałem przyjemność próbować kilka rodzajów:czerwone np:Pinot Frank i białe
    nazw już nie pamiętam, ale moje pytanie jest takie , czy ktoś widział je w
    sklepie i w jakiej są cenie ( wina dostałem w prezencie, niektóre są warte
    powtórzenia, poza tą wymieniona więcej nie pamiętam, ale smak skojarzy mi się
    z nalepką jak ją zobaczę w jakiejś miłej piwniczce)?.
    Obserwuj wątek
      • svetomir Re: Wina Mołdawskie 24.05.03, 21:42
        Mołdawski Pinot Frank, nie wiem, czy ten sam , bo za mało danych jest w Auchan
        za jakieś 15 PLN
      • Gość: Marlon Re: Wina Mołdawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 13:12
        Wina Mołdawskie można zakupic u przedstawiciela Winnic Mołdawskich w Legnicy
        kontakt: 076/852-29-36 w 26
      • olt Re: Wina Mołdawskie 14.01.04, 12:36
        Jesli jestes z warszawy, to na grochowskiej (adresu nie pomne...) znajdziesz sklep z winami
        moldawskimi.
        Ponadto pewien wybor jest w sklepach z winami bulgarskimi (przy rotundzie np), jak rowniez w co
        lepiej wyposazonych supermarketach.

Osobiscie boleje, ze dotad nie doczekalam sie, by do polski zaczeto sprowadzac wina moldawskie
        inne niz stolowe ("de consum curent"), podczas gdy kazdy szanujacy sie moldawski producent
        wypuszcza druga, na ogol znacznie lepsza wersje tego samego wina ("de calitate superioare"), a
        raptem ze 30-40 % drozsza. coz, w kazdym sklepie w ktorym o to pytalam, "wiedza lepiej" - ze nie
        warto tego sprowadzac do polski, bo "ludzie nie kupia".
        Tak wiec, przez pewien czas moldawskie wina jakosciowe przywozilam z rosji i bialorusi, a od
        czasu wprowadzenia wiz do tychze krajow - pije mniej "moldawii"...
        • panowca Re: Wina Mołdawskie 15.01.04, 13:55

"wiedza
          > lepiej" - ze nie
          > warto tego sprowadzac do polski, bo "ludzie nie kupia".
          > Tak wiec, przez pewien czas moldawskie wina jakosciowe przywozilam z rosji i
          bo taka jest niestety prawda i nie chodzi tu o to zE sa to złe wina ale
          klienci, którzy pytaja mnie o takie wina kupują wina mołdawkie głównie przez
          ich jak sami okreslaja dobry stosunek ceny do jakości - mówiąc
          wprost "przeciętny" klient w Polsce oczekuje od wina z Bałkanów czy z byłych
          republik radzieckich zę będa tanie - mia lem jakościowe dobre wina z milesti
          mici w cenach 80-150 zł i niestety nie cieszyły się dużym zainteresowaniem
          podobnie było z muscatem z Massandry który osiągał cene Moscateli
          portugalskich, które jak nie trudno zgadnąc cieszyły sie większym powoszeniem
          bez urazy ale wydaje mi sie że tak własnie jest
          • olt Re: Wina Mołdawskie 15.01.04, 20:41
            panowca napisał:

> bo taka jest niestety prawda i nie chodzi tu o to zE sa to złe wina

bo to bywaja naprawde dobre wina i ciekawe przy tym :)

ale
            > klienci, którzy pytaja mnie o takie wina kupują wina mołdawkie głównie przez
            > ich jak sami okreslaja dobry stosunek ceny do jakości - mówiąc
            > wprost "przeciętny" klient w Polsce oczekuje od wina z Bałkanów czy z byłych
            > republik radzieckich zę będa tanie - mia lem jakościowe dobre wina z milesti
            > mici w cenach 80-150 zł i niestety nie cieszyły się dużym zainteresowaniem
            > podobnie było z muscatem z Massandry który osiągał cene Moscateli
            > portugalskich, które jak nie trudno zgadnąc cieszyły sie większym powoszeniem
            > bez urazy ale wydaje mi sie że tak własnie jest

niewatpliwie po czesci tak jest, owszem - wina z tamtych rejonow cierpia z braku odpowiedniej
            promocji, no i pewnie krztyny snobizmu drzemiacego w mieszkancach naszego
            postsocjalistycznego kraju ;)
            ale ow marketing moznaby zaczac od malych krokow - sprowadzajac zarowno te zupelnie tanie
            wina stolowe, jak i, niech bedzie ze 10 czy 50 razy mniej ilosciowo (byle byly!), wina "de calitate
            superioare".
            roznica cenowa nie jest duza, rzedu paredziesiat procent (mowie o dokladnie tym samym roczniku
            wina tego samego producenta, robionego w 2 wersjach), a jakosciowa - spora. i caly czas
            pozostaja to wina w sympatyczym zakresie cenowym (ceny 120-150 RUR w rosji, co dawalo
            podowczas jakies 4-5 USD, a bialorusi chyba nawet ciut taniej, na ukrainie juz drogo i w kiepskim
            wyborze). wiec jakby tak klientow zanecic tymi troszke drozszymi dla porownania, a istotnie
            lepszymi?
            apetyt w koncu rosnie w miare jedzenia, czyz nie? ;)

pozdrawiam :)

OLT

PS szkoda mi tych moldawskich po prostu, ze takie nieosiagalne, a rzeczywiscie dobre, twierdze ze
            (srednio/statystycznie) znacznie lepsze niz rumunskie (z bolem serca, mimo mego nieklamanego
            sentymentu dla rumunii;)). bo rumunom sie czerwone nie udaja (a moldawskie pilam ciekawe),
            niestety, z bialymi stoja znacznie lepiej. a ostatnio zdobylam taaakie likierowe rumunskie, ze
            jeeej...:)
            • szpulkaa Wina rumunskie? 10.11.04, 14:45
              bardzo mnie ciekawia wina rumunskie... zainteresowanie jest bardzo zasadne, bo
              od miesiaca mieszkam w Bukareszcie:-) polki w sklepach uginaja sie od win, a ja?
              a ja nie wiem, co wybrac... czy mozecie cos doradzic?:-)
          • Gość: Jacek-t Re: Wina Mołdawskie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.01.04, 07:02
            Gdzie w Polsce (a najlepiej w Warszawie) mozna kupic jakiekolwiek wina z
            Massandry - zwłaszcza Maderę (to wszak ulubione wino Rasputina).
            • panowca Re: Wina Mołdawskie 22.01.04, 10:55
              w sklepie w którym wiosłuję we Wrocławiu na rzeźniczej -VINOTEKA - mamwy
              massandre ale nie madere jest siódme niebo, kokur, portwajny (biełyj i krasnyj)
              i kaberne krymskoje
            • panowca Re: Wina krymskie 22.01.04, 10:55
              w sklepie w którym wiosłuję we Wrocławiu na rzeźniczej -VINOTEKA - mamwy
              massandre ale nie madere jest siódme niebo, kokur, portwajny (biełyj i krasnyj)
              i kaberne krymskoje
              • Gość: Jacek-t Re: Wina krymskie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.01.04, 14:50
                A da się coś z tego nabyć w jakiejś sprzedaży wysyłkowej czy trzeba dotrzeć do
                Wrocławia. Bo ja niestety jestem z Warszawy.
                • panowca Re: Wina krymskie 22.01.04, 15:39
                  mozna via internet www.vinoteka.pl plus jest tam jeszcze portwajn mały
                  najlepiej napisz nicovinoteka@vinoteka.com.pl nie będziemy na ogólnopolskim
                  szaleć;))
                  • Gość: Jacek-t Re: Wina krymskie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.01.04, 19:29
                    Dzięki za informacje. Odezwę się.
                • panowca Re: Wina krymskie 22.01.04, 16:43
                  >>Bo ja niestety jestem z Warszawy.

- cóż, nikt nie jest doskonały ;))
        • Gość: Jarek Re: Wina Mołdawskie- bezpośredni kontakt IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.01.04, 20:59
          Jeżeli chcesz coś więcej wiedzieć o tym gdzie wina z Mołdawi to dzwoń :
          Winnice Mołdawy Spzoo Warszawa ul.Czarneckiego 63a tel. 022 839 82 39 lub 0604
          299 679. Jarek
          • kochamwino Re: Wina Mołdawskie- bezpośredni kontakt 23.01.04, 13:12
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Jeżeli chcesz coś więcej wiedzieć o tym gdzie wina z Mołdawi to dzwoń :
            > Winnice Mołdawy Spzoo Warszawa ul.Czarneckiego 63a tel. 022 839 82 39 lub 0604
            > 299 679. Jarek

Jesli sa to wina oferowane w warszawskiej restauracji mieszczacej sie w Promedadzie to mialem okazje kilka z nich sprobowac. Wniosek: moze za kilka lat uda sie im jakies przecietne wino wyprodukowac. Na dzien dzisiejszy nawet niskie ceny nie rekompensuja kiepskiej jakosci.

jest to opinia w 100% subiektywna:-)

Pzdr

TT
          • Gość: moldovan Re: Wina Mołdawskie- bezpośredni kontakt IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.05, 16:10
            Macie w Warszawie na Al. KEN ( coś koło nr-u 150) sklep wyłącznie z winami
            mołdawskimi. Cenowo od 13-14 zł w górę. Naprawdę godne polecenia.
            pozdrawiam
            moldovan
        • panowca Re: Wina Mołdawskie 23.01.04, 19:26
          trochę mnie przekonałes zamówiłem trzy wina z CRICOVY - Vin de Colectje Codru
          1990, cabernet 1993 i Dionis 1992 - zobaczymy co się za tym kryje - wina
          kolekcjonerskie - nawet brudek z piwnicy zabezpieczony folijką - kiekawie to
          wygląda zobaczymy
      • hania55 Re: Wina Mołdawskie 14.01.04, 13:53
        W Warszawie wina mołdawskie można kupić w sklepie przy restauracji Villa
        Moldova. Restauracja znajduje się pomiędzy centrum handlowym Promenada a
        Castoramą na ul. Ostrobramskiej.
        • Gość: jorgen Re: Wina Mołdawskie IP: *.man.polbox.pl 20.01.04, 17:01
          W Geancie w Warszawie jest stoisko tylko w mołdawskimi (naprzeciwko kas).

Merlot i cabernet za 24 zł, ale jest też Merlot w gorszej butelce za 12.
          Chardonnay chyba za 16 zł.

Poza tym kilka innych.

A jedna z dziewczynek za ladą jest po prostu urocza!
          • Gość: g Re: Wina Mołdawskie IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 21.01.04, 21:00
            wina mołdawskie są w duzym wyborze w bomi.

mam pytanie ad. portugalskich moscateli - gdzie mozna kupic Favaios?
          • panowca dziewczynek? 22.01.04, 10:57
            RESPECT!
          • hania55 Re: Wina Mołdawskie 22.01.04, 19:31
            Gość portalu: jorgen napisał(a):

>
            > A jedna z dziewczynek za ladą jest po prostu urocza!

Nieletnia zatrudniona w monopolowym? A co na to prokuratura?
            • Gość: jorgen Re: Wina Mołdawskie IP: *.man.polbox.pl 23.01.04, 12:49
              Prokuratura też tam kupuje
        • Gość: JOSKO Re: Wina Mołdawskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:26
          Odradzam zakup w tym sklepie. Sprzedawca arogancki, wina kiepskiej jakości.
          Kupiłem na próbę tamtejszego Caberneta i zawartość natychmiast zasiliła kupaż z
          zawartością kanałów warszawskich. Szczury będą miały bal.
          • konop11 Re: Wina Mołdawskie 11.10.05, 19:53
            Chyba pomyliłeś/łaś sklepy ,kupiłem tam cabernet rocznik 98 i jest super. Pinot
            noir z tego samego roku po prostu miodzio! A może ty się po prostu nie znasz na
            winach?
      • Gość: wojtekb Re: Wina Mołdawskie IP: *.mi.gov.pl 17.11.04, 18:16
        Jest sutki z moldawskimi w Geant na Grochowie w Warszawie. Tanie i niezle wina
        do codziennego użytku.
      • Gość: karolina Re: Wina Mołdawskie IP: *.chello.pl 14.06.05, 22:11
        jeśli interesują cię wina mołdawskie to jest pare sklepów:
        -willa mołdowa przy promenadzie- można kupić tam też wina
        -w geant ul.Jubilerska stoisko na galeri naprzeciwko wejścia na sam
        -w józefowie winnice krymu tyle że nie pamiętam dokładnie ulicy
        Są to wszystko sklepy firmowe więc kupisz tam wina po normalnej cenie
        pozdrawiam Karolina
      • Gość: Robalek Re: Wina Mołdawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:28
        W Gdańsku są w sieci BOMI Pinot Franc Reserved czerwony półsłodki za 14 zł, a
        półwytrawny za 13,50. Oba są lekie o niedużej mocy ale bardzo przyjemnie się
        pije i mój kolega który z reguły nie pije win bo jak twierdzi ma zawsze zgagę
        to po wypiciu 2 lampek tego pierwszego stwierdził że jest wszystko o.k.
        • ariella Re: Wina Mołdawskie 29.07.05, 10:54
          Kupujac wina w Geancie przy Grochowskiej, polecam Czarny Koral (uwaga, moze sie
          nazywac szwarcen koral lub cziornyj koral (pis. fonetyczna) dobrze kupic caly
          karton, bo wtedy mozna sobie wybrac jeszcze jakies wino gratis.
          Bardzo porzadne wina stolowe, zwlascza stosunek ceny do jakosci
          • charlotte2x Re: Wina Mołdawskie 22.09.05, 12:25
            pinot franc ok 19 zl
            jednak polecam pinot noir, posmak malin i wisni, naprawde wyborne
            • kol.3 Re: Wina Mołdawskie 03.10.05, 12:00
              Kupowałam winko "Dusza monacha" czerwone, buteleczka w workowym ubranku, winko
              przepyszne tylko głowę miałam potem bardzo ciężką. Białe winka mołdowskie też
              są bardzo esencjonalne, smaczne ale samopoczucie po nich ciężkie.
            • Gość: wart Re: Wina Mołdawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:16
              Pinot franc lub Pinot noir( bardzo dobre ) w Cash and carry są po 14 zł
          • Gość: wasyl Re: Wina Mołdawskie IP: *.bumar.com 13.07.06, 13:10
            Jeszcze do niedawna Czarny Koral był moim ulubionym winem. niestety ostatnio
            zdecydowanie się pogorszył. Powiedziałbym nawet, że nie da się go już pić.
      • slonecznyslonecznik Re: Wina Mołdawskie 03.10.05, 13:24
        na ursynowie, na al. ken, jest sklep firmowy z winami moldawskimi.
      • konop11 Re: Wina Mołdawskie 04.10.05, 21:39
        Na TARCHOMINIE jest sklep z winami mołdawskimi, ul. Książkowa , super wina ,
        super ceny od 14zł
      • sittae Re: Wina Mołdawskie 26.02.06, 08:19
        Niedawno dałem się namówić na pinot noir Doina Grand Reserve 2001 za 25 zł.
        Trochę drogo mi się to wydało ale nie żałuję. Polecam. Zabrze, centrum handlowe
        Platan, sklep "Wina 2000" czy jakoś tak
      • bellevuestk Re: Wina Mołdawskie 21.04.06, 14:21
        A pozatym w Mołdawii używają mniej pestycydów niż np. we Francji.
      • Gość: karina Re: Wina Mołdawskie IP: 83.238.100.* 24.04.06, 12:04
        Piłam już kilka różnych win z mołdawii, m.in. wybrane przez właścicieli
        restauracji Villa Moldova, którzy na mołdawii znać się powinni i wszystkie nie
        były złe- one były okropne! Wogóle nie smakowały jak wino, nie dałabym za nie
        złamanego grosza. Rozmawiałem też z kilkoma importerami i wszyscy zgodnie
        twierdzą że mołdawia to szajs.
        • Gość: wojtek Re: Wina Mołdawskie IP: 87.248.177.* 24.04.06, 17:11
          Wlasnie przygotowuje sie do audycji telewizyjnej w Moldawii w Kiszyniowie.
          Bedziemy rozprawiac o jakosci win moldawskich. W Moldawii jest kilka fabryk
          ktore specjalizuja sie w produkcji pewnych gatunkow win takich jak - purcari
          wina czerewone, mileshti mic biale wina Ialoveni - Heres. Na Polski rynek
          trafiaja niestety wina do natychmiastowego spozycia - wina stolowe a bardzo
          sporadycznie reserva albo o wyższej jakosc. Te sa znakomite. Cricova to raczej
          piwnice niz winnice skupują "winmaterial" i produkuja z niego wino. Dla
          starszych uczestników forum infomacja kultowym winem polskich hippisów była
          Izabella. Prosze jednak smakoszy sprawdzac czy wino jest consumt current czy de
          calitate superioare. Ten drugi wyrob jest znacznie lepszy.
          wojtek
          • bellevuestk Re: Wina Mołdawskie 02.05.06, 15:24
            Rosja blokuje ostatnio import win z Moldawii i Gruzji.
            Moze spowoduje to wiekszy import lepszych rocznikowo win moldawskich do Polski ?
            • Gość: R&R Re: Wina Mołdawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:45
              Lepszych rocznikowo? Raczej blokada win mołdawskich przez Rosję nie wpłynie na
              jakość importowanego wina do Polski, gdyż są to dwa różne rynki. Z dobrymi
              rocznikowymi winami z Mołdawii można się spotkać w dobrych sklepach
              winiarskich. Niestety Mołdawia do tej pory uchodzi za producenta tanich win:(
              • Gość: wojtek Re: Wina Mołdawskie IP: 62.162.216.* 21.05.06, 15:47
                Polecam Purcar - to dobra marka i wina tez niezle szczegolnie czerwone. Negru
                de Purcar.
      • Gość: ania Winnice Krymu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 15:03
        w Wawie na ul. Górnośląskiej 4A kupiłam ostatnio kilka butelek. Ich strona www:
        www.winnicekrymu.com.pl
      • veeto1 Re: Wina Mołdawskie 23.05.06, 22:21
        Wina mołdawskie są złe? No chyba nie do końc. Wiecie, że właśnie mołdawskie
        wina należą do trunków kupownych systematycznie przez dwór królowej Elżbiety
        II ?
        • Gość: kagor Re: Wina Mołdawskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.06, 00:05
          Wyśmienite! Na tarchominie jest sklep z winami mołdawskimi kupiłem tam kilka
          butelek rocznik 98 i 2001 ,za tą cenę 26-30zł były super.
          Pozdrawiam
        • Gość: qcza Re: Wina Mołdawskie IP: *.e-wro.net.pl 29.05.06, 21:49
          To chyba Oriachovitza jest, to wino co Elzbietka chłepta. We wrocku jest fajny
          sklepik z winami mołdawskimi, na Zaporoskiej 39. Mają naprawdę przystępne ceny.
          • Gość: winersch Re: Wina Mołdawskie IP: *.chello.pl 29.05.06, 22:34
            Ale Oriachovitza jest w Bułgarii, poza tym wszystko w porządku
          • Gość: docg Re: Wina Mołdawskie IP: *.poltegor-eng.com.pl 13.06.06, 08:40
            Gość portalu: qcza napisał(a):

> We wrocku jest fajny
            > sklepik z winami mołdawskimi, na Zaporoskiej 39. Mają naprawdę przystępne
            ceny.

• Gość: fotech Re: Wina gruzinskie - MARANI / Saperavi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 13:32
              bez najmniejszego zastanawiania mozesz brac MARANI cokolwiek Ci pasuje,
              zaczynajac od Saperavi, przechodzac do Napereuli. W Krakowie Saperavi kosztuje
              32/38 zł, mozna kupic np w www.klubwina.pl/
              Jesli lubisz wytrawne nie zabojcze wino - Saperavi Cie uzalezni:)

Wojtek
      • Gość: darcopolo Re: Wina Mołdawskie IP: 212.160.86.* 31.05.06, 23:26
        Najwspanialsze są wina z Massandry, ja szczególnie gorąco polecam kilka z nich:
        Madera Massandra,
        Czarny Doktor,
        Portwiejn Biłyj Krymskij,
        Muskat

kto był w Massandrze to wie o czym mówie:)

• Gość: winersch Re: Wina Mołdawskie IP: *.chello.pl 01.06.06, 00:16
          o też nie Mołdawia
      • Gość: Karolina Re: Wina Mołdawskie IP: 195.187.47.* 09.06.06, 14:22
        Jest od niedawna świetny sklepik w warszawie na ul. Czarnieckiego (Żoliborz) od
        strony Krasińskiego. Wybór duży i otwart w dogodnych godzinach. Niestety nie
        pamiętam dokładnego adresu
      • Gość: Sebgio Re: Wina Mołdawskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 19:32
        Ja wczoraj piłem mołdawskiego riesling'a , ale muszę przyznać że nie powalił
        mnie, nie jestem zwolennikiem win półsłodkich i nigdy wcześniej nie piłem tego
        szczepu w takiej kombinacji więc powiem tak...zamula słodkością ale przy tym
        jest zdecydowanie dobrze równoważony więc jedna lampka góra dwie po obiedzie
        lub wieczorkiem jest dobrym wyborem jeśli ktoś lubi delektować się cukrem;)
        Znalazłem też w tym winie pozytywne aspekty, bardzo głęboka barwa słomkowa,
        której niema ani we francuskim riesling’u ani też w niemieckim, może to także
        efekt przechowywania bo jeśli wierzyć etykiecie to omawiana butelka była z 1994
        roku... ale tu byłbym ostrożny bo była to etykieta dołączona "luzem" od
        importera a nie naklejona na butelkę natomiast na butelce nic na ten temat
        niema więc może to po prostu wino stołowe (?). Ogólnie gdyby nie ten cukier
        który dla jednych jest wadą a dla innych zaletą to ma on przyjemny aromat
        kwiatów więc nos napełnia się przyjemną wonią.Jedno jest pewne warto mieć
        butelkę takiego trunku dla nieco mniej wprawionych gości bo i tak jeśli chodzi
        o wina półsłodkie to jesty nieźle a znając ciągle jeszcze za wolno zmieniające
        się gusta polaków to długo jeszcze wina półsłodkie będą "topowe" więc aby
        dogodzić "słodkim kobietką" odstawię ten żeadki wynalazek do piwniczki :D

Pozdrawiam po nieobecności :)
        Sebgio
        • Gość: ottonel Re: Wina Mołdawskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.06, 22:36
          Z tym rocznikiem to bym uważał bo niektórzy importerzy dają etykietę z dużym
          rocznikiem np 1994 , po czym na dole małymi literkami jest dopisane FUNDAT
          tzn.założone czyli założenie winnicy produkującej dany produkt.
          Pozdrawiam
      • Gość: Fido_dido Re: Wina Mołdawskie IP: 80.50.84.* 18.10.06, 15:01
        dostaniesz je w Macro jest tam bardzo dyży wybur win Mołdawskich
        • Gość: ixa Re: Wina Mołdawskie IP: *.213.216.91.ip4.netico.pl 08.02.17, 17:41
          Duży wybór win jest w winezji winezja.pl/wina może i Mołdawskie sie znajdą
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka