Dodaj do ulubionych

Koszty utrzymania studenta

IP: *.dclient.hispeed.ch 29.01.14, 13:12
Syn uczy się teraz w drugiej klasie liceum. Będzie zdawał międzynarodowa maturę i zaczynamy sie powoli rozglądać za studiami dla niego. Syn tez, nie jest to tylko nasza inicjatywa. W związku z tym mam pytanie o orientacyjnie koszty utrzymania studenta w Wielkiej Brytanii. Czy istnieje coś takiego jak nasze akademiki? Jakie są przykładowe opłaty, a jeśli nie jakie są czynsze za samodzielny pokój albo małe mieszkanie. Wiem, ze wszystko zależy od lokalizacji, ale chodzi mi o rząd wielkości. I na koniec oczywiście koszty jedzenia, jakiś podstawowych rozrywek, tak żeby zyć na w miarę dobrym poziomie, bez szalonego oszczędzania. Jakim miesięcznym budżetem trzeba by dysponować, aby studiować w GB?
Dziękuje z góry za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Koszty utrzymania studenta 29.01.14, 13:23
      Prosze, dwa ciekawe artyluly:
      www.nus.org.uk/en/advice/money-and-funding/info-and-advice/average-costs-of-living-and-study/
      www.ed.ac.uk/studying/international/finance/cost-of-living
      Dodam jeszcze, ze w Szkocji studia za darmo (o ile sie nie myle) dla Polakow. Prosze o sprostowanie, jesli sie myle.
      • Gość: 1.wetta Re: Koszty utrzymania studenta IP: *.dclient.hispeed.ch 29.01.14, 17:51
        Dziękuję bardzo, bardzo pomocne linki.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka