Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gewurztraminer

IP: 217.116.101.* 22.02.08, 16:50
    Trafiłem dziś na Gewurztraminera z Alzacji w REALu Krakowskim, AOC, 2005,
    producentem jest A.Zirnhelt, ktoś miał okazje je próbować? Przyznam, że cena
    33pln wydała mi się dość atrakcyjna jeśli chodzi o Alzackie wino (dla
    porównania w Almie zaczynają sią od 50pln)

Jakiego Gewurztraminera w przyzwoitej cenie moglibyście polecić?
    A może są gdzieś dostępne Alzackie Rieslingi do 40pln ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: W Re: Gewurztraminer IP: *.euron.pl 23.02.08, 01:08
        Cena za tego zirnhelta nie jest taka atrakcyjna. W makro można go kupić za niewiele ponad 20 zł. Nie próbowałem jeszcze. Także chętnie przeczytam jakąś recenzję.
        Pozdrawiam
      • Gość: star Re: Gewurztraminer IP: *.wim.mil.pl 23.02.08, 14:33
        w Carrefourze mozna nabyc Rieslinga (poprawnego) za ok 10PLN
        produkowanego przez dobrego producenta cave de turckheim

pzdr
        star
        • Gość: Chablis30 Re: Gewurztraminer IP: 217.116.102.* 26.02.08, 21:18
          Widziałem dziś tego Rieslinga w Kauflandzie, ale cena była 25,99PLN czyżby taka
          rozbieżność?
          Natomiast za 10 nabyłem Gewurztraminera z Węgier, 2004 - to to pod marką Villa
          Vinum występuje, da się wypić, mocno aromatyczne, mało kwasowe, lekkie i całkiem
          przyjemne. Kolacje się popijało wybornie :)
          • shogun_smutku Re: Gewurztraminer 22.03.08, 11:03
            jeśli chodzi o węgierskie to polecam czysty, żywy i zwarty Tramini od Apatsagi,
            cenowo też ok.
      • gagatka79 Re: Gewurztraminer 25.02.08, 16:47
        W Czechach Gewurtztraminer to Tramin - jakość ta sama co w Alzacji a cena o
        wiele niższa.
        więcej o czeskich winach czeskiewino.blox.pl
        • docg pomimo całej mojej sympatii do czeskich win... 25.02.08, 19:28
          ... chyba się jednak trochę zapędziłaś :-)

> gagatka79 napisała:
          > W Czechach Gewurtztraminer to Tramin - jakość ta sama co w Alzacji
        • Gość: Chablis30 Re: Gewurztraminer IP: 217.116.102.* 25.02.08, 20:47
          No troche jakby brakuje słowa "prawie" w tej wypowiedzi, ale może to tylko
          "zboczenie teorią" bo morawskiego tramina nie piłem.
          Jak wyczytałem "tramin" pochodzi od miesjcowości w Alto Adige Traminer/Termeno
          gdzie zdaniem Panów BB najlepsze we włoszech gewurztraminery robi
          Hofstatter...może to dość okrężna droga :) ale jeśli morawski Tramin ma choć
          troche z z gewurzt. z AA to może warto spróbować?...i tradycyjnie pytanie
          człowieka skazanego na permanentny brak czasu, ktoś wie gdzie je dostać ?
          • medid Re: Gewurztraminer 25.02.08, 21:23
            W Polsce raczej nigdzie. W Warszawie kilka win Kovaca ma Cavist a w przyszłości
            planuje rozszerzyć asortyment (i chwała mu za to bo Kovac nie jest zbyt dobrym
            wyborem). Jeśli mieszkasz w okolicach granicznych to każde, nawet niewielkie
            miasto czeskie ma winotekę, np. Czeski Cieszyn dwie. Oczywiście tramina trafisz
            i w Hipernovej ale co lepsi winiarze nie wstawiają tam swoich produktów. Dobrego
            tramina produkuje się w słowackim Pezinoku. Generalnie polecam wizytę na
            Morawach z degustacjami prosto u winiarzy.
            • Gość: sobiepan Re: Gewurztraminer IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.08, 21:52
              Najlepszy w swojej cenie jest słoweński i kropka.
              • docg Re: Gewurztraminer 26.02.08, 07:12
                Gość portalu: sobiepan napisał(a):

> Najlepszy w swojej cenie jest słoweński ...

• Gość: sobiepan Re: Gewurztraminer IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.08, 08:09
                  Gewurztraminer Cholermus (zwany przez Słowenców Tramincem ) z
                  Jeruzalem Ormoż.Pozdrawiam, i życzę smacznego.
          • Gość: winersch Re: Gewurztraminer IP: *.multimo.gtsenergis.pl 25.02.08, 23:57
            W Leclercu na Ursynowie (i tylko tam) Gewurz od Rebmanna, to produkt
            negocjanta, ale jakosci bardzo przyzwoitej, za ok. 29 zł
          • gagatka79 Re: Gewurztraminer 27.02.08, 09:09
            No można się kłócić o to "prawie" ale prawda jest taka, że te najwyższej jakości
            traminy z Moraw to klasa sama w sobie. Z kupnem w Polsce jest ciężko.
            Mam kontakt do ludzi w czechach, którzy wysyłają wina wedle życzenia, ogólnie
            bardzo wysokiej jakości. Jak do nich napiszesz to ci wyślą katalog:
            morawy@gmail.com
          • Gość: magdalenka Re: Gewurztraminer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 23:04
            Rzeczywiście GW Hofstattera jest niepowtarzalny. Od tego samego producenta
            polecam również czerwone wina.
            • wojtek37k Re: Gewurztraminer 04.04.08, 21:11
              Rzeczywiście , jako trzeci potwierdzę że Hofstatter GW jest
              najlepszym GW jakie piłem , warto zwrocić uwagę na Pinnot Grigio od
              tego samego producenta . Co do alzackich GW pijam czesto Dietricha
              za 30 i parę , ale to zupełnie inna bajka niż Hofstatter .

Pozdrawiam Wojtek
              • Gość: winersch Re: Gewurztraminer IP: *.acn.waw.pl 04.04.08, 23:19
                ale tez inna cena. trzeba spróbować gewuza od alzackiej czołówki i
                wówczas okazuje się niekiedy ze nawet Hofstatter to tez inna bajka.
                • wojtek37k Re: Gewurztraminer 05.04.08, 15:38
                  No to wal tą czołówkę alzacką , zbliża się sezon na wino białe ,
                  którego latem pijam więcej , więc i czołówka Alzacka niech bedzie ,
                  pisz od razu gdzie kupić i za ile .
                  • Gość: Chablis30 Re: Gewurztraminer IP: 217.116.101.* 05.04.08, 18:50
                    Nie wiem czy to czołówka o której wspominał winersch, ale polecam GW Marcela
                    Deiss'a np. takie: www.skladwin.pl/zdjecia/2007030711712_gewurztraminer.jpg
                    Ewentualnie przez wielu uważanego za najlepszego producenta i legende Alzacji
                    Zind-Humbrecht np.:
                    www.101win.pl/data/gfx/pictures/large/6/6/1144828666_1.jpgPozdrawiam
                    • Gość: Chablis30 ...tylko bez tego "Pozdrawiam" w linku IP: 217.116.101.* 05.04.08, 18:52
                      .
                  • eldritch68 Re: Gewurztraminer 23.04.08, 13:37
                    Aimestentz - 66 zł
      • Gość: ma_dre Re: Gewurztraminer IP: 83.204.167.* 04.04.08, 19:31
        pijalam Gewurztraminera alzackiego niejednokrotnie, nie jest to moje ulubione
        wino, jako ze biale... ale jednak! Smak dosc latwy dla nowicjuszy, wino dosc
        slodkie, bardzo pachnace, o wyraznym, owocowym smaku, nadaje sie swietnie do
        typowych polskich potraw : bigosu, wieprzowiny, nawet do typowych slodko
        ciezkich polskich deserow...
        Niestety, nie mam doswiadczenia z winami tego szczepu skadinand niz z Alzacji...
      • Gość: Armand Re: Gewurztraminer IP: *.crowley.pl 07.04.08, 14:41
        Jeżeli chodzi o Gewurztraminera, polecam Glockenberga lub Huger
        (Jubilee albo vendange tardive).
        Ten pierwszy kosztuje około 80 PLN.
        Hugel'a kosztuje ok 130 in 250 pln (niestety).
        Producenta Gloeckenberg polecam bardzo. Aromat i smak niesamowity.
        Pozdrawiam
        GG 6820961
      • eldritch68 Re: Gewurztraminer 23.04.08, 13:33
        ja mogę polecić australijski Beach House
        to jest kupaż Chardonnay, Chenin Blanc i Gewurza.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka