Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 13:30
    Jestem miłośnikiem win włoskich. Wczoraj spotkała mnie miła niespodzianka , w
    moim ulubionym sklepie z winami pojawiła się oferta firmy Ruffino, ale dlaczego
    brakuje słynnej Ducale Gold Riserva. Czy może gdzieś jest? Rocznik 97 -
    rewelacja
    Obserwuj wątek
      • Gość: GiorgioP Re: Ruffino ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 16:29
        Tak, jest na promach Polferries, w sklepach wolnoclowych do Szwecji.
        Wersja "standard" i "oro" (zlota). Bardzo atrakcyjne ceny!
        • Gość: Michel Re: Ruffino ? IP: *.ppp1-1.had.worldonline.dk 10.01.02, 19:13
          Moze byloby za drogie w Polsce i importer nie widzi sensu sprowadzania ?
          Mysle, ze musialo by kosztowac okolo 75-80 zl butelka a wiec tyle co np.
          Antinori a kto zna w Polsce Ruffino ?
          Importer zaczyna wiec od tanszego sortymentu. Czyzbym sie mylil ?
          • Gość: GiorgioP Re: Ruffino ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 10:02
            Michel,

Mysle, ze sie mylisz. Ruffino to co najmniej tak znany producent jak Antinori,
            jesli nie bardziej - i to wlasnie w Polsce - chociazby dzieki instytucji Pewex
            (jesli jestes w stanie pamietac co to jest). A co do cen: nie wiem o jakim
            winie mowisz wymieniajac taka kwote, ale tak naprawde to ceny Antinoriego i
            Ruffino, przy podobnych poziomach jakosciowych win, sa praktycznie takie same.

Pozdrawiam,
            • Gość: Michel Re: Ruffino ? IP: *.ppp1-3.odn.worldonline.dk 12.01.02, 08:55
              Tak, zgadam sie z toba co do cen ale sadzilem, ze Ruffino jest malo znane w
              Polsce. Nie da sie znac i pamietac wszystkich producentow i trzeba sie opierac
              na "winnych pisakach". W moich madrych ksiazkach, ten producent malo jest
              wymieniany a jeden z najbardziej znanych Hugh Johnson, klasifikuje go na * -
              *** gwiazdek w skali do czterech, natomiast Antinoriego od ** - ****, czyli w
              najwyzszej przegrodce. Z tad tez moja strozna ocena.
              • janusz1941 Re: Ruffino ? 12.01.02, 20:22
                Hej GiorgioP i Michel widze, ze prowadzicie fajna dyskusje. Chcialbym w zwiazku
                z tym udzielic wam kilku porownawczych informacji, biorac dla przykladu lata
                1995 - 2000, butelka 0,75
                najtansze jakie znalazlem - BRD / na wysylke, bez podatkow Chianti DOCG

Antinori
                Villa Antinori 1998, cena 11.56 EUR
                Ruffino
                Chianti Ruffino 2000, cena 8,69 EUR

najdrozsze jakie znalazlem - BRD / na wysylke, bez podatkow

Antinori 1998
                Solaia Marchesi, cena 152,88 EUR
                Ruffino 1998
                Romitorio di Santedame, cena 50,62 EUR

Mysle, ze pomoze wam to w wiedzy, ktory winiarz jest bardziej znany i ceniony,
                co wcale nie oznacza, ze te tansze wina musza byc zdecydowanie gorsze. Bron
                Boze. Sa dobre, sa nawet bardzo dobre do ceny.

Hej sTuscan, a ktore to Ruffino kupiles i piles ? Mam wykaz chyba wszystkich
                lacznie z cenami.
                To o ktore pytasz, Riserva Ducale d´Oro Chianti Classico kosztuje 25,54 EUR
                plus koszt przesylki okolo 4,5 EUR i mozesz zamowic na internecie.

• Gość: GiorgioP Re: Ruffino ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 21:37
                  Skad takie ceny???

Cale szczescie kupuje taniej... Dyskusja o tym ktora wytwornia jest bardziej
                  lub mniej znana jest idiotyczna. Szanuje i jedna i druga. Natomiast ceny ktore
                  wymieniasz, swiadcza o katastrofalnym przereklamowaniu Solai. Nie pilem 1998,
                  ale 97' Romitorio w niczym nie ustepuje 97' Solai. Zobaczymy jak wypadnie Modus
                  od Ruffino (na razie nie pilem).

Ceny ktore podajesz sa dziwne. Nie wydaje mi sie, zeby ceny niemieckie byly ok.
                  dwa razy wyzsze od wloskich...
                  • janusz1941 Re: Ruffino ? 14.01.02, 10:14
                    Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> Skad takie ceny???
                    ceny jaknakbardziej realne w handlu miedzunarodowym
                    >
                    > Cale szczescie kupuje taniej...
                    ciesze sie

Dyskusja o tym ktora wytwornia jest bardziej
                    > lub mniej znana jest idiotyczna. Szanuje i jedna i druga.
                    ja tez tak uwazam ale to nie ja ja rozpoczelem

Natomiast ceny ktore
                    > wymieniasz, swiadcza o katastrofalnym przereklamowaniu Solai. Nie pilem 1998,
                    > ale 97' Romitorio w niczym nie ustepuje 97' Solai. Zobaczymy jak wypadnie Modus
                    >
                    > od Ruffino (na razie nie pilem).
                    na szczescie to nie ja ustalam ceny ale ustala je rynek tzn. popyt, zreszta ja
                    nie pisalem co Solaia jest warta ale ile kosztuje, daje to delikatna roznice

>
                    > Ceny ktore podajesz sa dziwne. Nie wydaje mi sie, zeby ceny niemieckie byly ok.
                    >
                    > dwa razy wyzsze od wloskich...
                    musisz zawsze akceptowac realia a nie to co ci sie wydaje, u roznych grossistow
                    mozna to samo wino kupic za rozna cene, ja akurat podalem taka nie zadajac sobie
                    trudu na wyszukanie gdzies u kogos innej ceny, chodzilo o porownanie cen u tego
                    samego handlarza akurat tych dwuch producentow, a propos: kraj produkujacy wcale
                    nie musi miec cen nizszych od cen w innym kraju, chyba malo znasz rynki w EU, np.
                    perfumy francuskie sa drozsze w Paryzu niz w wielu innych stolicach
                    mam nadzieje, ze teraz rozumiesz troche wiecej

• Gość: GiorgioP Re: Ruffino ? IP: *.*.*.* 14.01.02, 10:23
                      Tak, dziekuje. Jestem teraz bogatszy o ta wiedze...)))

Teraz juz zrozumialem tajniki ustalania cen w EU... zwlaszcza dzieki
                      przykladowi perfumow w Paryzu!

Ja kupuje wina we Wloszech, wiec znam ich ceny tam. Natomiast: Solaia '98 jest
                      nawet tansza w www.centrumwina.com.pl (od ceny ktora ty podajesz!), mimo
                      obciazenia jej ceny calym "pakietem" akcyz, podatkow, cel, wysokich marz, itd.
                      Czy to nie wydaje Ci sie dziwne?

Pozdrawiam!

• Gość: Vittis solaia - 444,90 IP: 212.160.147.* 14.01.02, 11:21
                        sprawdziłem, na www.centrumwina.com.pl Solaia '98 kosztuje 444,90 zł. Jesteś
                        pewien, że we Włoszech jest droższa? Będąc we Włoszech nie interesowałem się
                        cenami droższych win (będę tam znowu za miesiąc i na pewno się zainteresuję),
                        ale z doświadczeń francuskich wiem, że "te droższe" wina są w Polsce
                        przynajmniej o 50% droższe niż we Francji. Jeżeli to co piszesz jest prawdą, to
                        jest to jakiś fenomen i specjalna okazja. Aczkolwiek nie wydaje mi się, bo
                        jestem już duży i nie wierzę w Świętego Mikołaja :)
                        pozdrawiam
                        • Gość: GiorgioP Re: solaia - 444,90 IP: *.*.*.* 14.01.02, 15:39
                          Nie, nie... we Wloszech jest tansza! Ale ktos w tej dyskusji "goracej" pisal ze
                          w Niemczech ok. 150 EUR... I o to mi chodzilo.

Papa,
                          • janusz1941 Re: solaia - 444,90 14.01.02, 17:19
                            GorgioP, w poprzednim twoim poscie pisales z serwera poznanskiego, to tyle.
                            Zadalem sobie trud i odszukalem kilku handlarzy w Europie, ktorzy proponuje
                            Solaie. Trudno znac adresy wszystkich jest ich wielu i sa wsrod nich napewno
                            tansi, takze i w Polsce.
                            Solaia 1998 rok a wiec slabszy (wedle samych winiarzy) od 1997, podaje ceny z
                            roku 1998 w euro:
                            Francja - 144,29
                            Niemcy - 152,88
                            Wlochy - 131,66
                            USA - 156,52
                            wedlug ciebie w Polsce - ca. 124. Wychodzi prosty rachunek, oplaca sie kupic w
                            Polsce i sprzedawac za granica a ciagle slysze narzekania na polskie ceny, ze
                            drogo, ze zdzieraja, potworny fiskus i zlodziejscy handlarze. Chyba cos tu nie
                            gra. Sprzedajac to w Berlinie mozemy zarobic na kazdej butelce okolo 100 zl, po
                            co wiec pracowac za jakas tam przecietna. Sa dwie alternatyw: albo nasze
                            narzekania sa niczym nie uzasadnione albo ta Solaia to jakas podrobka.
                            • Gość: GiorgioP Re: solaia - 444,90 IP: *.*.*.* 15.01.02, 08:18
                              Czesc,
                              Tak, ceny sa rozne. Takie to juz uroki rynku EU i "nieEU"... znasz sie na
                              nimwiec sam rozumiesz. Solaia w Centrumwina to nie podrobka, radze sprobuj -
                              dobre wino!

Czy Wy stanowicie z Michelem jakas spolke autorska? O "odkryciu" z jakiego ja
                              serwera pisze informowal chyba on...))) A teraz pisze z innego - tak to jest:
                              raz tu, raz tam.

Papa,
                              • janusz1941 Re: Ruffino 15.01.02, 08:29
                                Wyglada na to, ze mamy podbne zainteresowania, co jest niezbyt czestym objawem
                                na tych stronach. Jesli sie nie myle, Michel pisze z Danii.
                              • janusz1941 Re: Ducale D´oro Riserva 15.01.02, 08:41
                                Wracajac do pytania sTuskana - Ducale D´oro Riserva, "robione" jest tylko w
                                najlepszych latach, czyli dostepny na rynku jest rocznik 1997. Produkcja jest
                                limitowana i mozliwe, ze polski importer nie ma do niej dostepu po cenach
                                sprzedawalnych w Polsce. To moze byc wytlumaczeniem braku tego typu wina w
                                Polsce. Hurtownicy zachodni, zadaja cen ktore sa nie do zaplacenia na polskie
                                warunki co widac po cenach np. Solai Antinoriego.

• Gość: GiorgioP Re: Ducale D´oro Riserva IP: *.*.*.* 15.01.02, 08:53
                                  Jest na rynku juz 1998 wersja Oro.

I przypomnialo mi sie: to wprawdzie bardziej dotyczy Michela - Ruffino, ktore
                                  kupilem pochodzi od dunskiego importera...

Papa,
      • Gość: GiorgioP Wracajac do Ruffino... IP: *.*.*.* 15.01.02, 08:50
        Goraco polecam wszystkim uczestnikom forum - wlasnie "sprawdzilem" te wina od
        Ruffino:

Zwykle proste Chianti Classico, Tenuta di Santedame 1999. Ja kupilem za ok. 6
        EUR. Znakomita relacja cena/jakosc.

Chianti Classico, Riserva Ducale 1997. Bardzo dobre, chyba lepsze od
        wersji "Oro"... kwestia gustu. Cena ok. 12 EUR.

Chianti Classico, Riserva Ducale (Etichetta Oro) 1997, bardzo masywne,
        klaszyczne, nieco "archaiczne" w stylu, ale jesli ktos lubi takie klimaty...
        Cena ok. 16 EUR.

Nie chce sie rozpisywac o smakach... te pewnie lepiej samemu sprawdzic.
        Obiecuje, ze warte kazdej wydanej zlotowki/euro!

Przy okazji (dla latajacych do Budapesztu lub Pragi): w "wolnoclowym"
        rewelacyjna cena za Chianti Rufina Nipozzano 1997 od Frescobaldiego i Brunnelo
        di Montalcino Castelgiocondo 1995 (takze juz od Frescobaldiego).

Papa,
        • ducale Re: Wracajac do Ruffino... 27.11.02, 18:54
          miałes nosa GP co do tego Romitorio:
          "vintage 2000- Tre Bichieri at the Gamberro Rosso"
          pewnie i ceny pójda w góre
          podobno Modus 99 wypada równiez okazale, nie wiem nie piłem
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka