Gość: Winoman IP: *.chello.pl 23.07.08, 00:19 www.festiwal-wina.pl/ znalazłem ostatnio bardzo ciekawą informacje którą sie tu z wami dzielę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta881 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 02.10.08, 09:01 Wielu ciekawyvh producentów będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar&let Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:04 edyta881 napisała: > Wielu ciekawyvh producentów będzie... Np? Pzdr, sstar --- sstarwines Odpowiedz Link Zgłoś
kohei Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 02.10.08, 10:29 Lista wystawców: Winery Amaya / Paarl, Południowa Afryka Vinarstvi Petr Skoupil / Morawy, Czechy Hrabal / Morawy, Czechy Nove Vinarstvi / Morawy, Czechy Chateau Magence / Bordeaux, Francja Cave de Quinsac / Bordeaux, Francja Domaine de la Tour / Langwedocja, Francja Mas Chichet / Rousillon, Francja Bodegas Cincel, Grupo Lavide / Rioja, Hiszpania Martivilli, Grupo Lavide / Rueda, Hiszpania Clos del Reco, Grupo Lavide / Katalonia, Hiszpania Bodegas Guardiola / Jumilla, Hiszpania Bodegas Jesus Diaz / Madrid, Hiszpania Karmag / polska wódka i wina z całego świata, Polska M & P / wina z całego świata, koniaki, armaniaki, Polska Cavist / wina z całego świata, Polska Pannon Tokaj / Tokaj, Węgry La Mancina, Eterea / Emilia Romagna, Włochy Monte Schiavo, Eterea / Marche, Włochy Tenuta Coppadoro, Eterea / Puglia, Włochy Ariola, Eterea / Emilia Romagna, Włochy Canus, Eterea / Friuli Venezia Giulia, Włochy Monauto, Eterea / Toskania, Wlochy Tenuta La Pennita, Eterea / Emilia Romagna, Włochy Cornarea, Eterea / Piemont, Włochy Lo Zerbone / Piemont, Włochy Weinkellerei Zemmer / Sudtirol, Włochy Ramoinovini / Liguria, Włochy Franco Mondo / Piemont, Włochy Bioitalia / wina ekologiczne z róznych regionow Włoch Martinelli / różne regiony Włoch Agricola Marrone / Piemont, Włochy Stoisko zbiórcze z serami z Włoch, Hiszpanii i Francji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 15:08 a może ktoś podpowie, od kogo i jakie wino warto nabyć drogą kupna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 20:41 albo jak już ktoś tam pójdzie pierwszego dnia i zobaczy co i jak, to dałby cynk, co warto kupić, żebym mógł zmobilizować rodzinę ze stolycy do zakupów... Odpowiedz Link Zgłoś
kohei Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 03.10.08, 10:43 Będę tam w sobotę wieczorem, spróbuję kilka słów napisać. Jeśli chodzi o moją działkę, czyli Morawy, to reprezentacja jest niezła. Skoupil to lokalna gwiazda, i to na fali, czeski winiarz roku 2008, nagrody w Brukseli i na Vinitaly. Olbrzymia gama, sam jestem ciekaw, co będzie pokazywał. Styl tradycyjnie morawski, wyżyłowana dojrzałość gron, wysoki alkohol. Panowie BB zachwalają jego wina czerwone. Nove Vinarstvi to z kolei styl bardzo nowoczesny, wina lekkie, nieco techniczne, ale nie bez gracji. Chyba wszystkie wina zdeklasowane do 'jakostnich', większość to kupaże. Polecam. Hrabalowie to raczej druga liga z ambicjami. Piłem tylko jedno wino, raczej rozczarowało. Mają też etykietę premium Coteaux Peluic. Tu www.ovine.cz/index2.php?pg=show&id_zajim=4417&id_polozky=7 sprawozdanie z degustacji, może komuś pomożel; ja raczej nic kupował nie będę, zwłaszcza że są w stałej ofercie Cavista. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 05.10.08, 23:05 Byłam, widziałam, próbowałam... Innowacyjna forma degustacji, do której podeszłam sceptycznie, okazała się świetnym sposobem nie tylko promocji, ale i sprzedaży wina. Ceny win były bardzo niskie (europejskie - np. Barolo 100 zł, Tokaji Esencia 370 zł.), więc okazuje się, że jak się chce-to można... Degustacja dość nietypowa, gdyż odbywała się na hollu głównym przy fontannie, a klient aby móc spróbować win, musiał wykupić kupony (1 kupon 2 zł) i sam decydował jakiego wina chce spróbować i za ile... Oczywiścienie nie było to restrykcyjnie traktowane, ale spowodowało, że ludzie nie traktowali tej degustacji jako okazji do darmowego upicia się - co niestety jest standartem na degustacjach/festiwalach organizowanych np. przez CW w tym samym dniu, przy Czerskiej. Dzięki temu, można było też spróbować nawet o godzinie 21. win, takich jak Barolo, Amarone, czy też Tokaji Esencia...; Spróbowałam kilkunastu, ale notatki degustacyjne przepiszę na stronę www.sstarwines.pl ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kohei Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 06.10.08, 10:59 Udało mi się trafić do BC dopiero wczoraj po południu, nie mogłem więc dać cynku w sobotę, na co warto zapolować. Szerzej wrażenia opiszę na blogu, dziś-jutro. Podobała mi się koncepcja imprezy - w pełni otwarta, ogólnodostępna, wychodząca do ludzi. Parę rzeczy wymaga pewnie dopracowania, ale brawo za pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
tasia2003 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 22.10.08, 15:23 Słyszałam, że następny festiwal wini i serów BC odbędzie się jeż niebawem, tj. 27-28.02 i 01.03 2009r. Wystawców ma być więcej i troszeczkę inaczej ma to wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.aster.pl 03.10.08, 18:33 Też się podzielę informacja o 6 jesiennej galerii win - 4.10.2008 w budynku Agory organizowanej przez Centrum Wina Dla tych co nie mają zaproszeń - można kupić wejściówkę za 50 zł. www.centrumwina.pl/#down ps. To nie reklama konkurencji. z Centrum Wina jest związana tylko jako klientka. Ubiegłoroczna gal(eri)a była świetna - ponad 60 wystawców - można było próbować wszystkiego, tylko trzeba było miec dobrą wątrobę i głowę. Dostawało się tez kupon ze zniżką na zakupy ( do wykorzystania przez cały miesiąc - 30%). Teraz też ma być kupon rabatowy - ciekawe jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 04.10.08, 00:01 Ja nikogo nie reklamuję ( w odróżnieniu od gościa*** - pracownika CW), a jedynie informuję, bo może warto odwiedzić... Sama jestem ciekawa i na pewno się wybiorę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hurysa Re: Festiwal wina i serów.BlueCity-Warszawa4-5X20 IP: *.eastwest.com.pl 04.10.08, 01:17 Gość portalu: *** napisał(a): > Teraz też ma być kupon rabatowy - ciekawe jaki? Musiałby mieć ten kupon "minus 90%" żeby ceny tej chołoty z Centum W. podobne były do cen realnych na to co oferują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: ch=h sorasy! IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 12:23 h czy ch, nieważne - natomiast język i ton twej wypowiedzi nie do przyjęcia. Po co to? Ja też uważam, że CW ma często za wysokie ceny; ten motyw przewija się przez wiele notek w Magazynie Wino... Ale to temat do rozmowy, a nie do plucia...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Centrum Wina w Agorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 02:12 Też się napatoczyłem. Dziwnym zbiegiem okoliczności nawet nie zauważyłem, że trzeba mieć wejściówkę, wszedłem i byłem ... trudno się mówi:-) Próbowałem to i owo. Na minus wino Bonda, na plus tawny Grahamsa. W sumie to dość naturalne, że słodkie lepsze od kwaśnego;-) Do Blue City nie dotarłem ale z chęcią się dowiem czegoś od tych co byli... Pzdr, sstar --- sstarwines.pl Odpowiedz Link Zgłoś