Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X2008

IP: *.chello.pl 23.07.08, 00:19
    www.festiwal-wina.pl/

znalazłem ostatnio bardzo ciekawą informacje którą sie tu z wami dzielę :)
    Obserwuj wątek
      • edyta881 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 02.10.08, 09:01
        Wielu ciekawyvh producentów będzie...
        • Gość: sstar&let Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:04
          edyta881 napisała:

> Wielu ciekawyvh producentów będzie...

Np?
          Pzdr, sstar
          ---
          sstarwines
          • kohei Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 02.10.08, 10:29
            Lista wystawców:

Winery Amaya / Paarl, Południowa Afryka

Vinarstvi Petr Skoupil / Morawy, Czechy
            Hrabal / Morawy, Czechy
            Nove Vinarstvi / Morawy, Czechy

Chateau Magence / Bordeaux, Francja
            Cave de Quinsac / Bordeaux, Francja
            Domaine de la Tour / Langwedocja, Francja
            Mas Chichet / Rousillon, Francja

Bodegas Cincel, Grupo Lavide / Rioja, Hiszpania
            Martivilli, Grupo Lavide / Rueda, Hiszpania
            Clos del Reco, Grupo Lavide / Katalonia, Hiszpania
            Bodegas Guardiola / Jumilla, Hiszpania
            Bodegas Jesus Diaz / Madrid, Hiszpania

Karmag / polska wódka i wina z całego świata, Polska
            M & P / wina z całego świata, koniaki, armaniaki, Polska
            Cavist / wina z całego świata, Polska

Pannon Tokaj / Tokaj, Węgry

La Mancina, Eterea / Emilia Romagna, Włochy
            Monte Schiavo, Eterea / Marche, Włochy
            Tenuta Coppadoro, Eterea / Puglia, Włochy
            Ariola, Eterea / Emilia Romagna, Włochy
            Canus, Eterea / Friuli Venezia Giulia, Włochy
            Monauto, Eterea / Toskania, Wlochy
            Tenuta La Pennita, Eterea / Emilia Romagna, Włochy
            Cornarea, Eterea / Piemont, Włochy
            Lo Zerbone / Piemont, Włochy
            Weinkellerei Zemmer / Sudtirol, Włochy
            Ramoinovini / Liguria, Włochy
            Franco Mondo / Piemont, Włochy
            Bioitalia / wina ekologiczne z róznych regionow Włoch
            Martinelli / różne regiony Włoch
            Agricola Marrone / Piemont, Włochy

Stoisko zbiórcze z serami z Włoch, Hiszpanii i Francji
            • Gość: Janek Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 15:08
              a może ktoś podpowie, od kogo i jakie wino warto nabyć drogą kupna...
              • Gość: peyotl Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 20:41
                albo jak już ktoś tam pójdzie pierwszego dnia i zobaczy co i jak, to dałby cynk,
                co warto kupić, żebym mógł zmobilizować rodzinę ze stolycy do zakupów...
                • kohei Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 03.10.08, 10:43
                  Będę tam w sobotę wieczorem, spróbuję kilka słów napisać.
                  Jeśli chodzi o moją działkę, czyli Morawy, to reprezentacja jest
                  niezła. Skoupil to lokalna gwiazda, i to na fali, czeski winiarz
                  roku 2008, nagrody w Brukseli i na Vinitaly. Olbrzymia gama, sam
                  jestem ciekaw, co będzie pokazywał. Styl tradycyjnie morawski,
                  wyżyłowana dojrzałość gron, wysoki alkohol. Panowie BB zachwalają
                  jego wina czerwone.
                  Nove Vinarstvi to z kolei styl bardzo nowoczesny, wina lekkie, nieco
                  techniczne, ale nie bez gracji. Chyba wszystkie wina zdeklasowane
                  do 'jakostnich', większość to kupaże. Polecam.
                  Hrabalowie to raczej druga liga z ambicjami. Piłem tylko jedno wino,
                  raczej rozczarowało. Mają też etykietę premium Coteaux Peluic. Tu
                  www.ovine.cz/index2.php?pg=show&id_zajim=4417&id_polozky=7
                  sprawozdanie z degustacji, może komuś pomożel; ja raczej nic kupował
                  nie będę, zwłaszcza że są w stałej ofercie Cavista.
                  • edyta881 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 05.10.08, 23:05
                    Byłam, widziałam, próbowałam...
                    Innowacyjna forma degustacji, do której podeszłam sceptycznie,
                    okazała się świetnym sposobem nie tylko promocji, ale i sprzedaży
                    wina. Ceny win były bardzo niskie (europejskie - np. Barolo 100 zł,
                    Tokaji Esencia 370 zł.), więc okazuje się, że jak się chce-to
                    można... Degustacja dość nietypowa, gdyż odbywała się na hollu
                    głównym przy fontannie, a klient aby móc spróbować win, musiał
                    wykupić kupony (1 kupon 2 zł) i sam decydował jakiego wina chce
                    spróbować i za ile... Oczywiścienie nie było to restrykcyjnie
                    traktowane, ale spowodowało, że ludzie nie traktowali tej degustacji
                    jako okazji do darmowego upicia się - co niestety jest standartem na
                    degustacjach/festiwalach organizowanych np. przez CW w tym samym
                    dniu, przy Czerskiej. Dzięki temu, można było też spróbować nawet o
                    godzinie 21. win, takich jak Barolo, Amarone, czy też Tokaji
                    Esencia...; Spróbowałam kilkunastu, ale notatki degustacyjne
                    przepiszę na stronę www.sstarwines.pl ;))

• kohei Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 06.10.08, 10:59
                      Udało mi się trafić do BC dopiero wczoraj po południu, nie mogłem
                      więc dać cynku w sobotę, na co warto zapolować. Szerzej wrażenia
                      opiszę na blogu, dziś-jutro.
                      Podobała mi się koncepcja imprezy - w pełni otwarta, ogólnodostępna,
                      wychodząca do ludzi. Parę rzeczy wymaga pewnie dopracowania, ale
                      brawo za pomysł.
                    • tasia2003 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 22.10.08, 15:23
                      Słyszałam, że następny festiwal wini i serów BC odbędzie się jeż niebawem, tj. 27-28.02 i 01.03 2009r.
                      Wystawców ma być więcej i troszeczkę inaczej ma to wyglądać.
      • Gość: *** Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.aster.pl 03.10.08, 18:33
        Też się podzielę informacja o 6 jesiennej galerii win - 4.10.2008 w budynku Agory organizowanej przez Centrum Wina
        Dla tych co nie mają zaproszeń - można kupić wejściówkę za 50 zł.

www.centrumwina.pl/#down
        ps. To nie reklama konkurencji. z Centrum Wina jest związana tylko jako klientka.
        Ubiegłoroczna gal(eri)a była świetna - ponad 60 wystawców - można było próbować wszystkiego, tylko trzeba było miec dobrą wątrobę i głowę. Dostawało się tez kupon ze zniżką na zakupy ( do wykorzystania przez cały miesiąc - 30%). Teraz też ma być kupon rabatowy - ciekawe jaki?
        • edyta881 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 04.10.08, 00:01
          Ja nikogo nie reklamuję ( w odróżnieniu od gościa*** - pracownika
          CW), a jedynie informuję, bo może warto odwiedzić...
          Sama jestem ciekawa i na pewno się wybiorę...
        • Gość: Hurysa Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.eastwest.com.pl 04.10.08, 01:17
          Gość portalu: *** napisał(a):

> Teraz też ma być kupon rabatowy - ciekawe jaki?

Musiałby mieć ten kupon "minus 90%" żeby ceny tej chołoty z Centum
          W. podobne były do cen realnych na to co oferują.
          • Gość: Hurysa ch=h sorasy! IP: *.eastwest.com.pl 04.10.08, 01:18
            nt
            • Gość: peyotl Re: ch=h sorasy! IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 12:23
              h czy ch, nieważne - natomiast język i ton twej wypowiedzi nie do przyjęcia. Po
              co to?

Ja też uważam, że CW ma często za wysokie ceny; ten motyw przewija się przez
              wiele notek w Magazynie Wino... Ale to temat do rozmowy, a nie do plucia...:-)
        • Gość: sstar Centrum Wina w Agorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 02:12
          Też się napatoczyłem. Dziwnym zbiegiem okoliczności nawet nie zauważyłem, że trzeba mieć wejściówkę, wszedłem i byłem ... trudno się mówi:-) Próbowałem to i owo. Na minus wino Bonda, na plus tawny Grahamsa. W sumie to dość naturalne, że słodkie lepsze od kwaśnego;-) Do Blue City nie dotarłem ale z chęcią się dowiem czegoś od tych co byli...

Pzdr, sstar
          ---
          sstarwines.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka