Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino w kawiarni

IP: *.chello.pl 25.04.09, 22:23
    Dzień dobry,

jako ignorant i człowiek prawie zupełnie zielony w temacie (liczę na wyrozumiałość - jestem dość młody ;)) proszę o radę:

1. Jakie wino nadaje się do tego, żeby zamówić je do deseru (ciasta) w kawiarni? Powiedzmy, że bierzemy pod uwagę ofertę win stąd:
    www.blikle.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=200&lang=pl
    2. Jak zamówić takie wino? Pewnikiem pokaleczyłbym nazwy... czy jeśli mam tylko mgliste preferencje, mogę po prostu zażyczyć sobie dwa kieliszki czerwonego wytrwawnego i nie zostanie to źle odebrane?

Dziękuję za pomoc!
    Obserwuj wątek
      • sofia41 Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 08:40
        wino wytrawne do deseru !!!!
        oj, będzie pewnikiem bardzo źle odebrane

• kroomal Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 12:13
        EEE, lepiej zamow sobie kawe,
        na siłe mozesz wziac to słodkie białe, jak boisz sie ze zle
        wypadniesz to popros kelnera zeby cos polecił.
      • Gość: daniel.stasiewicz Re: Wino w kawiarni IP: *.aster.pl 26.04.09, 12:34
        Powiem tak!!! Możesz nawet zamówic dwie setki. Pamiętaj to Twoj wybór, a To co Tobie smakuje jest najważniejsze. Jeżeli spotkasz się z jakąkolwiek ignorancją w przypadku zamawiania czegokolwiek to na pewno wiesz, że nie warto tam wracać.
        Czymś innym jest za to rozmowa, warto zawsze zapytać co polecaja do tego czy innego deseru. Ale chyba najważniejsze to eksperymentować. Próbuj, samakuj, doświadczaj i za jakiś czas sam bedziesz wiedział na co masz ochotę!!
        Smacznego!!
        • sofia41 Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 17:45
          ale nie wytrawne do deseru jaki by nie był, drogi danielu, w
          tej "branży" są pewne zasady, które nie zezwalają na zbyt wiele
          eksperymentów, żeby kelner nie parsknął ci w talerz
          • daniel.stasiewicz Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 18:24
            i tu sie posprzeczam:
            Po pierwsze kelner parskajacy w twarz?? Cos na zasadzie "Misia"... Myślę, że nikt, a przede wszystkim kelner nie powinien sobie pozwalac na jakiekolwiek reakcje, nawet jeżeli nasze wybory są nietypowe i niepopularne. Bardzo polskie myslenie z tym parskaniem kelnera.
            Po drugie... "nie wytrawne do deseru" i tu też się mylisz. Otóż wyobraź sobie, że będąc w restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin do musu czekalodowego z chili i solą morską sommelier smiało proponuje kieliszek wytrawnego, pełnego Cabernet savignon z Chile i ku Twojemu zaskoczeniu jest to idealne połączenie. Ciężka, gorzka czekolada idealnie komponuje się z wytrawnym szampanem, ale Ty byś na pewno tak nie zrobiła bo co by powiedział (parsknął) kelner. Co do zasad to myślę, że trzeba je ostro zweryfikować... Z tego co piszesz, to musisz być bardzo zestresowana chodząc do restauracji. Wybierasz coś do zjedzenia i picia, a potem sie zastanawisz co pomysli kelner, czy Cię czasem nie wyrzuci, bo mu sie nie spodobał Twój wybór.
            • honeyaccess Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 20:21
              Co tak chłopakowi pod górkę robicie?

Najczęściej do deseru pasuje słodkie, więc z tej listy, masz tylko 1.

en.wikipedia.org/wiki/Dessert_wine
              • daniel.stasiewicz Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 20:54
                Oczywiście jeżeli chodzi o listę to jak najbardziej. Ja chciałem się ustosunkować raczej do tego co napisała sofi.
            • sstar Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 20:32
              daniel.stasiewicz napisał:

> i tu sie posprzeczam:

też bym się z chęcią posprzeczał... ale nie mam z kim;-) po prostu pod tym co
              Daniel (nie do końca zrozumiałem jak skończyła się Twoja historia?) napisał
              podpisuję się dwiema nogami! w sumie porto (rocznikowe!) też jest dość wytrawne:-)

pzdr, sstar
              • daniel.stasiewicz Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 20:58

> Daniel (nie do końca zrozumiałem jak skończyła się Twoja historia?)

Moja historia cały czas się tworzy, tylko nie wiem w jakim kierunku podąża:)))
                > podpisuję się dwiema nogami! w sumie porto (rocznikowe!) też jest dość wytrawne
                > :-)

Oj tak, porrrrrto rocznikowe!!!

• docg Re: Wino w kawiarni 27.04.09, 08:23
                  ale rocznikowego porto raczej nie sprzedają na kieliszki
              • Gość: donpawox Re: Wino w kawiarni IP: 84.38.22.* 27.04.09, 12:48
                a może niech zapytają kelnera o Malagę :] , bo skoro jest w Biedronce to i w
                kawiarni jest lub będzie :)
            • mwi_net Re: Wino w kawiarni 26.04.09, 23:46
              daniel.stasiewicz napisał:
              > Po drugie... "nie wytrawne do deseru"
              > i tu też się mylisz. Otóż wyobraź sobie,
              > że będąc w restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin
              > do musu czekalodowego z chili i solą morską
              > sommelier smiało proponuje kieliszek wytrawnego,
              > pełnego Cabernet savignon z Chile
              > i ku Twojemu zaskoczeniu jest to idealne połączenie.

Potwierdzam. Mnie co prawda byłoby żal pić takie wino z musem czekoladowym, ale
              zarówno producent tak sugerował jak i mnie przeszło to przez głowę w czasie
              degustacji. Myślę o winie Fabre
              Montmayou Grand Vin Lujan de Cuyo
              (piłem rocznik 2004), kupażu szczepów
              Malbec, Cabernet Sauvignon i Merlot
              • sofia41 Re: Wino w kawiarni 27.04.09, 19:12
                Ok, najwidoczniej jestem starej daty, może tradycjonalistką,
                z tym parskaniem w talerz to było tak trochę obrazowo ale skrzywić
                się mu wolno, znaczy kelnerowi bo autor pytal o deser w kawiarni i
                jestem przekonana, że miał na myśli deser tradycyjny czyli bez soli
                a raczej z cukrem, o restauracji w jego wątku nie ma mowy

• mwi_net Re: Wino w kawiarni 27.04.09, 21:18
                  sofia41 napisała:
                  > Ok, najwidoczniej jestem starej daty, może tradycjonalistką,

według mnie nie musisz się tłumaczyć. Czefrwonych wytrawnych pasujących do
                  czekolady jest na pewno mniej niż nie pasującyh:)
                  • mwi_net Re: Wino w kawiarni 27.04.09, 21:19
                    mwi_net napisał:
                    według mnie nie musisz się tłumaczyć. Czefrwonych wytrawnych pasujących do
                    czekolady jest na pewno mniej niż nie pasujących:)

(jest już późno, piszę bzdury)
      • Gość: młody ignorant Re: Wino w kawiarni IP: *.chello.pl 28.04.09, 04:46
        Dzięki!

Było wino białe, słodkie. Wyszło naturalnie, a piło nam się bardzo
        przyjemnie.

ps I randka, generalnie, udana. ;)
        • sstar Re: Wino w kawiarni 28.04.09, 09:11
          Gość portalu: młody ignorant napisał(a):

> Dzięki!
          >
          > Było wino białe, słodkie. Wyszło naturalnie, a piło nam się bardzo
          > przyjemnie.
          >
          > ps I randka, generalnie, udana. ;)

to najważniejsze! przecież to nie jest portal o winie;-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka